SAÄžLIK DÃœNYASI

KÖTÜ UYGULAMA SÝGORTANIZI DEVAM ETTÝRÝN

Sýfýr risk istiyorsak Hekimliði býraktýktan sonra en az 15 yýl daha Týbbi Zorunluluk Sigortasýný yaptýrmamýz gerekir...Kamu veya özel saðlýk kurum ve kuruluþlarýnda çalýþan veyahut serbest olarak mesleðini icra eden hekimler, týpta uzmanlýk mevzuatýna göre uzman olan hekimler ve diþ hekimlerinin, sözleþme tarihinden önceki on yýllýk dönemde, sözleþme süresi içinde veya sözleþme süresinin bitiminden itibaren iki yýllýk sürede mesleki faaliyeti nedeniyle verdikleri zararlara iliþkin tazminat talepleri ile birlikte yargýlama giderleri, faiz ve makul giderlerinin karþýlanmasý hususunda mesleki sorumluluk sigortasý yaptýrmasý zorunludur.

 

 Mesleki sorumluluk sigortasý, münhasýran mesleki faaliyetlerden doðan sorumluluklarý ihtiva eden ve iki tarafa borç yükleyen bir akit olup; bu akit ile sigortalý prim ödeme, sigortacý ise riziko gerçekleþtiðinde zararý tazmin etmek yükümlülüðü altýna girmektedir.

 

Ayrýca; özel veya kamu kurum ve kuruluþlarýnda çalýþan sigortalý hekimlerce ödenmesi gereken prim borcunun yarýsý, bünyesinde görev yaptýklarý kurum ve kuruluþlarýna ait iken, serbest çalýþan hekimlerin sigorta primlerinin tamamý kendileri tarafýndan ödenmektedir.

 

Ülkemizde hekimin mesleki sorumluluk sigortasý, 26/05/2013 tarihli ve 28658 Resmi Gazete’de yayýmlanan Mesleki Sorumluluk Sigortasý Genel Þartlarý ve ekindeki Hekim Mesleki Sorumluluk Sigortasý Klozu ile 28/08/2012 tarihli ve 28395 Resmi Gazete’de yayýmlanan Týbbi Kötü Uygulamaya Ýliþkin Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortasý Genel Þartlarý ile düzenlenmiþtir. Bu düzenlemeler ile, sigorta ettiren ve sigortacý arasýndaki temel iliþki, sözleþmedeki þartlara tabi olmak kaydý ile sigortalýnýn poliçede konusu belirlenen ve mesleki faaliyeti ifa ederken neden olduðu zarar dolayýsýyla ödemek zorunda kaldýðý veya kalacaðý tazminata iliþkin hususlar belirlenmiþtir.

 

Mesleki sorumluluk sigortasýnda sigorta himayesi münhasýran mesleki faaliyetlerden doðan sorumluluklarý kapsamaktadýr. Örneðin, göz hastalýklarý konusunda uzman hekimin acil durumlar dýþýnda ihtisasýna girmeyen bir alanda hastalara bakmasý mesleki sorumluluk sigortasý kapsamýnda deðerlendirilmeyecektir.

 

Hekim Mesleki Sorumluluk Sigortasý Klozu’nun I. maddesinde maddi– manevi zararlar ve muhakeme masraflarý hususunda mesleki sorumluluk sigortasýnýn kapsamý açýkça ifade edilmiþ, II. maddesinde teminat dýþýnda kalan tazminat talepleri sayýlmýþtýr. III. maddesinde ise, ek sözleþme ile teminat altýna alýnabilecek tazminat talepleri ve ödemeler belirtilm13/01/2011 tarihli ve 6102 sayýlý Türk Ticaret Kanunu’nun[ 1446.maddesinin birinci fýkrasýnda, “Sigorta ettiren, rizikonun gerçekleþtiðini öðrenince durumu gecikmeksizin sigortacýya bildirir.” hükmü öngörülmüþ olup; bu düzenleme ile, daha evvel rizikonun gerçekleþtiðinin öðrenildiði tarihten itibaren beþ günlük süre zarfýnda sigortacýya haber verilmesi zorunluluðu kaldýrýlmýþ, durumun gecikmeksizin bildirilmesi gerektiði ifade edilmiþtir. Yine, ayný Kanun’un 1473. maddesinin birinci fýkrasýnda ise, “Sigortacý sorumluluk sigortasý ile, aksine sözleþme yoksa, sigortalýnýn sözleþmede öngörülen ve zarar daha sonra doðsa bile, sigorta süresi içinde gerçekleþen bir olaydan kaynaklanan sorumluluðu nedeniyle zarar görene, sigorta sözleþmesinde öngörülen miktara kadar tazminat öder.” hükmüne yer verilmiþtir.

Hekim Mesleki Sorumluluk Sigortasý Klozu m. I gereðince manevi zararlar, sigorta limitinin %50’si ile sýnýrlýdýr. Sigortacýnýn garanti verdiði dönem içinde karþýlaþýlan taleplere iliþkin sorumluluðu poliçede belirtilen sigorta bedeli kadardýr.

Genelde hekimlerin hasta ile ilgili karþýlaþtýklarý Malpraktis sorunlarý Borçlar Hukukundaki Vekalet Sözleþmesine dayanmaktadýr. Bu nedenle burada 5 YILLIK BÝR ZAMAN AÞIMI SÜRESÝ VARDIR. Ancak bu sorun ayný zamanda bir Haksýz bir fiil ise ve suç da oluþturursa o zaman zaman aþýmý süresi arttýk 5 yýl olmayacak suçun cezasýnýn en üst sýnýrýna baðlý olarak   uzamaktadýr. Burada dava zamanaþýmý ve ceza zaman aþýmý kavramlarýna dikkat etmek gerekir. 

 

Dava zaman aþýmý 

MADDE 66. - (1) Kanunda baþka türlü yazýlmýþ olan hâller dýþýnda kamu davasý;

a) Aðýrlaþtýrýlmýþ müebbet hapis cezasýný gerektiren suçlarda otuz yýl, 

b) Müebbet hapis cezasýný gerektiren suçlarda yirmibeþ yýl,

c) Yirmi yýldan aþaðý olmamak üzere hapis cezasýný gerektiren suçlarda yirmi yýl,

d) Beþ yýldan fazla ve yirmi yýldan az hapis cezasýný gerektiren suçlarda onbeþ yýl,

e) Beþ yýldan fazla olmamak üzere hapis veya adlî para cezasýný gerektiren suçlarda sekiz  yýl,

Geçmesiyle düþer.

Örneðin hekim hata ile bir ölüme sebebiyet vermiþ olsun ve beþ yýl sonra hekimliði býrakmýþ olsun.Aile ona tazminat davasýný 14 yýl 364 gün sonra açabilir. Konumuz tazminat davasý olduðu için ceza zaman aþýmýndan çok bahsetmedim ama ilgilenenler olabilir diye kýsaca ceza zaman aþýmý:

 

TCK Madde 112 - Bu maddede yazýlý cezalar aþaðýdaki müddetlerin mürurile ortadan kalkar:

1. Aðýrlaþtýrýlmýþ müebbet aðýr hapis cezasý ve müebbet aðýr hapis cezalarý otuz sene,

2. Yirmi sene ve daha fazla müddetle aðýr hapis cezasý yirmi dört sene,

3. Beþ seneden ziyade aðýr hapis veyahut hapis veya müebbet sürgün cezasý yirmi sene,

4. Beþ seneye kadar aðýr hapis veyahut hapis veya muvakkat sürgün veya muvakkaten hidemâtý âmmeden memnuiyet cezalarý ile aðýr cezayý nakdî hükümleri on sene,

5. Bir aydan ziyade hafif hapis veyahut bir meslek ve sanatýn tatili icrasý yahut otuz liradan ziyade hafif cezayý nakdî hükümleri dört sene,

6. Bundan evvelki bentte beyan olunan miktardan aþaðý ceza hükümleri on sekiz ay geçmesiyle ortadan kalkar.

Nevileri baþka baþka cezalarý havi hükümler, en aðýr ceza için konulan müddetin geçmesiyle ortadan kalkar.Ýþte buradan da anlaþýlabileceði gibi hekimliði býraksak dahi en az 15 yýl daha Mali Sorumluluk Sigortasýný ya da benzer görevi gören bir sigortayý yaptýrmakta fayda vardýr. 


Gaziantepli Ünlü Ýþadamý Ahmet Tatar Hayatýný Kaybetti

Elazýð depreminde ölü sayýsý 39’a yükseldi

TEMA Vakfý’nýn kurucusu ve Onursal Baþkaný Hayrettin Karaca yaþamýný yitirdi.

Kýþ Aylarýnda Cildiniz Ayrý Bir Özen Ýster

SAÐLIKTA ÞÝDDET DURDURULMALIDIR!

Sünnet Hakkýnda Merak Edilen Her Þey!

BU BESÝNLER GRÝP VE SOÐUK ALGINLIÐINA ÝYÝ GELÝYOR

KAPAK TAMÝRÝ KOLTUK ALTINDAN YAPILDI 2 HAFTADA SEFERLERE BAÞLADI

8 yýl ücretsiz kolej eðitimi için Darüþþafaka sýnavý 31 Mayýs’ta

KADINLIÐIN SONU DEÐÝL, SAÐLIKLI BÝR YAÞAMIN BAÞLANGICI: HÝSTEREKTOMÝ

2020'ye en çok sigara içilen 40'ýncý ülke olarak giren Türkiye'de hedef tütünsüz yaþam

Hasta yakýný saðlýk teknikerinin elmacýk kemiðini kýrdý!

Zengin dilenci yine ortaya çýktý! Þimdi de Gaziantep’te….

Özel Gaziantep Anka Hastanesi’nde gerçekleþtirilen baþarýlý ameliyatla saðlýðýna kavuþtu.

Gaziantep'te Ebeveynlere Cihaz Desteði Verildi

HAMÝLELÝKTE DOÐRU SANILAN 10 YANLIÞ!

Kýþ aylarýnda uyuza dikkat!

Gaziantep'te trafik kazasý: 3 yaralý

MEDÝCAL PARK’TA DÜNYAYA GELEN PREMATÜRE BEBEKLER BULUÞTU

Organ Baðýþý ve Farkýndalýk

Prematüre bebeklerde BESLENME SORUNLARI

ANKA HASTANESÝ DESTEÐÝYLE NRP EÐÝTÝMÝ

LÝPOSAKÞIN UYGULAMASI ÝLE ÝNATÇI YAÐLARDAN KURTULUN

PREDÝYABET OKULU HÝZMETE AÇILDI

GAÜN Hastanesi’nde “Dünya Diyabet Günü” Etkinlikleri

BÜYÜKÞEHÝR HASTANESÝ 3 MÝLYON KÝÞÝYE SAÐLIK HÝZMETÝ VERDÝ

14 KASIM DÜNYA DÝYABET GÜNÜ

Kýz çocuklarý için HPV aþýsýnýn önemi

ANKA Hastanesinde Yeni Görevlendirme

ÖZEL MMT AMERÝKAN HASTANESÝ’NE YENÝ GENEL MÜDÜR

Gözlükevi, hizmete girdi.

SAÐLIÐINA KAVUÞTURDUÐU LÖSEMÝLÝ ÇOCUKLARLA YILLAR SONRA BULUÞTU...

HATEM’DE OBEZÝTE CERRAHÝSÝ ÝLE SAÐLIÐINA KAVUÞTU

10 KASIM ATATÜRK’Ü ANMA TÖRENÝ

ORGAN BAÐIÞINI ARTTIRMALIYIZ..!

DEVA ÖZEL AMBULANS SERVÝSÝ

Estetik Bölgede ÝMPLANTOLOJÝ

SANKO ÜNÝVERSÝTESÝ 2018 – 2019 AKADEMÝK YILI AÇILIÞ TÖRENÝ

MEDÝCAL PARK GAZÝANTEP HASTANESÝ’NÝN KALÝTESÝ TESCÝLLENDÝ

DÜNYA’DA 5.VAKA

İLETİŞİM

  SaÄŸlık Dünyası Dergisi
Gazimuhtarpaşa Bulvarı Efes İşmerkezi Kat 3 No 8 Şehitkamil/ Gaziantep
  SMS Message
  0536 233 91 01
  info@saglikilan.com