Anasayfaya Dön
Bize Yazın
Video Galeri
Facebook
Twitter
Instagram

 
Uyku Apnesinin En Temel Belirtisi HORLAMA

2.10.2018   48819
Facebook Paylaş
 
 
 


Özel Gaziantep Sevgi Hastanesi (KBB) Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı  Yard. Doç.Yasin SARIKAYA ’’Horlama ve Uyku Apne hastalığı''  hakkında okuyucularımızı bilgilendirdi.

Uykuda nefesin 10 saniyeden daha uzun süre kesilmesi “apne” olarak adlandırılıyor. Uykuda nefesin kısmi kesilmesi ise horlama olarak ortaya çıktığını söyleyen Dr.SARIKAYA “Uyku apnesi” ve buna bağlı görülen “gündüz aşırı uykululuğu’ hayati sorunlara neden olabilen önemli bir sorun ancak birçok insan bu sorunu ya kabullenmiyor ya da görmezden geliyor. Apne, hastanın kendisinden çok etrafının farkında olduğu, sinsi olarak bazen uzun süreçte, bazen erken dönemde ciddi sağlık problemlerine(Hipertansiyon, diyabet, inme, uykuda ani ölüm, kalp krizi) neden olan, ciddiye alınması gereken bir durumdur.

 

HORLAMA ?

Normal yetişkinlerin % 45’i en azından ara sıra ve % 25’i devamlı olarak horlar. 30-35 yaş grubu erkeklerin % 20’si, kadınların % 5’i; 60 yaş grubu erkeklerin % 60’ı, kadınların % 40’ı daima horlar . Obez kişilerde horlama zayıf olanlara göre 3 kat daha fazla görülür. Horlama sesinin oluşmasında yumuşak damağın ve küçük dilin normalden uzun olması(mallampati3-4),tosiller ve/veya adenoid hipertrofi , nazal patolojiler(septum deviasyonu, konkahipertrofisi, sinüzit, nazal polip vb.) horlamayı ve apneyi tetikleyebilir.

 

UYKU APNESİ ?

OUAS’nun Prevelansı %2-4 arasında değişmektedir. Uyku apnesi santral ve obstrüktif tipte olabilir. Obstrüktif tip apne, uyanık durumda iken üst solunum yollarını açık tutan orofarengeal bölge kaslarının tonusu uyku sırasında azalır ve hava sütununun daralmasına bağlı, hava akım hızı artar ve etraf dokularda oluşan negatif basınç etkisi ile horlama ve ileri düzeyde de obstrüktif tip apneler görülür. Bu solunum problemleri sonucunda uyku esnasında kan oksijen düzeyleri düşmesi sonucun da kişilerde uyku bölünmeleri(arousal) görülür.

OUAS ‘nun horlama, gündüz aşırı uyku hali ve yakınları tarafından fark edilen gece uykuda solunum durması en tipik üç bulgusudur. Bunlardan başka yorgunluk-dinlenememe , sabah baş ağrıları,gece çarpıntı ve boğulma hissi, sinirlilik,unutkanlık,depresyon,cinsel isteksizlik diğer görülen bulgulardır.

Tüm bu semptomlara rağmen hastalar çoğu kez hastalıklarının farkında değildirler veya reddetme eğilimi gösterirler. Apneler genelde yatak odası partnerleri tarafından tanımlanır. Ancak uyku apnesi ile gürültülü horlama mutlaka ayırt edilmelidir.

Üst solunum yollarında daralmaya yol açan olan faktörler OSAS içinde risk faktörlerini oluşturur. Özellikle kilo fazlalığı-obezite, yaş, cinsiyet, kullanılan ilaçlar gibi genel faktörler yanında, burun boğaz bölgesinin yapısı,çene yapısı, baş-boyun pozisyonu ve boyun çapı genişliği gibi anatomik faktörlerde etkili olmaktadır. Sigara ve alkol kullanımı OSAS riskini artıran en yaygın nedenler arasındadır.

 

TANI ?

Uyku bozukluklarının en önemli tablolarından biri olan ve uykuda ölümlere kadar varan ağır sonuçlarını bildiğimiz OUAS’nun erken tanı ve tedavisi bu hastalar için hayati önem taşımaktadır. Kulak Burun Boğaz (KBB) hekimleri tarafından yapılan ayrıntılı üst solunum yolu muayenesi OSAS tanısında önemlidir.Bu hastaların tanısı genelde kendi ve etrafındaki kişilerden alınan anamnez ile şüphelenilir, KBB muayenesinde nazal patolojiler, küçük dil ve yumuşak damak (mallampati) durumu belirlenir. Hastalara yapılan müller manevrası ile(ideali uyku endoskopisi) obstrüksiyon seviyesi ve yerleri tespit edilir.

Ancak tanıda altın standart polisomnografidir. Bu işlemde özel olarak hazırlanan odalarda teknisyen nezaretinde uyutulan hastaların EKG, EEG, solunum hızı ve amplitüdü, kan oksijen saturasyonu, göğüs ve ayak hareketleri kaydedilir. Hastalığın kesin tanısını koydurduğu gibi apne-hipopne indeksi (AHI) oluşturularak hastalığın tipi ve derecesi de standardize edilir.

 

1.AHI 0-4 : Basit Horlama

2.AHI 5-15 : Hafif derecede OUAS

3.AHI 16-30 : Orta derecede OUAS

4.AHI >31 : Ağır derecede OUAS olarak sınıflandırılır.

 

TEDAVİ ?

Uyku laboratuvarında yapılan testle hastalığın tanısı konulup, ağırlık derecesi belirlenmektedir. Bu şekilde her hasta için en uygun tedavi şekli planlanmaktadır. Tedavi medikal ve cerrahi olarak 2 ye ayrılır.Öncelikle hastaların genel önlemlere dikkat etmeleri önerilir. Bunlar kilo verilmesi, alkol, sigara ve sedatif ilaç kullanımının kısıtlanması, reflüyü önleyici tedbirler ve uyku pozisyonunun ayarlanmasıdır.

 

 

Özellikle uyku ile ilgilenen Kulak Burun Boğaz hekimleri bu hastalığın hem medikal hem de cerrahi tedavisini yapmaktadırlar. Bir hastanın tedavisini belirlerken hastanın genel durumu , nazal ,orofarengeal , nazofarengeal ,larengeal patolojiler dikkatli bir şekilde incelenmelidir. OUAS’lu hastaların hem tedavi yöntemini belirleme, hem de medikolegal açıdan polisomnografi testi yapmaları önemlidir. Uyku testine (polisomnografi) yatırılacak her hasta öncelikle bir KBB hekimi tarafından muayene edilmeli , özellikle ve öncelikle nazal patolojileri düzeltilmelidir. Polisomnografi sonrasında ; hastaya CPAP tedavisi verilecekse bile CPAP uyumunu arttırmak, verilecek olan basınç düzeyini azaltmak için nazal patolojilerin önceden cerrahi olarak düzeltilmesi önemlidir.

 

1-Bu hastalığın en etkili ve kesin tedavisi sürekli pozitif basınçlı hava veren CPAP dediğimiz cihazlardır.

2- Ağız içi Araç Tedavisi: bunlar basit horlama ve hafif dereceli OUAS ‘lu hastalara uygulanabilir.

 3- Cerrahi Tedavi: OUAS’un en özgün ve en etkin tedavisi CPAP tedavisi olmakla birlikte, darlık yerinin tam olarak saptanabildiği (burun muayenesi ve müler manevrası) olgularda ve CPAP cihazına adapte olamayan hastalara cerrahi tedavi uygulanabilir. Ancak cerrahi esas olarak düzeltici , bazen çoklu seviyeli cerrahi şeklinde olması gerekir.

 

Nazal cerrahilerden başka KBB kliniklerinde horlama ve OUAS ‘lu hastalara uygulanan cerrahiler ; nazofarenk patolojileri(adenoidekltomi), yumuşak damak(anterior palatoplasti) ,küçük dil(uvula,) lateral farengeal bantlar, tonsiller bölge (tonsillektomi, tonsillotomi), dil kökü müdahaleleri, dil kökü askısı, hyoid süspansiyon, maksillo - mandibüler ilerletme, radyofrekans müdahaleleri sayılabilir. Bunlar ya tek başına ya da kombine cerrahiler olarak uygulanmaktadır. Son yıllarda obez olan OUAS’lu hastalara bariatrik cerrahi tedavisi yapılmaktadır.

 

OUAS ‘lu hastalar tedavi edilmezse; DİKKAT!!!

Kalp damar sisteminde; kalp krizi riski, kardiyak ritim düzensizlikleri, hipertansiyon, kardiyak hipertrofi ve ani ölüm,

Sinir sistemi: Beyin felçleri, baş ağrıları, depresyon, unutkanlık, karar verme yeteneğinde azalma,

Hormonal sistem: Büyüme hormonunda azalmaya bağlı çocuklarda gelişme geriliği, cinsel isteksizlik, insülin seviyesinde artma, şekere yatkınlık, 

Diğer: Trafik kazaları, evlilik sorunları, yaşam kalitesinde azalma, reflü






Genel Cerrahi Uzmanı Prof.Dr. ...

SANKO Üniversitesi Tıp Fakülte...

ŞEHİR HASTANESİ 2019’DA BİTECE...

MADDE KULLANIMI KORKUTUYOR...

ERÇELEBİ ECZANESİ AÇILDI....

Dr.Ruhi GÜNEL SEV AMERİKAN HAS...

BİR İŞLETMEDE TANITIM NASIL OL...

BİR ANTEPLİNİN YÜRÜYÜŞ KOMEDİS...

Çocuk Cerrahisi Uzmanı Prof.Dr...

Oğuzeli Devlet Hastanesi çalı...

Sağlık-Sen Gaziantep Üniversit...

PARMAK BEBEK HAYATA TUTUNDU...

ÖZEL HATEM HASTANESİ’NDE EMZİ...

Cengiz Bayram’ın baba acısı...

SANİ KONUKOĞLU HASTANESİ KADR...

Fidanlıkta çatışma...

İşte Gaziantep'teki çatışmanın...

KONUKOĞLU STANT AÇTI...

Yine Sağlıkta Şiddet! ...

TARİHİ RUMKALE SU SPORU FESTİ...

DİŞ HEKİMLERİNE BİLGİLENDİRME ...

Açelya Eczanesi AÇILDI...

ESEN ECZANESİ AÇILDI...

Dr.Hasan İyiköşker SEV AMERİKA...

GÖREV DAĞILIMLARI YAPILDI...

Ketçi Müdad El Ele...

İŞYERİNDE DEDİKODU GRUPLAŞMA V...

Sessiz Çığlıklar...

Erkeklerde Kalp Krizi Riski K...

Yeri Değiştirilen Temizlik Gör...

GENÇLERİMİZİ MADDE BAĞIMLILIĞI...

Ecz. Mehmet Yılmaz EŞREFKASIM ...

Abdülkadir Yüksel ismini Peril...

Liseye girişte hangi sistem uy...

Özkaya’dan KRİTİK MÜDAHALE...

ÇALIŞANA İMKAN TANIMAK...

Silikon yaptırdı, kabusu yaşad...

SANİ KONUKOĞLU HASTANESİ HEKİ...

Sev Amerikan Hastanesi Yenile...

Özel Gaziantep Sevgi Hastanesi...

DEMiRCi 6. KEZ SEÇiLDi...

UYKU APNESİ VE HORLAMA KABUS...

Beyin Omurilik ve Sinir Cerrah...

SON DÖNEMLERDE ARTAN BEL FITI...

10 DAKİKADA VARİSLERİNİZDEN KU...

“BİR ÇÖMÇE İLHAM, BİNBİR ÇÖ...

AK Partili milletvekili Abdulk...

Gaziantep Milletvekili Ecz.Abd...

Obezite ile Mücadelede Cerrahi...

GAÜN Hastanesi’nde “Sepsis” Eğ...

HASTANEYİ YÖNETENLER HEKİM Mİ ...

Sağlık-Sen’den Ankara’ya çıkar...

DOKTORDAN Satılık VİLLA...

Yüksel’den Diş Hekimleri Odası...

Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzman...

Deva Okulları yeni eğitim-öğr...

OP.DR . Selim Tuna UZALP ÖZEL ...

OKULA UYUM İÇİN ÖNERİLER...

Op.Dr. Nida DAİ MEDICALPARK'ta...

BÜYÜKŞEHİR HASTANESİNE “DİŞ T...

UZM.DR. Mehmet Sefa Yalçın NCR...

BÜYÜKŞEHİR’İN SAĞLIK PROJELERİ...

Özel Gaziantep Sevgi Hastanesi...

GAZİANTEP’TE SEPSİS FARKINDALI...

Sahibinden kiralık veya satılı...

Gaziantepspor'un yeni başkanı ...

Sahibinden kiralık veya satılı...

SAHİBİNDEN KİRALIK DAİRE...

Şehit ateşi Gaziantep'e düştü!...

Gaziantep’te OTİZM SEMİNERİ...

HÜLYA FÜSUN TEZER, TEZHİP, MİN...

DÜNYAGÖZ Bilgilendiriyor......

Kırtasiye malzemeleri nasıl s...

ŞEHİT ÇOCUKLARINA YÖNELİK KAR...

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. ...

Başarılı Bir Okul Hayatı içi...

Op. Dr. Tuncay ÖZDEMİR Medica...

OBEZİTE...

ANASINIFLARI VE 1. SINIF ÖĞREN...

SAĞLIK İŞLETMELERİNDE ÇALIŞAN...

OP.DR .TEVFİK GÜÇ Hatem'de......

Traktör Tamircisi Fizyoterapis...

DİŞ HEKİMİ ASİSTANI ARANMAKTAD...

Türkiye'nin Tek Kadın Sağlık B...

SANKO ÜNİVERSİTESİ’NDE BAYRAML...

BÖBREK TAŞLARINA DİKKAT..!...

KİRALIK DAİRE...

26 Yıllık bebek hasreti sona ...

Nestle SMA firması çalışanla...

Op. Dr. N. Olcay ARICI Anka'da...

Genç hemşire, kendini asarak ...

SAĞLIK SEKTÖRÜ KALİTESİ İLE KO...

SANKO ÜNİVERSİTESİ REKTÖR VEKİ...

İNŞAAT MÜHENDİSLERİ ODASI BAŞK...

30 AĞUSTOS ZAFER BAYRAMI...

KURBAN BAYRAMI MESAJI...

ASİD BAŞKANI DR. YILDIRIM’IN K...

Sağlığınızı bayrama kurban ver...

SANKO ÜNİVERSİTESİ ARAŞTIRMA G...

SAĞLIK ÇALIŞANLARI BAYRAMDA GÖ...

Katarakt cerrahisinde akıllı m...

Medical Park Hastanesi, Gazian...

Göz Hastalıkları Uzmanı Dr.Yus...

Özel Göznuru Göz Hastanesi 1...

Dermatoloji Uzmanı Dr. Metin Ö...

Gözlerin Sinsi Düşmanı Glokom...

Op. Dr. Zekeriya Çetinkaya SEV...

Obezite ile Mücadelede Cerrahi...

Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. ...

Özel Sani Konukoğlu Hastanesi,...

DR. ERSİN ARSLAN EĞİTİM VE ARA...

GAÜN Hastanesi’nde Başarılı İn...

ÖZEL SANİ KONUKOĞLU HASTANESİ ...

NCR İnternational Hospital’de ...

Defalife’dan mesleki dayanışma...

Sağlık çalışanları çifte bayra...

KİRALIK DAİRE...

SOSYAL MEDYADA KRİZİ YÖNETMEK...

Dr. Abdulkadir Erturhan vefat ...

Sağlıkta sil baştan! Cumhurbaş...

Başhekim Doç. Dr.Suat ZENGİN a...

Dr.Muhittin Demirel'e donör bu...

Hastalara şifa dağıttı şimdi h...

Gözlerinizi Çok Ovuşturuyorsan...

Ben gerçekten çok yoruldum... ...

Şehitkamil Ağız ve Diş Sağlığı...

Akut Aort Diseksiyonunda Sem...

MEZUNİYET SEVİNCİ...

BİRAZ DA ÇALIŞAN DOKTORLARA ...

BEYİN FELCİ İÇİN TÜPLÜ TEDAVİ ...

Opr. Dr. Mine Soydinç Kurgan S...

‘‘Beyaz’’ ve ‘‘Gülümseyen Kare...

Kalp Krizini önlemede düzenli ...

Geçmişte yapılan hatalardan de...

Biyolog ELÇİN KIRIMOĞLU Hakk...

Uzm. Dr. Ümit ÇINKIR Medicalpa...

Bebeklerin karıştığı iddiasına...

Sev Amerikan Hastanesi Deneyi...

TÜRKİYE’DE İLK ...

SICAK HAVA BEYİN KANAMASI RİSK...

EMEL ECZANESİ AÇILDI...

Sağlık Müdürlüğü’ne Protesto ...

Gaziantep üniversitesi inme ün...

Ben Gaziantep’e sevdalıyım...

Ambulansta dehşet anları...

Gastroenteroloji Uzmanı Prof.D...

Gaziantep’te 5 canlı bomba yak...

YAZ AYLARINDA BESLENME...

-SANKO ÜNİVERSİTESİ REKTÖR VEK...

KUSURSUZ GÜZELLİKTE BİLİMSEL G...



1 2 3 4 5 6 7 8 9 10