SAÄžLIK DÃœNYASI

AÐRISIZ BEL FITIÐI TEDAVÝSÝ

NCR Ýnternational Hospital Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmaný Op. Dr. Murat Uður, genel anestezi almadan, hastanede yatmaya gerek kalmadan, ameliyat olmadan bel ve boyun fýtýðý aðrýlarýndan kurtulmanýn yöntemini açýkladý.

Bel ve boyun fýtýðý hastalarýnýn çoðu zaman ameliyat dýþý yöntemler ile tedavi arayýþýna girdiðini dile getiren Op. Dr. Murat Uður, “Hastalarý anlamaya çalýþmak gerekir ise, ameliyat korkusu, anestezi yani narkoz alma korkusu, ameliyat riskleri ve özellikle de ameliyat olurlarsa sakat kalacaklarý tarzýnda kaygýlar ameliyat dýþý tedavi arayýþýnýn sebebi sayýlabilir” dedi

Günümüz teknolojisinin, modern ve güvenilir, ameliyatsýz tedavi yöntemleri olarak isimlendirilen uygulamalarý tanýma ve kullanabilme þansý verdiðini belirten Op. Dr. Uður, “Bel ve boyun fýtýðý hastalýðýnda omurga kemikleri arasýnda bulunan disk eklemi yýpranmýþtýr. Özellikle eklem kapsülü adýný verdiðimiz simit þeklindeki halka yýpranýr, üzerinde çatlaklar geliþir, bel ya da boyun aðrýsýnýn ortaya çýkmasýný saðlayan kimyasal maddeler açýða çýkar. Yýpranmýþ eklemi mikroskop altýnda incelediðimiz zaman, normal ve saðlýklý bir ekleme göre çok daha fazla sayýda sinir ucunun geliþtiði görülür. Bu nedenle de aðrý daha kolay ortaya çýkar. Yýpranmýþ bir disk eklemi fýtýklaþmamýþ olsa dahi, bel ya da boyun aðrýsýna neden olabilmektedir” ifadelerine yer verdi.

Coblatýon Tekniði

Modern týp teknolojisinin bel ve boyun fýtýklarý için geliþtirdiði ameliyatsýz tedavi yöntemlerinden bir tanesinin ‘Coblation Tekniði’ olduðunu vurgulayan Uður, “Týbbýn diðer alanlarýnda baþka hastalýklarýn tedavisi için de kullanýlan bu yöntem radyo dalgalarýný bir güç kaynaðý olarak kullanýr. Radyo dalgalarý ile açýða çýkan enerji, dokuda ýsý nedeni ile oluþabilecek herhangi bir hasara yol açmaz. Amaçlanan yumuþak dokularý enerji sayesinde buharlaþtýrarak küçültmektir. Radyo dalgalarý ile ortaya çýkan enerji hücre içinde birtakým karmaþýk kimyasal reaksiyonlara yol açar. Hücre içinde bulunan sodyum atomlarýný iyonize eder ve yüksek enerjili iyonik bir plazma alaný oluþturarak moleküller arasý baðlarý parçalar. Disk eklemi hacminde oluþan küçülme eklem içindeki basýncý azaltarak aðrýnýn önemli derecede azalmasýna neden olur. Bu modern ve güvenilir tekniðin çalýþabilmesi için hücre içinde yeteri kadar sodyum bulunmasý gerekir. Eðer disk eklemi ileri derecede yýpranmýþ ve sývý kapasitesinde önemli bir azalma olmuþ ise ortamda yeteri kadar sodyum bulunmaz. Bu nedenle, çok ileri yaþtaki kiþilerin ileri derecede yýpranmýþ eklemlerinde bu yöntemin birkaç defa uygulanmasý gerekebilir” dedi.

Teknik nasýl uygulanýr? 

Coblation tekniði uygulamasýnýn aðrýsýz olduðunu söyleyen Op. Dr. Uður, “Bel ve boyun bölgesinde, floroskopi adýný verdiðimiz özel bir röntgen aleti eþliðinde yerleþtirilen birkaç adet özel iðne elektrod kullanýlarak enerji eklem içine ulaþtýrýlýr. Bipolar elektrod dediðimiz bu elektrodun ucundaki birkaç milimetrelik alanda iki kutup vardýr, bu sayede açýða çýkan enerji birkaç milimetrelik alanda güvenli olarak kalýr, çevreye yayýlmaz, kontrol edilebilir bir güçtür. Elbette her tedavi yönteminde olduðu gibi bu yöntemde de uygun hastalarýn seçimi tedavi baþarýsýný artýrmaktadýr. MR ve Bilgisayarlý Tomografi bu konuda yol göstericidir. Bazý hastalarda EMG ile tanýsal desteðe ihtiyaç duyulabilir. 

Ýþlem sonrasý, uygulama yerine göre bir boyunluk veya bel korsesi kullanýmý gerekebilir. Coblation Tekniði üzerine yapýlan klinik çalýþmalar ve bilimsel makaleler tüm dünyada kabul görmekte ve yüzde 75 ile yüzde 80 arasýnda baþarýlý sonuçlar olduðu bildirilmektedir. Tedavideki amaç; bel ya da boyun aðrýlarýnýn azalmasý ve yaþam kalitesinin artmasýdýr.

Sonuç olarak, bel ve boyun fýtýðý hastalarý ilaç ve fizik tedaviden yeterince fayda görmemiþ ise, fýtýk parçalanmýþ ya da halk arasýnda ifade edildiði gibi patlamýþ bir fýtýk deðilse Coblation Tekniði tedavi alternatifi olarak mutlaka düþünülmelidir” dedi.


Gaziantepli Ünlü Ýþadamý Ahmet Tatar Hayatýný Kaybetti

Elazýð depreminde ölü sayýsý 39’a yükseldi

TEMA Vakfý’nýn kurucusu ve Onursal Baþkaný Hayrettin Karaca yaþamýný yitirdi.

Kýþ Aylarýnda Cildiniz Ayrý Bir Özen Ýster

SAÐLIKTA ÞÝDDET DURDURULMALIDIR!

Sünnet Hakkýnda Merak Edilen Her Þey!

BU BESÝNLER GRÝP VE SOÐUK ALGINLIÐINA ÝYÝ GELÝYOR

KAPAK TAMÝRÝ KOLTUK ALTINDAN YAPILDI 2 HAFTADA SEFERLERE BAÞLADI

8 yýl ücretsiz kolej eðitimi için Darüþþafaka sýnavý 31 Mayýs’ta

KADINLIÐIN SONU DEÐÝL, SAÐLIKLI BÝR YAÞAMIN BAÞLANGICI: HÝSTEREKTOMÝ

2020'ye en çok sigara içilen 40'ýncý ülke olarak giren Türkiye'de hedef tütünsüz yaþam

Hasta yakýný saðlýk teknikerinin elmacýk kemiðini kýrdý!

Zengin dilenci yine ortaya çýktý! Þimdi de Gaziantep’te….

Özel Gaziantep Anka Hastanesi’nde gerçekleþtirilen baþarýlý ameliyatla saðlýðýna kavuþtu.

Gaziantep'te Ebeveynlere Cihaz Desteði Verildi

HAMÝLELÝKTE DOÐRU SANILAN 10 YANLIÞ!

Kýþ aylarýnda uyuza dikkat!

Gaziantep'te trafik kazasý: 3 yaralý

MEDÝCAL PARK’TA DÜNYAYA GELEN PREMATÜRE BEBEKLER BULUÞTU

Organ Baðýþý ve Farkýndalýk

Prematüre bebeklerde BESLENME SORUNLARI

ANKA HASTANESÝ DESTEÐÝYLE NRP EÐÝTÝMÝ

LÝPOSAKÞIN UYGULAMASI ÝLE ÝNATÇI YAÐLARDAN KURTULUN

PREDÝYABET OKULU HÝZMETE AÇILDI

GAÜN Hastanesi’nde “Dünya Diyabet Günü” Etkinlikleri

BÜYÜKÞEHÝR HASTANESÝ 3 MÝLYON KÝÞÝYE SAÐLIK HÝZMETÝ VERDÝ

14 KASIM DÜNYA DÝYABET GÜNÜ

Kýz çocuklarý için HPV aþýsýnýn önemi

ANKA Hastanesinde Yeni Görevlendirme

ÖZEL MMT AMERÝKAN HASTANESÝ’NE YENÝ GENEL MÜDÜR

Gözlükevi, hizmete girdi.

SAÐLIÐINA KAVUÞTURDUÐU LÖSEMÝLÝ ÇOCUKLARLA YILLAR SONRA BULUÞTU...

HATEM’DE OBEZÝTE CERRAHÝSÝ ÝLE SAÐLIÐINA KAVUÞTU

10 KASIM ATATÜRK’Ü ANMA TÖRENÝ

ORGAN BAÐIÞINI ARTTIRMALIYIZ..!

DEVA ÖZEL AMBULANS SERVÝSÝ

Estetik Bölgede ÝMPLANTOLOJÝ

SANKO ÜNÝVERSÝTESÝ 2018 – 2019 AKADEMÝK YILI AÇILIÞ TÖRENÝ

MEDÝCAL PARK GAZÝANTEP HASTANESÝ’NÝN KALÝTESÝ TESCÝLLENDÝ

DÜNYA’DA 5.VAKA

İLETİŞİM

  SaÄŸlık Dünyası Dergisi
Gazimuhtarpaşa Bulvarı Efes İşmerkezi Kat 3 No 8 Şehitkamil/ Gaziantep
  SMS Message
  0536 233 91 01
  info@saglikilan.com