SAÄžLIK DÃœNYASI

Diyabetik Retinopati Tedavisine Multidisipliner Yaklaþým

Gaziantep Büyükþehir Belediyesi’nin katkýsýyla Türk Oftalmoloji Derneði, Türkiye Diyabet Vakfý, Türk Diyabet Cemiyeti iþbirliðinde Bayer’in desteðiyle hayata geçirilen “Diyabeti Taný, Gözünü Koru” farkýndalýk projesiyle Divan Otelde hekimleri , diyabete baðlý görme kayýplarý konusunda bilgilendirildi.

“Tehlikeyi Görmezden Gelmeyin, Diyabetliyseniz Yýlda 1 Kez Göz Kontrolünden Geçin” sloganýyla düzenlenen “Diyabeti Taný, Gözünü Koru Projesi” kapsamýnda, Hekimler bilgilendirildi

 

TOLAY: ÝNSAN SAÐLIÐINI ÖNEMSÝYORUZ

Toplantýdan önce konuþan Büyükþehir Belediyesi Genel Sekreter Yardýmcýsý Dr.Serdar Tolay, diyabet hastalýðýnýn çok sinsi bir hastalýk olduðuna iþaret ederek, Büyükþehir Belediyesi olarak halkýn diyabete baðlý görme kayýplarý konusunda bilgilendirilmesini önemsediklerini söyledi.

Tolay, sosyal belediyecilik anlayýþý kapsamýnda saðlýk alanýnýn önemli bir yer tuttuðunu sözlerine ekleyerek, belediyeciliði sadece yol, su kaldýrým ve büyük projelerin hazýrlanmasý olarak görmediklerini bildirdi.

Hekimlerin yoðun ilgi gösterdiði konferansta, Gaziantep Üniversitesi Týp Fakültesi’nden öðretim üyeleri Prof. Dr. Mustafa Araz, “Diyabet ve diyabetin neden olduðu komplikasyonlar nedir?

Prof. Dr. Kývanç Güngör “Diyabetik Retinopati & Diyabetik Moleküler Ödem Tanýsý ” baþlýklý sunumlarýyla katýlýmcýlara diyabet ve göz saðlýðýný anlattý.

Gaziantep Üniversitesi Týp Fakültesi öðretim üyesi Prof. Dr. Mustafa Araz, 20 yýl veya daha fazla zamandýr diyabetle yaþayan kiþilerin üçte birinin diyabetik retinopati riskiyle karþý karþýya olduðunu belirterek, diyabet hastalýðýnýn tarihi sürecinden söz etti.

“Kan þekeriniz kontrol altýnda deðilse, yüksek tansiyonunuz varsa, kolesterol düzeyleriniz yüksekse, sigara içiyorsanýz, gebeyseniz o zaman þeker hastalýðýna baðlý göz rahatsýzlýðýna yakalanma riskiniz çok yüksektir” diyen Araz, diyabete baðlý göz hastalýðýnýn belirtilerini ele aldý.

Prof. Dr. Mustafa Araz, þunlarý bildirdi: “Þeker hastalarýnda zamanla görmede bulanýklýk, görme keskinliðinin hem yakýn hem de uzak görmede azalmasý. Görme alanýnda kör noktalar. Görme alanýnda yer yer düz çizgiler dalgalý ya da kýrýkmýþ gibi görünür. Renkler solmuþ, eskimiþ gibi görünür. Her gün görülen nesnelerin çizgileri ve biçimleri bozulmuþ gibi görünür.”

Diyabete baðlý göz hastalýðýndan korunmanýn mümkün olabildiðini vurgulayan Araz, “Eðer tip 1 ya da tip 2 diyabetiniz varsa en azýndan yýlda bir kez kapsamlý bir göz muayenesinden geçmelisiniz, göz dibinize bakýlmalý, diyabete baðlý göz hastalýðý kontrolünden geçmelisiniz. Eðer diyabete baðlý göz hastalýðýnýz varsa, daha sýk kontrol edilmeniz gerekecektir. Kan þekeriniz mümkün olduðunca normal sýnýrlar içinde olmalýdýr. Kan basýncýnýz mümkün olduðunca normal sýnýrlar içinde olmalýdýr. Kan kolesterol (kan yaðlarý) düzeyler¬iniz mümkün olduðunca normal sýnýrlar içinde olmalýdýr” diye konuþtu.

 

DÝYABETTEN ETKÝLENEN YETÝÞKÝNLERÝN SAYISI 415 MÝLYON

Gaziantep Üniversitesi Týp Fakültesi öðretim üyesi Prof. Dr. Kývanç Güngör ise, diyabetin kan þekerinin sürekli kontrol altýnda tutulmasýný gerektiren yaþam boyu süren bir hastalýk olduðuna dikkati çekti.

Güngör, þunlarý kaydetti: “Diyabetin istenmeyen bir sonucu olan Diyabetik Retinopatinin baþlýca nedeni göz küresinin arka bölümünde yer alan ve görmeyi gerçekleþtiren retina tabakasýndaki damarlarýn hasarýdýr. Retina, dýþarýdan gelen ýþýðý ayýrt eden ve bunu beyne ileten sinir hücrelerinden oluþmuþ bir tabakadýr. Retina tabakasýnýn merkezinde yer alan küçük bir bölge olan makula ise cisimleri ayrýntýlý ve net görmemizi saðlar. 

Retinadaki bu damarlarýn hasarý, dokularýn zaman içinde görmenin bozulmasýna yol açacak ölçüde iþlev göremez hale gelmesine yol açar. Tüm Tip 1 ve Tip 2 diyabetliler diyabete baðlý göz hastalýðý riski altýndadýr. Günümüzde diyabetten etkilenen yetiþkinlerin sayýsý 415 milyondur.” Bu sayýnýn % 8’i kadarinda da diyabetik retinopati geliþmekte,  bunun % 40’ ý da görmeyi tehdit etmektedir. Bu nedenle diabetli hastalarýn en azindan yýlda 1 defa göz kontrolü yaptýrmalarý elzemdir.

 

DÝYABETLÝ HASTANIN GÖZÜNDEN GÖRDÜLER

Bir evin oturma odasý olarak tasarlanmýþ özel bir alanda, ziyaretçiler üç boyutlu sanal gerçeklik gözlüðüyle, saðlýklý bir bireyle diyabet hastasý ve görme sorunu yaþayan bir bireyin ev yaþamýnýn arasýndaki farký deneyimledi. Diyabet hastasý bireylerin yýlda bir kez göz kontrolünden geçmesi konusunda farkýndalýk yaratmaya çalýþýlan etkinlikte, kontrole gitmeyen bireyleri ileride hangi sorunlarý beklediði aktarýldý. Diyabete baðlý göz hastalýðý týbbi adýyla Diyabetik Retinopati (DR)’ye dikkat çekilerek toplumdaki farkýndalýk seviyesinin yükseltilmesi amaçlandý.


Gaziantepli Ünlü Ýþadamý Ahmet Tatar Hayatýný Kaybetti

Elazýð depreminde ölü sayýsý 39’a yükseldi

TEMA Vakfý’nýn kurucusu ve Onursal Baþkaný Hayrettin Karaca yaþamýný yitirdi.

Kýþ Aylarýnda Cildiniz Ayrý Bir Özen Ýster

SAÐLIKTA ÞÝDDET DURDURULMALIDIR!

Sünnet Hakkýnda Merak Edilen Her Þey!

BU BESÝNLER GRÝP VE SOÐUK ALGINLIÐINA ÝYÝ GELÝYOR

KAPAK TAMÝRÝ KOLTUK ALTINDAN YAPILDI 2 HAFTADA SEFERLERE BAÞLADI

8 yýl ücretsiz kolej eðitimi için Darüþþafaka sýnavý 31 Mayýs’ta

KADINLIÐIN SONU DEÐÝL, SAÐLIKLI BÝR YAÞAMIN BAÞLANGICI: HÝSTEREKTOMÝ

2020'ye en çok sigara içilen 40'ýncý ülke olarak giren Türkiye'de hedef tütünsüz yaþam

Hasta yakýný saðlýk teknikerinin elmacýk kemiðini kýrdý!

Zengin dilenci yine ortaya çýktý! Þimdi de Gaziantep’te….

Özel Gaziantep Anka Hastanesi’nde gerçekleþtirilen baþarýlý ameliyatla saðlýðýna kavuþtu.

Gaziantep'te Ebeveynlere Cihaz Desteði Verildi

HAMÝLELÝKTE DOÐRU SANILAN 10 YANLIÞ!

Kýþ aylarýnda uyuza dikkat!

Gaziantep'te trafik kazasý: 3 yaralý

MEDÝCAL PARK’TA DÜNYAYA GELEN PREMATÜRE BEBEKLER BULUÞTU

Organ Baðýþý ve Farkýndalýk

Prematüre bebeklerde BESLENME SORUNLARI

ANKA HASTANESÝ DESTEÐÝYLE NRP EÐÝTÝMÝ

LÝPOSAKÞIN UYGULAMASI ÝLE ÝNATÇI YAÐLARDAN KURTULUN

PREDÝYABET OKULU HÝZMETE AÇILDI

GAÜN Hastanesi’nde “Dünya Diyabet Günü” Etkinlikleri

BÜYÜKÞEHÝR HASTANESÝ 3 MÝLYON KÝÞÝYE SAÐLIK HÝZMETÝ VERDÝ

14 KASIM DÜNYA DÝYABET GÜNÜ

Kýz çocuklarý için HPV aþýsýnýn önemi

ANKA Hastanesinde Yeni Görevlendirme

ÖZEL MMT AMERÝKAN HASTANESÝ’NE YENÝ GENEL MÜDÜR

Gözlükevi, hizmete girdi.

SAÐLIÐINA KAVUÞTURDUÐU LÖSEMÝLÝ ÇOCUKLARLA YILLAR SONRA BULUÞTU...

HATEM’DE OBEZÝTE CERRAHÝSÝ ÝLE SAÐLIÐINA KAVUÞTU

10 KASIM ATATÜRK’Ü ANMA TÖRENÝ

ORGAN BAÐIÞINI ARTTIRMALIYIZ..!

DEVA ÖZEL AMBULANS SERVÝSÝ

Estetik Bölgede ÝMPLANTOLOJÝ

SANKO ÜNÝVERSÝTESÝ 2018 – 2019 AKADEMÝK YILI AÇILIÞ TÖRENÝ

MEDÝCAL PARK GAZÝANTEP HASTANESÝ’NÝN KALÝTESÝ TESCÝLLENDÝ

DÜNYA’DA 5.VAKA

İLETİŞİM

  SaÄŸlık Dünyası Dergisi
Gazimuhtarpaşa Bulvarı Efes İşmerkezi Kat 3 No 8 Şehitkamil/ Gaziantep
  SMS Message
  0536 233 91 01
  info@saglikilan.com