SAÄžLIK DÃœNYASI

Gözlerin Sinsi Düþmaný Glokom

Doç. Dr. Seydi Okumuþ: “Belirtisi bulunmayan glokom hastalýðýna karþý en etkili teþhis yöntemi, düzenli göz muayeneleri”

Halk arasýnda Göz Tansiyonu ve Karasu Hastalýðý adlarýyla bilinen glokom, görmeyi saðlayan sinirlerin yükselen göz içi basýncý sebebiyle zarar görmesiyle ortaya çýkan bir rahatsýzlýktýr. Zamanla gittikçe daralan görme alaný dýþýnda, fark edilmesini saðlayan bir belirtisi bulunmayan glokom rahatsýzlýðýnýn ilerlemesi halinde ciddi görme kaybýna yol açabileceðini belirten Doç. Dr. Seydi Okumuþ, erken muayenenin önemine ve bu sinsi hastalýða dair bilgiler paylaþýyor.

Belirtiler fark edilemeyebilir

Her 100 kiþiden birinde görülen ve tüm körlüklerin %30’undan sorumlu olan glokom rahatsýzlýðý ile ilgili önemli bilgiler paylaþan Dünyagöz Gaziantep’ten Doç. Dr. Seydi Okumuþ, “Görmeden sorumlu sinirlerin göz içi basýncý sebebiyle zarar görmesi ile oluþan glokom hastalýðý, kendisine özgün bir belirtisi olmamasý sebebiyle en sinsi göz hastalýklarýnýn baþýnda geliyor. Fark edilmesi oldukça zor olan bu hastalýðýn zaman içinde oluþan en önemli belirtisi, görüþ alanýnýn dýþ kesimlerinde yavaþ yavaþ kararmadýr. Bu kararma belirli bir seviyeye ulaþmadan hastalar rahatsýzlýktan haberdar olamýyorlar. Glokomun erken safhalarda teþhis edilmesi için, hastalarýn düzenli olarak göz muayenelerini gerçekleþtirmeleri büyük bir önem taþýyor. Çünkü hastalýðýn baþka bir þekilde tespit edilmesi mümkün deðil” diyor.

Risk gruplarý dikkatli olmalý

Glokom hastalýðý riski taþýyan ve bu hastalýða özellikle dikkat etmesi gereken gruplar hakkýnda açýklamalar yapan Doç. Dr. Seydi Okumuþ, “Glokomda en önemli risk faktörleri arasýnda genetik yatkýnlýk bulunuyor. Bunun anlamý, eðer hastanýn ailesinde daha önce glokom rahatsýzlýðýna sahip bireyler varsa, bu kiþilerin daha dikkatli olmalarý ve rutin göz muayenelerini de ihmal etmemeleri çok önemli. 40 yaþ üzerinde görülmeye baþlanan glokom hastalýðý ile, 75 yaþ üzerindeki hastalarda çok daha sýklýkla karþýlaþýlabiliyor. Görme kusurlarý ve diyabet rahatsýzlýðý glokomu tetikleyebilecek faktörler arasýnda. Ayný zamanda çok nadir olsa dahi, gözün geliþiminde sorunlar yaþanan çocuk ve bebeklerde de ortaya çýkabiliyor” þeklinde konuþuyor.

Teþhis ve tedavi yöntemleri

Glokomun açýk açýlý ve dar açýlý olmak üzere iki türü olduðunu belirten Doç. Dr. Okumuþ, “Her iki türü de erken teþhis ve tedavi uygulamalarý yapýlmadýkça körlüðe kadar gidebilecek ciddi görme kayýplarýna yol açabilir. Görme alanýnda glokoma baðlý ciddi bir kayýp olmadýkça, hasta bu kayýplarýn farkýna varmaz ve bu sebepten dolayý düzenli göz muayenelerinin gerçekleþtirilmesi gereklidir. Taný aþamasýna göz içi basýnç, kornea kalýnlýðý, bilgisayarlý görme alaný ve optik sinir baþý ve lifi ölçümleri gerçekleþtirilir. Detaylý bir göz muayenesinde gerçekleþtirilen bu ölçümler sayesinde, erken taný koyularak ileri dönemlerde yaþanabilecek ciddi görme kayýplarýnýn önüne geçilmesi mümkün. Glokom tedavisinde ise üç yol mevcuttur. Ýlaç kullanýmý bu yöntemlerin ilkidir. Göz sývýsýnýn üretimini kýsýtlayan veya çýkýþýný arttýrarak düþüren bu ilaçlar, belli aralýklarla alýnýr ve hayat boyu kullanýlýr. Ancak ilaç ile göz tansiyonu düþmeyen hastalara, cerrahi veya lazer tedavi yöntemleri uygulanýr. Her iki tedavi yöntemiyle de baþarýlý sonuçlar elde etmek mümkün” diyerek sözlerini tamamlýyor.

 

Dünyagöz Hastaneler Grubu Hakkýnda: 1996 yýlýnda hizmet vermeye baþlayan Dünyagöz, gözün tüm branþlarýnda ve en geliþmiþ teknolojilerle sunduðu yüzlerce farklý tedavi yöntemiyle göz ve göz çevresi saðlýðýna dair sorunlara çözüm getiriyor. Ülkemizde branþ hastaneciliði ile yeni bir dönem baþlatan Dünyagöz Hastaneler Grubu, günde 8.000 poliklinik ve 1.000 ameliyat kapasitesiyle yurt içi ve yurt dýþýnda toplam 25 ayrý noktada ilkeli saðlýk hizmeti veriyor. Dünyagöz; sürekli yenilenen eksiksiz teknolojisi, öðretim üyesi ve uzman doktorlardan oluþan 300 kiþilik deneyimli medikal kadrosu, 2500’e yakýn personeli ve çaðdaþ yönetim anlayýþýyla kýsa sürede dünyanýn sayýlý merkezleri arasýnda yerini aldý. Türkiye çapýnda Ýstanbul, Ankara, Antalya, Ýzmit, Adana, Samsun, Tekirdað, Bursa, Konya, Sakarya ve Gaziantep’te olmak üzere 11 ayrý ilde 20 þube ve yurt dýþýnda Almanya’nýn Frankfurt ve Köln, Gürcintan’ýn Tiflis, Azerbaycan’ýn Bakü ve Hollanda’nýn Amsterdam þehirlerinde olmak üzere 5 ayrý noktada hizmet veren Dünyagöz Hastaneler Grubu, Türkiye’nin Avrupa’daki ilk ve en büyük yatýrýmýný Almanya’nýn Frankfurt kentinde gerçekleþtirdi. Yatýrýmlarýna ayný hýzla devam edecek olup 2017’de Ýzmir’deki yeni merkez ile birlikte daha geniþ bir coðrafyaya yayýlmayý hedefleyen grup, Türkiye’de saðlýk turizminin öncülüðünü üstlenerek dünyanýn 107 ayrý yabancý ülkesinden yýlda yaklaþýk 96 bin hastaya hizmet veriyor.


Gaziantepli Ünlü Ýþadamý Ahmet Tatar Hayatýný Kaybetti

Elazýð depreminde ölü sayýsý 39’a yükseldi

TEMA Vakfý’nýn kurucusu ve Onursal Baþkaný Hayrettin Karaca yaþamýný yitirdi.

Kýþ Aylarýnda Cildiniz Ayrý Bir Özen Ýster

SAÐLIKTA ÞÝDDET DURDURULMALIDIR!

Sünnet Hakkýnda Merak Edilen Her Þey!

BU BESÝNLER GRÝP VE SOÐUK ALGINLIÐINA ÝYÝ GELÝYOR

KAPAK TAMÝRÝ KOLTUK ALTINDAN YAPILDI 2 HAFTADA SEFERLERE BAÞLADI

8 yýl ücretsiz kolej eðitimi için Darüþþafaka sýnavý 31 Mayýs’ta

KADINLIÐIN SONU DEÐÝL, SAÐLIKLI BÝR YAÞAMIN BAÞLANGICI: HÝSTEREKTOMÝ

2020'ye en çok sigara içilen 40'ýncý ülke olarak giren Türkiye'de hedef tütünsüz yaþam

Hasta yakýný saðlýk teknikerinin elmacýk kemiðini kýrdý!

Zengin dilenci yine ortaya çýktý! Þimdi de Gaziantep’te….

Özel Gaziantep Anka Hastanesi’nde gerçekleþtirilen baþarýlý ameliyatla saðlýðýna kavuþtu.

Gaziantep'te Ebeveynlere Cihaz Desteði Verildi

HAMÝLELÝKTE DOÐRU SANILAN 10 YANLIÞ!

Kýþ aylarýnda uyuza dikkat!

Gaziantep'te trafik kazasý: 3 yaralý

MEDÝCAL PARK’TA DÜNYAYA GELEN PREMATÜRE BEBEKLER BULUÞTU

Organ Baðýþý ve Farkýndalýk

Prematüre bebeklerde BESLENME SORUNLARI

ANKA HASTANESÝ DESTEÐÝYLE NRP EÐÝTÝMÝ

LÝPOSAKÞIN UYGULAMASI ÝLE ÝNATÇI YAÐLARDAN KURTULUN

PREDÝYABET OKULU HÝZMETE AÇILDI

GAÜN Hastanesi’nde “Dünya Diyabet Günü” Etkinlikleri

BÜYÜKÞEHÝR HASTANESÝ 3 MÝLYON KÝÞÝYE SAÐLIK HÝZMETÝ VERDÝ

14 KASIM DÜNYA DÝYABET GÜNÜ

Kýz çocuklarý için HPV aþýsýnýn önemi

ANKA Hastanesinde Yeni Görevlendirme

ÖZEL MMT AMERÝKAN HASTANESÝ’NE YENÝ GENEL MÜDÜR

Gözlükevi, hizmete girdi.

SAÐLIÐINA KAVUÞTURDUÐU LÖSEMÝLÝ ÇOCUKLARLA YILLAR SONRA BULUÞTU...

HATEM’DE OBEZÝTE CERRAHÝSÝ ÝLE SAÐLIÐINA KAVUÞTU

10 KASIM ATATÜRK’Ü ANMA TÖRENÝ

ORGAN BAÐIÞINI ARTTIRMALIYIZ..!

DEVA ÖZEL AMBULANS SERVÝSÝ

Estetik Bölgede ÝMPLANTOLOJÝ

SANKO ÜNÝVERSÝTESÝ 2018 – 2019 AKADEMÝK YILI AÇILIÞ TÖRENÝ

MEDÝCAL PARK GAZÝANTEP HASTANESÝ’NÝN KALÝTESÝ TESCÝLLENDÝ

DÜNYA’DA 5.VAKA

İLETİŞİM

  SaÄŸlık Dünyası Dergisi
Gazimuhtarpaşa Bulvarı Efes İşmerkezi Kat 3 No 8 Şehitkamil/ Gaziantep
  SMS Message
  0536 233 91 01
  info@saglikilan.com