SAÄžLIK DÃœNYASI

48 Ton Göbek yaðýný ameliyatla eritti!

13 yýldýr þiþmanlýk ve Tip 2 þeker hastalýðýnýn ameliyatla tedavisi üzerine çalýþmalar yürüten NCR International Hospital Genel Cerrahi Hekimi Doç. Dr. Mehmet Kaplan, 1000’inci obezite ameliyatýný gerçekleþtirdi.

1000 hastadan oluþan 13 yýllýk deneyimlerini basýnla paylaþan Doç. Dr. Mehmet Kaplan, aþýrý kilolar nedeniyle baþvuran hastalarýn toplam aðýrlýðýnýn yaklaþýk 124 ton ve ameliyat sonrasýnda 1 yýlda verdikleri toplam fazla kilonun ise 48 ton olduðunu ifade etti.

Bu hastalarýn bir kýsmýnýn aþýrý kilolar için, bir kýsmýnýn da Tip 2 þeker hastalýðýnýn tedavisi için ameliyat edildiðini belirten Kaplan, Obezitenin basit bir kilo problemi olmadýðýnýn altýný çizerek þunlarý söyledi: “Obezite bir estetik sorunu deðildir, ciddi bir hastalýktýr. Ýnsan saðlýðýný olumsuz etkileyecek derecede anormal veya aþýrý yaðýn vücutta birikmesidir.

Bu hastalýk hýzla yayýlmaktadýr. 2014 yýlýnda dünya genelinde 1.9 milyar insanýn fazla kilolu ve bunlarýn da yarýsýnýn obez olduðu tespit edilmiþtir. Her yýl en az 2.8 milyon kiþi obezite nedeniyle ölmektedir. Bu hastalýk 1980 yýlýndan 2014 yýlýna kadar olan sürede iki katýna çýkmýþtýr. Önceleri zengin ülkelerin hastalýðýyken, þimdilerde orta ve düþük gelirli ülkelerde de artmaya baþlamýþtýr.

Obezite maalesef çocuklarda da artmaktadýr ve çocuk obezitesi 21. Yüzyýlýn en tehlikeli saðlýk sorunu haline gelmiþtir. Bu çocuklar eriþkin dönemde de çok büyük ihtimalle obezite hastalýðýyla mücadele etmek zorunda kalmaktadýrlar. Obez çocuklar þeker ve kalp hastalýklarýna çok daha erken yaþta yakalanmaktadýr ve bu nedenle de erken yaþta ölmektedirler.

Þeker hastalýðý, kalp-damar hastalýklarý ve kanserlerin daha fazla görülmesi nedeniyle fazla kilolu ya da obez bireyler, obez olmayanlara göre daha erken ölmektedir.” 

 

Obezite önlenebilir bir hastalýktýr

Obezitenin genellikle tüketilen kalori ile harcanan kalori arasýndaki dengesizliðin sonucu olarak ortaya çýktýðýna vurgu yapan Doç. Dr. Kaplan konuþmasýný þöyle sürdürdü: “Enerji bakýmýndan çok zengin yiyecek tüketiminin artmasý, ancak fiziksel aktivitenin ayný oranda artýrýlmamasý saðlýksýz biçimde kilo artýþý ile sonuçlanýr. Bu nedenle saðlýklý bir diyet ile obeziteden korunmak mümkündür. Saðlýklý bir diyet ile saðlýklý bir kiloda kalabilmek mümkündür.

Rafine þeker ve doymuþ yaðlardan uzak durmak; taze mevsim meyve ve sebzelerini tüketmek, iþlenmemiþ tahýllar ve hububat tüketimi saðlýklý diyetin omurgasýný oluþturmaktadýr. Diðer taraftan düzenli fiziksel aktiviteye de zaman ayýrmak çok önemli. Haftada en az 150 dakika orta þiddette fiziksel aktivite ile kalp damar hastalýklarý, þeker, kalýn barsak ve meme kanseri riskinin azaltýldýðý ortaya konulmuþtur.

Ancak tüm bunlara raðmen yine de kilo verilememiþ veya verilen kilolar geri gelmiþ ise, bu durumda biz obezite ve metabolik cerrahlar devreye girerek bu sorunu en kalýcý ve etkili þekilde çözebilmekteyiz.”

 

“Obezite cerrahisi amaç deðil, araçtýr!”

“Þiþmanlýk ameliyatlarý asla saðlýklý yaþam tarzýnýn yerini alamaz” diyen Doç. Dr. Kaplan yapýlan ameliyatýn,  daha az kalori tüketmeye ve fiziksel olarak daha aktif hale gelmeye yardýmcý olduðunu dile getirdi.

Þiþmanlýk ameliyatlarý ile sindirim sisteminde deðiþiklikler yapýldýðýný bu sayede fazla kilolarýn verilmesine yardýmcý olunduðunu anlatan Doç. Dr. Kaplan: “Günümüzde teknik olarak farklý çok sayýda obezite ameliyatý uygulanmaktadýr. Bazý ameliyatlar mideyi küçültür. Böylece bir oturumda daha az yemekle daha çabuk doymak mümkün olur. Diðer obezite ameliyatlarýnda ise ince baðýrsaklara da müdahalede bulunularak besin emilimi de azaltýlabilmektedir. Þiþmanlýk ameliyatlarýnda týbbi yönden hedef, fazla kilolarýn en az yarýsýnýn verilmesidir. Ancak hastalarýn beklentisi genellikle bundan fazlasýdýr. Bu nedenle hangi hastaya hangi obezite ameliyatýnýn uygun olacaðýna karar verirken çok dikkatli olunmalýdýr. Biz kendi kliniðimizde çok detaylý tetkik aþamasýndan sonra týbbi gerekçelere ve hastanýn beklentilerini de göz önünde bulundurarak en uygun cerrahi yöntemin seçilmesine karar vermekteyiz. Ancak yine de hedeflenen kiloya ulaþýlabilmesi ve kaybedilen kilolarýn zaman içinde geri gelmemesi için saðlýklý yiyecek ve içeceklerin tüketilmesi, fiziksel aktivitelerin düzenli olarak yapýlmasý esastýr.” dedi. 


Gaziantepli Ünlü Ýþadamý Ahmet Tatar Hayatýný Kaybetti

Elazýð depreminde ölü sayýsý 39’a yükseldi

TEMA Vakfý’nýn kurucusu ve Onursal Baþkaný Hayrettin Karaca yaþamýný yitirdi.

Kýþ Aylarýnda Cildiniz Ayrý Bir Özen Ýster

SAÐLIKTA ÞÝDDET DURDURULMALIDIR!

Sünnet Hakkýnda Merak Edilen Her Þey!

BU BESÝNLER GRÝP VE SOÐUK ALGINLIÐINA ÝYÝ GELÝYOR

KAPAK TAMÝRÝ KOLTUK ALTINDAN YAPILDI 2 HAFTADA SEFERLERE BAÞLADI

8 yýl ücretsiz kolej eðitimi için Darüþþafaka sýnavý 31 Mayýs’ta

KADINLIÐIN SONU DEÐÝL, SAÐLIKLI BÝR YAÞAMIN BAÞLANGICI: HÝSTEREKTOMÝ

2020'ye en çok sigara içilen 40'ýncý ülke olarak giren Türkiye'de hedef tütünsüz yaþam

Hasta yakýný saðlýk teknikerinin elmacýk kemiðini kýrdý!

Zengin dilenci yine ortaya çýktý! Þimdi de Gaziantep’te….

Özel Gaziantep Anka Hastanesi’nde gerçekleþtirilen baþarýlý ameliyatla saðlýðýna kavuþtu.

Gaziantep'te Ebeveynlere Cihaz Desteði Verildi

HAMÝLELÝKTE DOÐRU SANILAN 10 YANLIÞ!

Kýþ aylarýnda uyuza dikkat!

Gaziantep'te trafik kazasý: 3 yaralý

MEDÝCAL PARK’TA DÜNYAYA GELEN PREMATÜRE BEBEKLER BULUÞTU

Organ Baðýþý ve Farkýndalýk

Prematüre bebeklerde BESLENME SORUNLARI

ANKA HASTANESÝ DESTEÐÝYLE NRP EÐÝTÝMÝ

LÝPOSAKÞIN UYGULAMASI ÝLE ÝNATÇI YAÐLARDAN KURTULUN

PREDÝYABET OKULU HÝZMETE AÇILDI

GAÜN Hastanesi’nde “Dünya Diyabet Günü” Etkinlikleri

BÜYÜKÞEHÝR HASTANESÝ 3 MÝLYON KÝÞÝYE SAÐLIK HÝZMETÝ VERDÝ

14 KASIM DÜNYA DÝYABET GÜNÜ

Kýz çocuklarý için HPV aþýsýnýn önemi

ANKA Hastanesinde Yeni Görevlendirme

ÖZEL MMT AMERÝKAN HASTANESÝ’NE YENÝ GENEL MÜDÜR

Gözlükevi, hizmete girdi.

SAÐLIÐINA KAVUÞTURDUÐU LÖSEMÝLÝ ÇOCUKLARLA YILLAR SONRA BULUÞTU...

HATEM’DE OBEZÝTE CERRAHÝSÝ ÝLE SAÐLIÐINA KAVUÞTU

10 KASIM ATATÜRK’Ü ANMA TÖRENÝ

ORGAN BAÐIÞINI ARTTIRMALIYIZ..!

DEVA ÖZEL AMBULANS SERVÝSÝ

Estetik Bölgede ÝMPLANTOLOJÝ

SANKO ÜNÝVERSÝTESÝ 2018 – 2019 AKADEMÝK YILI AÇILIÞ TÖRENÝ

MEDÝCAL PARK GAZÝANTEP HASTANESÝ’NÝN KALÝTESÝ TESCÝLLENDÝ

DÜNYA’DA 5.VAKA

İLETİŞİM

  SaÄŸlık Dünyası Dergisi
Gazimuhtarpaşa Bulvarı Efes İşmerkezi Kat 3 No 8 Şehitkamil/ Gaziantep
  SMS Message
  0536 233 91 01
  info@saglikilan.com