SAÄžLIK DÃœNYASI

FARKLI SPOR DALLARINDA EGZERSÝZ VE BESLENME SEMPOZYUMU

SANKO Üniversitesi ve Türkiye Diyetisyenler Derneði iþbirliði ile “Farklý Spor Dallarýnda Egzersiz ve Beslenme Sempozyumu” düzenlendi.

Türkiye genelinden uzmanlarýn katýlýmý ile SANKO Üniversitesi Sani Konukoðlu Uygulama ve Araþtýrma Hastanesi Toplantý Salonu’nda düzenlenen sempozyumun açýlýþýna, SANKO Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Güner Daðlý, Týp Fakültesi Dekaný Prof. Dr. Salih Murat Akkýn, Saðlýk Bilimleri Fakültesi Dekaný Prof. Dr. Türkan Pasinlioðlu, Gaziantep Gençlik Hizmetleri ve Spor Ýl Müdürü Ökkeþ Demir, Türkiye Diyetisyenler Derneði Baþkaný Prof. Dr. Muhittin Tayfur, çok sayýda uzman, diyetisyen ve öðrenci katýldý.

SANKO Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Güner Daðlý, yaptýðý konuþmada, sporun ve beslenmenin tartýþýlacaðý bu sempozyuma ev sahipliði yapmaktan büyük bir mutluluk duyduklarýný söyledi.

Vücudun saðlýklý kalmasý için uzmanlarýn spor yapýlmasýný önerdiðini belirten Prof. Dr. Daðlý, “Ayný þekilde beynimizdeki bilgilerin de tazelenmesi ve güncellenmesi için ise dernekler, üniversiteler tarafýndan düzenlenen bu tür geliþtirme kurslarýna hepimizin ihtiyacý var. Bu nedenle katýlýmlarýnýz için çok teþekkür ediyorum” dedi. Yeni kurulan bir üniversite olduklarýný ve ilk mezunlarý bu yýl vereceklerini kaydeden Prof. Dr. Daðlý, “Mütevelli Heyet Baþkanýmýz Abdulkadir Konukoðlu’nun bir sözü var; Dünyada Türkiye, Türkiye’de Gaziantep, diye. Bu anlayýþla þehrimiz, bölgemiz ve ülkemiz için her þeyi yapmaya hazýrýz. Buna da gücümüz var. Türkiye Diyetisyenler Derneði’ne böyle bir sempozyum düzenledikleri iþçin teþekkür ederiz” diye konuþtu.

Bu gibi organizasyonlarda deðerli bilim insanlarýyla bir araya gelebilmenin önemine deðinen Prof. Dr. Daðlý, sözlerini þöyle sürdürdü: “2-3 Mart 2018 tarihlerinde þehrimizde Gaziþehir Gaziantep Futbol Kulübü Baþkaný Adil Sani Konukoðlu ve spor yazarý Ömer Üründül’ün üniversitemize misafir olacaðý futbol, saðlýk ve bilimin tartýþýlacaðý sempozyum düzenliyoruz. Ýlk kez futbolla bilimi bir araya getirmeye çalýþýyoruz.”

 

PROF. DR. MUHÝTTÝN TAYFUR

Türkiye Diyetisyenler Derneði Baþkaný Prof. Dr. Muhittin Tayfur da diyetisyenlik mesleðinin 20’inci yüzyýlýn baþýnda ABD’de baþladýðýný, Türkiye’de ise 52 yýllýk geçmiþi olduðuna vurgu yaptý.

Diyetisyenliðin öncelikle saðlýk sektörü içerisinde yapýlandýðýný, diyetisyenleri bir takým bilgi ve yeteneklerle, uygulama standartlarý kazandýrarak yetiþtirmeye çalýþtýklarýný ifade eden Prof. Dr. Tayfur, günümüzde yeni alanlar geliþtiðini ve bu alanlarda kendilerinden de beklentiler olduðuna dikkati çekti.

Genç diyetisyenler ve diyetisyen adaylarýndan sporcu beslenmesi alanýna özellikle eðilmelerini isteyen Prof. Dr. Tayfur, þu önerilerde bulundu:

“Sporcu beslenmesi ve sporcu saðlýðý çok önemlidir. Multidisipliner dediðimiz takým çalýþmasýný gerektiren bir alandýr. Mezun olduktan sonra Saðlýk Bakanlýðý’ndan kadro atamasý için beklemek yerine kendinizi geliþtirmek, futbol, basketbol, voleybol gibi farklý spor alanlarýnda uzmanlaþmak gerekmektedir. ABD’yi ele alalým. Olimpiyatlarda, þampiyon olmuþ basketbol, hokey, hentbol gibi her takýmda doktoralý en az 3-4 diyetisyen var. Kendimizi geliþtirmek, güncel bilgi ve uygulamalara sahip olmak, bunu yansýtmak ve profesyonel düþünmek durumundayýz. 

Bu toplantýnýn düzenlenmesinde emeði geçenlere, yönetim kurulundaki arkadaþlarýma, bilgilerini bizimle paylaþacak araþtýrýcý akademisyenlere katkýlarýndan dolayý teþekkür ediyorum. Ancak özel bir teþekkürüm var ki altýný çizmeden geçemeyiz. SANKO Üniversitesi’ne özellikle Prof. Dr. Güner Daðlý’ya olumlu yaklaþýmlarýndan ve bize destek vermelerinden, iletiþimi saðlayarak sempozyumun düzenlenmesine katkýda bulunmasýndan dolayý da Araþtýrma Görevlisi Saadet Özen’e teþekkür ediyorum.”

 

GENÇLÝK HÝZMETLERÝ VE SPOR ÝL MÜDÜRÜ ÖKKEÞ DEMÝR

Gençlik Hizmetleri ve Spor Ýl Müdürü Ökkeþ Demir ise Gaziantep’in gastronomi ve sanayi açýsýndan marka þehir olduðunu anýmsatarak, “Fakat Gaziantep obezite açýsýndan da büyüyen þehir. Hem gastronomi, hem de obezite þu an paralel bir þekilde önümüzde duruyor” diyerek sporun ve düzenli beslenmenin öneminin altýný çizdi. 

Sporsuz hayat ve düzensiz beslenmenin sonucu olan obezitenin, günümüzde geliþmiþ ve geliþme yolundaki ülkelerin en büyük saðlýk sorunu olduðunu vurgulayan Demir, þöyle devam etti:

“Gaziantep için bu durum gastronomi kenti olduðu için daha önemli. Bu durumdan etkilenenler ise ilk sýrada çocuklar, büyüme ve geliþme çaðýndaki gençler ile sporculardýr. Gaziantep Gençlik Hizmetleri ve Spor Ýl Müdürlüðü olarak bu anlamda çalýþmalarýmýzý yürütüyoruz.

Bu tür sempozyumlarýn sayýsýnýn artýrýlmasý gerekir. Vatandaþlarýmýzýn bilinçlenmesi, saðlýklý beslenme ve spora teþvik için cazip hizmetler sunmalýyýz. Yeterli ve dengeli beslenme, bir sporcu için en önemli etkendir. Saðlýklý bir birey olmak için beslenme kadar hareket etmeye ve hareketli olmaya da özen göstermemiz gerekiyor. Buna Gaziantep’in, ülkemizin, herkesin ihtiyacý var.”

Açýlýþ konuþmalarýnýn ardýndan Doç. Dr. Hüsrev Turnagöl “Spor Diyetisyeni Kimdir, Güç ve Kuvvet Sporlarýnda Beslenme Ýlkelerinin Temelleri”, Prof. Dr. Efsun Karabudak “Güç ve Kuvvet Sporlarýnda Egzersiz Fizyolojisi ve Beslenme Ýlkelerinin Temelleri Oturum Baþkaný”, Doç. Dr. Tahir Hazýr “Güç ve Kuvvet Sporlarýnda Egzersiz Fizyolojisi”, Uzm. Dr. Cahide Elif Orhan “Saðlýk Bakanlýðý Temsilcisi - Akýlcý Ýlaç Kullanýmý”, Prof. Dr. Ayþe Kin Ýþler “Dayanýklýlýk Sporlarýnda Egzersiz Fizyolojisi ve Beslenme Ýlkelerinin Temelleri Oturum Baþkaný”, Prof. Dr. Nevin Aysel Güzel “Dayanýklýlýk Sporlarýnda Egzersiz Fizyolojisi”, Yrd. Doç. Dr. Neþe Toktaþ “Dayanýklýlýk Sporlarýnda Beslenme Ýlkelerinin Temelleri” konularýnda sunumlar yaptý.

Sempozyumun ikinci günü ise Prof. Dr. Nevin Aysel Güzel “Futbolda Egzersiz Fizyolojisi ve Beslenme Ýlkelerinin Temelleri Oturum Baþkaný”, Araþtýrma Görevlisi Gören Köse “Futbolda Egzersiz Fizyolojisi”, Öðretim Görevlisi Dr. Beril Köse “Futbolda Beslenme Ýlkelerinin Temelleri”, Diyetisyen Coþku Mutlu “Uydu Sempozyumu Sporcu Performansýný Artýran Supplementler”, Doç. Dr. Tahir Hazýr “Basketbolda Egzersiz Fizyolojisi ve Beslenme Ýlkelerinin Temelleri Oturum Baþkaný”, Prof. Dr. Ayþe Kin Ýþler “Basketbolda Egzersiz Fizyolojisi”, Öðretim Görevlisi Dr. Duygu Saðlam “Basketbolda Beslenme Ýlkelerinin Temelleri”, Doç. Dr. Hüsrev Turnagöl “Voleybolda Egzersiz Fizyolojisi ve Beslenme Ýlkelerinin Temelleri Oturum Baþkaný”, Yrd. Doç. Dr. Nazan Koþar “Voleybolda Egzersiz Fizyolojisi”, Uzman Diyetisyen Hande Seven Avuk “Voleybolda Beslenme Ýlkelerinin Temelleri” konularýnda paylaþýmda bulundu.


Gaziantepli Ünlü Ýþadamý Ahmet Tatar Hayatýný Kaybetti

Elazýð depreminde ölü sayýsý 39’a yükseldi

TEMA Vakfý’nýn kurucusu ve Onursal Baþkaný Hayrettin Karaca yaþamýný yitirdi.

Kýþ Aylarýnda Cildiniz Ayrý Bir Özen Ýster

SAÐLIKTA ÞÝDDET DURDURULMALIDIR!

Sünnet Hakkýnda Merak Edilen Her Þey!

BU BESÝNLER GRÝP VE SOÐUK ALGINLIÐINA ÝYÝ GELÝYOR

KAPAK TAMÝRÝ KOLTUK ALTINDAN YAPILDI 2 HAFTADA SEFERLERE BAÞLADI

8 yýl ücretsiz kolej eðitimi için Darüþþafaka sýnavý 31 Mayýs’ta

KADINLIÐIN SONU DEÐÝL, SAÐLIKLI BÝR YAÞAMIN BAÞLANGICI: HÝSTEREKTOMÝ

2020'ye en çok sigara içilen 40'ýncý ülke olarak giren Türkiye'de hedef tütünsüz yaþam

Hasta yakýný saðlýk teknikerinin elmacýk kemiðini kýrdý!

Zengin dilenci yine ortaya çýktý! Þimdi de Gaziantep’te….

Özel Gaziantep Anka Hastanesi’nde gerçekleþtirilen baþarýlý ameliyatla saðlýðýna kavuþtu.

Gaziantep'te Ebeveynlere Cihaz Desteði Verildi

HAMÝLELÝKTE DOÐRU SANILAN 10 YANLIÞ!

Kýþ aylarýnda uyuza dikkat!

Gaziantep'te trafik kazasý: 3 yaralý

MEDÝCAL PARK’TA DÜNYAYA GELEN PREMATÜRE BEBEKLER BULUÞTU

Organ Baðýþý ve Farkýndalýk

Prematüre bebeklerde BESLENME SORUNLARI

ANKA HASTANESÝ DESTEÐÝYLE NRP EÐÝTÝMÝ

LÝPOSAKÞIN UYGULAMASI ÝLE ÝNATÇI YAÐLARDAN KURTULUN

PREDÝYABET OKULU HÝZMETE AÇILDI

GAÜN Hastanesi’nde “Dünya Diyabet Günü” Etkinlikleri

BÜYÜKÞEHÝR HASTANESÝ 3 MÝLYON KÝÞÝYE SAÐLIK HÝZMETÝ VERDÝ

14 KASIM DÜNYA DÝYABET GÜNÜ

Kýz çocuklarý için HPV aþýsýnýn önemi

ANKA Hastanesinde Yeni Görevlendirme

ÖZEL MMT AMERÝKAN HASTANESÝ’NE YENÝ GENEL MÜDÜR

Gözlükevi, hizmete girdi.

SAÐLIÐINA KAVUÞTURDUÐU LÖSEMÝLÝ ÇOCUKLARLA YILLAR SONRA BULUÞTU...

HATEM’DE OBEZÝTE CERRAHÝSÝ ÝLE SAÐLIÐINA KAVUÞTU

10 KASIM ATATÜRK’Ü ANMA TÖRENÝ

ORGAN BAÐIÞINI ARTTIRMALIYIZ..!

DEVA ÖZEL AMBULANS SERVÝSÝ

Estetik Bölgede ÝMPLANTOLOJÝ

SANKO ÜNÝVERSÝTESÝ 2018 – 2019 AKADEMÝK YILI AÇILIÞ TÖRENÝ

MEDÝCAL PARK GAZÝANTEP HASTANESÝ’NÝN KALÝTESÝ TESCÝLLENDÝ

DÜNYA’DA 5.VAKA

İLETİŞİM

  SaÄŸlık Dünyası Dergisi
Gazimuhtarpaşa Bulvarı Efes İşmerkezi Kat 3 No 8 Şehitkamil/ Gaziantep
  SMS Message
  0536 233 91 01
  info@saglikilan.com