SAÄžLIK DÃœNYASI

Sömestr Tatilinde Çocuðunuzun Göz Muayenesini Ýhmal Etmeyin!

Çocukluk döneminde müdahale edilmeyen göz problemleri, ilerleyen dönemlerde akademik, sosyal ve günlük yaþantýda pek çok problem ile karþýlaþýlmasýna sebep olabilir. Öðrenim yaþýndaki çocuklarýn göz muayenelerinin yaptýrýlmasý için sömestr döneminin ideal bir zaman olduðunu belirten Dünyagöz Gaziantep’den Op. Dr. Osman Murat Aksoy, “Çocukluk evresi, görme yetisinin geliþtiði ve verilen eðitim aracýlýðý ile çocuklarýn birer birey olduklarý, oldukça önemli bir dönemdir. Bu dönemde oluþabilecek göz problemlerinin, rutin göz muayeneleri ile teþhis ve tedavisi gerçekleþtirilmez ise, çocuk bu görme probleminin normal olduðunu varsayabilir. Bu durum eðitimde baþarýsýzlýktan, sosyal ve disiplin problemlerine kadar çok ciddi sonuçlar doðurabilir” diyor.

Eðitim sürecinde gözler kritik önem taþýyor

Saðlýklý gözler ve görme yetisinin korunmasý, her çocuðun geliþim sürecinde kritik bir rol oynar. Okuma, yazma, tahtada problem çözme ve bilgisayar kullanýmý gibi aktivitelerin, günümüz eðitim sisteminin deðiþilmez parçalarý haline geldiðini belirten Op. Dr. Osman Murat Aksoy, “Her aile, çocuklarýnýn okulda baþarýlý olmasýný ve bu doðrultuda ellerinden geleni yaparak onlarýn olabilecek en iyi eðitimi almalarýný ister. Ancak çoðu zaman aileler, çocuklarýnýn en önemli öðrenim araçlarýndan biri olan gözleri ihmal veya göz ardý edebiliyorlar. Çocuklar okulda sýnýf atladýkça ve eðitim hayatlarýnda ilerledikçe, görme yetilerinin daha fazla kullanmak zorunda kalýrlar. Yaþ ilerledikçe, okul kitaplarýndaki yazýlar ufalýr ve okuyarak geçirdikleri zaman artar. Bu sebepten dolayý, her geçen yýl gözlerin önemini bir nebze daha arttýrýr. Bu noktada aileler, rutin muayeneleri gerçekleþtirerek göz problemlerini ortadan kaldýrarak, çocuklarýn hem eðitim hem sosyal yaþamlarýna büyük katkýda bulunabilirler” þeklinde konuþuyor.

 

En sýk bu rahatsýzlýklar görülüyor

Çocukluk döneminde gözlemlenen problemler ile ilgili bilgiler paylaþan Op. Dr. Osman Murat Aksoy, “Okul çaðýndaki çocuklarda en sýk görülen rahatsýzlýklar göz tembelliði, þaþýlýk, kýrma kusurlarý, göz kapaðý hastalýklarý, katarakt, kornea da oluþabilecek problemler, glokom, travmaya baðlý yaralanmalar ve retina hastalýklarýdýr. Özellikle kýrma kusurlarý, okuldaki baþarýyý doðrudan etkileyebilir. Miyopi, hipermetropi ve astigmat rahatsýzlýklarýndan þikâyet eden çocuklarda, teþhis zamanýnda konulmazsa göz tembelliði oluþmasý da kaçýnýlmaz olacaktýr. Özellikle gözlük kullanan çocuklarda, gözlerin durumunun periyodik olarak takip edilmesi ve göz numaralarýnýn artýþýna göre doðru gözlük veya lenslere yönlendirilmeleri ciddi anlamda önem taþýyor” diyor. 

 

Belirtilere dikkat

Eðitim çaðýndaki çocuklarda oluþabilecek göz problemlerinin kolaylýkla tespit edilebileceðini söyleyen Op. Dr. Osman Murat Aksoy, “Aileler ve öðretmenlere düþen en büyük görevlerden bir tanesi, çocuklarda oluþmasý olasý göz problemlerinin belirtilerini gözlemlemek ve bu belirtilerin tespitinin ardýndan hýzlýca göz muayenesine yönlendirmektir. Ancak bu sayede, eðitimsel ve sosyal olarak çocuklarýnýn saðlýklý bir þekilde yaþamýný devam ettirmesini saðlayabilirler. Gözlerinde veya görme yetisinde problem olan çocuklarda görülen belirtiler arasýnda; þaþýlýk, sürekli gözleri ovuþturma, ýþýða karþý aþýrý hassasiyet, odaklanmada zorluklar, cisimleri takip etmede zorlanma, sürekli olarak gözlerde kýzarýklýk veya yaþlanma gözlenmesi ve göz bebeðinin beyazlaþmasý gibi durumlar bulunuyor. Bu belirtilere ek olarak okul çaðýndaki çocuklarda, tahtada yazaný görememek, gözlerin sýklýkla kýsýlmasý, okumada zorluklar, okuduðu yeri kaybetme veya okuduðunu hatýrlayamama, TV ekranýna yakýn oturmak ve davranýþsal bozukluklar gözlemlenebiliyor. Bu belirtileri gözlemleyen ebeveynlerin, çocuklarýný en kýsa sürede bir çocuk göz saðlýðý uzmanýna yönlendirmeleri ve detaylý göz muayenelerini yaptýrmalarý gerekiyor. Erken tespit edilen göz problemlerinin çözümü, ilerleyen yaþlara oranla çok daha kolay ve problemsiz olacaktýr” diyerek sözlerini tamamlýyor.



Gaziantepli Ünlü Ýþadamý Ahmet Tatar Hayatýný Kaybetti

Elazýð depreminde ölü sayýsý 39’a yükseldi

TEMA Vakfý’nýn kurucusu ve Onursal Baþkaný Hayrettin Karaca yaþamýný yitirdi.

Kýþ Aylarýnda Cildiniz Ayrý Bir Özen Ýster

SAÐLIKTA ÞÝDDET DURDURULMALIDIR!

Sünnet Hakkýnda Merak Edilen Her Þey!

BU BESÝNLER GRÝP VE SOÐUK ALGINLIÐINA ÝYÝ GELÝYOR

KAPAK TAMÝRÝ KOLTUK ALTINDAN YAPILDI 2 HAFTADA SEFERLERE BAÞLADI

8 yýl ücretsiz kolej eðitimi için Darüþþafaka sýnavý 31 Mayýs’ta

KADINLIÐIN SONU DEÐÝL, SAÐLIKLI BÝR YAÞAMIN BAÞLANGICI: HÝSTEREKTOMÝ

2020'ye en çok sigara içilen 40'ýncý ülke olarak giren Türkiye'de hedef tütünsüz yaþam

Hasta yakýný saðlýk teknikerinin elmacýk kemiðini kýrdý!

Zengin dilenci yine ortaya çýktý! Þimdi de Gaziantep’te….

Özel Gaziantep Anka Hastanesi’nde gerçekleþtirilen baþarýlý ameliyatla saðlýðýna kavuþtu.

Gaziantep'te Ebeveynlere Cihaz Desteði Verildi

HAMÝLELÝKTE DOÐRU SANILAN 10 YANLIÞ!

Kýþ aylarýnda uyuza dikkat!

Gaziantep'te trafik kazasý: 3 yaralý

MEDÝCAL PARK’TA DÜNYAYA GELEN PREMATÜRE BEBEKLER BULUÞTU

Organ Baðýþý ve Farkýndalýk

Prematüre bebeklerde BESLENME SORUNLARI

ANKA HASTANESÝ DESTEÐÝYLE NRP EÐÝTÝMÝ

LÝPOSAKÞIN UYGULAMASI ÝLE ÝNATÇI YAÐLARDAN KURTULUN

PREDÝYABET OKULU HÝZMETE AÇILDI

GAÜN Hastanesi’nde “Dünya Diyabet Günü” Etkinlikleri

BÜYÜKÞEHÝR HASTANESÝ 3 MÝLYON KÝÞÝYE SAÐLIK HÝZMETÝ VERDÝ

14 KASIM DÜNYA DÝYABET GÜNÜ

Kýz çocuklarý için HPV aþýsýnýn önemi

ANKA Hastanesinde Yeni Görevlendirme

ÖZEL MMT AMERÝKAN HASTANESÝ’NE YENÝ GENEL MÜDÜR

Gözlükevi, hizmete girdi.

SAÐLIÐINA KAVUÞTURDUÐU LÖSEMÝLÝ ÇOCUKLARLA YILLAR SONRA BULUÞTU...

HATEM’DE OBEZÝTE CERRAHÝSÝ ÝLE SAÐLIÐINA KAVUÞTU

10 KASIM ATATÜRK’Ü ANMA TÖRENÝ

ORGAN BAÐIÞINI ARTTIRMALIYIZ..!

DEVA ÖZEL AMBULANS SERVÝSÝ

Estetik Bölgede ÝMPLANTOLOJÝ

SANKO ÜNÝVERSÝTESÝ 2018 – 2019 AKADEMÝK YILI AÇILIÞ TÖRENÝ

MEDÝCAL PARK GAZÝANTEP HASTANESÝ’NÝN KALÝTESÝ TESCÝLLENDÝ

DÜNYA’DA 5.VAKA

İLETİŞİM

  SaÄŸlık Dünyası Dergisi
Gazimuhtarpaşa Bulvarı Efes İşmerkezi Kat 3 No 8 Şehitkamil/ Gaziantep
  SMS Message
  0536 233 91 01
  info@saglikilan.com