SAÄžLIK DÃœNYASI

Ýþ akdini haksýz fesheden doktor tazminat ödemeli

Hekimlerin Özel Hastaneler ile çalýþmasýndan dolayý farklý özellikleri vardýr.Her ne kadar iþçi statüsünde çalýþsalar dahi Ýþçinin tanýmýnda Ýþverenin emir ve kontrolü altýndadýr cümlesi hekimin özelliði göz önüne alýndýðýnda buna uymamaktadýr.Hekimler baðýmsýz kendi tedavi kararýný kendisi veren çalýþan konumundadýr.Özel hastanelerde çalýþan doktorlarla hastaneler arasýndaki hizmet iliþkisi niteliði itibari ile diðer hizmet sözleþmelerinden farklýlýk göstermektedir. Bu nedenle iþ hukuku alanýnda geliþtirilen yüksek yargý içtihatlarýnýn özel hastane-doktor iliþkisine tatbiki her zaman mümkün olmamaktadýr. Bu bakýmdan Yargýtay’ýn genel anlamda iþ iliþkilerinde geliþtirdiði, bilhassa da iþçiler lehine olan içtihatlarýn özel hastanelerde çalýþan doktorlar bakýmýndan her koþulda geçerli olmayacaðýnýn bilinmesinde yarar bulunmaktadýr.

Bir süre önce, bir özel hastane ile doktor arasýnda yapýlan belirli süreli iþ sözleþmesinden kaynaklanan bir ihtilafta, Yargýtay, önceki içtihadýndan dönen bir karar vermiþtir. özel hastanelerle doktorlar arasýnda yapýlan belirli süreli iþ akitleri ele alacaðýz.

Son çýkan Torba Yasa ile beraber sadece hekimlere Fatura karþýlýðýnda 5510 Sayýlý Yasaya göre 4-B li yani eski adýyla Bað-Kur’lu olarak çalýþma hakký verilmesine raðmen ülkemizde hala hekimlerin büyük bir bölümü 4-A lý yani eski adýyla SSK lý olarak çalýþmaktadýrlar. Bu nedenlebu bir sözleþme esasýna dayanmasý gereken  durumdur. Burada Ýþ sözleþmelerinde Belirli Süreli Ýþ Sözleþmesi ve belirsiz süreli iþ sözleþmesinden bahsetmekte yarar vardýr.Mesela bir Doktor Hamile ve 4 ay iþe gelemeyecek siz bunun yerine sadece 4 ay için bir Hekimle anlaþýr eski hekim geldiðinde iþ süresi bitecekse bu tür sözleþmelere Belirli Süreli Ýþ Sözleþmeleri denir ve burada tazminat yükümlülüðü olmaz ancak bu 4 aylýk süreyi arka arkaya uzattýðýmýzda bu sözleþme artýk Belirli Süreli Ýþ Sözleþmesi deðil Belirsiz Süreli Ýþ Sözleþmesidir ve tazminatý hak eder.Bu çok uzun bir süreyi kapsayamaz o zaman belirsiz süreli iþ sözleþmesi sýfatýný alýr. Belirli süreli Ýþ Sözleþmelerini Kýsmi Zamanlý Ýþ sözleþmeleri ile(Part-Time) karýþtýrmamak gerekir.

Gerçekten de son yýllarda özellikle de doðu ve güneydoðu bölgemizde faaliyet gösteren özel hastanelerle doktorlar arasýnda yaygýn bir biçimde belirli süreli hizmet sözleþmelerinin kurulduðu görülmektedir. Belirli süreli sözleþmelerde, iþ iliþkisi bir süreye (bir yýl gibi) baðlý olarak kurulmaktadýr.

Esasen önceki iþ kanunu döneminde geliþtirilen içtihatta, Yargýtay, hemþireler ve doktorlar ile özel hastaneler arasýnda kurulan iþ sözleþmelerinin belirli süreli iþ sözleþmesi þeklinde yapýlabileceðine karar veriyordu. Ýçtihadýn gerekçesi ise bu meslek mensuplarýnda istihdamýn zor olmasýydý.

Ancak yeni Ýþ Kanununda belirli süreli iþ sözleþmeleri, belirli süreli iþlerde veya belli bir iþin tamamlanmasý veya belirli bir olgunun ortaya çýkmasý gibi objektif koþullara baðlý olarak yapýlabilmektedir. Bu nedenle yeni Ýþ Kanunu ile önceki içtihat deðiþmiþtir.

Nitekim Yargýtay özel hastanenin acil servisinde pratisyen hekim olarak görev yapan doktor ile hastane arasýnda, anestezi uzmaný hekim ile özel hastane arasýnda, özel týp merkezinde çalýþan hemþire ile týp merkezi arasýnda, çocuk saðlýðý ve hastalýklarý ve göz hastalýklarý uzmaný ile özel hastane arasýnda belirli süreli iþ sözleþmesi yapýlamayacaðýna karar vermiþti.

Ancak yakýn zamanda verilen bir Yargýtay kararýnda bu içtihattan dönüldüðü görülmektedir. Bu kararda Yargýtay Uzman Doktorun özel hastane ile belirli süreli iþ sözleþmesi yapmasýný hukuka uygun saymýþtýr. Kararda gerekçe bildirilmemiþtir. Ancak bu yaklaþým, önceki yýllarda istihdamý zor olan meslek mensuplarý için belirli süreli hizmet akitlerinin yapýlmasýna cevaz veren içtihada paraleldir.

Yine Yüksek Mahkeme taraflar arasýnda belirli süreli iþ sözleþmesinin süre bitimden önce haklý sebep olmadan doktor tarafýndan feshi durumunda hastanenin maddi tazminat talep edebileceðine hükmetmiþtir. Bahsedilen somut olayda hekim özel hastaneye tazminat ödemeye mahkum edilmiþtir. Bu bakýmdan belirli süreli iþ sözleþmesinin hukuka uygun sayýlabileceði hallerde doktorlarýn iþ akdini süresinden önce feshetmelerinin sakýncalarý bulunduðu unutulmamalýdýr. Bu nedenle hekimlerin bu konuda sözleþmeleri ile ilgili deðiþiklik yapmak istediklerinde mutlaka hukuki bir yardým almalarý gerekmektedir. Yoksa altýndan kalkamayacaklarý tazminat yükü ile karþý karþýya kalabilirler. Hele de Avukat sayýsýnýn çýð gibi arttýðý ülkemizde Avukatlar kendilerine yeni alanlar aramaktayken...

 

Sorularýnýz için 

Whatsapp:  0532.254 03 59 

sedefkarsedef@yahoo.com


Gaziantepli Ünlü Ýþadamý Ahmet Tatar Hayatýný Kaybetti

Elazýð depreminde ölü sayýsý 39’a yükseldi

TEMA Vakfý’nýn kurucusu ve Onursal Baþkaný Hayrettin Karaca yaþamýný yitirdi.

Kýþ Aylarýnda Cildiniz Ayrý Bir Özen Ýster

SAÐLIKTA ÞÝDDET DURDURULMALIDIR!

Sünnet Hakkýnda Merak Edilen Her Þey!

BU BESÝNLER GRÝP VE SOÐUK ALGINLIÐINA ÝYÝ GELÝYOR

KAPAK TAMÝRÝ KOLTUK ALTINDAN YAPILDI 2 HAFTADA SEFERLERE BAÞLADI

8 yýl ücretsiz kolej eðitimi için Darüþþafaka sýnavý 31 Mayýs’ta

KADINLIÐIN SONU DEÐÝL, SAÐLIKLI BÝR YAÞAMIN BAÞLANGICI: HÝSTEREKTOMÝ

2020'ye en çok sigara içilen 40'ýncý ülke olarak giren Türkiye'de hedef tütünsüz yaþam

Hasta yakýný saðlýk teknikerinin elmacýk kemiðini kýrdý!

Zengin dilenci yine ortaya çýktý! Þimdi de Gaziantep’te….

Özel Gaziantep Anka Hastanesi’nde gerçekleþtirilen baþarýlý ameliyatla saðlýðýna kavuþtu.

Gaziantep'te Ebeveynlere Cihaz Desteði Verildi

HAMÝLELÝKTE DOÐRU SANILAN 10 YANLIÞ!

Kýþ aylarýnda uyuza dikkat!

Gaziantep'te trafik kazasý: 3 yaralý

MEDÝCAL PARK’TA DÜNYAYA GELEN PREMATÜRE BEBEKLER BULUÞTU

Organ Baðýþý ve Farkýndalýk

Prematüre bebeklerde BESLENME SORUNLARI

ANKA HASTANESÝ DESTEÐÝYLE NRP EÐÝTÝMÝ

LÝPOSAKÞIN UYGULAMASI ÝLE ÝNATÇI YAÐLARDAN KURTULUN

PREDÝYABET OKULU HÝZMETE AÇILDI

GAÜN Hastanesi’nde “Dünya Diyabet Günü” Etkinlikleri

BÜYÜKÞEHÝR HASTANESÝ 3 MÝLYON KÝÞÝYE SAÐLIK HÝZMETÝ VERDÝ

14 KASIM DÜNYA DÝYABET GÜNÜ

Kýz çocuklarý için HPV aþýsýnýn önemi

ANKA Hastanesinde Yeni Görevlendirme

ÖZEL MMT AMERÝKAN HASTANESÝ’NE YENÝ GENEL MÜDÜR

Gözlükevi, hizmete girdi.

SAÐLIÐINA KAVUÞTURDUÐU LÖSEMÝLÝ ÇOCUKLARLA YILLAR SONRA BULUÞTU...

HATEM’DE OBEZÝTE CERRAHÝSÝ ÝLE SAÐLIÐINA KAVUÞTU

10 KASIM ATATÜRK’Ü ANMA TÖRENÝ

ORGAN BAÐIÞINI ARTTIRMALIYIZ..!

DEVA ÖZEL AMBULANS SERVÝSÝ

Estetik Bölgede ÝMPLANTOLOJÝ

SANKO ÜNÝVERSÝTESÝ 2018 – 2019 AKADEMÝK YILI AÇILIÞ TÖRENÝ

MEDÝCAL PARK GAZÝANTEP HASTANESÝ’NÝN KALÝTESÝ TESCÝLLENDÝ

DÜNYA’DA 5.VAKA

İLETİŞİM

  SaÄŸlık Dünyası Dergisi
Gazimuhtarpaşa Bulvarı Efes İşmerkezi Kat 3 No 8 Şehitkamil/ Gaziantep
  SMS Message
  0536 233 91 01
  info@saglikilan.com