SAÄžLIK DÃœNYASI

-SANKO ÜNÝVERSÝTESÝ REKTÖR VEKÝLÝ PROF. DR. DAÐLI: -“HEKÝMLÝK EN KUTSAL MESLEKLERDEN BÝRÝDÝR, BÝZÝ SEÇECEK ÖÐRENCÝLERÝN MUTLAKA ÝNSANLARI VE ÝÞÝNÝ SEVMESÝ GEREKÝR”

SANKO Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Güner Daðlý, bölgede hizmet verecek saðlýk profesyoneli yetiþtirmek için kurulan tematik saðlýk üniversitesi olduklarýný belirterek, “Hekimlik en kutsal mesleklerden biridir. Bizi seçecek öðrencilerin mutlaka insanlarý ve iþini sevmesi gerekir” dedi. 

 

24 Tv’de yayýnlanan “Tercih Rehberi” adlý programda Merve Maviþ Sunay’ýn konuðu olan Prof. Dr. Daðlý, konuþmasýna SANKO Üniversitesi’nin kuruluþ öyküsüyle baþladý.

 

“1989 yýlýnda kurulan Sani Konukoðlu Vakfý’nýn desteðiyle, 1996 yýlýnda faaliyete geçen Özel Sani Konukoðlu Hastanesi bölgede ihtiyacý en çok hissedilen saðlýk hizmetlerini sunmak amacýyla kurulmuþtur. Bölgede ilk diyaliz tedavisin yapýldýðý hastane, kalp damar hastalýklarý için de bir merkez konumundadýr” diyen Prof. Dr. Daðlý, þöyle devam etti:

 

“Týp ve Saðlýk Bilimleri Fakülteleri olarak eðitim verilen üniversitemiz, tek çatý altýnda 611 yatak kapasitesiyle Türkiye’nin en büyük özel hastanesi olan Özel Sani Konukoðlu Hastanesi’ni güçlendirmek, hastanemizde ve bölgemizde hizmet verecek saðlýk profesyoneli yetiþtirmek için, tematik bir saðlýk üniversitesi olarak kuruldu.

 

Saðlýk Bilimleri Fakültemizde Hemþirelik, Fizyoterapi ve Rehabilitasyon ile Beslenme ve Diyetetik Bölümlerimiz bulunmaktadýr Bunlarýn yanýnda Saðlýk Bilimleri Enstitüsü’nde Hemþirelik ve Moleküler Týp ile Fen Bilimleri Enstitümüzde Biyolojik ve Biyomedikal Bilimlerde Yüksek Lisans (bu program Türkiye’de ilk kez bizde açýlmýþtýr) eðitimi vermekteyiz.”

 

NÝTELÝKLÝ ÝNSAN GÜCÜNÜN ÖNEMÝ

Saðlýk sektöründe doktorlarýn baþý çektiðini ancak, diðer her kademede nitelikli iþgücüne sahip olmanýn önemine de deðinen Prof. Dr. Daðlý, üç yýl önce eðitime baþladýklarýnký ve önümüzdeki eðitim döneminde ilk mezunlarý vereceklerini söyledi.

 

Öðrencilerin eðitiminde hastaneyi çok verimli kullandýklarýnýn altýný çizen Prof. Dr. Daðlý, “21 yýldýr devam eden sistemin üzerine dahil olduk. Hemþirelik Bölümü öðrencilerimiz henüz ikinci sýnýfta gözetmen hocalarýyla kliniklerde uygulamalarý gözlemlemeye baþladýlar” diye konuþtu.

 

Týp fakültesi öðrencilerinin üniversite bünyesinde bulunan 3 simülatör üzerinde hocalarýyla birlikte çalýþtýklarýna dikkati çeken Prof. Dr. Daðlý, sözlerini þöyle sürdürdü:

 

“Öðrencilerimiz öðretim üyelerimizle senaryolar hazýrlayarak, hasta ve doktorun yaþayabileceði pek çok durumu görerek, öðrendiler.  Altýncý dönemde yine gözlemci olarak polikliniklerde bulundular, vizitelere katýldýlar. Gelecekte nasýl bir mesleðe sahip olacaklarýný gördüler. Týp eðitiminde, usta – çýrak iliþkisi çok önemlidir. Pek çok þey ustadan öðrenilir. Hastanedeki uygulamalarla görerek, öðrenmeye baþladýlar.”

 

MÝSAFÝR ÖÐRETÝM ÜYESÝ PROGRAMI

SANKO Üniversitesi tarafýndan 3 yýldýr baþarýyla uygulanan misafir öðretim üyesi programýna deðinen Prof. Dr. Daðlý, þu bilgileri paylaþtý:

 

“SANKO Üniversitesi olarak uyguladýðýmýz misafir öðretim üyesi programýmýz var. Her ay, ABD ya da Avrupa’da yaþayan alanýnda isim yapmýþ bir Türk bilim insanýný bir hafta süreyle üniversitemize misafir ediyor, ulaþým ve konaklamasýný saðlýyoruz.

 

Bu hocamýzdan 4 ana baþlýkta katký istiyoruz. Birincisi öðrencilerimizle toplantýlar ve dersler yaparak, yaþadýðý þehirde, çalýþtýðý üniversitedeki, enstitüdeki tecrübelerle birlikte, son günlerdeki tartýþýlan konularý paylaþýyorlar. Ayrýca öðrencilerimizin yurtdýþýna çýkma, baþarýlý olamama korkularýný yenerek, birebir iletiþim kurmalarýný saðlýyoruz.

 

Ýkinci olarak üniversitemizdeki akademisyenlerle buluþturarak, o enstitüde uygulanan eðitim programlarýný ve son dönemde tartýþýlan konularý incelemelerini, fikir sahibi olmalarýný saðlýyoruz. Üçüncü olarak, bölgemizdeki üniversitelerde akademisyenlere ulaþarak konuyla ilgili çalýþtaylar organize ediyoruz. Son olarak da halka açýk konferanslar düzenliyoruz.”

 

Prof. Dr. Daðlý, SANKO Üniversitesi’nde, yabancý üniversitelerde görevli öðretim üyelerinin de görev aldýðýna iþaret ederek, þunlarý kaydetti:

 

“Örneðin, kardiyoloji alanýnda dünyada isim yapmýþ ABD’de yaþayan Prof. Dr. Özlem Soran yýlda 4 kez 15’er gün üniversitemize gelerek, öðrencilerle projeler planlýyorlar. Bu bize ‘bilgi nasýl üretilir’, ‘bilimsel çalýþma nasýl planlanýr’, ‘istatistik hesaplamalarý nasýl yapýlýr’ ve en önemlisi ‘bu bilimsel çalýþmalar ustalarýn önünde nasýl savunulur, nasýl tartýþýlýr’ konularýnda deneyim kazandýrýyor.

 

Týp fakültesi ikinci sýnýf öðrencilerinin bu kapsamda hazýrladýklarý projelerin 4’ü Ulusal Kardiyoloji Kongresi’nde sunuldu. Öðrencilerimiz daha þimdiden iþin mutfak kýsmýný öðreniyor. Sahip olduðunuz bilgi 5 – 10 yýl sonra eskiyecek. Bu nedenle biz etik deðerler çerçevesinde öðrencilerimize bilgiyi nasýl elde edecekleri, bilgiyi nasýl üretecekleri ve bunu insanlýðýn yararýna nasýl sunacaklarýný öðretmeye çalýþýyoruz yani bir nevi balýk tutmayý öðretmeye çalýþýyoruz.”

 

HEKÝMLÝK EN KUTSAL MESLEKLERDEN BÝRÝDÝR

Saðlýk çalýþanýnýn, hizmet sektörü çalýþaný olduðunun altýný çizen Prof. Dr. Daðlý, “Hekimlik, en kutsal mesleklerden biridir, bizi seçecek öðrencilerimizin mutlaka insanlarý ve iþini sevmeleri lazým, hesap vermesi zor bir iþtir. Sürekli insanlarýn beklentileri vardýr. Günün hangi saati olursa olsun ihtiyacýnýz olduðunda ya da ihtiyacýnýz olduðunu düþündüðünüzde bir doktoru ararsýnýz” ifadelerine yer verdi.

 

Saðlýk eðitiminde teknik donanýmýn önemli olduðu kadar, usta-çýrak iliþkisinin önemli olduðuna vurgulayan Prof. Dr. Daðlý, þu deðerlendirmeyi yaptý:

 

“Saðlýk eðitiminde laboratuvarlara, dersliklere ve simülatörlere olduðu kadar, öðrencilerin isteklerini karþýlayabilecek, onlara usta ve önder olabilecek öðretim üyelerine de ihtiyaç vardýr. Öncelikli olan ise öðrencilerin mutlaka severek ve isteyerek bu mesleði seçmiþ olmalarýdýr.”

 

Baþarýlý öðrencilere farklý burs uygulamalarý bulunduðunu bildiren Prof. Dr. Daðlý, tüm programlarda ilk üçe giren öðrencilerin bir sonraki yýl öðrenim ücretlerinden yüzde 35 indirim hakký elde ettiklerine dikkati çekti.

 

Gaziantep’i “çok muhteþem bir þehir” diyerek nitelendiren Prof. Dr. Daðlý, “Gaziantep, Anadolu’nun geleneklerini korumaya çalýþan, yaþatmaya çalýþan bir þehir. Ýnsanlarý seven, yabancýlarý baðrýna basan, güvenli bir þehir. Öðrencilerimiz çok mutlu, günün her saati rahatlýkla Gaziantep’te dolaþma þansýna sahipler” diyerek, Gaziantep’e iliþkin deðerlendirme yaptý.

 

Üniversitenin anlaþmalý olduðu öðrenci evlerinde öðrencilerin uygun þartlarda, rahat ve güvenli bir þeklide konakladýklarýný dile getiren Prof. Dr. Daðlý, “Sýcak ve güvenli bir aile ortamýnda çocuklarýmýzla eðitimlerimiz devam ediyor” mesajýný verdi.

 

ÖÐRENCÝLERE ÖNERÝLER

Prof. Dr. Daðlý, konuþmasýnda öðrencilere þu önerilerde bulundu:

 

“Bu güne kadar öðrendiðiniz bilgiler hep bugüne kadardý. Bundan sonraki öðreneceðiniz bilgiler artýk rýzkýnýzý kazanmak için, ömür boyu kullanacaðýnýz bilgiler olacak. Bugüne kadar öðrendiðiniz bilgileri unutabilirsiniz, unutacaksýnýz da. Ama bundan sonraki bilgiler ne zaman ihtiyacýnýz olacaðýný bilmediðiniz ancak bilmek zorunda olduðunuz bilgilerdir. Yapacaðýnýz tercihlerde baþarýlar diliyorum. Umarým aileleriniz için gurur verici tercihler yaparsýnýz ve kararýnýz ülkemiz için de hayýrlý olur.”


Gaziantepli Ünlü Ýþadamý Ahmet Tatar Hayatýný Kaybetti

Elazýð depreminde ölü sayýsý 39’a yükseldi

TEMA Vakfý’nýn kurucusu ve Onursal Baþkaný Hayrettin Karaca yaþamýný yitirdi.

Kýþ Aylarýnda Cildiniz Ayrý Bir Özen Ýster

SAÐLIKTA ÞÝDDET DURDURULMALIDIR!

Sünnet Hakkýnda Merak Edilen Her Þey!

BU BESÝNLER GRÝP VE SOÐUK ALGINLIÐINA ÝYÝ GELÝYOR

KAPAK TAMÝRÝ KOLTUK ALTINDAN YAPILDI 2 HAFTADA SEFERLERE BAÞLADI

8 yýl ücretsiz kolej eðitimi için Darüþþafaka sýnavý 31 Mayýs’ta

KADINLIÐIN SONU DEÐÝL, SAÐLIKLI BÝR YAÞAMIN BAÞLANGICI: HÝSTEREKTOMÝ

2020'ye en çok sigara içilen 40'ýncý ülke olarak giren Türkiye'de hedef tütünsüz yaþam

Hasta yakýný saðlýk teknikerinin elmacýk kemiðini kýrdý!

Zengin dilenci yine ortaya çýktý! Þimdi de Gaziantep’te….

Özel Gaziantep Anka Hastanesi’nde gerçekleþtirilen baþarýlý ameliyatla saðlýðýna kavuþtu.

Gaziantep'te Ebeveynlere Cihaz Desteði Verildi

HAMÝLELÝKTE DOÐRU SANILAN 10 YANLIÞ!

Kýþ aylarýnda uyuza dikkat!

Gaziantep'te trafik kazasý: 3 yaralý

MEDÝCAL PARK’TA DÜNYAYA GELEN PREMATÜRE BEBEKLER BULUÞTU

Organ Baðýþý ve Farkýndalýk

Prematüre bebeklerde BESLENME SORUNLARI

ANKA HASTANESÝ DESTEÐÝYLE NRP EÐÝTÝMÝ

LÝPOSAKÞIN UYGULAMASI ÝLE ÝNATÇI YAÐLARDAN KURTULUN

PREDÝYABET OKULU HÝZMETE AÇILDI

GAÜN Hastanesi’nde “Dünya Diyabet Günü” Etkinlikleri

BÜYÜKÞEHÝR HASTANESÝ 3 MÝLYON KÝÞÝYE SAÐLIK HÝZMETÝ VERDÝ

14 KASIM DÜNYA DÝYABET GÜNÜ

Kýz çocuklarý için HPV aþýsýnýn önemi

ANKA Hastanesinde Yeni Görevlendirme

ÖZEL MMT AMERÝKAN HASTANESÝ’NE YENÝ GENEL MÜDÜR

Gözlükevi, hizmete girdi.

SAÐLIÐINA KAVUÞTURDUÐU LÖSEMÝLÝ ÇOCUKLARLA YILLAR SONRA BULUÞTU...

HATEM’DE OBEZÝTE CERRAHÝSÝ ÝLE SAÐLIÐINA KAVUÞTU

10 KASIM ATATÜRK’Ü ANMA TÖRENÝ

ORGAN BAÐIÞINI ARTTIRMALIYIZ..!

DEVA ÖZEL AMBULANS SERVÝSÝ

Estetik Bölgede ÝMPLANTOLOJÝ

SANKO ÜNÝVERSÝTESÝ 2018 – 2019 AKADEMÝK YILI AÇILIÞ TÖRENÝ

MEDÝCAL PARK GAZÝANTEP HASTANESÝ’NÝN KALÝTESÝ TESCÝLLENDÝ

DÜNYA’DA 5.VAKA

İLETİŞİM

  SaÄŸlık Dünyası Dergisi
Gazimuhtarpaşa Bulvarı Efes İşmerkezi Kat 3 No 8 Şehitkamil/ Gaziantep
  SMS Message
  0536 233 91 01
  info@saglikilan.com