SAÄžLIK DÃœNYASI

BEBEK ÖLÜMLERÝ VE YENÝDOÐAN YOÐUN BAKIM

 Çocuklar,bir ülkenin geleceði ve umudu olmalarýnýn yaný sýra, toplumun en kýrýlgan grubunu da oluþturmaktadýrlar. Bu nedenle en iyi koþullarda dünyaya gelmelerinin saðlanmasý, büyümeleri ve geliþmeleri için en uygun ortamýn hazýrlanmasý,geleceðe dönük fiziksel, ruhsal ve zihinsel onanýmlarýnýn en üst düzeyde oluþturulmasý ülkenin geleceði açýsýndan yaþamsal önem taþýmaktadýr.

 Doðal olarak nüfusumuz hýzla artmaktadýr.Dolayýsýyla bebek ölümlerine karþý tedbirler arttýrýlmalýdýr.Onlar bizim geleceðimiz.Eðer bebeðinizin zamanýndan önce doðma riski mevcutsa her þeyden önce kadýn doðum hekiminiz, doðumu koþullarý uygun bir hastanede gerçekleþtirmelidir.Ancak acil bir olay oldu ise en kýsa zamanda uygun taþýma koþullarýnýn bulunduðu bir taþýma sistemi ile bebeðinizin yenidoðan yoðun bakým ünitesi olan bir merkeze taþýnmasýný planlanmalýdýr. Eðer yoðun bakým ünitesi olan bir hastanede doðum gerçekleþtirilmiþse zaten bir sorun olmayacak ve ihtiyaç halinde bebeðiniz hemen bu bölüme alýnabilecektir. Tabi bu yoðun bakým ihtiyacý her erken doðum olan vaka için gerekli deðildir.Genelde prametüre bebekler için ihtiyaç duyuluyor.Prematür demek zamanýndan önce doðan bebek anlamýna geliyor Prematüre bebekler organ ve sistemleri yeteri kadar geliþmeden doðduklarý için bir takým sorunlarla karþý karþýya kalýyorlar. Bunlarýn baþýnda solunum sistemleri sorunu geliyor.Prematür doðmayý bir hastalýk gibi düþünmemek lazým. Prematüre bebekler de saðlýklý geliþim saðlýklý hayat kapasitesine sahip bebekler. Ancak bu kapasiteyi gerçekleþtirmek için uygun desteðe ihtiyaç duyuyorlar. Bunu da saðlayacak olanlar yeni doðan yoðun bakým üniteleridir ve yenidoðan uzmanlarýdýr. 

 Bebek 30 haftadan önce bebek doðduðunda ileri derecede prematür olarak geçiyor. Bunlarýn karþýlaþtýklarý sorunlar çok daha fazla daha aðýr oluyorlar. Bu bebeklerin hayata tutuna bilmeleri ancak cihaz destekleriyle uygun bakýmla ve çeþitli ilaçlarla mümkün. Kendi baþlarýna baþarma þanslarý yok. 

 Prematüre veya çok hasta bebeklerin hastaneye nakli çok özel þartlarda yapýlmalý ve en ideali bebeðin doðduðu hastanede yoðun bakým görmesidir.Birinci basamak hizmetlerinden baþlayarak ikinci basamaða ve en geliþmiþ merkez olan anne ve bebek yoðun bakým hastanesine bebeklerin nakli önemli ve hayat kurtarýcý olmaktadýr.Burada saðlýk müdürlüðüne özellikle 112 acil servisine çok önemli bir sorumluluk düþmektedir.Yenidoðan yoðun bakým ünitesi ve yenidoðan uzmaný olamayan hastanelere prametüre hasta götürmemelidir..Bu büyük bir ihmal ve vebaldir.Saðlýkla ilgili vali yardýmcýsý saðlýk müdürlüðüne talimat vermeli ve donanýmlý merkezler ve yenidoðan uzmaný olmayan yerlere çocuk hasta sevk edilmemelidir.Gaziantepte gerek kamu gerekse özelde yenidoðan ünitesi olan ve yenidoðan uzmaný olan hastanelerimiz mevcutken malesef yenidoðan uzmaný olmayan hastanelere sevk yapýlmaktadýr.Saðlýk müdürlüðü yenidoðan ünitesi ve yenidoðan uzmaný olmayan yere sevk yapanlara karþý kanuni iþlem baþlatmalýdýr.Yoðun bakýmlara sevkler acilen incelenmelidir.Çünkü bu ihmal bebek ölümlerini daha da arttýrmaktadýr.

 Ayný zamanda hasta çocuklar bu merkezlere nakil edilirken özel donanýmlý teknik cihaza sahip ambulansla yapýlmalýdýr. 

 Hastanelerin yenidoðan servislerinde yetiþmiþ elamanlarýn çoðalmasý ve muhakkak suretle neonatolog bulundurmalarý gerekmektedir.Bir diðer öneri ise hastanelerin mevcut doðumhanlerinin güncelleþtirilmesine acilen baþlatýlmalýdýr. Doðumhaneler de görev yapan çocuk doktorlarý üniversitelerimizin bebek yoðun bakým servislerinden rotasyona geçirilmesi alýnacak acil tedbirlerdir. 

 En kýsa zamanda buralara Neonatologlar tayin edilmelidir.

 Yoðun bakým Ünitelerinin teknik donanýma gereksinimi vardýr. Bunlar solunum cihazlarý,monitörler, kuvözler vs., günümüzün gerçek ihtiyaçlarýdýr.Ve saðlýk müdürlüðü denetlemlidir. Bebek ölümlerini azaltmak saðlýk müdürlüðünün en önemli projesi olmalýdýr.Bu konu ihmale gelmez bir sorumluluktur.

 


Gaziantepli Ünlü Ýþadamý Ahmet Tatar Hayatýný Kaybetti

Elazýð depreminde ölü sayýsý 39’a yükseldi

TEMA Vakfý’nýn kurucusu ve Onursal Baþkaný Hayrettin Karaca yaþamýný yitirdi.

Kýþ Aylarýnda Cildiniz Ayrý Bir Özen Ýster

SAÐLIKTA ÞÝDDET DURDURULMALIDIR!

Sünnet Hakkýnda Merak Edilen Her Þey!

BU BESÝNLER GRÝP VE SOÐUK ALGINLIÐINA ÝYÝ GELÝYOR

KAPAK TAMÝRÝ KOLTUK ALTINDAN YAPILDI 2 HAFTADA SEFERLERE BAÞLADI

8 yýl ücretsiz kolej eðitimi için Darüþþafaka sýnavý 31 Mayýs’ta

KADINLIÐIN SONU DEÐÝL, SAÐLIKLI BÝR YAÞAMIN BAÞLANGICI: HÝSTEREKTOMÝ

2020'ye en çok sigara içilen 40'ýncý ülke olarak giren Türkiye'de hedef tütünsüz yaþam

Hasta yakýný saðlýk teknikerinin elmacýk kemiðini kýrdý!

Zengin dilenci yine ortaya çýktý! Þimdi de Gaziantep’te….

Özel Gaziantep Anka Hastanesi’nde gerçekleþtirilen baþarýlý ameliyatla saðlýðýna kavuþtu.

Gaziantep'te Ebeveynlere Cihaz Desteði Verildi

HAMÝLELÝKTE DOÐRU SANILAN 10 YANLIÞ!

Kýþ aylarýnda uyuza dikkat!

Gaziantep'te trafik kazasý: 3 yaralý

MEDÝCAL PARK’TA DÜNYAYA GELEN PREMATÜRE BEBEKLER BULUÞTU

Organ Baðýþý ve Farkýndalýk

Prematüre bebeklerde BESLENME SORUNLARI

ANKA HASTANESÝ DESTEÐÝYLE NRP EÐÝTÝMÝ

LÝPOSAKÞIN UYGULAMASI ÝLE ÝNATÇI YAÐLARDAN KURTULUN

PREDÝYABET OKULU HÝZMETE AÇILDI

GAÜN Hastanesi’nde “Dünya Diyabet Günü” Etkinlikleri

BÜYÜKÞEHÝR HASTANESÝ 3 MÝLYON KÝÞÝYE SAÐLIK HÝZMETÝ VERDÝ

14 KASIM DÜNYA DÝYABET GÜNÜ

Kýz çocuklarý için HPV aþýsýnýn önemi

ANKA Hastanesinde Yeni Görevlendirme

ÖZEL MMT AMERÝKAN HASTANESÝ’NE YENÝ GENEL MÜDÜR

Gözlükevi, hizmete girdi.

SAÐLIÐINA KAVUÞTURDUÐU LÖSEMÝLÝ ÇOCUKLARLA YILLAR SONRA BULUÞTU...

HATEM’DE OBEZÝTE CERRAHÝSÝ ÝLE SAÐLIÐINA KAVUÞTU

10 KASIM ATATÜRK’Ü ANMA TÖRENÝ

ORGAN BAÐIÞINI ARTTIRMALIYIZ..!

DEVA ÖZEL AMBULANS SERVÝSÝ

Estetik Bölgede ÝMPLANTOLOJÝ

SANKO ÜNÝVERSÝTESÝ 2018 – 2019 AKADEMÝK YILI AÇILIÞ TÖRENÝ

MEDÝCAL PARK GAZÝANTEP HASTANESÝ’NÝN KALÝTESÝ TESCÝLLENDÝ

DÜNYA’DA 5.VAKA

İLETİŞİM

  SaÄŸlık Dünyası Dergisi
Gazimuhtarpaşa Bulvarı Efes İşmerkezi Kat 3 No 8 Şehitkamil/ Gaziantep
  SMS Message
  0536 233 91 01
  info@saglikilan.com