SAÄžLIK DÃœNYASI

Arama köpekleri kanser teþhisinde kullanýlabilir"

Arama köpeklerinin insanlarda kanser hastalýðýnýn koku üzerinden teþhisinde kullanýlmasý amacýyla çalýþma yürütülüyor. Adli Bilimciler Derneði  Baþkaný Prof. Dr. Hancý,"Dünyada köpekler insaný ya da dýþký, idrar gibi  þeyleri koklayarak kanser tespitinde kullanýlabiliyor ama bu týbbýn yerine  geçecek bir þey deðil. Bunu ön tarama testi gibi algýlayabiliriz" ifadesini kullandý.

Koku duyarlý canlý ve ceset arama köpeklerinin  insanlarda kanser hastalýðýný teþhiste kullanýlmasý amacýyla çalýþma baþlatýldý.  Samsun AFAD'ýn baþlattýðý proje kapsamýnda köpeklerin koku üzerinden  kanseri teþhis etmesi amacýyla Türkiye'deki 8 üniversiteden gelen bilim  insanlarýnýn katýlýmýyla 22 kiþiden oluþan bilim kurulu oluþturuldu ve ilk  toplantý gerçekleþtirildi.

 Adli Bilimciler Derneði Baþkaný ve Ankara Üniversitesi Týp Fakültesi  Öðretim Üyesi Prof. Dr. Hamit Hancý,  köpeklerle kanser teþhisi  yapýlmasý konusunda AFAD'ýn projesini öncelikle araþtýrdýklarýný söyledi. 

Dünyada bunun örnekleri bulunduðuna dikkati çeken Hancý, "Dünyada  köpekler insaný ya da dýþký, idrar gibi þeyleri koklayarak kanser tespitinde  kullanýlabiliyor ama bu týbbýn yerine geçecek bir þey deðil. Bunu ön tarama testi  gibi algýlayabiliriz. Köpeði getirip hemen kanseri teþhis etmesini bekleyemeyiz."  dedi.

 Bu kapsamda Ondokuz Mayýs ÜniversitesiTýp Fakültesinin ilgili  branþlarýndaki hocalar ve Türkiye'nin deðiþik üniversitelerinde görevli adli  antropolog, adli veteriner hekim ve adli týp uzmanlarý ile hukukçularýn bir araya  geldiðini anlatan Hancý, þöyle devam etti:  "Bu, olmayacak bir þey deðil, yapýlabilir. Türkiye'de ilk kez böyle  bir toplantý gerçekleþtirildi. Çok ciddi ve çok dikkatli bir çalýþma. Adým adým  ilerlemek zorundayýz. Böyle bir çalýþmayý yaparak Türkiye Cumhuriyeti'ne hediye  etmek herkesin borcu. Çalýþmada herkes gönüllü olarak görev alýyor."

KOKU ÝLE TEÞHÝS

 Gazi Üniversitesi Týp Fakültesi Týp Etiði ve Týp Tarihi Anabilim Dalý  Öðretim Üyesi Prof. Dr. Nesrin Çobanoðlu da köpeklerle kanserin teþhisi konusunda  pek çok ülkede çalýþma olduðunu ve olumlu sonuçlar alýndýðýný aktardý. Bunun güvenilir bir veri olarak kullanýlabilmesi için bilimsel açýdan  standartlara uygun çalýþmalar yapýlmasý gerektiðine iþaret eden Çobanoðlu,  "Kanseri teþhis eden çeþitli yöntemler bulunuyor ama bunlarýn yan etkisinden  hastamýzý korumak isteriz. Güvenilir olmayan ama geliþtirilmeye açýk yöntemler  var. Bunlarýn arasýnda özellikle koku ile teþhis son zamanlarda týbbýn içine  aldýðý alanlardan biridir." deðerlendirmesinde bulundu. Türkiye'nin dört bir yanýndan gelen bilgisayar uzmaný, veteriner  hakim, týp hekimi, köpek eðiticisi gibi uzmanlarla tam anlamýyla multidisipliner  bir toplantý yaptýklarýný dile getiren Çobanoðlu, þunlarý söyledi:  "Araþtýrma sýrasýnda dikkat edilmesi gereken yönler var. Ýnsanlara ve  hayvanlara zarar verilmemesi, topluma faydalý olabilecek sonuç için daha etik  olunmasý konularýnda hassas davranmamýz gerekiyor. Bilimsel araþtýrmalar yaparken  etik açýdan çok dikkatli olmalýyýz çünkü canlýlar üzerinde yapýlan deneylerle  yürüyecek bu konudaki geliþmeler, umut vadeden bir alan olarak görülüyor."

 Samsun AFAD Müdür Vekili Yusuf Aysu da AFAD'da canlý insan aramanýn  yaný sýra kadavra arama köpeði de bulunduðunu aktardý. AFAD bünyesinde kandan  arama yapabilen tek arama köpeðinin kendilerinde bulunduðunu vurgulayan Aysu,  þunlarý kaydetti: "Buradan yola çýkarak son zamanlarda gündeme gelen kanserin erken  teþhisi aþamasýnda köpeklerin koku ile ilgili kullanabilirliðini deðerlendirmek  üzere toplantý gerçekleþtirdik. Köpeklerle kokudan kanser teþhisinin  yapýlabilmesi için bir bilim kurulu oluþturduk. Bundan sonra yeniden  deðerlendirme yapýp hangi kanser türü ile hangi aþamada köpeklerle çalýþacaðýmýzý  belirleyeceðiz." AA

 


Gaziantepli Ünlü Ýþadamý Ahmet Tatar Hayatýný Kaybetti

Elazýð depreminde ölü sayýsý 39’a yükseldi

TEMA Vakfý’nýn kurucusu ve Onursal Baþkaný Hayrettin Karaca yaþamýný yitirdi.

Kýþ Aylarýnda Cildiniz Ayrý Bir Özen Ýster

SAÐLIKTA ÞÝDDET DURDURULMALIDIR!

Sünnet Hakkýnda Merak Edilen Her Þey!

BU BESÝNLER GRÝP VE SOÐUK ALGINLIÐINA ÝYÝ GELÝYOR

KAPAK TAMÝRÝ KOLTUK ALTINDAN YAPILDI 2 HAFTADA SEFERLERE BAÞLADI

8 yýl ücretsiz kolej eðitimi için Darüþþafaka sýnavý 31 Mayýs’ta

KADINLIÐIN SONU DEÐÝL, SAÐLIKLI BÝR YAÞAMIN BAÞLANGICI: HÝSTEREKTOMÝ

2020'ye en çok sigara içilen 40'ýncý ülke olarak giren Türkiye'de hedef tütünsüz yaþam

Hasta yakýný saðlýk teknikerinin elmacýk kemiðini kýrdý!

Zengin dilenci yine ortaya çýktý! Þimdi de Gaziantep’te….

Özel Gaziantep Anka Hastanesi’nde gerçekleþtirilen baþarýlý ameliyatla saðlýðýna kavuþtu.

Gaziantep'te Ebeveynlere Cihaz Desteði Verildi

HAMÝLELÝKTE DOÐRU SANILAN 10 YANLIÞ!

Kýþ aylarýnda uyuza dikkat!

Gaziantep'te trafik kazasý: 3 yaralý

MEDÝCAL PARK’TA DÜNYAYA GELEN PREMATÜRE BEBEKLER BULUÞTU

Organ Baðýþý ve Farkýndalýk

Prematüre bebeklerde BESLENME SORUNLARI

ANKA HASTANESÝ DESTEÐÝYLE NRP EÐÝTÝMÝ

LÝPOSAKÞIN UYGULAMASI ÝLE ÝNATÇI YAÐLARDAN KURTULUN

PREDÝYABET OKULU HÝZMETE AÇILDI

GAÜN Hastanesi’nde “Dünya Diyabet Günü” Etkinlikleri

BÜYÜKÞEHÝR HASTANESÝ 3 MÝLYON KÝÞÝYE SAÐLIK HÝZMETÝ VERDÝ

14 KASIM DÜNYA DÝYABET GÜNÜ

Kýz çocuklarý için HPV aþýsýnýn önemi

ANKA Hastanesinde Yeni Görevlendirme

ÖZEL MMT AMERÝKAN HASTANESÝ’NE YENÝ GENEL MÜDÜR

Gözlükevi, hizmete girdi.

SAÐLIÐINA KAVUÞTURDUÐU LÖSEMÝLÝ ÇOCUKLARLA YILLAR SONRA BULUÞTU...

HATEM’DE OBEZÝTE CERRAHÝSÝ ÝLE SAÐLIÐINA KAVUÞTU

10 KASIM ATATÜRK’Ü ANMA TÖRENÝ

ORGAN BAÐIÞINI ARTTIRMALIYIZ..!

DEVA ÖZEL AMBULANS SERVÝSÝ

Estetik Bölgede ÝMPLANTOLOJÝ

SANKO ÜNÝVERSÝTESÝ 2018 – 2019 AKADEMÝK YILI AÇILIÞ TÖRENÝ

MEDÝCAL PARK GAZÝANTEP HASTANESÝ’NÝN KALÝTESÝ TESCÝLLENDÝ

DÜNYA’DA 5.VAKA

İLETİŞİM

  SaÄŸlık Dünyası Dergisi
Gazimuhtarpaşa Bulvarı Efes İşmerkezi Kat 3 No 8 Şehitkamil/ Gaziantep
  SMS Message
  0536 233 91 01
  info@saglikilan.com