SAÄžLIK DÃœNYASI

RAMAZAN AYINDA BESLENMEYE DÝKKAT

Özel Hatem Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmaný Seda Nur Güler, Ramazan ayýnda beslenmenin püf noktalarý hakkýnda bilgiler verdi.

Beslenme ve Diyet Uzmaný Seda Nur Güler, oruç tutarken saðlýklý ve çeþitli besin seçenekleri ile yeterli ve dengeli beslenmenin saðlanmasýnýn esas alýnmasý gerektiðine dikkat çekerek, “Ramazan ayý boyunca optimal beslenmeyi saðlamak önemlidir. Yapýlan birçok bilimsel çalýþmada Ramazan orucunun vücuttaki metabolizmayý yavaþlattýðý belirlenmiþtir. Bu sonuçlara göre diyetimiz normal vücut aðýrlýðýmýzý korumak, aðýrlýk kaybetmemek veya aðýrlýk kazanmamayý destekleyecek þekilde olmalýdýr. Oruç sýrasýnda baþ aðrýsý ve hazýmsýzlýk gibi minör, böbrek ve sindirim sorunlarý gibi ciddi saðlýk sorunlarý ortaya çýkabilir. Bu nedenle saðlýklý kalmak, dengeli bir diyeti sürdürmek ve hijyenik besinleri tüketmek önemlidir. 

Oruçlu iken endiþemiz vücuttaki sývý ve elektrolit dengesinin korunamamasýdýr. Çünkü yaz aylarýnda vücudun sývý gereksinimi genelde yüksektir ve bu durumun eksikliði ciddi sorun oluþturabilir. Dehidratasyonu önlemek için oruç öncesi ve oruç sonrasýnda yeterli miktarlarda su tüketilmelidir. Saðlýklý kalmak için doðru besinleri doðru miktarlarda seçmek çok önem kazanmaktadýr. Bazý bireyler Ramazan sýrasýnda diyet alýþkanlýklarýný minimize etmeye eðilimlidir. Bu kiþiler iftar öðününde toplam karbonhidrat miktarýnýn önemli bir kýsmýný basit þekerler olarak almayý tercih ederler. Bu durumda da öðün sonrasýnda kanda glikoz dalgalanmalarýna neden olmaktadýr. Sahur ve iftar yemeðinde, besin ögeleri içeriklerinde büyük farklýlýklar bulunmaktadýr. Bu nedenle her iki öðünde besin ögeleri içeriklerine büyük özen gösterilmelidir” dedi.

Ýftar ve sahur yemekleri ile ilgili uyarýlarýna devam eden Güler, “Karbonhidrat içeren besinler sýnýrlanmalýdýr. Basit þeker içerikleri yüksek olan besinler iftar öðününün sonunda tüketilmelidir. Buradaki amaç proteinler ve yaðlarla birlikte karýþýk bir diyetle birlikte tüketilen karbonhidratlarýn ince baðýrsaklardan emilimi ve yüksek glisemik yüklerinin yavaþlatýlmasýdýr. Karbonhidrat içeren besinlerin glisemik yüklerine (miktar ve kalitesi) dikkat edilmelidir. Bunlar saðlýklý besinleri ve uygun porsiyonlarý tercih ederek yapýlmalýdýr. Oruç tutan bütün bireyler gereksinmelerini besin ögelerinden zengin, deðiþik besinleri içeren saðlýklý bir diyetle saðlamalýdýr” ifadelerini kullandý.

Sahurda yenilmesi gerekenler

Seda Nur Güler, sahur sofralarý ile ilgili ise “Sahur yemeði, yavaþ sindirilen gün boyu besleyici özelliðini sürdüren besinlerden oluþmalýdýr. Bu amaç için tam buðday ürünleri, kurubaklagiller ve sert kabuklu yemiþler seçilmelidir. Posadan zengin besinler kepek, tahýllar, tam buðday, tohumlar, patates, sebzeler, meyvelerde bulunur ve yavaþ sindirilmektedir. Bu besinler posa saðlar ve oruç süresince kabýzlýðý, midenin bulantý ve bozulmalarýný önlemeye yardýmcýdýr. Çok hýzlý sindirilen besinlerden sakýnýlmalýdýr. Örneðin, þeker, beyaz un ve diðer saflaþtýrýlmýþ þekerleri içeren besinler gibi. Sahur yemeði sýrasýnda tatlýlarýn tüketilmesinden sakýnýlmalýdýr. Kýzartýlmýþ besinlerden sakýnýlmalýdýr. Bu tür besinler gün boyunca midenin bulantý ve bozulmasýna neden olabilir. Yüksek tuz/sodyum içeren besinlerden sakýnýlmalýdýr. Bu tür besinler oruç süresince susamayý arttýrmaktadýr. Sahur süresince 1 bardak taze meyve suyu veya 2-3 bardak su tüketilmelidir” þeklinde konuþtu.

 

Ýftar sofralarý nasýl olmalýdýr ?

Diyet Uzmaný Güler, iftar sofralarý ile ilgili ise, “Ýftar yemeðinde yaz aylarýnda iftar zamaný geç vakitlerde olmaktadýr. Bu nedenle vücudumuz için gerekli besin ögelerinin saðlanmasý önemlidir. Ýftarda yemeðe 2-3 adet hurma ve 1-2 bardak yaðsýz süt veya su ile baþlanmalýdýr. Hurmalar karbonhidratlar, posa, potasyum ve magnezyum için mükemmel bir kaynaktýr. Süt ise protein ve kalsiyumun önemli bir kaynaðýdýr. Yoðun besinler yenmeye baþlamadan önce 1 kase çorba 1 ince dilim tam buðday ekmeði tüketilebilir. Ýftar yemeðinin kalanýnda ise tam tahýllar, haþlanarak ve fýrýnda piþirilmiþ sebzeler ve taze meyveler seçilmelidir. Baharatlý besinlerin tüketilmesinden sakýnýlmalýdýr. Baharatlý besinler mide salgýlarýný uyarýr ve oruç sýrasýnda rahatsýzlýk hissedilmesine neden olabilir. Eðer baharatlý besinler tüketilecekse piþirmede veya yemekler tüketilirken sýnýrlý miktarda baharatlar kullanýlmalýdýr” diye konuþtu.


Gaziantepli Ünlü Ýþadamý Ahmet Tatar Hayatýný Kaybetti

Elazýð depreminde ölü sayýsý 39’a yükseldi

TEMA Vakfý’nýn kurucusu ve Onursal Baþkaný Hayrettin Karaca yaþamýný yitirdi.

Kýþ Aylarýnda Cildiniz Ayrý Bir Özen Ýster

SAÐLIKTA ÞÝDDET DURDURULMALIDIR!

Sünnet Hakkýnda Merak Edilen Her Þey!

BU BESÝNLER GRÝP VE SOÐUK ALGINLIÐINA ÝYÝ GELÝYOR

KAPAK TAMÝRÝ KOLTUK ALTINDAN YAPILDI 2 HAFTADA SEFERLERE BAÞLADI

8 yýl ücretsiz kolej eðitimi için Darüþþafaka sýnavý 31 Mayýs’ta

KADINLIÐIN SONU DEÐÝL, SAÐLIKLI BÝR YAÞAMIN BAÞLANGICI: HÝSTEREKTOMÝ

2020'ye en çok sigara içilen 40'ýncý ülke olarak giren Türkiye'de hedef tütünsüz yaþam

Hasta yakýný saðlýk teknikerinin elmacýk kemiðini kýrdý!

Zengin dilenci yine ortaya çýktý! Þimdi de Gaziantep’te….

Özel Gaziantep Anka Hastanesi’nde gerçekleþtirilen baþarýlý ameliyatla saðlýðýna kavuþtu.

Gaziantep'te Ebeveynlere Cihaz Desteði Verildi

HAMÝLELÝKTE DOÐRU SANILAN 10 YANLIÞ!

Kýþ aylarýnda uyuza dikkat!

Gaziantep'te trafik kazasý: 3 yaralý

MEDÝCAL PARK’TA DÜNYAYA GELEN PREMATÜRE BEBEKLER BULUÞTU

Organ Baðýþý ve Farkýndalýk

Prematüre bebeklerde BESLENME SORUNLARI

ANKA HASTANESÝ DESTEÐÝYLE NRP EÐÝTÝMÝ

LÝPOSAKÞIN UYGULAMASI ÝLE ÝNATÇI YAÐLARDAN KURTULUN

PREDÝYABET OKULU HÝZMETE AÇILDI

GAÜN Hastanesi’nde “Dünya Diyabet Günü” Etkinlikleri

BÜYÜKÞEHÝR HASTANESÝ 3 MÝLYON KÝÞÝYE SAÐLIK HÝZMETÝ VERDÝ

14 KASIM DÜNYA DÝYABET GÜNÜ

Kýz çocuklarý için HPV aþýsýnýn önemi

ANKA Hastanesinde Yeni Görevlendirme

ÖZEL MMT AMERÝKAN HASTANESÝ’NE YENÝ GENEL MÜDÜR

Gözlükevi, hizmete girdi.

SAÐLIÐINA KAVUÞTURDUÐU LÖSEMÝLÝ ÇOCUKLARLA YILLAR SONRA BULUÞTU...

HATEM’DE OBEZÝTE CERRAHÝSÝ ÝLE SAÐLIÐINA KAVUÞTU

10 KASIM ATATÜRK’Ü ANMA TÖRENÝ

ORGAN BAÐIÞINI ARTTIRMALIYIZ..!

DEVA ÖZEL AMBULANS SERVÝSÝ

Estetik Bölgede ÝMPLANTOLOJÝ

SANKO ÜNÝVERSÝTESÝ 2018 – 2019 AKADEMÝK YILI AÇILIÞ TÖRENÝ

MEDÝCAL PARK GAZÝANTEP HASTANESÝ’NÝN KALÝTESÝ TESCÝLLENDÝ

DÜNYA’DA 5.VAKA

İLETİŞİM

  SaÄŸlık Dünyası Dergisi
Gazimuhtarpaşa Bulvarı Efes İşmerkezi Kat 3 No 8 Şehitkamil/ Gaziantep
  SMS Message
  0536 233 91 01
  info@saglikilan.com