SAÄžLIK DÃœNYASI

GAÜN HASTANESÝ’NDE “PEDÝATRÝK ACÝLLER” SEMPOZYUMU

Gaziantep Üniversitesi Týp Fakültesi Acil Týp Anabilim Dalý ve ATUDER( Acil Týp Uzmanlarý Derneði ) iþ birliðiyle Gaziantep Üniversitesi Þahinbey Araþtýrma ve Uygulama Hastanesi’nde “Pediatrik Aciller” sempozyumu düzenlendi.

Tüm saðlýk çalýþanlarýnýn doðru taný ve tedavi için sahip olduklarý bilgi, beceri ve tecrübeleri tekrarlamak, yeni bilgiler ve tecrübeler edinmek amacýyla düzenlenen sempozyumun açýlýþ konuþmasýný yapan, bir pediatrik vakayla uðraþmanýn kolay olmadýðýný vurgulayan Gaziantep Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ali Gür, “Ben bir hekimim. Doðum anýndan itibaren ölünceye kadar bütün cinsiyet ve vaka gruplarýna bakabiliyoruz. Bölgenin en büyük hastanesi ve referans merkezi olan Gaziantep Üniversitesi Hastanesi’nde görev yapan, bu bölgeye hitap eden ve bölgeye hizmet sunan acilci arkadaþlarýmýzýn dönem dönem bir araya gelerek eðitim almalarý, birbirlerini beslemeleri kaçýnýlmazdýr. Gaziantep Üniversitesi’nde bir yýl içerisinde ulusal, uluslar arasý olmak üzere bilim, saðlýk, kültür ve sanat alanlarýnda 550’ye yakýn aktivite yaptýk. Biz bunlarla iftihar ediyoruz. Bu bölgenin bu tür aktivitelere ihtiyacý var” dedi.

GÜR: ÝSTEDÝÐÝMÝZ HEDEFLERE ULAÞIYORUZ

Gaziantep Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ali Gür konuþmasýna, “Acile çok müracaat eden bir toplumuz. Ýhmalkârlýk, mesai saati kavramý ve maalesef pediatrik vakalarda anne ve babanýn aþýrý tepkileri bu durumun nedenleri arasýnda yer alabilir. Tabii anne babanýn bu hassasiyetini de gayet doðal görüyorum. Baba olunca bu durumu çok daha iyi anladým. Hekimler olarak biz empati yeteneðimizi geliþtirdiðimiz zaman daha kalýcý tedaviler ve ayný zamanda hasta yakýnlarýný koruyucu, kollayýcý ve anlayýþlý bir yaklaþým geliþtirebiliyoruz. Eriþkinlerdeki acillerde yapmamýz gerekeni yapýyoruz. Ancak pediatrik acillerde bir sorumluluðumuz daha var. Bu tür acillerde anneyi ve babayý da tedavi etmemiz gerekmektedir. Biz dýþarýdan da misafir aldýk. Aldýðýmýz Suriyeli vatandaþlarýn da çocuklarý var. Hatta sayýca oldukça fazlalar. Bu misafirlerimizin yaþamsal döngülerinde büyük sýkýntýlarý da mevcut. Bu nedenle Suriyeli vatandaþlarýmýzýn acil hizmetlerine daha çok ihtiyacý var. Bu programýn burada düzenlenmesinden mutluluk duyuyorum. Bu programlar sayesinde istediðimiz hedeflere ulaþtýðýmýzý görüyorum. Artýk biz bilimsel anlamda kendimizi geliþtirmek için sürekli olarak dýþarýya giden deðil, dýþarýdan buradaki tecrübeleri almak için gelen misafirlerimizi aðýrlayan bir kurum haline geldik. Bu durum bizi sevindiriyor” þeklinde devam etti.  

ÇELEN: ACÝLE BAÞVURAN HASTA SAYISI OLDUKÇA FAZLA

Acil Týp hekimlerinin çok zor ve çok kutsal bir iþ yaptýklarýna dikkat çeken Gaziantep Üniversitesi Týp Fakültesi Dekaný Prof. Dr. Yusuf Zeki Çelen ise, “Acil týp deyince aklýma mecburi hizmet yaptýðým günlerim geliyor. Hep acil vakalar gelirdi. Tek doktordum. Var gücümle çalýþýrdým. Acil Týp’ýn ne kadar zor ve önemli olduðunu sahada yaþayarak öðrendim. Bu alanda görev alan arkadaþlarýma bu sebeple ayrý saygý duyuyorum. Acil Týp hekimleri doðru kararlarý çok kýsa bir zamanda vermelidirler. Tüm branþlarda bilgi ve tecrübe sahibi olmalarý gerekmektedir. Ayrýca saðlýkta þiddete de en çok maruz kalan arkadaþlarýmýz onlardýr. Sadece hastayý deðil hasta yakýnlarýný da tedavi ediyorlar. Yerine göre psikolog yerine göre sosyolog oluyorlar. Tüm bu zorluklarýn yanýnda dünya standartlarýna göre Türkiye’de acile baþvuran hasta sayýsýnýn da oldukça fazla olduðunu görüyoruz. Bilgiler paylaþýldýkça artar. Bu toplantýlarý o açýdan çok önemsiyoruz” þeklinde konuþtu.

 

AL: ULUSAL VE ULUSLAR ARASI AKTÝVÝTELER DÜZENLÝYORUZ

Gaziantep Üniversitesi Hastanesi Acil Týp Anabilim Dalý Baþkaný ve ATUDER Genel Sekreteri Prof. Dr. Behçet Al ise konuþmasýnda, “Bizlere her zaman destek olduklarý için rektörümüze ve dekanýmýza teþekkürlerimi sunmak isterim. Üniversitemizde son 1 yýl içerisinde 5 defa eðitim düzenledik. Bu beþinci eðitimimiz olacak. Mütevazý bir ekiple bu iþi yapýyoruz. “Pediatrik aciller” ismi altýnda ülkemizde ilk defa bu kadar kapsamlý bir sempozyum düzenlendi. Ülkemiz dünyada acil hasta baþvurularýn en çok olduðu ülkelerin baþýnda geliyor. 2017 yýlýnda Türkiye’de 125 milyon acil baþvurusu yapýldýðýný görüyoruz. Acile baþvuran pediatri hastalarý ise bu rakamýn 5’te biridir. Rakamlar bu konuda gerekli eðitimlerin olmasý gerektiðini göstermektedir. Acil baþvurularýnýn azalmasý ile ilgili çok önlemler alýndý. Ancak önüne geçilemedi. Dolayýsýyla bu konuda yapýlacak tek þey var. O da kendimizi geliþtirmektir. ATUDER olarak 1999 yýlýnda kurulduk. Her yýl çok sayýda ulusal ve uluslar arasý aktiviteler düzenliyoruz. Bunlarý 25’i aþkýn sayýda uluslar arasý derneklerle yapýyoruz. Bu sene de yine büyük bir kongre düzenleyeceðiz. Biz acil týp hizmetlerini yakýn komþularýmýza da veriyoruz. Makedonya da Kazakistan’da da sempozyum yaptýk. Çok etkili uluslar arasý kongreler yapýyoruz” ifadelerine yer verdi.

Yurt dýþýndan katýlýmlarýn da olduðu sempozyuma, Kilis 7 Aralýk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Doðan Karacoþkun, Gaziantep Üniversitesi Rektör Yardýmcýsý Prof. Dr. Avni Gökalp, Gaziantep Üniversitesi Týp Fakültesi Dekaný Prof. Dr. Yusuf Zeki Çelen, Þahinbey Araþtýrma ve Uygulama Hastanesi Baþhekimi Doç. Dr. Suat Zengin, Kamu Hastaneler Birliði Baþkaný Uz. Dr. Davut Vecdi Ersöz, Gaziantep Ýl Saðlýk Müdürlüðü Halk Saðlýðý Hizmetleri Daire Baþkaný Dr. Mehmet Emin Ýnce, Ersin Arslan Eðitim Araþtýrma Hastanesi Baþhekimi Prof. Dr. Mesut Özkaya, GAÜN Hastanesi Acil Týp Anabilim Dalý Öðretim Üyeleri Prof.Dr. Cuma Yýldýrým, Prof. Dr. Þevki Hakan Eren, birçok sayýda doktor, acil týp teknisyenleri ve öðrenciler katýldý.


Gaziantepli Ünlü Ýþadamý Ahmet Tatar Hayatýný Kaybetti

Elazýð depreminde ölü sayýsý 39’a yükseldi

TEMA Vakfý’nýn kurucusu ve Onursal Baþkaný Hayrettin Karaca yaþamýný yitirdi.

Kýþ Aylarýnda Cildiniz Ayrý Bir Özen Ýster

SAÐLIKTA ÞÝDDET DURDURULMALIDIR!

Sünnet Hakkýnda Merak Edilen Her Þey!

BU BESÝNLER GRÝP VE SOÐUK ALGINLIÐINA ÝYÝ GELÝYOR

KAPAK TAMÝRÝ KOLTUK ALTINDAN YAPILDI 2 HAFTADA SEFERLERE BAÞLADI

8 yýl ücretsiz kolej eðitimi için Darüþþafaka sýnavý 31 Mayýs’ta

KADINLIÐIN SONU DEÐÝL, SAÐLIKLI BÝR YAÞAMIN BAÞLANGICI: HÝSTEREKTOMÝ

2020'ye en çok sigara içilen 40'ýncý ülke olarak giren Türkiye'de hedef tütünsüz yaþam

Hasta yakýný saðlýk teknikerinin elmacýk kemiðini kýrdý!

Zengin dilenci yine ortaya çýktý! Þimdi de Gaziantep’te….

Özel Gaziantep Anka Hastanesi’nde gerçekleþtirilen baþarýlý ameliyatla saðlýðýna kavuþtu.

Gaziantep'te Ebeveynlere Cihaz Desteði Verildi

HAMÝLELÝKTE DOÐRU SANILAN 10 YANLIÞ!

Kýþ aylarýnda uyuza dikkat!

Gaziantep'te trafik kazasý: 3 yaralý

MEDÝCAL PARK’TA DÜNYAYA GELEN PREMATÜRE BEBEKLER BULUÞTU

Organ Baðýþý ve Farkýndalýk

Prematüre bebeklerde BESLENME SORUNLARI

ANKA HASTANESÝ DESTEÐÝYLE NRP EÐÝTÝMÝ

LÝPOSAKÞIN UYGULAMASI ÝLE ÝNATÇI YAÐLARDAN KURTULUN

PREDÝYABET OKULU HÝZMETE AÇILDI

GAÜN Hastanesi’nde “Dünya Diyabet Günü” Etkinlikleri

BÜYÜKÞEHÝR HASTANESÝ 3 MÝLYON KÝÞÝYE SAÐLIK HÝZMETÝ VERDÝ

14 KASIM DÜNYA DÝYABET GÜNÜ

Kýz çocuklarý için HPV aþýsýnýn önemi

ANKA Hastanesinde Yeni Görevlendirme

ÖZEL MMT AMERÝKAN HASTANESÝ’NE YENÝ GENEL MÜDÜR

Gözlükevi, hizmete girdi.

SAÐLIÐINA KAVUÞTURDUÐU LÖSEMÝLÝ ÇOCUKLARLA YILLAR SONRA BULUÞTU...

HATEM’DE OBEZÝTE CERRAHÝSÝ ÝLE SAÐLIÐINA KAVUÞTU

10 KASIM ATATÜRK’Ü ANMA TÖRENÝ

ORGAN BAÐIÞINI ARTTIRMALIYIZ..!

DEVA ÖZEL AMBULANS SERVÝSÝ

Estetik Bölgede ÝMPLANTOLOJÝ

SANKO ÜNÝVERSÝTESÝ 2018 – 2019 AKADEMÝK YILI AÇILIÞ TÖRENÝ

MEDÝCAL PARK GAZÝANTEP HASTANESÝ’NÝN KALÝTESÝ TESCÝLLENDÝ

DÜNYA’DA 5.VAKA

İLETİŞİM

  SaÄŸlık Dünyası Dergisi
Gazimuhtarpaşa Bulvarı Efes İşmerkezi Kat 3 No 8 Şehitkamil/ Gaziantep
  SMS Message
  0536 233 91 01
  info@saglikilan.com