Anasayfaya Dön
Bize Yazın
Video Galeri
Facebook
Twitter
Instagram

 
Gaucher hastalarının doğru teşhise ulaşması 10 yıl sürebiliyor

23.10.2018   58857
Facebook Paylaş
 
 
 


Dünya genelinde her 40.000 ila 100.000 kişide bir görülen nadir, uzun süreli ve hayatı tehdit eden bir hastalık olan Gaucher hastalığının yeterince bilinmemesi nedeniyle, hastaları doğru teşhis alana kadar zorlu bir süreç bekliyor ve ilk belirtilerden doğru tanıya kadar ortalama 4 ila 10 yıl geçiyor. Bazıları ise yanlış tanı veya bilgi eksikliği nedeniyle gereksiz tıbbi girişimlere maruz kalıyor. Bu toplumsal gereksinimden yola çıkan Çocuk Beslenme ve Metabolizma Derneği, Gaucher Hastalığı Farkındalık Ayı kapsamında uluslararası bir Gaucher Sempozyumu düzenledi. Dünyanın farklı noktalarında Gaucher hastalığı konusunda çalışan hekimleri bir araya getiren ve 30'dan fazla sunumun yapıldığı sempozyumda bu hastalık hakkındaki farkındalık seviyesinin artırılması ve konu hakkındaki en güncel bilgilerin tartışılması amaçlandı.

 
Gaucher (“goşe” şeklinde okunur) hastalığı kalıcı, ilerleyici ve kalıtsal bir hastalıktır. Hastalığın sebebi, glukoserebrozidaz isimli enzimin eksikliği veya görevini yerine getirememesidir. Bu enzimin eksikliği sonucunda, vücudumuzun makrofaj denilen hücrelerinde glukoserebrozid maddesi birikimi olur. Bu hücrelerin organları, dokuları ve kemiği istila etmesi, sistemlerin işlevlerinde aksamalara yol açar.  Hastalık, yaşamın herhangi bir döneminde ortaya çıkan hafif ya da şiddetli belirti ve bulgularla kendini gösterir.
 
Gaucher hücreleri vücutta birikerek dokularda hasara yol açıyor
Gaucher Sempozyumu'nda söz alan Çocuk Beslenme ve Metabolizma Derneği Yönetim Kurulu Başkanı ve Gaucher Sempozyumu Başkanı Prof. Dr. Turgay Coskun, Gaucher hastalığının klinik bulguları hakkında şu bilgileri verdi: “Gaucher hastalığının belirtileri, Gaucher hücrelerinin vücutta birikerek artmasına bağlı olarak ortaya çıkmaktadır. Gaucher hücreleri genellikle dalak, karaciğer ve kemik iliğinde birikir. Ancak lenf sistemi, akciğerler, deri, göz, böbrekler, kalp ve düşük oranda merkezi sinir sistemi gibi diğer dokularda da birikebilir. Belirtiler herhangi bir yaşta ortaya çıkabileceği gibi, genellikle ilk olarak çocukluk ya da yetişkinlik döneminde fark edilir.”
 
Gaucher hastalığı zamanında teşhis ve tedavi edilmezse ilerleyebilir
Prof. Dr. Turgay Coşkun hastalığın belirtileri hakkında şunları söyledi: “Hastalığın farklı üç tipi mevcuttur, erken yaşlarda başlayan ve ilerleyen yaşlara kadar değişen bulgular gözlemlenebilir. Belirtilerin çeşidi ve şiddeti, bireylere göre değişkenlik gösterebilir. Bazı bireylerde yaşlılık dönemine kadar herhangi bir belirti ortaya çıkmaz, bazılarında ise çocukluk döneminden itibaren hayati tehlike oluşturabilecek bulgular gelişebilir. Gaucher Hastalığı, kalıcı ve ilerleyen bir hastalık olup erken tanı konup tedavi edilmediği takdirde zamanla kötüleşebilir. Belirtiler başka hastalıklarla benzerlik gösterebildiğinden, doğru teşhis konması ayları, hatta yılları bulabilir. Örneğin; eklem ağrısı veya üst bacaklarda görülen kemik ağrısı, büyüme ve gelişme ağrısı sanılabilir. Kırmızı kan hücrelerindeki ve pıhtılaşmadan sorumlu kan küreciklerinin sayısındaki düşüş, ilk olarak kan hastalığı şeklinde tanımlanabilir veya lösemi, lenfomayı çağrıştırabilir. Belirtilerin zararsız görünmesinden dolayı hastalar ve hekimler uzunca bir süre ilerleyen hastalıktan şüphelenmeyebilirler. Kesin tanı için kandaki glukoserebrozidaz enziminin aktivitesi test edilmelidir.” Prof. Dr. Turgay Coşkun hastalığın belirtilerini şöyle özetledi:

  • Kanamalar ve morarmalar
  • Kansızlık (anemi)
  • Çabuk kırılan zayıf kemikler (osteoporoz)
  • Kemik ve eklem ağrıları
  • Dalak ve karaciğerde büyüme sonucunda karında şişlik
  • Kanın pıhtılaşma hücrelerinde azalma (trombositopeni)

 
Gaucher hastalığının sıklığı akraba evliliği olan toplumlarda daha yüksek
Sempozyumdaki konuşmacılardan biri olan Prof. Dr. Gülden Gökçay hastalık hakkında şu bilgileri verdi: “Gaucher hastalığının görülme sıklığı, akraba evliliği olan toplumlarda daha yüksek seyrediyor. Bu nedenle, akraba evliliği oranlarının hala %22-25 dolaylarında seyrettiği ülkemizde, Gaucher prevelansının daha yüksek olabileceği tahmin ediliyor. Özellikle büyümede gecikme, genel zayıflık, nedeni belirlenemeyen dalak veya karaciğer büyümesi, kansızlık, kemik ağrısı veya minör travma ile gelişen kırıklar gibi belirtiler saptanan kişiye Gaucher testi yapılmalıdır. Kalıtsal bir hastalık olmasından dolayı, ailede Gaucher hastalığı geçmişinin bilinmesi, tanının hekim tarafından düşünülebilmesi için önemli bir ipucudur. Gaucher hastalığı bulunan kişilerin tüm yakın akrabaları, hastalığı bulundurma veya potansiyel Gaucher hastalığı tanısı konmuş kişilerin yakın akrabaları da, hastalıkla ilgili durumlarının değerlendirilmesi için konunun uzmanı bir hekimin görüşüne başvurmalıdır. Eğer anne ve babanın ikisi de taşıyıcı ise, çocuğun Gaucher hastalığından etkilenme olasılığı her gebelikte 4'te 1 oranındadır. Genetik testi ve enzim analizini de kapsayan doğum öncesi tanı, çoğu durumda Gaucher hastalığının gebelikteki varlığını belirlemede yardımcı olur. Anne ve babadan birisinin taşıyıcı, diğerinin ise sağlıklı olduğu durumlarda, çocuğun taşıyıcı olma olasılığı %50'dir. Anne ve babadan ikisinin de taşıyıcı olması durumunda, çocuklar %50 olasılıkla taşıyıcı, %25 olasılıkla hasta veya %25 olasılıkla sağlıklı olacaktır.
 
Gaucher tedavisinde rutin muayeneler ve tedaviler aksatılmamalı
Sempozyumun konuşmacılarından Prof. Dr. H. Neslihan Önenli Mungan, Gaucher hastalığının tedavisi konusunda önemli bilgiler verdi: “Bu hastalığın tedavisinde enzim yerine koyma ve madde eksiltme olmak üzere iki yöntem uygulanmaktadır. Enzim ve yerine koyma tedavisi ile büyük bir ilerleme sağlanmıştır. Bu tedavinin esası, vücudun üretemediği enzimin dışarıdan verilmesidir. Bu tedavi sonucunda kansızlıkta, trombosit azlığında, dalak, karaciğer ve kemik semptomlarında belirgin iyileşmeler sağlanabilmektedir. Gaucher hastalığının tedavisinden mümkün olan en yüksek faydayı sağlamak ve hastalığın ilerlemesini önlemek için damar yoluyla uygulanan enzim yerine koyma tedavisinin atlanmaması ve düzenli olarak sorumlu hekimin belirlediği aralıklarla alınması gerekmektedir. Madde eksiltme tedavisi dediğimiz yöntemde ise, enzimin işleyeceği madde miktarının azaltılması hedeflenir. Bu yöntem genelde enzim tedavisinin uygun olmadığı hastalarda önerilmektedir. Enzim tedavisinin erken başlanması birçok destek tedavisi gereksinimini ortadan kaldırmıştır. Hastaların kendi kişisel bakımı konusunda söz sahibi olması için, tedaviye geldiklerinde tüm şikayetlerini bildirmeleri önemlidir. Bu şikayetlerle ne sıklıkla ve hangi şiddetle karşılaştıklarını da eklemeyi unutmamalılar. Ayrıca rutin muayeneler, hastaların hastalık ya da güncel veya gelecek tedaviler konusundaki sorularına cevap alabileceği en uygun anlardır. Hastaların bir günlüğe belirtilerini yazmaları, bu muayenelerden verimli sonuçlar elde etmeleri için çok faydalı olabilir.”






BAŞHEKİM ZENGİN, GAZİLERİ YAL...

HER DEFASINDA SAĞLIK İÇİN BÜYÜ...

GAÜN Hastanesi’nde kitap okuma...

Çocuk Diş Hekimliği...

GAÜN Sağlık Çalışanlarından Af...

HEKİMLERİN TIBBİ KAYIT ALMA YÜ...

25 ARALIK DEVLET HASTANESİNE ...

Hatay Büşra'ya ağlıyor...

6 AY SÜRE İLE KAN ŞEKERİ TAKİB...

Sınıra giden sağlık personeli ...

Doktor, hastaların odasında du...

Market Alışverişi artık çok ko...

5 yaşındaki kız çocuğuna cinse...

AKADEMİ HASTANESİ KADROSUNU GÜ...

Gaziantep Valisi Ali Yerlikaya...

FARKLI SPOR DALLARINDA EGZERSİ...

Teknoloji Liderleri Hafta Sonu...

Metabolik Cerrahi EKİP İŞİDİR....

AÇLIK HİSSİNİZİN NEDENİ YETER...

ÇOCUKLARDA KIŞ HASTALIKLARINA...

Efsane doktor 'Kolsuz Agop' ha...

MEDİCALPARK BÜYÜMEYE EVAM EDİY...

Güzellik Sırlarımızda Bağırsa...

Bakan Gül’den Afrin Gazilerin...

Kryolan Gaziantep’te açıldı......

GAÜN’de “Uluslararası İleri Tr...

Uzm. Dr. Sadettin SEZER Muayen...

Gaziantep’te iş adamlarına FET...

ÖZEL GAZİANTEP SEVGİ HASTANESİ...

Özel Düztepe Yaşam Hastanesi g...

Gaziantep'te otomobile silahlı...

Ali UZUNASLAN vefat etmiştir...

İki yeni uzmanlık geliyor...

SAĞLIK ÇALIŞANLARINA ÖZEL İNDİ...

Göz Kapağı Estetiği ...

Hekimliğe İlk Adım...

HEMOROİD VE KIL DÖNMESİNE AME...

Serebral Palsi (beyin felci)...

SANKO ÜNİVERSİTESİ’NDEN İLKYA...

ÖZEL GAZİANTEP SEVGİ HASTANESİ...

Diyabetik Retinopati Tedavisin...

Op.Dr. Zekeriya ÇETİNKAYA NCR'...

STRESİN VÜCUDUMUZA ETKİLERİ VE...

ARİŞ PIRLANTA İLE ANLAT ONA Hİ...

VEREM SAVAŞ’ta YARDI Dönemi......

Hiçbir şey Devletimizin bekası...

Hastanede korkunç olay......

En karizmatik fotoğrafım!...

“EHLİYETİ KASAPTAN MI ALDIN” E...

Sağlık-Sen Kadın Kolları çalı...

Hekimlerin Malpraktis (Tıbbi K...

HEMATOLOJİ(Erişkin) BÖLÜMÜ HİZ...

Sevgililer Gününe Özel İNDİRİ...

Bir gecede İKİ CİNAYET......

Acı Kayıp...

Boşanmak isteyen 30 yıllık eşi...

AĞRISIZ BEL FITIĞI TEDAVİSİ...

Zehra BEBEK Özel Gaziantep Se...

School Maker Faire...

MEDİCALPARK Hematoloji Bölümü ...

Sömestr Tatilinde Çocuğunuzun ...

Mehmet Salih ERUSLU hakkın rah...

PSİKOLOG Elif BEYDAĞI HATEM'de...

Asırlık Çınar’da YENİ YÖNETİM...

MEDİKAL ECZACI DANIŞMANLIĞI...

Onkoloji Hastanesi’ne Bağış...

KARDİYOLOJİ UZMANI DOÇ. DR. M...

“Diyabetik Retinopati Tedavisi...

DOÇ. DR. ABDULKADİR TURGUT EL-...

KANAL TEDAVİSİ KOMPLİKASYONLAR...

Hemşirelerin Ceza Alabileceği ...

TEDAVİSİ OLMAYAN HASTALIK KELE...

Hizmetliler memur kadrosu ist...

Özel AKADEMİ Hastanesi Yemekt...

GAZİANTEP'te UYUŞTURUCU OPERAS...

Türk Tabipler Birliği yönetici...

Yard.Doç.Yasin SARIKAYA SEVGİ'...

ÖZEL HATEM HASTANESİ SPONSORL...

Yarı yıl tatili bitmeden çocuğ...

TIBBİ MİKROBİYOLOJİ UZMANI YR...

SÜREKLİ AÇ KALMAK ZAYIFLATMIY...

“Diyabeti Tanı Gözünü Koru”...

Üroloji Uzmanı Op.Dr. İbrahim ...

HER DEFASINDA SAĞLIK İÇİN BÜYÜ...

SAĞLIKTA DEV ADIM...

...

Gözlükçülerin 30 yıllık hayali...

Eczacı Odası İl Sağlık Müdürün...

Vali Yerlikaya’dan Mustafa Ka...

HEMŞİRELERİN HUKUKİ VE CEZAİ S...

Omurga Cerrahisinde Güncel Ge...

Akademi Hastanesi Yönetimi ve...

Doçent Dr. Seydi OKUMUŞ Netgöz...

Yoğun bakımda müzik eşliğinde ...

Gülsüm Anne'nin ...

Alkollü bayan doktor polisler...

İşkence edilip, bıçaklanan kad...

Şekerci İstifa etti......

Atatürk büstü ıslanmasın diye ...

Dr.Kemal Bayındır 7/24...

4.Geleneksel Basın Ödülleri...

BAŞARILI OPERASYON...

GAÜN Hastanesi çalışanlarını ...

MOTİVASYON GECESİ...

FİBROMİYALJİ...

ONLARI ANLAMAK İÇİN ‘’SAYGI ...

Uzm.Dr. Mehmet Şenol Vefat e...

Güneydoğu’daki SKOLYOZ hastala...

PLAZMA ENERJİSİ İLE CİLT YENİ...

Kahramanmaraş Diyabetli Yaşam ...

VEREMSİZ BİR TÜRKİYE...

ÜREME SAĞLIĞINDA HİZMET KALİT...

ÇOCUKLARI EĞLENDİREN UYGULAMA...

KÖTÜ UYGULAMA SİGORTANIZI DEVA...

Prof. Dr. Avni Gökalp ‘ın anne...

AKADEMİ HEKİM KADROSUNU GÜÇLEN...

PROF. DR. MÜNİFE NEYAL SANKO'd...

ÇOK ACI KAYIP......

Ecz. İrfan Karakullukçu’nun ...

DİŞHEKİMİ MİKAİL ÖZMARTI'NIN ...

Isparta'da askeri eğitim uçağı...

Dr. Mehmet Tamer TUNCER’in A...

Kapatılan Zirve Üniversitesi T...

Abdurrahim KİREMİTÇİ vefat etm...

YENİ KHK BU SABAH YAYINLANDI! ...

GELECEĞİ HAYAL ETMEK VE DEĞER...

“Sağlık çalışanlarının fedakar...

Sağlık Ağızda Başlar...

Tıp Fakültesi Öğrencilerine Ke...

HEKİMLİĞE İLK ADIM...

DÜNYAGÖZ BİLGİLENDİRİYOR......

İLERİ YAŞ KALP AMELİYATLARI İÇ...

ÖZEL GAZİANTEP SEVGİ HASTANESİ...

MEDİCAL PARK’TA MUCİZE BEBEK ...

Uzm.Dr. Kadir SÖYLEMEZ NCR'de....

SURİYELİ HASTALARDAN ONAM NASI...

Spinal Müsküler Atrofi (SMA)...

ANNE - BEBEK ÖLÜMLERİNİN ÖNLEN...

DOÇ.DR. ABDULKADİR TURGUT’A Zİ...

TÜBERKÜLOZ (VEREM) HASTALIĞI...

Uzm.Dr. Fatma SUCU DEVA'da......

ANTEP HARBİ’NDE SAĞLIK HİZMET...

YERLİKAYA: “Gazetecilik” ise ç...

'10 Ocak Çalışan Gazeteciler G...

Basın Emekçisi arkadaşlarımız...

Rektör Gür’den Çalışan Gazetec...

10 OCAK ÇALIŞAN GAZETECİLER GÜ...

GAZİANTEP’de 5 gündür kayıp g...

CAHİT NAKIBOĞLU HASTANEYE KA...

Taşeronların kadro geçişi düze...



1 2 3 4 5 6 7 8 9 10