Anasayfaya Dön
Bize Yazın
Video Galeri
Facebook
Twitter
Instagram

 
OBEZİTE CERRAHİSİ

22.06.2018   14891
Facebook Paylaş
 
 
 


Özel Gaziantep Sevgi Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Yrd.Doç.Dr. Cem ORUÇ ’’Obezite Cerrahisi hakkında birbirinden önemli bilgiler verdi. Obezite cerrahisi kısaca sağlık problemleri oluşturacak ağırlıkta, diyet ve egzersiz gibi metodlarla çözülememiş aşırı kilo sorununun çözümü için sindirim sistemi üzerinde uygulanan bir grup cerrahi yöntemi içeren bir terim olduğuna dikkat çekti.

Obezite, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından “Sağlığı bozacak ölçüde vücutta anormal veya aşırı yağ birikmesi” olarak tanımlanmaktadır. Obezite; tedavi edilmediği takdirde yan etkileri ile yaşam süresini kısaltan, yaşam kalitesini bozan, doku ve organları olumsuz etkileyen kronik bir hastalıktır. 

Günümüzde obezitenin en sık nedenleri arasında dengesiz beslenme bulunmaktadır.  Aşırı yeme, karbonhidrat ve yağdan zengin beslenme; özellikle işlenmiş, yoğun enerjili gıdalara kolay ulaşım ve sonucunda fazla kalori almak, yetersiz fiziksel aktivite başlıca nedenler arasında sayılmaktadır.

Obeziteyi tanımlama ölçütü olarak pratikte genellikle vücut ağırlığının (kg), boy uzunluğunun metre cinsinden karesine bölünmesiyle bulunan “Beden Kitle İndeksi (BKİ)” kullanılır.

Bir bireyde BKİ>30 kg/m2 ise birey Sınıf I obez olarak değerlendirilir. BKİ 35 kg/m2’in üzerinde Sınıf II bireyler şiddetli obez , BKİ >40 kg/m2 olan Sınıf III bireyler morbid obez,  BKİ >50 kg/m2 olan Sınıf IV bireyler süper obez olarak değerlendirilir. Hastalar şiddetli obez sınıfından itibaren cerrahinin hedef kitlesi haline gelmektedir.

Obezite tedavisinde amaç kilo verilmesinin sağlanması ve eşlik eden hastalıkların tedavisi ve önlenmesidir. Bu amaçla hastalara hastalık şiddetlerine göre

• Beslenme tedavileri • Fiziksel aktivite tedavileri  

• İlaç tedavileri      

• Cerrahi tedaviler

uygulanmaktadır.

Hastaların gıda alımlarının veya besin emilimlerinin ya da her ikisinin birden azaltılması amacıyla sindirim sistemlerine cerrahi müdahalede bulunulmasına “obezite cerrahisi” ya da “bariatrik cerrahi” denilmektedir. Cerrahinin ana hedefleri fazla kiloların kaybı > 50%, Düşük cerrahi morbidite ve mortalite ve uzun dönem düşük yan etkidir.

Cerrahi sonrası dönemde beslenme önerilerine uyması ve egzersizlerine devam etmesi sağlıklı kilo vermede önemli olduğu gibi kilo vermenin korunması için kişinin yaşam tarzını kalıcı olarak değiştirmesi ameliyatlardan sonraki dönem için oldukça önemlidir.

Obezite  Cerrahi kimler için uygundur

• 18-60 yaş arası (Bu yaş aralığı dışında kalan hastalar ayrıca ele alınmalıdır.)

• Öncesinde düzenli medikal tedavi, diyet ve egzersiz gibi cerrahi dışı tedavi yöntemleri işe yaramayan

• Alkol- uyuşturucu  bağımlılığı ve ciddi psikiyatrik problemi olmayan ;

• BMI > 40 kg /m2  Morbid obez ve süper obez hastalar,

  BMI 35-40 kg/m2 + obezite ile ilişkili ek hastalık ( Hipertansiyon , Tip 2 diabet, Hiperlipidemi, Uyku apnesi,  Ciddi eklem problemleri,..) sahibi hastalar cerrahi olarak tedavi gereken hastalardır.

Medikal veya diğer yöntemlerle yoğun tedavi görmüş ve BKİ değeri ameliyat gerektiren düzeyin altına düşmüş hastalar için cerrahi yapılamaz değildir. Aynı kilolara tekrar dönme olasılığı yüksek olan ve ya kaybettiği kilolarını tekrar alan bu hastalara da obezite cerrahi gereklidir. 

Obezite Ameliyatları: 

Obezitenin  cerrahi tedavisinde iki yol ile kilo kaybı sağlanır. Bunlardan birincisi yenilen yemeklerin miktarını azaltmayı hedefler. Bu tip ameliyatlarda mide hacmi küçültülür. Mide bandı ve tüp mide ameliyatları bu grup ameliyatlardandır.

İkinci yol ise alınan gıdaların emilimini azaltmayı hedefler. Bu tip ameliyatlar değişik uzunluklarda ince barsağı gıda geçişine kapatır. Bu amaçlarla çok sayıda ameliyat yöntemleri uygulanmaktadır (Mini Gastrik Bypass, R-Y Gastrik Bypass, Biliopankreatik Diversiyon/Duodenal Switch, Duodenojejunal Bypass/Sleeve Gastrektomi) tarihçe uzadıkça ameliyat çeşitlilikleri artmaktadır.

Hangi hasta için hangi ameliyat yöntemin ideal olduğuna dair yeterli kanıt bulunmamaktadır. Ancak ameliyat öncesi değerlendirmede bazı  faktörler operasyon seçimimizi etkileyebilir:

- BKİ

- Yaş 

- Hasta beklentileri ve hedefleri 

- Cinsiyet

- Şeker hastalığı varlığı (Tip2)

- Dislipidemi

- Düşük IQ

- Reflü hastalığı

- Sürekli atıştırma problemi

- Hiatal Herni varlığı

- Vücut Yağ dağılımı

 

Mide Kelepçesi Ameliyatı

Laparoskopik yöntemle yapılan bu ameliyatta midenin üst kısmında küçük, alt kısmında büyük bölüm olacak şekilde, şişirilebilir bir bant takılarak fonksiyonel olarak midenin ikiye bölünmesi esasına dayanan ve alınan gıdaları kısıtlamaya yönelik yapılan bir obezite ameliyatıdır.

Kelepçeye bağlı komplikasyon yüksekliği ve kilo kontrolündeki başarının %50’lerde kalması ve ciddi hasta uyumu gerektirmesi işlemin negatif özellikleridir. Sonuçları yüz güldürücü olmadığından uygulama sıklığı giderek azalmıştır.

 

Tüp Mide Ameliyatı

Mide küçültme olarak da bilinen tüm mide ameliyatı; gıda alımını kısıtlayıcı ameliyatlardan biridir. Ancak bilimsel çalışmalarda ince barsak kaynaklı insulin duyarlılık hormonlarını önemli derecede aktive ettiği kanıtlanmıştır. Bu nedenle sadece kısıtlayıcı bir ameliyat şekli olarak ele alınması doğru değildir.

Tüp mide ameliyatı Kapalı yöntemlerle midenin uzunlamasına %75-80’inin çıkarılması işlemidir, ve yalnızca bir obezite uygulamasıdır. Bu yöntemin bir avantajı da şudur ki; obezite cerrahisi geçiren hastaların yaklaşık % 10 unda gerek yeterli kilo verememe gerekse verilen kiloların tekrar alınması nedeniyle ikinci ameliyat gerekebilmektedir. Tüp mide ameliyatı yapılan hastalarda ikinci ameliyat şansı olabilmektedir ancak ileride bahsedeceğimiz gastrik bypass ameliyatları yapılan hastalarda bu pek mümkün olamamaktadır.

Çoğu merkezde ‘şeker ameliyatı‘ olarak lanse edilmesine rağmen obez Tip 2 diabet hastalarında dahi diabet kontrol oranları %50-55 aralığındadır. Diabet için uygulanan cerrahi yöntemleri Metabolik cerrahi başlığı altında daha sonra ayrıntılı olarak bahsetmeyi düşünmekteyiz.

 

Gastrik Bypass

Çok hacimli yiyen ve çok karbonhidrat tüketen hastalarda çoğunlukla tercih edilen, en eski obezite cerrahi yöntemlerinden biridir. Hem alınan gıdaları kısıtlar hem de alınan gıdaların emilimini azaltıcı kombine ameliyatlar grubuna girmektedir.

Bu operasyon sırasında midenin büyük bölümü atlanır ve küçük hacimli bir mide oluşturulur ve oluşturulan küçük hacimli mide ince bağırsaklara bağlanır.

Gastirk Bypass, Mide küçültme ve mide kelepçesi ameliyatları haricinde kullanılan başka cerrahi yöntemler de bulunmaktadır. Duodenal Switch bu yöntemlerden biridir. Ancak bu ameliyat oldukça beceri istediğinden sayılı cerrahlar tarafından gerçekleştirilebilir. Hem kilo kontrolü açısından hem de diabet kontrolü açısından obez Tip 2 Diabet hastalarında uzun dönem başarı oranları %90’ın üzerindedir. Ancak alınan bu pozitif etkinin yanında hastaların ömür boyunca demir, mineral ve vitamin bağımlısı olması, bunu yanında emilim bozukluğuna bağlı tuvalet alışkanlıklarındaki değişiklik en önemli sosyal problemleridir.






Sema Albayram İYİ Parti’den ...

GAZİANTEP ECZACI ODASI 14 MAYI...

Fatih ALICI İYİ Parti’den ad...

Mahsereci İYİ Parti’den aday a...

MİLLİ SPORCU TENASÜL UZVU KESİ...

UYKU APNESİ, SOLUNUM VE VENTİL...

Taşdoğan, milletvekili aday ad...

GAZİANTEP- KİLİS TABİP ODASI...

Ecz. Mustafa DAİ'nin EŞİ vefa...

Gaziantep - Kilis Tabipler Oda...

SARIFAKI, Gaziantep İl Sağlık ...

Tutkun Eczanesi Sahibi Ecz. M....

MHP İL BAŞKANI TAŞDOĞAN İSTİFA...

G.K TABİP ODASINDA 3 LİSTE YA...

SATILIK BİNA...

Dayanışmacı Hekimler Gaziantep...

CUMHURİYETÇİ HEKİMLER GÜÇBİR...

İYİ HEKİMLİK ADINA GÜCÜMÜZ BİR...

YENİ GAZİANTEP İL SAĞLIK MÜDÜR...

Akıncı Eczanesi Sahibi Ecz. İb...

KARABAY İLE ‘‘4. DÖNEM’’...

Tıbbi Mümessillerden Coşkulu K...

DOĞURGANLIĞI ARTTIRMANIN PÜF N...

Obezite Tanı ve Tedavisi...

Ağrısız Doğum Hayal Değil...

PSİKİYATRİ UZMANI DR. ŞEHNAZ N...

DOÇ. DR. İSMAİL TEMUR, SANKO ’...

DEFALİFE'ta NRP EĞİTİMİ...

SATIŞ ETKİNLİĞİ 2018...

Taşerona elveda kadroya merha...

TİROİDOLOJİ KURSU...

MEDİCAL PARK’TAN PARKİNSON SEM...

Şehit Dr. Ersin Arslan Ölüm ...

Dr. Ersin Arslan’ı anıyoruz. B...

HASTANE ÖNÜNDE ÇATIŞMA...

DOKTOR ERSİN ARSLAN ANISINA...

SAĞLIK HAFTASINDA AKILCI İLAÇ ...

GÖZCÜ AİLESİNİN ACI GÜNÜ...

DİŞHEKİMİ CAHİT BAYRAM'IN KARD...

Dr. Mustafa Talat Bayram’ ın a...

FUARIN GÖZDESİ MESPA...

GAÜN HASTANESİ’NDE “PEDİATRİK ...

GAZİANTEP’TE ÜREMEYE YARDIMCI ...

OTİZME DUYUSAL BAKIŞ...

ŞAŞILIĞIN TEDAVİSİ MÜMKÜN...

ÖZEL GAZİANTEP SEVGİ HASTANESİ...

SOĞUK BALON YÖNTEMİ İLE AF- R...

GAZİANTEP İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜN...

Özel Gaziantep Anka Hastanesi ...

RAHİM AĞZI KANSERİNDE ERKEN T...

Sterilizasyon da öncü firma F...

Gaziantep’in parlayan Yıldızı ...

60.000 yataklı hastane zincirl...

Greftsiz İmplantoloji ve Altı...

SAĞLIĞIN YÜKSELEN DEĞERİ AKADE...

Ecz. Mehmet Uğur TIRNAKSIZ'ın ...

GAZİANTEP HİPOFİZ SEMPOZYUMU...

Iraklı Hastalar Şifayı Dünyagö...

TÜRK OMURGA DERNEĞİ MEDİCAL PA...

Tabipler Baloda buluştu...

Mevsim Geçişleri Çocukları ...

Gaziantep-Kilis Tabip Odası SE...

Akılcı İlaç Kullanımı ...

Op.Dr. Aysun ALCI EKİNCİ Akade...

KENAVİS BEBEK HATEM HASTANESİ’...

Ameliyat ile tip-2 şeker hasta...

Hastanın Kendi Sağlığını Risk...

AĞZINI DÜŞÜN, SAĞLIĞINI DÜŞÜN...

Özmen Eczanesi 1. yılını kutla...

UZMAN KLİNİK PSİKOLOG GÖZDE K...

Göze bıçak değmeden bir daki...

DEMİRCİ ÖZLEM GİDERDİ...

GAZİANTEP-KİLİS DİŞ HEKİMLERİ ...

GAZİANTEP İL SAĞLIK MÜD. TEKNİ...

İÇ HASTALIKLARI UZMANLARI İÇİN...

G.K. Tabip Odasından Defa Lif...

Ecz. Mustafa BÜYÜKİPEKÇİ'nin B...

İLAÇTA YERLİLEŞME ...

ÖZEL ALLEBEN TIP MERKEZİ 14 Ma...

HATEM’DEN 14 MART TIP BAYRAMI ...

Vertical Dikey Doğum Koltuğu p...

ÖZEL AKADEMİ HASTANESİ’NDE 14...

MMT Amerikan Hastanesinde Tıp ...

MEDİCAL PARK 14 MART TIP BAYRA...

ÖZEL GAZİANTEP SEVGİ HASTANESİ...

14 MART TIP BAYRAMI KUTLU OLSU...

KALBİMİZ SİZİNLE ATIYOR.......

TIP MESLEĞİ ÖZVERİ VE SEVGİYLE...

Dr.Fethi Albayram'ın annesi ve...

Gazeteci Ökkeş Sabah'a bıçakl...

14 Mart Tıp Bayramı Coşkuyla ...

DOÇ. DR. ABDULKADİR TURGUT'UN ...

Arama köpekleri kanser teşhisi...

Ecz. Metin Uğur KOÇUM'un ANNE...

Her meslek kutsaldır ve saygıy...

YRD. DOÇ. DR. NECİP KARA DÜNYA...

PROF. DR. FADIL VARDAR SANKO’...

Özel Gaziantep Sevgi Hastanesi...

Gaziantep Sağlık İş Adamları ...

Sevgi Hastanesi 14 Mart Tıp Ba...

Dünyagöz Gaziantep’ten Tüm K...

Hoş Geldin Sait...

HEKİMLERİMİZE AHDE VEFA SERGİS...

DİYABETTE BESLENME TEDAVİSİ...

8 Mart’ta Kadınları unutmadık...

ŞİDDETİN HER TÜRLÜSÜNÜ KINIYO...

ETKİN HASTA İLİŞKİLERİ YÖNETİM...

8 MART DÜNYA KADINLAR GÜNÜNÜ K...

14 MART ÇALIŞANLARIN HAKLARINI...

KALBİMİZ SİZİNLE ATIYOR......

14 Mart tıp bayramı etkinlikle...

Dr.İlker Parmaksız’ın BABASI...

Döner sermaye isyanı!...

Op. Dr. Abdullah GÖYMEN MEDİCA...

Estereal 3.yılını görkemli bir...

DÜNYA SAĞLIK SİSTEMLERİ ATÖLYE...

8 MART DÜNYA KADINLAR GÜNÜ...

GAÜN'de 8 Mart Dünya Kadınlar ...

SANKO ÜNİVERSİTESİ’NDE DÜNYA K...

HAYRULLAH KUBBA;TIP BAYRAMINI ...

HER DEFASINDA SAĞLIK İÇİN BÜYÜ...

SAĞLIKLI NESİL, SAĞLIKLI GELEC...

UZM.DR. MUZAFFER ERTÜRK Hatem'...

PSİKOTERAPİ İLE ZAYIFLAMA...

Çocuğunuz gece sık mı uyanıyo...

DÜNYA NADİR HASTALIKLAR GÜNÜ...

KAMUDAKİ İLK TÜP BEBEK MERKE...

Sağlık Camiası Bu Düğünde Bu...

HEKİMLERE SAYGI FOTOĞRAF SERGİ...

Katarakt ve Akıllı Lensler...

Emzirme odasında saldırı......

ECZACILARDAN HATAY VE KİLİS Z...

FARKLI SPOR DALLARINDA EGZERS...

25 ARALIK DEVLET HASTANESİ OB...

Türkiye Kamu-Sen Gaziantep DÜN...

KABIZLIK DURUMUNDA BESLENME...

İzsiz tiroidektomi (Ağız içind...

OP. DR. M. ALPER EVİŞEN HATEM'...

ADC 4 yaşında......

(GAHD) 7 yaşında...

SAĞLIK MUHABİRLERİNİN SAĞLIĞI ...

Daha Sağlıklı ve Mutlu ‘’BEBE...

GAZİANTEP’TE EDS PANOSU DEV...

SÜREKLİ İŞÇİ KADROLARINA GEÇİŞ...

EL VE KOLTUK ALTI BÖLGESİ AŞIR...

MİDE AĞRILARI BAŞKA HASTALIKL...

NCR’de Yenidoğan canlandırma ...

SANKO PENTEX FUARINDA SAĞLIK...

Deva School Maker Faire...

MEDİCALPARK BÜYÜMEYE EVAM EDİY...



1 2 3 4 5 6 7 8 9 10