SAÄžLIK DÃœNYASI

Anka’da uyku laboratuvarý hizmete girdi

Özel Gaziantep Anka Hastanesi tarafýndan uyku bozukluklarýyla ilgili hastalýklarýn teþhis ve tedavisi amacýyla kurulan uyku laboratuvarý hizmete girdi.

Yaþam kalitemiz ve saðlýðýmýz açýsýndan uykunun önemli olduðunu söyleyen Uzman Dr. Belgin Ýkidað, uyku bozukluklarý ve uyku laboratuvarý hakkýnda þu bilgileri verdi:

“Uyku saðlýklý bir yaþam için vücudun tamamýnýn dinlenmeye geçtiði dönemdir. Uykuda sýkýntý yaþayan kiþilerin gündüz sinirli ve sürekli yorgun olmasýnýn nedeni uyku kalitesinin bozulmasýdýr. Horlama, uykuda nefes durmalarý, uyuyamama, sabahlarý yorgun uyanma, uykuyu alamama hissi, huzursuz bacak sendromu gibi çok fazla uyku rahatsýzlýðý bulunmaktadýr. Kontrol edilemeyen hipertansiyon, kilo verememe, þekerin kontrol edilememesi, kalp ritim bozukluklarý gibi rahatsýzlýklarýnýn nedeni uyku rahatsýzlýklarý olabilir. Çeþitli nedenlerle ortaya çýkan ve farklý saðlýk problemlerine sebep olan uyku bozukluklarýndan bazýsý tedavi edilmediði takdirde yaþamý tehdit edebilmektedir. “

Uyku bozukluklarýnýn bireysel olduðu kadar toplumsal açýdan da sýkýntýlara neden olabileceðini dile getiren Özel Gaziantep Anka Hastanesi Göðüs Hastalýklarý Uzmaný Dr. Belgin Ýkidað, söz konusu rahatsýzlýklarýn ihmal edilmemesi gerektiðini belirtti.

Özel Gaziantep Anka Hastanesi’ne uyku rahatsýzlýðý þikayeti ile baþvuran hastalarýn önce þikayetlerine göre tetkikler yapýlarak ayrýntýlý deðerlendirildiðini söyleyen Uzman Dr. Ýkidað; “Poliklinik takibinin ardýndan þikayetleri doðrultusunda uyku hastalýklarýndan þüphelenilen kiþiler uyku laboratuvarýna alýnýr. Adý laboratuvar olsa da, aslýnda burasý hastanýn kendisini rahat etmesini saðlayacak tüm ayrýntýlar düþünülmüþ özel bir odadýr. Uyku laboratuvarýnda hastaya uykuya dalmadan önce beyin dalgalarý, kalp hýzý ve kas aktivasyonunun takibi için elektrotlar; nefes alýþveriþini , horlamasýný, kan oksijen seviyesi ile nabzýný takip etmek için cihazlar takýlýr. Daha sonra herhangi bir ilaç verilmeden hastanýn kendini rahat hissederek, uykuya dalmasý saðlanýr. Vücuda baðlanan elektrotlarda hiçbir þekilde elektrik akýmý yoktur, tersine hastanýn vücudundaki doðal elektrik, geliþmiþ cihazlarla kayýt edilir. Uyku testi, hastalýðýn tespiti ve tedavisi sürecinde en önemli aþamadýr. Uyku testini yaptýrabilmek için hastalarýn bir gece uyku odasýnda kalmalarý gerekir.”Polisomnografi” denilen uyku testi beyin dalgalarý, göz hareketleri, aðýz ve burundan hava akýmý, horlama, kalp hýzý, bacak hareketleri ve oksijen seviyelerinin ölçümü esasýna dayanýr. Yani bu test ile tüm gece boyunca beyin aktivitesi ve solunumsal olaylarý kaydedilir. Test sýrasýnda vücuttan alýnan sinyallerle uyku süresince solunumun ne kadar süre ile durduðuna, durduðunda oksijen deðerlerinin ve kalp hýzýnýn nasýl etkilendiði ve derin uykuya dalýnýp dalýnmadýðý gibi parametrelere bakýlýr. Hasta ertesi gün, günlük hayatýna devam edebilir”diye konuþtu.

Sürekli ve þiddetli horlamasý olanlar, uykudan yorgun, baþ aðrýsý þikayeti ile uyananlar, gündüz kendisini uykulu hissedenler ve eþleri tarafýndan gece uyurken solunum durmasý fark edilenlerin daha ciddi saðlýk sorunlarý ile karþýlaþmadan uyku laboratuvarýna baþvurmasý gerektiðinin önemine dikkat çeken Özel Gaziantep Anka Hastanesi Göðüs Hastalýklarý Uzmaný Dr. Belgin Ýkidað, uyku laboratuvarýnýn iþlevinin sadece uyku hastalýklarýnýn incelenmesiyle sýnýrlý olmadýðýný, epilepsi ayýrýcý tanýsýnda da önemli katkýsý bulunduðunu belirtti. Dr.Ýkidað ,Özel Gaziantep Anka Hastanesi’nin donanýmlý uyku laboratuvarýnda uyku testi deðerlendirmesi yapýldýktan sonra hastayý Göðüs Hastalýklarý Uzmaný, Kulak Burun Boðaz Uzmaný ve gerekirse Nöroloji Uzmanýnýn birlikte deðerlendirip, tedavi ettiðini söyledi.


Gaziantepli Ünlü Ýþadamý Ahmet Tatar Hayatýný Kaybetti

Elazýð depreminde ölü sayýsý 39’a yükseldi

TEMA Vakfý’nýn kurucusu ve Onursal Baþkaný Hayrettin Karaca yaþamýný yitirdi.

Kýþ Aylarýnda Cildiniz Ayrý Bir Özen Ýster

SAÐLIKTA ÞÝDDET DURDURULMALIDIR!

Sünnet Hakkýnda Merak Edilen Her Þey!

BU BESÝNLER GRÝP VE SOÐUK ALGINLIÐINA ÝYÝ GELÝYOR

KAPAK TAMÝRÝ KOLTUK ALTINDAN YAPILDI 2 HAFTADA SEFERLERE BAÞLADI

8 yýl ücretsiz kolej eðitimi için Darüþþafaka sýnavý 31 Mayýs’ta

KADINLIÐIN SONU DEÐÝL, SAÐLIKLI BÝR YAÞAMIN BAÞLANGICI: HÝSTEREKTOMÝ

2020'ye en çok sigara içilen 40'ýncý ülke olarak giren Türkiye'de hedef tütünsüz yaþam

Hasta yakýný saðlýk teknikerinin elmacýk kemiðini kýrdý!

Zengin dilenci yine ortaya çýktý! Þimdi de Gaziantep’te….

Özel Gaziantep Anka Hastanesi’nde gerçekleþtirilen baþarýlý ameliyatla saðlýðýna kavuþtu.

Gaziantep'te Ebeveynlere Cihaz Desteði Verildi

HAMÝLELÝKTE DOÐRU SANILAN 10 YANLIÞ!

Kýþ aylarýnda uyuza dikkat!

Gaziantep'te trafik kazasý: 3 yaralý

MEDÝCAL PARK’TA DÜNYAYA GELEN PREMATÜRE BEBEKLER BULUÞTU

Organ Baðýþý ve Farkýndalýk

Prematüre bebeklerde BESLENME SORUNLARI

ANKA HASTANESÝ DESTEÐÝYLE NRP EÐÝTÝMÝ

LÝPOSAKÞIN UYGULAMASI ÝLE ÝNATÇI YAÐLARDAN KURTULUN

PREDÝYABET OKULU HÝZMETE AÇILDI

GAÜN Hastanesi’nde “Dünya Diyabet Günü” Etkinlikleri

BÜYÜKÞEHÝR HASTANESÝ 3 MÝLYON KÝÞÝYE SAÐLIK HÝZMETÝ VERDÝ

14 KASIM DÜNYA DÝYABET GÜNÜ

Kýz çocuklarý için HPV aþýsýnýn önemi

ANKA Hastanesinde Yeni Görevlendirme

ÖZEL MMT AMERÝKAN HASTANESÝ’NE YENÝ GENEL MÜDÜR

Gözlükevi, hizmete girdi.

SAÐLIÐINA KAVUÞTURDUÐU LÖSEMÝLÝ ÇOCUKLARLA YILLAR SONRA BULUÞTU...

HATEM’DE OBEZÝTE CERRAHÝSÝ ÝLE SAÐLIÐINA KAVUÞTU

10 KASIM ATATÜRK’Ü ANMA TÖRENÝ

ORGAN BAÐIÞINI ARTTIRMALIYIZ..!

DEVA ÖZEL AMBULANS SERVÝSÝ

Estetik Bölgede ÝMPLANTOLOJÝ

SANKO ÜNÝVERSÝTESÝ 2018 – 2019 AKADEMÝK YILI AÇILIÞ TÖRENÝ

MEDÝCAL PARK GAZÝANTEP HASTANESÝ’NÝN KALÝTESÝ TESCÝLLENDÝ

DÜNYA’DA 5.VAKA

İLETİŞİM

  SaÄŸlık Dünyası Dergisi
Gazimuhtarpaşa Bulvarı Efes İşmerkezi Kat 3 No 8 Şehitkamil/ Gaziantep
  SMS Message
  0536 233 91 01
  info@saglikilan.com