Anasayfaya Dön
Bize Yazın
Video Galeri
Facebook
Twitter
Instagram

 
SANKO ÜNİVERSİTESİ ARAŞTIRMA GÖREVLİSİ DİYETİSYEN ÖZEN:

29.08.2017   31043
Facebook Paylaş
 
 
 


-“KURBAN BAYRAMI’NDA ARTAN ET TÜKETİMİ ŞİŞMANLIK, YÜKSEK TANSİYON, DİYABET VE KALP-DAMAR HASTALIKLARI OLAN KİŞİLERDE SAĞLIK RİSKLERİNİ DE BERABERİNDE GETİRİYOR”

 

SANKO Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Araştırma Görevlisi Diyetisyen Saadet Özen, ailelerin bir araya geldiği, özlemlerin giderildiği, mutluluğun bir yansıması olarak geniş ve özenli sofraların kurulduğu Kurban Bayramı’nda beslenme ile ilgili önerilerde bulundu.

 

Özen, Kurban Bayramı’nda, her bayram olduğu gibi tatlı ve şeker tüketiminin arttığını anımsatarak, “Buna ilave olarak kırmızı et tüketim miktarı ve sıklığı da artıyor. Bu artış özellikle şişmanlık, yüksek tansiyon, diyabet (şeker) hastalığı ve kalp-damar hastalıkları olan kişilerde sağlık risklerini de beraberinde getiriyor” dedi.

 

Müjdesi yanında rehavetini de getirecek olan on günlük tatille birlikte bayram coşkusu yaşanacağını anımsatan Özen, mutlulukların çoğalacağı, ikramların kat be kat artacağı, güzel bayram sofralardan sağlık sorunlarıyla kalkmamak için şu öneride bulundu:

 

1.  Öğün düzeninizi bozmayın: Özellikle kurban bayramında iştahımızın kurbanı olacağımızı düşünerek, “Öğleden sonra çok yiyeceğim, kahvaltı yapmasam bir şey olmaz” diye düşünmeyin. Öğün atlamak metabolizmanıza zarar verir. Kahvaltı altın öğündür. Gece boyunca besin alınmadığı için tükenen enerjinizi tazeler. Hafif de olsa kahvaltı yaparak güne başlayın.

2.  Öğünlerinizde tüm besin ögelerine yer verin: Beslenmede ana kuralımız yeterli ve dengeli olmasıdır. Et grubu (et, yumurta, peynir), süt grubu (süt, yoğurt, kefir), tahıl grubu (ekmek, pilav, makarna) ve sebze-meyve grubuna her sofrada yer açın. Tabağınızdaki en büyük kısmı sebzelere ayırırken, en küçük kısımda et grubuna yer verin.

3.  Sevgiyi ağırlaştırıp, sofrayı hafifletin: Sevdiklerinize en güzel ikramlarda bulunmak istediğinizi biliyoruz. Günler öncesinden en beğenilen yemeklerinizi hazırlıyorsunuz. Ama sevdiklerimizin sağlığı çok daha önemlidir. Az yağlı, daha hafif menüler tercih etmenizi öneriyoruz.

4.  Sevdiklerinize sağlık ikram edin: Bayram klasiğimiz olan baklavaları ve hamur tatlılarını, sütlü tatlılarla değiştirebilirsek hem kaloriyi düşürüp, hem süt grubu tüketimini artırarak sevdiklerimizin sağlığına katkı sunabiliriz. Asitli ve şekerli içecekler yerine çay, ayran gibi içecek tercihleriyle sevdiklerimizi sağlık risklerinden koruyabiliriz.

5.  İkramlarda ısrarcı olmayın, ısrarcı ikramları kibarca reddedin: Misafirleriniz için hazırladığınız birbirinden güzel ikramları onlara tattırmak istediğinizi biliyoruz. Fakat misafirleriniz tükettiklerine dikkat ediyor olabilir. Lütfen yedirme konusunda ısrarcı olmayınız. Israra maruz kalan misafir sizseniz ikramları kibarca “Sağlığıma dikkat etmem gerekiyor” veya “Teşekkür ederim daha sonra yiyeceğim” diye reddebilirsiniz. 

6.  Fiziksel aktiviteyi önemseyin: Bayram ziyaretlerine gidiyoruz. Tatlılar, çikolatalar ikram ediliyor. Az da olsa tüketiyoruz. Fiziksel aktivitemizi artırarak bu kalori alımını dengeleyebiliriz. Araç kullanmayarak, merdivenleri tercih ederek vücudunuzun kalori yakmasına müsaade edin.

7.  Su içmeyi unutmayın: Özellikle sıcak havalara denk gelen bu bayramda da unutmamız gereken bir diğer madde su içmektir. Ziyaretlerimizde tükettiğimiz içecekler içme suyunun yerini tutmuyor. Hatta çay, kahve gibi su attırıcı özelliği olan içecekler sıvı kaybına neden oluyor. Bu sebeple su tüketimini atlamamalı, günde 1,5-2 litre su tüketmeyi unutmamalısınız.

8.  Uyku düzeninizi bozmayın: Özellikle bayramlarda tüm aile bir arada bayram coşkusu yaşıyoruz. Sohbetler uzuyor, saatler ilerliyor. Bu durum vücudunuz saatinin bozulmasına neden oluyor. Vücudumuzun toparlanması, yaşlanmanın gecikmesi ve iyi bir dinlenme için uyku saatinizin gecikmemesi gerekiyor. Uyumak için en doğru saat 23.00, bu saatte yatağınızda olarak tüm yorgunluğunuzun yavaş yavaş üzerinden gitmesine müsaade edin.

9.  Sakatat tüketirken dikkat edin: Özellikle bayram dönemlerinde sakatat tüketimi artıyor. Kalp damar hastalarının, kolesterolü yüksek olan kişilerin sakatat tüketirken çok dikkatli olması gerekiyor. Örneğin dana etinin yaklaşık 100 gramında 90 mg kolesterol bulunurken, dana karaciğerinin 100 gramında 300 mg kolesterol bulunuyor. Kolesterol miktarı ortlama 3 kat arttığı için tüketim miktarını düşürmek gerekiyor.

10.  Pişirme yöntemi önemli: Kurban etlerini pişirirken tercih ettiğimiz pişirme yöntemine de dikkat etmemiz gerekiyor. Toplum olarak kızartma ve kavurmaları seviyoruz. Fakat bol yağ ile hazırlanan bu yöntem alınan kalorileri de artırıyor. Sağlıklı pişirme yöntemi olarak, haşlama, ızgara ve fırında pişirme yöntemlerini öneriyoruz.

 

ETLERİN SAKLANMASI

Özen, kurban bayramında kesilen etlerin kullanılması ve saklanması ile ilgili olaraksa şu pratik önerileri paylaştı:

  • · “Öncelikle kurban olarak seçilen hayvanın veteriner kontrolü olması gerekmektedir. Veteriner kontrolü olmayan ve uygun koşullarda kesilmeyen kurbanlık hayvanlardan insanlara tenya, salmonella, tüberküloz, şarbon gibi hastalıkları bulaşma riski yüksektir.
  • · Bayram günü kesilen hayvan eti, genellikle bekletilmeksizin birkaç saat içinde pişirilerek tüketilir. Kesilen hayvanın etinin tüketilmesi için, hayvanın kesilmesi sırasında oluşan kas kasılması durumunun ortadan kaybolması için yaklaşık 12-24 saat kadar beklemesi gerekir. Yeni kesilmiş hayvanların etlerindeki sertlik hem pişirmede, hem de sindirimde zorluk yaratır. Midede şişkinlik, hazımsızlık gibi sıkıntılara neden olur. Kesilen kurban eti mutlaka buzdolabında 1 gün bekletilmelidir. Bekleyen et böylece suyunu verecek ve daha iyi pişirmeye hazır hale gelecektir.
  • · Etler; büyük parçalar şeklinde değil, kıyma, kuşbaşı, pirzola, biftek ve bonfile gibi küçük parçalara ayrılıp, tek pişirimlik miktarlara bölünüp, buzdolabı poşetlerine koyularak buzdolaplarının buzluk kısmında veya derin dondurucuda saklanmalıdır.
  • · Etler, buzlukta -2 santigrat derecede 1-2 hafta, derin dondurucuda ise -18 santigrat derecede 3 ay süre ile saklanabilmektedir.
  • · Ayrıca dondurulmuş et çözündükten sonra kesinlikle tekrar dondurulmamalıdır.
  • · Eti çözdürmek istediğinizde ise ilk olarak buzdolabının alt bölmesinde çözdürün. Çabuk çözünmesi amacıyla uygulanan kalorifer, soba üzerinde çözdürme, oda sıcaklığında bekletme sakıncalı yöntemlerdir.
  • · Etinizi pişirirken içerisine iç yağı ve kuyruk yağı eklemeyin. Hatta sıvı yağ bile eklemenize gerek yok, etin zaten kendi yağı yetecektir. Kekik, karabiber, kimyon, kırmızıbiber gibi baharatlar, defne yaprağı, fesleğen gibi otlar etinizi hem daha lezzetli hem de daha faydalı hale getirmeye yardımcı olabilir.
  • · Etlerin pişirilmesinde haşlama, ızgara gibi yöntemleri tercih ediniz.
  • · Çok yüksek ısıda uzun süre pişirme ve kızartma yöntemi çeşitli kanserojen maddelerin oluşumuna neden olabileceği için tercih edilmemelidir.

Sağlıklı, mutlu, huzurlu bayramlar geçirmeniz dilerim.”






Gaziantep'te şok FETÖ operasy...

Gaziantep OBEZİTE'ye meydan ok...

"Gaziantep'te FETÖ/PDY soruştu...

ÖZEL HATEM HASTANESİ HEMŞİRELE...

HEMŞİRELER KAHVALTIDA BİR ARAY...

Anneler Günü’nde Kadın Hekime ...

Sağlık-Sen’den muhteşem gece ...

BEYAZ MELEKLERİ SEV‘in...

Özel Düztepe Yaşam Hastanesi G...

SANKO ÜNİVERSİTESİ’NDE ULUSLAR...

Op.Dr. Lokman Bayrak DEVA'da.....

Gaziantep Medicalpark Hastanes...

NCR International Hospital Büy...

“Dünyagöz Hastanesi Bilgilendi...

YEREL YÖNETİCİLER VE DÜRÜSTLÜ...

Özel Gaziantep Anka Hastanesi...

Bu yıl ülkemizde eczacılık eği...

HEMŞİRELİK HAFTASI...

HEMŞİRELER SAĞLIK BAKIMI SUNUM...

SANKO ÜNİVERSİTESİ REKTÖR...

Türkiye’nin kurumsal işitme me...

Evcil dostların sağlık merkezi...

74.Bölgesel Eğitim Toplantısı...

GÜLŞEN: SAĞLIK-SEN’İ TAKDİR ED...

Genel Cerrahi Yrd.Doç.Dr.Cem O...

Ağar ve Seçinti Ailesinin Mutl...

ECZACILIK HAFTASI PİKNİKLE BAŞ...

ERKEKLERDE SIK GÖRÜLEN HASTALI...

EMPATİ VAR MI?...

HEMŞİRELİK MEŞALESİNİN YAKILDI...

Gönül Telinden Eczacının Sesin...

Op. Dr Ahmet Neccar’ın Kayınp...

50 Bin sağlıkçının mağduriyeti...

ŞİŞKİNLİK VE STRES...

Doç. Dr. Osman VIRIT ve Doç. D...

MEDİCALPARK ÇOCUK NÖROLOJİ NÖB...

BAHAR AYLARINDA ALERJİK RİNİT ...

Dalgınlık, epilepsi işareti ol...

MÜMESSİL DERNEĞİ BAŞKANINDAN N...

Radyoloji Uzmanı Doç. Dr. Zülk...

OPR. DR. FARUK AYKANAT HASTA K...

Acil Duruma İlk Müdahale Eden ...

MÜDAD’TAN TEŞEKKÜR ZİYARETLERİ...

Gaziantep Üniversitesi’nin Par...

DEĞİŞİM KREŞ VE GÜNDÜZ BAKIM E...

İnsan sağlığı bu kadar ucuz ol...

ÖZEL SANİ KONUKOĞLU HASTANESİ’...

SAĞLIKTA TANITIM YAPILIYOR MU?...

Silikon faciası! Dudakları alı...

Dr. Ömer Aykut'tan hekim açığı...

Bakanlık yeni yasa taslağına y...

KADINLAR NEDEN GÜZELLEŞMELİ?...

MİNİKLERE 23 NİSAN SÜRPRİZİ...

GAÜN Hastanesi’nde Çocuk Bayra...

HAYAT VAKFI, HASAN KALYONCU ÜN...

Gaziantep-Kilis Tabip Odası Ar...

NCR International Hospital Hek...

GAÜN PLASTİK CERRAHİDEN BAHARA...

ECZANE ANTEPLİOĞLU AÇILDI...

Şaşılık ve Göz Tembelliği...

Uzm. Dr. Recep AKGEDİK Göğüs H...

HATEM HASTANESİ’NDE ERKEN TEŞH...

Ortopedi ve Travmatoloji Op. D...

MEDİCALPARK HASTANESİ 23 NiSAN...

Çocuk Hastalıkları ve Çocuk Nö...

GAZİANTEP BÖLGE FATURA KESİNTİ...

BAHAR MEVSİMİNDE ALERJİ ÖKSÜRÜ...

Dr.Ersin Arslan Unutulmadı...

Akademisyen Sağlık Hukuku Danı...

Gaziantep’te Dostluğumuz ve Me...

MEDİCALPARK’TAN HALKA PARKİNSO...

YENİDOĞAN YOĞUN BAKIM HEMŞİREL...

OĞUZ BOYLARI BİRLİK İÇİNDE...

Rektör Gür’den Tüp Bebek Ünite...

BAĞIMLILIK GELECEK İÇİN BİR TE...

Laringofaringeal Reflü (Sessiz...

Ptozis (Göz Kapağı Düşüklüğü)...

YAZAR AHMET ÜMİT GAZİANTEP’TE...

IV. DENEYSEL HEMATOLOJİ KONGRE...

Gaün Endokrin Bölümü persone...

Reçetesiz ilaç veren 6 eczaney...

Son dakika: Tunceli'de helikop...

Sürekli yemek yiyor, 8 aylık b...

Komadayken doğum yapan kadının...

Doktorluk mu önce gelir aile m...

OTİZM FARKINDA MIYIZ?...

NECCAR, KARDİYOLOJİ EKİBİNİ TE...

Prof. Dr. Alper İbrahim Dai / ...

DEPRESYON YAYGIN GÖRÜLEN, TEDA...

Oftalmik Farmasötik ajanlarda ...

Expomed’de Mespa Rüzgarı...

Türkiye’nin 4’üncü, Nöroloji Y...

Özel Tam-Med Hastanesi ÜROLOJİ...

EXPOMED 2017 İstanbul’u 4 gün ...

GAZİANTEP SAĞLIKTA RAHAT BİR N...

GAÜN’de Anadolu Ateşi Büyüledi...

UZM.DR. MUSTAFA ÇİFTÇİ, ÖZEL H...

Göz Hastalıkları Uzmanı Dr.Eyü...

Gaziantep’te hastaneden doktor...

Çalışırken ölmek, öldürülmek i...

BAŞBAKAN YARDIMCISI MEHMET ŞİM...

Gaziantep Ortopedi Ailesi Skol...

REFLÜDE ALARM BULGULARI...

Milletvekili Uzer ve Başkan Fa...

İlk Yardım Eğitimi...

ÖZEL MİRKELAMGÖZ TIP MERKEZİ’N...

KAROTİS ARTER HASTALIĞI (KAH) ...

30. 40. ve 50. YILINI DOLDURAN...

SGK Hizmet Binası törenle açıl...

TABİP ODASINDAN ERSİN ARSLAN’A...

ŞEKER ÇOCUKLARIN SESİNİ DUYUN...

OTİSTİK ÇOCUKLARA AĞIZ VE DİŞ ...

5 NİSAN Eczane Teknisyenleri G...

SANKO ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTE...

En Az Sezeryan Doğum Gerçekleş...

GAÜN’de ‘Savaşta Acil Hizmetle...

Otizm Farkındalık Etkinlikleri...

Sağlıkçılar turnuvada buluştu...

SANKO ÜNİVERSİTESİ’NDEN HALKA ...

BU HAFTA KONUĞUMUZ KADIN HAST...

Kafa Travmaları...

BAHARDA BESLENMEYE DİKKAT...

Diş hekimleri Seminere doymuyo...

Sağlıkçı Şehit İlknur Bedir’in...

YAPAY ZEKÂ TEHLİKESİNİN İLK BE...

DEHA AKADEMİ ANAOKULU DÜNYA S...

Ruh Sağlığı Gereksinimi Eylem ...

GAÜN’de ‘Savaşta Acil Hizmetle...

GÜZELLİKLER İÇİNDE 50 KOCA YIL...

Gaziantep Kilis Tabip Odası He...

Kadın Hastalıkları Ve Doğum Uz...

Ameliyat için İZMİR’den Gazian...

ÜROLOJİ UZMANI OPR. DR. GÖKHAN...

Gözlükcüler oda olma yolunda...

Çocuklarda hiperaktivite ve di...

Onkoloji Hastanesi’nde Çocukla...

BU HAFTA KONUĞUMUZ PSİKİYATRİS...

14 Mart, iyilik, dostluk ve da...

Dermatoloji(Cildiye) Uzmanı Dr...

Gaziantep Kamu Hastaneler Birl...

Deva Hastanesi Down Sendromlul...

EĞİTİM KURUMLARI İŞBİRLİĞİ İÇİ...

SANİ KONUKOĞLU HASTANESİ’NDE 1...

Özel HAYAT Hastanesi ‘‘14 Mar...

Gaziantep-Kilis Tabip Odasında...

SAĞLIK EKİP İŞİDİR...

Sevgi’de 14 Mart Tıp Bayramı K...

GAZİANTEP MEDİCALPARK HASTANES...

Hatem’den 14 Mart Tıp Bayramı ...

GAZİANTEP ÜNİVERSİTESİ ARAŞTIR...



1 2 3 4 5 6 7 8 9 10