SAÄžLIK DÃœNYASI

Obezite Taný ve Tedavisi

Özel Akademi Hastanesi Doktorlarýndan (Ýç Hastalýklarý) Dahiliye  Uzmaný Dr. Cihan Öztürk’’ Obezite Taný ve Tedavisi hakkýnda okuyucularýmýzý bilgilendirdi.Obezite Prevalansý ‘’Dünyada doðu-batý veya zengin-yoksul’’ toplum ayýrýmý gözetmeksizin giderek artmaktadýr.Günümüzde önlenebilir ölümlerin sigaradan sonra gelen ikinci önemli nedeni obezitedir.

Baþlangýçta geliþmiþ ülkelerin sorunu olarak kabul edilirken geliþmekte olan ülkelerde’de gelir düzeylerinin artmasý, batý yaþam tarzýnýn benimsenmesi, enerji alýmý artarken enerji harcanmasýnýn azalmasý ve nihayet kýrsaldan kente göç olgusu ile birlikte kaçýnýlmaz olmuþtur.

DSÖ, fazla kiloluluk ve obezite tanýmýný beden kitle indeksine [BKÝ = Aðýrlýk (kg) / Boy (m2)] Dayanarak yapmaktadýr. 

Buna göre;

• Fazla kiloluluk: BKÝ = 25.0-29.9 kg/m2 ve

• Obezite: BKÝ ≥30 kg/m2 olarak kabul edilmektedir.

 

Geliþmiþ toplumlarýn %25’i obez, %25’i fazla kilolu, %25’i de normal kilolu ancak genetik olarak obeziteye eðilimli olduðu kabul edilmektedir. Bu son grup, sürekli diyet ve egzersiz çabalarý ile kilosunu koruyabilen, bunlara dikkat etmediði takdirde kolaylýkla kilo alarak fazla kilolu veya obez sýnýfýna geçiþ gösterebilen bireyleri kapsamaktadýr. Bu kiþilerde genetik altyapýya baðlý olarak metabolik mekanizmalar obezlerdekine benzer biçimde çalýþmakta ve bu grup için son yýllarda “metabolik obez” tanýmý kullanýlmaktadýr. Öte yandan araþtýrmacýlar kilolu hatta hafif obez sýnýfýna giren fakat metabolik açýdan tamamen normal olan bir grup olduðunu bunlar içinde ”saðlýklý obez” tanýmýnýn kullanýlmasý gerektiðini bildirmektedirler.Türkiye’de obezite prevalansý geliþmiþ batý ülkelerinden aþaðý kalmamakta, hatta son yapýlan Çalýþmalarda Ortadoðu rakamlarýna yaklaþtýðý anlaþýlmaktadýr. Türk eriþkin toplumunda obezite prevalansý, özellikle kadýnlarda %30 gibi kritik yüksek oranlara ulaþmýþtýr.

 

Tip 2 diyabet, her iki cinste ve tüm etnik gruplarda kilolu olmakla paralellik göstermektedir.Tip 2 Diyabet riski kilolu olmanýn derecesi ve süresi ile yakýndan iliþkilidir. Hemþire SaðlýkÇalýþmasýnda BKÝ arttýkça tip 2 Diyabet geliþtirme riskinin arttýðý görülmüþtür. Bu çalýþmada,BKÝ <22 kg/m2 olanlarda diyabet riski en düþük bulunmuþtur. Örneðin, BKÝ 35 kg/m2’ye Çýktýðýnda relatif risk 40 kat artmaktadýr. Benzer bir eðilim Saðlýk Çalýþanlarý Ýzlem Çalýþmasýnda da görülmüþtür. Erkekte en düþük risk  

BKÝ 35 kg/m2’ye çýktýðýnda ise riskin 60.9 kat arttýðý görülmüþtür. Obezite kýsýtlý saðlýk bakým harcamalarýný tehdit eden; özellikle tip 2 diyabet, kardiyovasküler hastalýklar, kanser ve hipertansiyon insidensinde artýþa ve daha pek çok saðlýk sorununa yol açan epidemik bir hastalýktýr

 

Koroner kalp hastalýðý: Obezitenin KKH ve kardiyovasküler mortalite artýþýna neden olduðu birçok gözlemsel çalýþmada gösterilmiþtir. NHS’de BKÝ <21 kg/m2 olanlara göre düzeltilmiþ KKH riski BKÝ 21-22.9 kg/m2 olanlarda 1.2 kat, 23-24.9 kg/m2 olanlarda 1.5 kat, 25-28.9 kg/m2olanlarda 2.1 kat ve ≥29 kg/m2 olanlarda 3.6 kat artmýþtýr.

 

Kalp yetersizliði ve atriyal fibrilasyon: BKÝ ≥30 kg/m2 olan kiþilerde non-obezlere göre kalp yetersizliði riski 2 kat, atriyal fibrilasyon riski ise 1.5 kat yüksek bulunmuþtur.Ýnme: BKÝ ≥27 kg/m2 olmasý ve de 18 yaþýndan sonra kilo almýþ olmanýn iskemik inme riskinde artýþa neden olduðu gösterilmiþtir. BKÝ <21 kg/m2 olmasýna göre rölatif risk 27-28.9 kg/m2arasýnda 1.8, BKÝ 29-31.9 kg/m2 arasýnda olanlarda 1.9 ve BKÝ ≥32 kg/m2 olanlarda ise 2.4 tür.

 

Gastrointestinal ve hepatobiliyer hastalýklar: Obezite hepatobilyer sistemi de etkiler. Kilo alýmýyla orantýlý olarak kolelityazis riski artmaya baþlar. Obezite ayný zamanda nonalkolik yaðlý karaciðer hastalýðýna da yol açar. Ayrýca obezitede gastroözofajiyal reflü hastalýðý, erozif özofajit,özofagus adenokarsinomu ve mide kanseri riskleri de artmýþtýr.Solunum sistemi: Obezitede obezite hipoventilasyon sendromu ve OSAS gibi ciddi solunum bozukluklarý görülebilir. Obezite OSAS için en iyi kanýtlanmýþ risk faktörüdür.

 

Kanser: Obezitede bazý kanser tiplerinin sýklýðý artar.BKÝ’de 5 kg/m2 artýþ erkeklerde özofagus, tiroit, kolon ve renal kanserlerinin görülme riskini sýrasýyla 1.52, 1.33, 1.24 ve 1.24 kat arttýrýr. Kadýnlarda ise endometriyum, safra kesesi, özofagus ve renal kanserleri görülme sýklýðý obez bireylerde sýrasýyla 1.59, 1.59, 1.51 ve 1.34 kat artar. BKÝ, Asya-Pasifik popülasyonlarýnda ayrýca meme kanseriyle de iliþkilidir.

Sonuç olarak obezite tedavi edilmesi gereken acil bir durumdur ve bu nedenle diyetisyen ve ilgili branþ uzmanlarý ile beraber uygun diyet, egzersiz programlarýnýn koordineli olarak düzenlenmesi ve diyet, egzersiz ile yeterli kilo veremeyen hastalar için medikal tedavi veya cerrahi seçenekleri düþünmek gerekir.


Gaziantepli Ünlü Ýþadamý Ahmet Tatar Hayatýný Kaybetti

Elazýð depreminde ölü sayýsý 39’a yükseldi

TEMA Vakfý’nýn kurucusu ve Onursal Baþkaný Hayrettin Karaca yaþamýný yitirdi.

Kýþ Aylarýnda Cildiniz Ayrý Bir Özen Ýster

SAÐLIKTA ÞÝDDET DURDURULMALIDIR!

Sünnet Hakkýnda Merak Edilen Her Þey!

BU BESÝNLER GRÝP VE SOÐUK ALGINLIÐINA ÝYÝ GELÝYOR

KAPAK TAMÝRÝ KOLTUK ALTINDAN YAPILDI 2 HAFTADA SEFERLERE BAÞLADI

8 yýl ücretsiz kolej eðitimi için Darüþþafaka sýnavý 31 Mayýs’ta

KADINLIÐIN SONU DEÐÝL, SAÐLIKLI BÝR YAÞAMIN BAÞLANGICI: HÝSTEREKTOMÝ

2020'ye en çok sigara içilen 40'ýncý ülke olarak giren Türkiye'de hedef tütünsüz yaþam

Hasta yakýný saðlýk teknikerinin elmacýk kemiðini kýrdý!

Zengin dilenci yine ortaya çýktý! Þimdi de Gaziantep’te….

Özel Gaziantep Anka Hastanesi’nde gerçekleþtirilen baþarýlý ameliyatla saðlýðýna kavuþtu.

Gaziantep'te Ebeveynlere Cihaz Desteði Verildi

HAMÝLELÝKTE DOÐRU SANILAN 10 YANLIÞ!

Kýþ aylarýnda uyuza dikkat!

Gaziantep'te trafik kazasý: 3 yaralý

MEDÝCAL PARK’TA DÜNYAYA GELEN PREMATÜRE BEBEKLER BULUÞTU

Organ Baðýþý ve Farkýndalýk

Prematüre bebeklerde BESLENME SORUNLARI

ANKA HASTANESÝ DESTEÐÝYLE NRP EÐÝTÝMÝ

LÝPOSAKÞIN UYGULAMASI ÝLE ÝNATÇI YAÐLARDAN KURTULUN

PREDÝYABET OKULU HÝZMETE AÇILDI

GAÜN Hastanesi’nde “Dünya Diyabet Günü” Etkinlikleri

BÜYÜKÞEHÝR HASTANESÝ 3 MÝLYON KÝÞÝYE SAÐLIK HÝZMETÝ VERDÝ

14 KASIM DÜNYA DÝYABET GÜNÜ

Kýz çocuklarý için HPV aþýsýnýn önemi

ANKA Hastanesinde Yeni Görevlendirme

ÖZEL MMT AMERÝKAN HASTANESÝ’NE YENÝ GENEL MÜDÜR

Gözlükevi, hizmete girdi.

SAÐLIÐINA KAVUÞTURDUÐU LÖSEMÝLÝ ÇOCUKLARLA YILLAR SONRA BULUÞTU...

HATEM’DE OBEZÝTE CERRAHÝSÝ ÝLE SAÐLIÐINA KAVUÞTU

10 KASIM ATATÜRK’Ü ANMA TÖRENÝ

ORGAN BAÐIÞINI ARTTIRMALIYIZ..!

DEVA ÖZEL AMBULANS SERVÝSÝ

Estetik Bölgede ÝMPLANTOLOJÝ

SANKO ÜNÝVERSÝTESÝ 2018 – 2019 AKADEMÝK YILI AÇILIÞ TÖRENÝ

MEDÝCAL PARK GAZÝANTEP HASTANESÝ’NÝN KALÝTESÝ TESCÝLLENDÝ

DÜNYA’DA 5.VAKA

İLETİŞİM

  SaÄŸlık Dünyası Dergisi
Gazimuhtarpaşa Bulvarı Efes İşmerkezi Kat 3 No 8 Şehitkamil/ Gaziantep
  SMS Message
  0536 233 91 01
  info@saglikilan.com