SAÄžLIK DÃœNYASI

Kýþ Aylarýnda Cildiniz Ayrý Bir Özen Ýster

Kýþ Aylarýnda Cildiniz Ayrý Bir Özen Ýster

Kýþ aylarýnda soðuk hava, rüzgar gibi etkenler kadar ýsýtýcýlar ve sýcak iç ortam da cildimizin kurumasýna neden oluyor. Cilt kuruluðu ise beraberinde tahriþ, yýpranma, egzama gibi sorunlarý getiriyor. Bu nedenle kýþ aylarýnda cildimize daha fazla özen göstermemiz gerektiðini hatýrlatan Prof. Dr. Nilgün Þentürk, mutlaka nemlendirici kullanýlmasýný öneriyor.


Kýþ aylarýnda piþik, mantar, deri enfeksiyonlarý, böcek ýsýrýklarý gibi bazý deri hastalýklarýnýn sýklýðý azalýrken sedef, egzama, kuruluða baðlý kaþýntý sorunlarýn görülme sýklýðý da artýyor. Ayrýca saðlýklý deride de soðuklara baðlý olarak deðiþiklikler görülüyor. Bu deðiþikliklerden en sýk görüleni yüz, eller ve ayaklarda ortaya çýkan deri kuruluðu… Birçok kiþi için kuruluðun basit bir sorundan daha ötesini ifade ettiðini belirten Prof. Dr. Nilgün Þentürk, kuruyan derinin çatlayacaðýný, soyulacaðýný ve hatta egzama geliþimi kolaylaþacaðýný da hatýrlatýyor. Prof. Dr. Þentürk, kýþ aylarýnda doðru cilt bakýmýna dair önemli bilgiler veriyor.

 

Yað, nemi cilde hapseder

Kýþ aylarýn iç ortam havasý ýsýtýcýlar nedeniyle cildin kurumasýna neden oluyor. Soðuk havalarda da cildimiz kurutuyor, rüzgar varsa bu kuruluk daha da artýyor. Çünkü rüzgar derideki nemin buharlaþmasýna neden oluyor, derimiz de yeterince nemlendirme yapamýyor, yað üretemiyor. Bu nedenle kýþ aylarýnda yazýn kullandýðýmýz nemlendiricilerden farklý olarak yað içeriði daha fazla ama yine cildimize uyumlu olan nemlendiricileri kullanmamýz gerekiyor. Prof. Dr. Þentürk, bunun nedenini þöyle açýklýyor: “Yað, deri üzerinde koruyucu bir tabaka oluþturtarak nemi deriye hapseder ve daha uzun süreli kalmasýný saðlar. Ancak yüz için kullanýrken bu yaðlý ürünlerin komedon yapmamasýna dikkat etmek gerekiyor. Örneðin avokado yaðý, mineral yaðlar, akþamsefasý yaðý ve badem yaðý komedon oluþumunu artýrmaz. Oysa shea yaðý yüzdeki gözenekleri týkayýp komedon oluþumunu artýrabilir.”

 

Alkol bazlý toniklerden kaçýnýn

Cildin düzenli olarak her sabah nemlendirilmesi gerektiðini belirten Prof. Dr. Nilgün Þentürk, özellikle dýþarý çýkanlarýn buna daha fazla dikkat etmesinin þart olduðunu hatýrlatýyor. Gece yatmadan önce yüzümüzün yýkayarak makyaj ve ciltte biriken kirden arýndýrmak gerektiðinin altýný çizen Prof. Dr. Þentürk, “Cildinizi kirden arýndýrdýktan sonra nemlendirici kreminizi sürün. Eðer cildiniz çok kuruysa tahriþ edici peeling, maske ve alkol bazlý toniklerden kaçýnýn. Bu tarz ürünler derinin üzerindeki ince yað tabakasýný uzaklaþtýrarak kurumasýný arttýrýr. Bunun yerine temizleyici sütler veya hafif köpük temizleyiciler, alkolsüz tonikler veya nemlendirici maskeler daha etkili olur. Haftada 2-3 kere yumuþak bir peeling uygulayabilirsiniz” diyor.

 

Güneþ koruyucuyu ihmal etmeyin

Kýþ aylarýnda yüzümüz kadar vücudumuza da özen göstermemiz gerektiðini hatýrlatan Prof. Dr. Þentürk, sözlerini þöyle sürdürüyor: “Yað içeriði yüksek kremler kullanýn. Kýþ aylarýnda sýcak banyo tercih edilir ama çok sýcak su derinin lipid bariyerini zayýflatýr ve nem kaybýna neden olur. Bu nedenle kýþýn ýlýk su ile duþ almayý tercih edin. Nemlendirici kremleri de banyo sonrasý hemen uygulayýn. Güneþ koruyucular sadece yaz mevsimi için deðildir. Kýþýn da güneþ ýþýnlarý zararlý olabilir, bulutlu havalarda bile güneþ ýþýnlarý yeryüzüne ulaþabilir. Bu nedenle kýþýn da açýkta kalan vücut bölgelerine güneþ koruyucu uygulamak gerekir.”

 

Prof. Dr. Nilgün Þentürk, vücudun farklý bölgelerine yönelik ise þu önerilerde bulunuyor:

 

Eller: El üzerinde yað bezleri daha azdýr ve deri daha incedir. Eller bu nedenle kolaylýkla kurur ve çatlar. Elinizin yumuþak kalmasý için nemlendirici kreminizi elinize masaj yaparak günde en az iki kez, tercihen her yýkamadan sonra uygulayýn. Býraktýðý yaðlanma hissi sizi rahatsýz ediyorsa yaðlý his býrakmayan nemlendiricileri tercih edebilirsiniz. Elleriniz çok kuruysa gece nemlendirici krem uygulayýp üzerine ince pamuklu bir eldiven geçirerek nemi elinize hapsetmiþ olursunuz. Ellerinizi korumak için soðuk havalarda dýþarý çýkarken içi pamuklu eldiven giyin. Elin nemli kalmasýna neden olan eldiven ve çoraplar kaþýntý, çatlama ve hatta egzamanýn alevlenmesine neden olur. Ayrýca elinizi yýkadýktan sonra iyice kuruladýðýnýzdan emin olun, kurulamazsanýz elleriniz daha çabuk kurur ve çatlar.

 

Ayaklar: Kýþýn ayaklarýnýzdaki kurumayý önleyecek daha güçlü, vazelin veya gliserin içeren kremler uygundur. Topuklarýmýzýn ve ayak tabanlarýnýn daha kalýn ve kaba görünmesine neden olan ölü dokuyu uzaklaþtýrmak için soyucu etkisi olan kremlerden de faydalanabiliriz. Bu þekilde uygulayacaðýmýz nemlendiriciler de derine daha kolay ulaþabilir.

 

Dudaklar: Soðuk ve kuru havalarda dudaklarýmýza da özen göstermeliyiz. Dudaklara nemlendirici (katý vazelin, balmumu vs) kremler uygulanmasý koruyucu bir bariyer oluþturarak dudaðýn çatlamasýný engeller. Eðer dudaklar kabuklanýyorsa, dudaklara çok az miktarda katý vazelin uyguladýktan sonra parmaklara ince bir kumaþ, (mendil ya da tülbent) sarýlarak toz þeker ile dairesel hareketlerle dudaða peeling yapýlabilir, daha sonra yýkanýp kremi uygulanabilir.

 

Saçlar: Saçlar kýþ mevsiminde zayýflar, daha kuru ve kýrýlgan hale gelir. Bu nedenle kýþýn saçýnýzý dýþ etkilerden koruyacak ve oluþan hasarý onaracak þampuan ve saç kremlerini kullanmalýsýnýz. Bu ürünlerin nemlendirici içeriði normalde kullandýklarýnýzdan daha fazla ama ürün ayný zamanda saç tipinize de uygun olmalý. Ayrýca nemlendirici saç bakýmý yapmak da soðuk ve kuru havanýn neden olduðu yýpratýcý etkilerin onarýlmasýný saðlar.


Gaziantepli Ünlü Ýþadamý Ahmet Tatar Hayatýný Kaybetti

Elazýð depreminde ölü sayýsý 39’a yükseldi

TEMA Vakfý’nýn kurucusu ve Onursal Baþkaný Hayrettin Karaca yaþamýný yitirdi.

Kýþ Aylarýnda Cildiniz Ayrý Bir Özen Ýster

SAÐLIKTA ÞÝDDET DURDURULMALIDIR!

Sünnet Hakkýnda Merak Edilen Her Þey!

BU BESÝNLER GRÝP VE SOÐUK ALGINLIÐINA ÝYÝ GELÝYOR

KAPAK TAMÝRÝ KOLTUK ALTINDAN YAPILDI 2 HAFTADA SEFERLERE BAÞLADI

8 yýl ücretsiz kolej eðitimi için Darüþþafaka sýnavý 31 Mayýs’ta

KADINLIÐIN SONU DEÐÝL, SAÐLIKLI BÝR YAÞAMIN BAÞLANGICI: HÝSTEREKTOMÝ

2020'ye en çok sigara içilen 40'ýncý ülke olarak giren Türkiye'de hedef tütünsüz yaþam

Hasta yakýný saðlýk teknikerinin elmacýk kemiðini kýrdý!

Zengin dilenci yine ortaya çýktý! Þimdi de Gaziantep’te….

Özel Gaziantep Anka Hastanesi’nde gerçekleþtirilen baþarýlý ameliyatla saðlýðýna kavuþtu.

Gaziantep'te Ebeveynlere Cihaz Desteði Verildi

HAMÝLELÝKTE DOÐRU SANILAN 10 YANLIÞ!

Kýþ aylarýnda uyuza dikkat!

Gaziantep'te trafik kazasý: 3 yaralý

MEDÝCAL PARK’TA DÜNYAYA GELEN PREMATÜRE BEBEKLER BULUÞTU

Organ Baðýþý ve Farkýndalýk

Prematüre bebeklerde BESLENME SORUNLARI

ANKA HASTANESÝ DESTEÐÝYLE NRP EÐÝTÝMÝ

LÝPOSAKÞIN UYGULAMASI ÝLE ÝNATÇI YAÐLARDAN KURTULUN

PREDÝYABET OKULU HÝZMETE AÇILDI

GAÜN Hastanesi’nde “Dünya Diyabet Günü” Etkinlikleri

BÜYÜKÞEHÝR HASTANESÝ 3 MÝLYON KÝÞÝYE SAÐLIK HÝZMETÝ VERDÝ

14 KASIM DÜNYA DÝYABET GÜNÜ

Kýz çocuklarý için HPV aþýsýnýn önemi

ANKA Hastanesinde Yeni Görevlendirme

ÖZEL MMT AMERÝKAN HASTANESÝ’NE YENÝ GENEL MÜDÜR

Gözlükevi, hizmete girdi.

SAÐLIÐINA KAVUÞTURDUÐU LÖSEMÝLÝ ÇOCUKLARLA YILLAR SONRA BULUÞTU...

HATEM’DE OBEZÝTE CERRAHÝSÝ ÝLE SAÐLIÐINA KAVUÞTU

10 KASIM ATATÜRK’Ü ANMA TÖRENÝ

ORGAN BAÐIÞINI ARTTIRMALIYIZ..!

DEVA ÖZEL AMBULANS SERVÝSÝ

Estetik Bölgede ÝMPLANTOLOJÝ

SANKO ÜNÝVERSÝTESÝ 2018 – 2019 AKADEMÝK YILI AÇILIÞ TÖRENÝ

MEDÝCAL PARK GAZÝANTEP HASTANESÝ’NÝN KALÝTESÝ TESCÝLLENDÝ

DÜNYA’DA 5.VAKA

İLETİŞİM

  SaÄŸlık Dünyası Dergisi
Gazimuhtarpaşa Bulvarı Efes İşmerkezi Kat 3 No 8 Şehitkamil/ Gaziantep
  SMS Message
  0536 233 91 01
  info@saglikilan.com