SAÄžLIK DÃœNYASI

Gaziantep üniversitesi inme ünitesi baþarýda hýz kesmiyor.

Gaziantep Üniversitesi Nöroloji Anabilim Dalý Öðretim Üyesi olan ve inme ünitesi kordinatörlerinden  Yrd. Doç. Dr. Yusuf Ýnanç Ýnme geçirdikten sonra yaklaþýk  5. saatinde gece saat 24:00 sularýnda hastaneye getirilen 54 yaþýnda bilinci kapalý  erkek hastanýn sað  boyun ve beyindeki ana þah damarýný 4 saatlik bir uðraþla tamamen açmayý ve ardýndan 3 haftalýk özverili bir tedaviyle hastayý taburcu etmeyi baþardý.Hasta taburcu olduðunda konuþabilen yürüyebilen ve kendi iþlerini kendisi görebilen bir birey  durumundaydý.

 

Ana þah damarý týkanýklýklarýnýn  ilaçlarla açýlma þansý %5 ilaç dýþý anjio ve mekanik tekniklerle açýlma þansý ise %20 lerdedir.Eðer ana þah damarý týkanýklýðý açýlamazsa hastanýn yaþama þansý % 5 olmaktadýr.Ekibimiz hem teknik hemde bilgi olarak bir çok tecrübeye sahiptir.Bu baðlamda çoðu zaman baþarý þansý çok düþük olan hastadarda bile baþýrýlý sonuçlar elde etmeyi baþarmýþýzdýr.Tabiki bu baþarý hiçbir zaman bireysel olamaz tüm inme ünitesi ekibinin ve ünitemizin baþta  fiziksel koþullarý olmak üzere tüm imkanlarda ekibimize destek veren sayýn rektörümüz Prof. Dr. Ali GÜR , hastane baþ hekimimiz ve tüm yönetim kadrolarýnýn baþarýsýdýr.Bu baþarýlar Þahsým ve ekibin diðer üyelerine  daha çok çalýþmak daha çok insan kurtarma yönünde güç vermektedir.

 

Ýnme beyin damarlarýndaki kan akýmýnýn kesilmesi veya beyindeki damar duvarýnýn yýrtýlmasý sonucunda beyin dokusuna yeterince kan gidememesi dolayýsýyla beyin için gerekli olan oksiyen ve besin maddelerinin alýnamamasýna baðlý olarak beyin hücrelerinin zarar görmesi ve sorun çözülemezse tedavi hücrelerin ölmesidir. 

 

inme tüm dünyada ölüm nedenleri arasýnda halen ilk sýralarda yer almaktadýr. Ölümcül olmasýnýn yanýnda sakatlýkla sonuçlanan inme, þiddetli nörolojik iþlev kaybýnýn birincil nedenidir ve hem saðlýk harcamalarý hemde üretkenlik kaybýnda büyük maliyetlere yol açmaktadýr. Ýnme insidansý bölgeler arasýnda farklýlýk göstermekle birlikte ayný ülkedeki insanlar arasýndaki ýrk ve yerleþim bölgelerine göre de farklýlýk göstermektedir. Halk arasýnda çoðunlukla ileri yaþ hastalýðý olduðu sanýlan “inme”nin, aslýnda her yaþýn hastalýðýdýr ve “Dünya Saðlýk Örgütü’nün rakamlarýna göre, her 10 milyon nüfusa sahip bölgede, 6 - 8 dakikada bir insanýn inme geçiriyor . 2014 türkiye ölüm istatistik raporuna göre türkiyede 13700 kiþi serebrovasküler hastalýk nedeniyle hayatýný kaybetmiþtir. 

 

Yüz, kol veya bacakta uyuþma, güçsüzlük veya konuþma bozukluðu en önemli belirtilerdir. Bir ya da iki gözde ani görme kaybý veya görme azlýðý, baþ dönmesi ve dengesizlik, çift görme, aniden baþlayan ve nedeni bilinmeyen þiddetli baþ aðrýsý ile bilinç bulanýklýðý veya bilinç kaybý da belirtiler arasýnda sayýlýr. Bu belirtilerin inmeyle iliþkisini belirleyen en önemli özellik çoðunlukla aniden ortaya çýkmasýdýr. 

 

Hipertansiyon, diyabet, kalp hastalýklarý, orak hücreli anemi, sigara içimi ve yüksek kolesterol inmeye neden olan risk faktörleri arasýnda yer alýr ve yaþýn ilerlemesiyle birlikte risk de arttar.

 

Özellikle beyin damarlarýnýn týkanmasýna baðlý ortaya çýkan iskemik inmenin tüm inmelerin yüzde 80’nini teþkil eder ve  tedavinin mümkündür. Bu hastalýk her ne kadar çok tehlikeli olsa da ilk 4,5 saatte, toplardamardan yapýlan bir iðne ile (pýhtý eritici) tedavi edildiðinde kiþiyi hayata döndürüyor bu süre geçirildiðinde ya da uygulanan tedaviye yanýt alýnamazsa, hastanýn bir diðer yeni tedavi þekli olan endovasküler tedaviye (anjiografisuitine) alýnýr,Kasýktan atar damara girilip týkanan beyin ya da boyun atardamarýna tel ve kateterlerle ulaþýlarak pýhtýnýn özel cihazlarla ve özel tekniklerle alýnabilir ve damar açýlabilir.Erken tedavi edilmediðinde yatalak kalan bir hasta hem hastanenin yoðun bakýmýnda geçen süre maliyeti yanýnda  taburcu olduktan sonra hem kendisinin hemde hastaya bakmakla yükümlü primer hasta yakýnlarýnýn iþ güç kayýp ve maliyeti devlete katlanarak artar.

 

Gaziantep baþta olmak tüm Doðu ve Güneydoðu Anadolu bölgelerinde  yaðlý, tütsülenmiþ  yemek kültürün hakim olmasý bu hastalýk riskini dahada artýrmaktadýr. Gaziantep üniversitesi Þahinbey Uygulama ve Araþtýrma Merkezi’nde, iskemik inme, Nöroloji Anabilim Dalý Öðretim Üyeleri Prof. Dr. Semih Giray , Yrd.Doç. Dr. Yusuf Ýnanç  kordinatörlüðünde  bu konuda deneyimli özel olarak yetiþtirilmiþ 2 nöroloji uzmaný, Asistan hekimler ve hemþilerler tarafýndan 7-24 saat kesintisiz bir þekilde baþarýyla Hizmet vermektedir. Merkezimiz bünyesinde hem Nörolojik Yoðun Bakým (NYB) hem de Ýnme Yoðun Bakým ünitesi bulunmaktadýr. Ýnme merkezimiz hastalar için büyük bir þans. Þu anda Türkiye’de  Ankara, Ýzmir, Eskiþehir’den sonra, dördüncüsü hastanemizde açýlan merkezimiz bölgemizdeki büyük bir eksikliðe cevap veriyor. 14 yataklý Nöroloji yoðun bakým ve inme merkezimizin doluluk oraný yüzde yüz.


Gaziantepli Ünlü Ýþadamý Ahmet Tatar Hayatýný Kaybetti

Elazýð depreminde ölü sayýsý 39’a yükseldi

TEMA Vakfý’nýn kurucusu ve Onursal Baþkaný Hayrettin Karaca yaþamýný yitirdi.

Kýþ Aylarýnda Cildiniz Ayrý Bir Özen Ýster

SAÐLIKTA ÞÝDDET DURDURULMALIDIR!

Sünnet Hakkýnda Merak Edilen Her Þey!

BU BESÝNLER GRÝP VE SOÐUK ALGINLIÐINA ÝYÝ GELÝYOR

KAPAK TAMÝRÝ KOLTUK ALTINDAN YAPILDI 2 HAFTADA SEFERLERE BAÞLADI

8 yýl ücretsiz kolej eðitimi için Darüþþafaka sýnavý 31 Mayýs’ta

KADINLIÐIN SONU DEÐÝL, SAÐLIKLI BÝR YAÞAMIN BAÞLANGICI: HÝSTEREKTOMÝ

2020'ye en çok sigara içilen 40'ýncý ülke olarak giren Türkiye'de hedef tütünsüz yaþam

Hasta yakýný saðlýk teknikerinin elmacýk kemiðini kýrdý!

Zengin dilenci yine ortaya çýktý! Þimdi de Gaziantep’te….

Özel Gaziantep Anka Hastanesi’nde gerçekleþtirilen baþarýlý ameliyatla saðlýðýna kavuþtu.

Gaziantep'te Ebeveynlere Cihaz Desteði Verildi

HAMÝLELÝKTE DOÐRU SANILAN 10 YANLIÞ!

Kýþ aylarýnda uyuza dikkat!

Gaziantep'te trafik kazasý: 3 yaralý

MEDÝCAL PARK’TA DÜNYAYA GELEN PREMATÜRE BEBEKLER BULUÞTU

Organ Baðýþý ve Farkýndalýk

Prematüre bebeklerde BESLENME SORUNLARI

ANKA HASTANESÝ DESTEÐÝYLE NRP EÐÝTÝMÝ

LÝPOSAKÞIN UYGULAMASI ÝLE ÝNATÇI YAÐLARDAN KURTULUN

PREDÝYABET OKULU HÝZMETE AÇILDI

GAÜN Hastanesi’nde “Dünya Diyabet Günü” Etkinlikleri

BÜYÜKÞEHÝR HASTANESÝ 3 MÝLYON KÝÞÝYE SAÐLIK HÝZMETÝ VERDÝ

14 KASIM DÜNYA DÝYABET GÜNÜ

Kýz çocuklarý için HPV aþýsýnýn önemi

ANKA Hastanesinde Yeni Görevlendirme

ÖZEL MMT AMERÝKAN HASTANESÝ’NE YENÝ GENEL MÜDÜR

Gözlükevi, hizmete girdi.

SAÐLIÐINA KAVUÞTURDUÐU LÖSEMÝLÝ ÇOCUKLARLA YILLAR SONRA BULUÞTU...

HATEM’DE OBEZÝTE CERRAHÝSÝ ÝLE SAÐLIÐINA KAVUÞTU

10 KASIM ATATÜRK’Ü ANMA TÖRENÝ

ORGAN BAÐIÞINI ARTTIRMALIYIZ..!

DEVA ÖZEL AMBULANS SERVÝSÝ

Estetik Bölgede ÝMPLANTOLOJÝ

SANKO ÜNÝVERSÝTESÝ 2018 – 2019 AKADEMÝK YILI AÇILIÞ TÖRENÝ

MEDÝCAL PARK GAZÝANTEP HASTANESÝ’NÝN KALÝTESÝ TESCÝLLENDÝ

DÜNYA’DA 5.VAKA

İLETİŞİM

  SaÄŸlık Dünyası Dergisi
Gazimuhtarpaşa Bulvarı Efes İşmerkezi Kat 3 No 8 Şehitkamil/ Gaziantep
  SMS Message
  0536 233 91 01
  info@saglikilan.com