SAÄžLIK DÃœNYASI

HALKIMIZIN SAÐLIK DANIÞMANIYIZ

14 Mayýs Eczacýlar Günü dolayýsýyla 15 Temmuz Demokrasi Meydaný’nda bir program düzenlendi. Program Gaziantep Eczacýlar Odasý Baþkaný Ýrfan Demirci’nin çelenk sunumu ile baþladý. Saygý duruþunda bulunmasýnýn ve Ýstiklal Marþý’nýn okunmasýnýn ardýndan programda konuþan Gaziantep Eczacýlar Odasý Baþkaný Ýrfan Demirci, “Biz eczacýlar 179 yýldýr sürekli geliþen mesleðimizi toplum saðlýðýný iyileþtirme, insanlarýn yaþam kalitelerini artýrma ekseninde icra etmek için var gücümüzle çalýþýyoruz. Eczacýlar halkýn en kolay ulaþabildiði saðlýk danýþmanlarýdýr. Eczacýlar toplumun aydýn, ilerici, modern yüzüdür.  Eczacýlar sadece saðlýk alanýnda deðil hemen her konuda halkýn danýþmanýdýr yani halkýn sýrdaþý ve dert ortaðýdýr. Yine eczacýlar yapýlan anketlerde en güvenilen meslek mensuplarý sýralamasýnda hep ilk beþ içinde olmuþtur.” Dedi

Daha sonra basýn açýklamasýný okuyan Genel Sekreter Eczacý Serdari Dalsüren “ 

 

“YERLÝ ÝLAÇ FÝRMALARININ SAYISI HER GEÇEN GÜN AZALIYOR”

“Eczacýlar halk saðlýðýna katkýlarýnýn yaný sýra ilaç danýþmanlýðý rolü ile kamu kaynaklarýnýn etkin ve akýlcý kullanýmýnda da pay sahibidir. Akýlcý ilaç kullanýmý çalýþmalarýnýn ayrýlmaz ve en önemli paydaþlarýndan biridir. Geliþen bilim ve teknoloji, eczacýlýk alanýnda da yeni bir takým taným ve terimlerin oluþmasýna neden olmuþtur. Nanoteknoloji, biyoteknoloji gibi terimlerle artýk hasta hücreleri bulup yalnýzca o hücrelere etki eden ilaçlarý konuþmaya ve kullanmaya baþladýk. Bu sayede ilaçlarýn yan etkileri en aza indirilmeye baþladý. Özellikle onkoloji ilaçlarýnda bu teknolojilerin kullanýlmasý bu ilaçlarýn saðlýklý hücrelerde yarattýðý istenmeyen etkileri ortadan kaldýrmaktadýr. Ancak dünyada yaþanan bu geliþmelere ayak uydurmada baþarýlý olduðumuzu söylememiz maalesef mümkün deðildir. Bugün Türkiye’de tüketilen her 100 kutu ilacýn yaklaþýk 80’i yerli üretim olsa da TL bazýnda baktýðýmýzda bu oran yüzde 45’lere düþmektedir. Bu da ileri teknoloji gerektiren insülin, kan ürünleri, onkoloji ilaçlarý gibi pahalý ürünleri üretemediðimizi göstermektedir. 

 

“OECD ÜLKELERÝ ARASINDA SONUNCUYUZ”

“Türkiye’de ilaca ve saðlýða ayrýlan pay bütçenin artýþýna paralel olarak artmaktadýr. Ancak buna raðmen bütçeden saðlýða ayrýlan pay ve kiþi baþýna ilaç tüketiminde OECD ülkeleri arasýnda sonuncuyuz.  Bir diðer yandan ise saðlýk harcamalarý için vatandaþýn cebinden çýkan miktar sürekli artmaktadýr. Ýlaç fiyat farký, ilaç katýlým payý, muayene katký payý, muayene fiyat farký gibi birçok kalemde vatandaþýn cebinden çýkan rakam 2017 yýlýnda 30 milyar lirayý aþmýþtýr. Sosyal devlet olma iddiasýnda isek saðlýk ve eðitim gibi hizmetler ücretsiz olmalý, bu hizmetlerden tüm vatandaþlar eþit þekilde yararlanabilmelidir.”

 

 “ÖNÜNE GEÇÝLMELÝ”

“Halk saðlýðýný tehdit eden bir baþka unsur da alternatif týp ve bitkisel ürün adý altýnda ehliyetsiz kiþilerce tavsiye edilen, ruhsatlarý Gýda, Tarým ve Hayvancýlýk Bakanlýðý’ndan alýnan ürünlerdir. Bu ürünler ruhsat aþamasýnda gýda takviyesi olarak adlandýrýlmakta ama piyasada tedavi edici ürün olarak pazarlanmaktadýr. 

 

“ECZACILIK HÝMZETÝ ULAÞILABÝLÝR OLMAKTAN UZAKLAÞMAKTADIR”

“Halk saðlýðýný ve yaþam kalitesini yükseltme amacýna yönelik hizmet veren biz eczacýlar, saðlýk hizmetinin de yaygýn ve ulaþýlabilir olmasý gerektiðini savunuyoruz. Þehir hastaneleri adý altýnda hizmete açýlan saðlýk kuruluþlarýnýn saðlýk hizmetinin yaygýn ve ulaþýlabilir olmasýný engellediðini düþünüyoruz. Þehir hastaneleri incelendiðinde birçoðu þehrin dýþýnda þehre uzak bölgelerde bulunmaktadýr. Þehir hastanelerinin açýldýðý illerde hastalarýn bu hastanelere yönlendirilmesi amacýyla þehir merkezinde kolay ulaþýlabilir yerlerdeki devlet hastaneleri kapatýlmaktadýr. Bu durum hastalarý, hem de kapatýlan hastanelerin etrafýnda hizmet veren eczaneleri maðdur etmektedir. Þehre uzak bölgelere açýlan hastane civarlarýnda eczane açýlabilecek iþyerleri bulunamamakta veya olan iþyerleri de çok yüksek kira bedelleri talep etmektedir. Sonuç olarak ilaç ve eczacýlýk hizmeti yaygýn ve ulaþýlabilir olmaktan uzaklaþmaktadýr.”


Gaziantepli Ünlü Ýþadamý Ahmet Tatar Hayatýný Kaybetti

Elazýð depreminde ölü sayýsý 39’a yükseldi

TEMA Vakfý’nýn kurucusu ve Onursal Baþkaný Hayrettin Karaca yaþamýný yitirdi.

Kýþ Aylarýnda Cildiniz Ayrý Bir Özen Ýster

SAÐLIKTA ÞÝDDET DURDURULMALIDIR!

Sünnet Hakkýnda Merak Edilen Her Þey!

BU BESÝNLER GRÝP VE SOÐUK ALGINLIÐINA ÝYÝ GELÝYOR

KAPAK TAMÝRÝ KOLTUK ALTINDAN YAPILDI 2 HAFTADA SEFERLERE BAÞLADI

8 yýl ücretsiz kolej eðitimi için Darüþþafaka sýnavý 31 Mayýs’ta

KADINLIÐIN SONU DEÐÝL, SAÐLIKLI BÝR YAÞAMIN BAÞLANGICI: HÝSTEREKTOMÝ

2020'ye en çok sigara içilen 40'ýncý ülke olarak giren Türkiye'de hedef tütünsüz yaþam

Hasta yakýný saðlýk teknikerinin elmacýk kemiðini kýrdý!

Zengin dilenci yine ortaya çýktý! Þimdi de Gaziantep’te….

Özel Gaziantep Anka Hastanesi’nde gerçekleþtirilen baþarýlý ameliyatla saðlýðýna kavuþtu.

Gaziantep'te Ebeveynlere Cihaz Desteði Verildi

HAMÝLELÝKTE DOÐRU SANILAN 10 YANLIÞ!

Kýþ aylarýnda uyuza dikkat!

Gaziantep'te trafik kazasý: 3 yaralý

MEDÝCAL PARK’TA DÜNYAYA GELEN PREMATÜRE BEBEKLER BULUÞTU

Organ Baðýþý ve Farkýndalýk

Prematüre bebeklerde BESLENME SORUNLARI

ANKA HASTANESÝ DESTEÐÝYLE NRP EÐÝTÝMÝ

LÝPOSAKÞIN UYGULAMASI ÝLE ÝNATÇI YAÐLARDAN KURTULUN

PREDÝYABET OKULU HÝZMETE AÇILDI

GAÜN Hastanesi’nde “Dünya Diyabet Günü” Etkinlikleri

BÜYÜKÞEHÝR HASTANESÝ 3 MÝLYON KÝÞÝYE SAÐLIK HÝZMETÝ VERDÝ

14 KASIM DÜNYA DÝYABET GÜNÜ

Kýz çocuklarý için HPV aþýsýnýn önemi

ANKA Hastanesinde Yeni Görevlendirme

ÖZEL MMT AMERÝKAN HASTANESÝ’NE YENÝ GENEL MÜDÜR

Gözlükevi, hizmete girdi.

SAÐLIÐINA KAVUÞTURDUÐU LÖSEMÝLÝ ÇOCUKLARLA YILLAR SONRA BULUÞTU...

HATEM’DE OBEZÝTE CERRAHÝSÝ ÝLE SAÐLIÐINA KAVUÞTU

10 KASIM ATATÜRK’Ü ANMA TÖRENÝ

ORGAN BAÐIÞINI ARTTIRMALIYIZ..!

DEVA ÖZEL AMBULANS SERVÝSÝ

Estetik Bölgede ÝMPLANTOLOJÝ

SANKO ÜNÝVERSÝTESÝ 2018 – 2019 AKADEMÝK YILI AÇILIÞ TÖRENÝ

MEDÝCAL PARK GAZÝANTEP HASTANESÝ’NÝN KALÝTESÝ TESCÝLLENDÝ

DÜNYA’DA 5.VAKA

İLETİŞİM

  SaÄŸlık Dünyası Dergisi
Gazimuhtarpaşa Bulvarı Efes İşmerkezi Kat 3 No 8 Şehitkamil/ Gaziantep
  SMS Message
  0536 233 91 01
  info@saglikilan.com