SAÄžLIK DÃœNYASI

HAMÝLELÝKTE DOÐRU SANILAN 10 YANLIÞ!

 

Özellikle de ilk hamileliðiniz ise! Daha önce tecrübe etmediðiniz 40 haftalýk bir yolculuðun baþýndasýnýz. Merak duygusuyla beraber internetten, kitaplardan ve çevrenizdeki tecrübeli kiþilerden bazý sorularýn cevaplarýný aramaya baþladýnýz. Peki eþ dosttan duyduðunuz öneriler gerçekten doðru mu, yoksa sizi yanlýþa sürükleyebilen efsaneler mi? Acýbadem Üniversitesi Atakent Hastanesi Kadýn Hastalýklarý ve Doðum Uzmaný Dr. Pýnar Kadiroðullarý hamilelik hakkýnda toplumda yerleþmiþ olan 'yanlýþ' bilgilerin doðrularýný anlattý, önemli öneriler ve uyarýlarda bulundu.

 

Yanlýþ: Birkaç adet sigaranýn zararý olmaz

Doðrusu: Hamilelik sürecinde içilen sigara, miktarýndan baðýmsýz olarak bebeðe zarar veriyor. Günlük içilen sigara sayýsý arttýkça, sigaraya baðlý düþük doðum tartýlý bebek gibi normal dýþý durumlarýn ortaya çýkma riski de artýyor. Bu nedenle hamile kalmayý planladýðýnýzda ya da en geç hamile kaldýðýnýzý öðrendiðiniz andan itibaren sigarayý mutlaka býrakmalýsýnýz.

 

Yanlýþ: Diþ tedavisi yapýlamaz

Doðrusu: Hamilelikte, rutin kontroller için diþ hekimine devam etmenizde hiçbir sakýnca yok. Sorunlarýn tedavisi amacýyla hamileliðe uygun ilaç da baþlanabiliyor, diþ çekimi de yapýlabiliyor. Kontrollerden birinde, eðer diþ hekiminin bir müdahale yapmasý gerekiyorsa, bu müdahalenin ilk 3 aylýk dönem geçtikten sonra yapýlmasý tercih ediliyor. Ancak abse tedavisi gibi bir durum söz konusuysa, bu acil bir durum oluyor ve mutlaka hýzlýca tedavi edilmesi gerekiyor.

 

Yanlýþ: Anne adayý 2 canlý olduðu için 2 kiþilik yemeli

Doðrusu: “Anne adayýnýnhamile kaldýktan sonra 2 kiþilik yemek yemeye baþlamasý, hatalý bir beslenme davranýþýdýr” uyarýsýnda bulunan Dr. Pýnar Kadiroðullarý bunun nedenini þöyle anlatýyor: “Bu alýþkanlýk hamilelik döneminde gereksiz kilo alýmýna ve beraberinde þeker mekanizmasýnda bozulmalara, artan kiloya baðlý hareketsizlik ve pýhtý atmasý riskine, tansiyonda oynamalar gibi bir takým hastalýklara neden olabiliyor. Anne adayý hamilelik süresince sadece 9-16 kilo almalý. Ayrýca gýda kalitesi ve yeme düzeni de çok önemli. Dengeli beslenmeli ve ayný zamanda da hareket etmeli ki çok kilo almasýn”

 

Yanlýþ: Ýlaç kullanýlamaz

Doðrusu: Günümüzde, hamilelik döneminde geliþen bulantý-kusma, üst solunum ve idrar yollarý enfeksiyonu ile mide þikayetleri gibi bazý sorunlarda, bebek üzerine olumsuz etkisi olmadýðý saptanmýþ birçok ilaç güvenle kullanýlabiliyor. Ancak özellikle ilk 3 ay bebeðin organlarýnýn geliþtiði ve son 4 hafta da bebeðin doðumuna yakýn dönem olduðu için bu süreçlerde ilaç kullanýmýnda dikkatli olmak gerekiyor. Hamilelik sürecinde tüm ilaçlarýn doktorun tavsiyesi üzerine alýnmasý anne ve bebek saðlýðý için büyük önem taþýyor.

 

Yanlýþ: Hamilelik döneminde spor yapýlmaz

Doðrusu: Dr. Pýnar Kadiroðullarý hamilelikte hareketsiz kalmanýn hem anne adayýnýn hem de bebeðin hayatý için risk oluþturduðu uyarýsýnda bulunarak, “Hamilelikte hareketsiz kalmak kaslarý tembelleþtireceði için doðum zorlaþýyor. Bu nedenle düzenli spor yapan anne adaylarý doðum sürecini çok daha kolay atlatabiliyorlar. Hamilelik sürecinde aðýr ve zorlu sporlar yapýlmamalý, ancak düzenli yüzme, hafif egzersizler, özellikle de yürüyüþ ihmal edilmemeli.”

 

Yanlýþ: Uçak seyahati düþüðe neden olabilir

Doðrusu: Kadýn Hastalýklarý ve Doðum Uzmaný Dr. Pýnar Kadiroðullarý, sanýlanýn aksine hamilelikte seyahat etmenin sakýncalý olmadýðýný söyleyerek þu bilgiyi veriyor: “Ancak kýsa mesafeler, en fazla 2 saat sürecek arabalý yolculuklar ve mümkünse uçak yolculuðu tercih edilmeli. Arabayla ya da otobüsle uzun yol gitmektense, uçakla seyahat etmek daha saðlýklý.Yolculuk süresi kýsalacaðý için otobüs ve araba ile olan seyahatlerde uzun süre hareketsiz kalamaya baðlý artan pýhtý artmasý riski azalmýþ oluyor. Erken doðum ya da düþük riski olmadýðý sürece anne adayý 36. haftaya kadar uçaða binebilir.”

 

Yanlýþ: Hamilelikte cinsel iliþki zararlýdýr

Doðrusu: Kadýn Hastalýklarý ve Doðum Uzmaný Dr. Pýnar Kadiroðullarý toplumdaki yaygýn inanýþýn aksine, hamilelikte cinsel iliþkinin bebeðe herhangi bir zarar vermediði gibi, yarattýðý mekanik etkiyle rahim aðzýndan birtakým maddelerin salgýlanmasýný saðlayarak doðumu da kolaylaþtýrdýðýný belirterek, “Sadece anne adayýnýn düþük ve erken doðum riski varsa cinsel hayat kýsýtlanýyor. Dolayýsýyla bu riski taþýmayan hamilenin, rahat ettiði sürece, son haftaya kadar cinsel iliþkiye girmesinde bir sakýnca yok” diyor.

 

Yanlýþ: Þeker yükleme testi yapýlmasý sakýncalý
Doðrusu: “Þeker yükleme testinin ne anne adayýna ne de bebeðe zararý vardýr. Þeker yükleme testiyle vücuda alýnan þekerin daha fazlasý hamileler tarafýndan gün içinde atýþtýrmalýklarla tüketiliyor. Esasen taný konulmamýþ diyabet hastalýðý zararlýdýr” diyen Kadýn Hastalýklarý ve Doðum Uzmaný Dr. Pýnar Kadiroðullarý þu bilgiyi veriyor: “Taný koyamadýðýmýz için kontrol altýna alýnamayan diyabet bebeðin kalbinde ciddi anomalilerden anne karnýnda ani ölümlere kadar pek çok olumsuz tabloya yol açabiliyor. Bu nedenle doktorun bireysel olarak çýkaracaðý risk skalasýna göre, anne adayý için belirlenen hamileliðin erken haftalarýnda, ek risk faktörleri yoksa hamileliðin 24-28. haftalarý arasýnda mutlaka þeker taramasý yapýlmasý gerekiyor” 

 

Yanlýþ: Evdeki kedi veya köpeði uzaklaþtýrmak gerekir!

Doðrusu: Kedilerin, özellikle de sokaða çýkarýlan kedilerin en büyük tehlikesi, bazýlarýnýn dýþkýlarýnda toksoplazma adý verilen ve doðmamýþ bebekte enfeksiyon yarattýðýnda ciddi durumlara yol açabilen bir parazitin olmasý. Ev kedilerinde bu parazit nadir görülmekle beraber, parazit kedinin dýþkýsýyla bulaþtýðý için önlem olarak kedinizin dýþký kabýný baþka birinin deðiþtirmesini saðlayabilirsiniz. Kediyi sevmenizde, ona dokunmanýzda ise bir sakýnca yok. Köpeklerin en büyük tehlikesi ise "köpek kisti" adý verilen, yine bir parazit tarafýndan oluþturulan ve sýklýkla karaciðer yerleþimli kistlere neden olabilmeleri. Hamilelikte bu enfeksiyon geçirildiðinde enfeksiyonun bebek üzerinde olumsuz bir etki yaratmasý beklenmemekle birlikte, yine de köpeðinizin bakýmýný baþka birinin üstlenmesinde fayda var.

 

 

Yanlýþ: Hamileler X- Ray cihazýndan geçemez ve akciðer filmi çektiremez

Doðrusu: Radyon hamileler için risk taþýyor. Ancak X-Ray cihazlarý radyasyon içermiyor, dolayýsýyla bu cihazlardan geçmenin herhangi bir zararý olmuyor. Ayrýca akciðer filmi esnasýnda alýnan radyasyonunun dozu da çok düþük olduðu için güvenilir bir yöntem.Dolayýsýyla hayati bir zorunluluk varsa akciðer filmi, içerdiði radyasyonun düþüklüðü nedeniyle çektirilebilir.


Gaziantepli Ünlü Ýþadamý Ahmet Tatar Hayatýný Kaybetti

Elazýð depreminde ölü sayýsý 39’a yükseldi

TEMA Vakfý’nýn kurucusu ve Onursal Baþkaný Hayrettin Karaca yaþamýný yitirdi.

Kýþ Aylarýnda Cildiniz Ayrý Bir Özen Ýster

SAÐLIKTA ÞÝDDET DURDURULMALIDIR!

Sünnet Hakkýnda Merak Edilen Her Þey!

BU BESÝNLER GRÝP VE SOÐUK ALGINLIÐINA ÝYÝ GELÝYOR

KAPAK TAMÝRÝ KOLTUK ALTINDAN YAPILDI 2 HAFTADA SEFERLERE BAÞLADI

8 yýl ücretsiz kolej eðitimi için Darüþþafaka sýnavý 31 Mayýs’ta

KADINLIÐIN SONU DEÐÝL, SAÐLIKLI BÝR YAÞAMIN BAÞLANGICI: HÝSTEREKTOMÝ

2020'ye en çok sigara içilen 40'ýncý ülke olarak giren Türkiye'de hedef tütünsüz yaþam

Hasta yakýný saðlýk teknikerinin elmacýk kemiðini kýrdý!

Zengin dilenci yine ortaya çýktý! Þimdi de Gaziantep’te….

Özel Gaziantep Anka Hastanesi’nde gerçekleþtirilen baþarýlý ameliyatla saðlýðýna kavuþtu.

Gaziantep'te Ebeveynlere Cihaz Desteði Verildi

HAMÝLELÝKTE DOÐRU SANILAN 10 YANLIÞ!

Kýþ aylarýnda uyuza dikkat!

Gaziantep'te trafik kazasý: 3 yaralý

MEDÝCAL PARK’TA DÜNYAYA GELEN PREMATÜRE BEBEKLER BULUÞTU

Organ Baðýþý ve Farkýndalýk

Prematüre bebeklerde BESLENME SORUNLARI

ANKA HASTANESÝ DESTEÐÝYLE NRP EÐÝTÝMÝ

LÝPOSAKÞIN UYGULAMASI ÝLE ÝNATÇI YAÐLARDAN KURTULUN

PREDÝYABET OKULU HÝZMETE AÇILDI

GAÜN Hastanesi’nde “Dünya Diyabet Günü” Etkinlikleri

BÜYÜKÞEHÝR HASTANESÝ 3 MÝLYON KÝÞÝYE SAÐLIK HÝZMETÝ VERDÝ

14 KASIM DÜNYA DÝYABET GÜNÜ

Kýz çocuklarý için HPV aþýsýnýn önemi

ANKA Hastanesinde Yeni Görevlendirme

ÖZEL MMT AMERÝKAN HASTANESÝ’NE YENÝ GENEL MÜDÜR

Gözlükevi, hizmete girdi.

SAÐLIÐINA KAVUÞTURDUÐU LÖSEMÝLÝ ÇOCUKLARLA YILLAR SONRA BULUÞTU...

HATEM’DE OBEZÝTE CERRAHÝSÝ ÝLE SAÐLIÐINA KAVUÞTU

10 KASIM ATATÜRK’Ü ANMA TÖRENÝ

ORGAN BAÐIÞINI ARTTIRMALIYIZ..!

DEVA ÖZEL AMBULANS SERVÝSÝ

Estetik Bölgede ÝMPLANTOLOJÝ

SANKO ÜNÝVERSÝTESÝ 2018 – 2019 AKADEMÝK YILI AÇILIÞ TÖRENÝ

MEDÝCAL PARK GAZÝANTEP HASTANESÝ’NÝN KALÝTESÝ TESCÝLLENDÝ

DÜNYA’DA 5.VAKA

İLETİŞİM

  SaÄŸlık Dünyası Dergisi
Gazimuhtarpaşa Bulvarı Efes İşmerkezi Kat 3 No 8 Şehitkamil/ Gaziantep
  SMS Message
  0536 233 91 01
  info@saglikilan.com