SAÄžLIK DÃœNYASI

YILBAÞINDA NASIL BESLENMELÝYÝZ...

SANKO Üniversitesi Saðlýk Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Öðretim Görevlisi Nezihe Otay Lüle, “Sevdiklerimizle birlikte yeni bir yýlý karþýlýyor olmanýn sevinciyle geçireceðimiz bu özel gecede göz ardý edilen önemli noktalardan birisi, nasýl besleneceðimiz ve abartýya kaçmamýzdýr” dedi.

 

Nezihe Otay Lüle, yeni yýlýn heyecanla birçok kiþinin planlarýný hazýrladýðýný belirterek, saðlýklý beslenme ve yaþam tarzýnýn sadece birkaç gün, birkaç hafta ya da birkaç ay deðil yaþam boyu benimsenmesi gerektiðini söyledi.

 

Bu özel gecede saðlýklý beslenmeyi bir kenara býrakmak yerine, sofralarda yapýlacak doðru tercihlerle yeni yýla saðlýklý bir baþlangýç yapabileceðini anlatan Nezihe Otay Lüle, yýlbaþý günü, gecesi ve yýlýn ilk gününde saðlýklý beslenmenin püf noktalarý ile ilgili önemli bilgiler paylaþtý.

 

GÜN ÝÇÝNDE KENDÝNÝZÝ AÇ BIRAKMAYIN!

Yýlbaþý günü en sýk yapýlan yanlýþlardan birinin, akþam fazla miktarda yemek yenileceði düþüncesiyle gün boyunca aç kalmak olduðunu anýmsatan Nezihe Otay Lüle “Bu durum, hem akþam yemeðinde normalden daha fazla miktarda besin almamýza, hem de yediklerimizin gün boyu aç kalýp depolamaya meyilli hale gelmiþ vücudumuzda depolanmasýna neden olur” uyarýsýnda bulundu.

 

Nezihe Otay Lüle , bu nedenle güne kahvaltýyla baþlamanýn, hafif bir öðle yemeði yemenin ve akþamüstü bir ara öðün yapmanýn çok önemli olduðuna iþaret ederek, “Çorba, zeytinyaðlý sebze veya salata ve yoðurt ile hafif bir öðle öðünü tercih edebilirsiniz” ifadelerini kullandý.

 

SAÐLIKLI MENÜLER TERCÝH EDÝN

Yýlbaþý akþamý evde veya dýþarýda olmanýn saðlýklý beslenmeye engel olmadýðýný,  yemek öncesi salata veya ýzgara sebzeler ile iyi bir baþlangýç yapabileceðini anýmsatan Nezihe Otay Lüle, kýrmýzý et tüketmek yerine yýlbaþý sofralarýnýn vazgeçilmezi hindi, tavuk veya balýðýn iyi birer tercih olacaðýna vurgu yaptý.

 

Karbonhidrat içeriði yüksek olan pilav, makarna, çorba, ekmek, börek gibi besinlerden yalnýz birinin tercih edilmesini öneren Nezihe Otay Lüle, “Yemeklerinizin kýzartma veya kavurma yerine haþlama,  ýzgara veya fýrýnda piþirilmiþ olmasýna özen gösteriniz. Kýzartma, mayonez, krema veya humus içeren yüksek kalorili besinler yerine daha saðlýklý olan yoðurtlu, peynirli, sebzeli mezelerin tercih edilmesi daha doðru olur” diye konuþtu.

 

Nezihe Otay Lüle, hýzlý yemek yemenin þiþkinlik ve hazýmsýzlýk problemleri yaratacaðýný bu nedenle de yiyeceklerin yavaþ yenmesi gerektiðini bildirdi.

 

SÜTLÜ YA DA MEYVELÝ TATLILARI TERCÝH EDÝN

Tatlý seçimi konusunda tercihin meyveli ya da sütlü tatlýlardan yana yapýlmasý ve akþam yemeði ile tatlý tüketimi arasýnda en az iki saat zaman býrakýlmasý gerektiðini kaydeden Nezihe Otay Lüle, çerez tüketimi ile önerilerini þöyle sýraladý:

 

“Yýlbaþý akþamý sýk tüketilen besinlerden olan kuruyemiþler yüksek enerji içerikleri nedeniyle fark etmeden fazla kalori alýmýna neden olabilir. Çok tuzlu ve fazla kavrulmuþ kuruyemiþler yerine miktarý küçük bir kaseyi geçmeyecek þekilde kuru erik, kuru kayýsý, kuru üzüm, çið badem, çið ceviz, çið fýndýk veya beyaz leblebi gibi seçenekleri tercih ediniz. Bu seçenekler ayný zamanda yemek sonrasý tüketilen yaðlý cipsler ve patlamýþ mýsýrdan da çok daha saðlýklý.

 

ALKOL TÜKETÝMÝ UYARISI

 

Az miktarýnda bile yüksek enerji içeren alkol ayný zamanda iþtahý da artýrýr ve fazla enerji alýmýna neden olur. Alkol, olumsuz etkileri ve vücuda zararý nedeniyle mümkünse tüketilmemelidir. Yýlbaþý akþamý alkol tüketilecekse miktarda abartýya kaçýlmamalý, kesinlikle aç karnýna tüketilmemeli, yavaþ yavaþ tüketmeye ve bol su içmeye özen gösterilmelidir.”

 

HOÞ GELDÝN 2018

 

Yeni yýlýn ilk gününe saðlýklý bir kahvaltýyla baþlamanýn ve yýl boyu kahvaltý yapmaya özen göstermenin çok önemli olduðunun altýný çizen Nezihe Otay Lüle, sözlerini þöyle tamamladý:

 

“Güne hafif öðünlerle devam ediniz. Yýlbaþý akþamý fazla kaçýrdýðýnýz düþüncesiyle ertesi gün öðle ve akþam yemeklerini atlamak yapýlan en büyük hatalardandýr. Az yaðlý sebze yemekleri ve yoðurt gibi hafif seçenekleri tercih ederek bir önceki gün alýnan fazla enerji dengelenebilir.

 

Eðer bol su içmenize engel herhangi bir hastalýðýnýz yoksa gün boyu bol su içmeye özen gösterip, açýk havada yapacaðýnýz yarým saatlik bir yürüyüþle vücudunuzun canlanmasýný saðlayabilirsiniz. Yeterli ve dengeli beslenme ile sporun, saðlýklý yaþamýn temel elemanlarý olduðunu unutmadan geçireceðiniz ve saðlýklý yaþam adýna güzel kararlar alacaðýnýz nice yýllar dilerim.”


Gaziantepli Ünlü Ýþadamý Ahmet Tatar Hayatýný Kaybetti

Elazýð depreminde ölü sayýsý 39’a yükseldi

TEMA Vakfý’nýn kurucusu ve Onursal Baþkaný Hayrettin Karaca yaþamýný yitirdi.

Kýþ Aylarýnda Cildiniz Ayrý Bir Özen Ýster

SAÐLIKTA ÞÝDDET DURDURULMALIDIR!

Sünnet Hakkýnda Merak Edilen Her Þey!

BU BESÝNLER GRÝP VE SOÐUK ALGINLIÐINA ÝYÝ GELÝYOR

KAPAK TAMÝRÝ KOLTUK ALTINDAN YAPILDI 2 HAFTADA SEFERLERE BAÞLADI

8 yýl ücretsiz kolej eðitimi için Darüþþafaka sýnavý 31 Mayýs’ta

KADINLIÐIN SONU DEÐÝL, SAÐLIKLI BÝR YAÞAMIN BAÞLANGICI: HÝSTEREKTOMÝ

2020'ye en çok sigara içilen 40'ýncý ülke olarak giren Türkiye'de hedef tütünsüz yaþam

Hasta yakýný saðlýk teknikerinin elmacýk kemiðini kýrdý!

Zengin dilenci yine ortaya çýktý! Þimdi de Gaziantep’te….

Özel Gaziantep Anka Hastanesi’nde gerçekleþtirilen baþarýlý ameliyatla saðlýðýna kavuþtu.

Gaziantep'te Ebeveynlere Cihaz Desteði Verildi

HAMÝLELÝKTE DOÐRU SANILAN 10 YANLIÞ!

Kýþ aylarýnda uyuza dikkat!

Gaziantep'te trafik kazasý: 3 yaralý

MEDÝCAL PARK’TA DÜNYAYA GELEN PREMATÜRE BEBEKLER BULUÞTU

Organ Baðýþý ve Farkýndalýk

Prematüre bebeklerde BESLENME SORUNLARI

ANKA HASTANESÝ DESTEÐÝYLE NRP EÐÝTÝMÝ

LÝPOSAKÞIN UYGULAMASI ÝLE ÝNATÇI YAÐLARDAN KURTULUN

PREDÝYABET OKULU HÝZMETE AÇILDI

GAÜN Hastanesi’nde “Dünya Diyabet Günü” Etkinlikleri

BÜYÜKÞEHÝR HASTANESÝ 3 MÝLYON KÝÞÝYE SAÐLIK HÝZMETÝ VERDÝ

14 KASIM DÜNYA DÝYABET GÜNÜ

Kýz çocuklarý için HPV aþýsýnýn önemi

ANKA Hastanesinde Yeni Görevlendirme

ÖZEL MMT AMERÝKAN HASTANESÝ’NE YENÝ GENEL MÜDÜR

Gözlükevi, hizmete girdi.

SAÐLIÐINA KAVUÞTURDUÐU LÖSEMÝLÝ ÇOCUKLARLA YILLAR SONRA BULUÞTU...

HATEM’DE OBEZÝTE CERRAHÝSÝ ÝLE SAÐLIÐINA KAVUÞTU

10 KASIM ATATÜRK’Ü ANMA TÖRENÝ

ORGAN BAÐIÞINI ARTTIRMALIYIZ..!

DEVA ÖZEL AMBULANS SERVÝSÝ

Estetik Bölgede ÝMPLANTOLOJÝ

SANKO ÜNÝVERSÝTESÝ 2018 – 2019 AKADEMÝK YILI AÇILIÞ TÖRENÝ

MEDÝCAL PARK GAZÝANTEP HASTANESÝ’NÝN KALÝTESÝ TESCÝLLENDÝ

DÜNYA’DA 5.VAKA

İLETİŞİM

  SaÄŸlık Dünyası Dergisi
Gazimuhtarpaşa Bulvarı Efes İşmerkezi Kat 3 No 8 Şehitkamil/ Gaziantep
  SMS Message
  0536 233 91 01
  info@saglikilan.com