SAÄžLIK DÃœNYASI

SINAV KAYGISIYLA BAÞA ÇIKMA

SANKO Üniversitesi Sani Konukoðlu Uygulama ve Araþtýrma Hastanesi Psikoloðu Didem Cengiz, kaygýnýn bulaþýcý bir duygu olduðunu belirterek, “Kaygýlý olan annenin çocuðunun da ayný durumda olma ihtimali yüksektir” dedi.

30 Haziran – 1 Temmuz 2018 tarihlerinde düzenlenecek Yükseköðretim Kurumlarý Sýnavý (YKS) öncesi önerilerde bulunan Cengiz, “Sýnav kaygýsý, öðrencilik sürecindeki sorunlardan biridir. Kaygý, bireyin hayatýnýn belli dönemlerinde yaþadýðý evrensel bir duygu ve deneyimdir” diye konuþtu.

Genel olarak gelecekte kötü bir olay olacakmýþ gibi algýlanan ve bireyin kendisini kötü hissettiði durumlar karþýsýnda gösterdiði bu tepkinin geleceðe yönelik endiþe, kararsýzlýk, korku, kötümserlik ve umutsuzluk duygularýný ifade ettiðini anlatan Cengiz, bunun bireyin bazý hayat olaylarýyla baþa çýkabilmesine engel olduðunu söyledi.

Kaygýnýn kökenin bireyin çocukluk dönemine dayanabileceðini kaydeden Cengiz, çocuðun öðretmenleri ve ebeveynlerinin yaný sýra, yaþýtlarýyla olan iliþkilerini de içerdiðini ve çevresindeki insanlarýn varlýðýyla geliþtiðine vurgu yaptý.

“Kaygý bulaþýcý bir duygudur. Bu nedenle de kaygýlý olan bir annenin çocuðunun da ayný durumda olma ihtimali yüksektir” diyen Cengiz, okulda kaygýyla ilgili olarak þu deðerlendirmeyi yaptý:

“Okulda kaygýnýn en yoðun yaþandýðý durumlar sýnavlardýr. Bu noktada sýnav kaygýsý özel bir kaygý çeþidi olup çocuðun deðerlendirilmesi söz konusu olduðunda hissedilen korkuyla karýþýk tedirginlik duygusudur. Bireyin zihinsel yeteneði ve okul baþarýsý dikkate alýnmadan yapýlan pek çok sýnav bireyler üzerinde ciddi etkiler yaratmaktadýr. Sýnav kaygýsý çocukluk döneminde oluþan ve bireyin yaþý ilerledikçe artabilen bir duygudur.

Evdeki sýký disiplin, kýsýtlayýcý ebeveyn tutumlarý, okuldaki otoriter eðitim öðretim davranýþlarý, olumsuz soðuk ve kýrýcý öðretmen eleþtirileri, cezalar, kýsýtlý not verme ve ödüllendirmeme gibi tutum ve davranýþlar bireyde sýnav kaygýsýnýn oluþmasýnda zemin hazýrlamaktadýr. Böylece bireyde sýk tekrarlanan okul baþarýsýzlýklarý, yetiþkinlerin olumsuz deðerlendirmeleri ve bu gibi durumlarýn kiþide çaðrýþtýrdýðý öze yönelik tehdit duygusu sýnav kaygýsýný pekiþtirir.”

 

SINAV KAYGISI BÜYÜK TEHDÝT

Sýnav kaygýsýnýn öðrenciler için büyük tehdit olduðunu ve araþtýrmalara göre genel cerrahide ameliyat sýrasý bekleyen hastalardan daha yoðun görüldüðünün ortaya konulduðuna dikkat çeken Cengiz, þöyle devam etti:

“Araþtýrmalar yüksek kaygýlý öðrencilerin verimsiz çalýþma yöntemlerine sahip olduklarýndan, daha yetersiz öðrenme süreçlerine sürüklendiðini göstermektedir. Sýnav anýnda hýzla gözden geçirilmiþ çalýþma süreci bireyde daha fazla kaygýya yol açar. Kiþi yoðun kaygýya sahipse akýl yürütme ve soyut düþünme yönündeki zihinsel faaliyetleri de bozuluyor olur. Böylece sýnav kaygýsý bireyin baþarýsýzlýðýnda önemli bir rol oynar.

Sýnav kaygýsý bireyde iki zeminde ortaya çýkabilir. Biliþsel zeminde kiþi baþarýsýzlýðýn sonuçlarýný düþünür, baþarmak için yetenekleri hakkýnda kuþkuya düþmüþtür ve olumsuz içsel konuþmalar yaþar. Duyuþsal zemindeyse kiþi hýzlý kalp atýþlarý terleyen eller mide bulantýsý kýzarma terleme sararma gibi fizyolojik durumlarla yüzleþmektedir.”

 

SINAV KAYGISIYLA NASIL BAÞA ÇIKILABÝLÝR?

Problemle baþa çýkabilmek için önce sorumluluk almak gerektiðini vurgulayan Cengiz, yaþamýn güçlükleri ile mücadele etmek için bireyin yeteneklerine güvenmesinin sýnav kaygýsýnýn yol açtýðý öze tehdidi azaltan önemli bir yol olduðunun altýný çizdi.

“Doðru bir þekilde durumu deðerlendirdiðimizde sýnav kaygýsý bazen bir motivasyon kaynaðý olabilir, sýnava çalýþmak için stratejiler belirlememizi saðlayabilir” diyen Cengiz, sözlerini þöyle sürdürdü:

“Sýnav kaygýmýz bize ihtiyaç duyduðumuz yardýmý istemek için yol gösterici olabilir. Sýnav baþarýsýna ulaþmak için farklý seçenekleri araþtýrmamýza motive edebilir. Düþünce ve inançlarý sorgulamamýza yön verebilir. Ýþlevsel olmayan düþüncelerimizi keþfedip yerine alternatif düþünceler seçmeyi öðretebilir.

Sýnav sýrasýnda yaþanan kaygýyla baþa çýkmak için sýnav öncesinde kaygý yaratan olumsuz düþüncelerin yerine alternatif açýklamalar getirmek kontrolün kaybedilmediðini gösterir. Kaygý bir yanýyla bizi hayata karþý engellerken, diðer yanýyla da canlý olduðumuzun bir göstergesidir. Yaþýyorsak ve canlýysak kaygýlýyýz da demektir. Kaygý her zaman acilen giderilmesi gereken bir duygu olmayabilir.

Sýnava çalýþma döneminde bize kendimizle ilgili pek çok cevabý sunuyor olabilir. ‘Kaygýlýyým. Peki bunun anlamý ne?’ diye sorguladýðýmýzda alacaðýmýz yanýtlar davranýþýmýza yön verebilir. ‘Az mý çalýþtým? ‘Yoksa üzerimde çok mu baský var’ ya da ‘baþaramazsam’ gibi yanýtlara göre þekil almak mümkün olabilir. Kaygýyý hemen dindirmeye çalýþmak ya da onu bastýrmak her zaman çözüm olmaz. Kaygýlýysanýz bunu yok etmeye çalýþmayýn.

Bir seçenek daha mümkün, o da deneyimi dinlemek, size ne anlatmaya çalýþýyor. Kaygýlý hissettiðinizde kendinizi merakla dinleyin bu kaygý size ne söylemek istiyor. Onu dinlerseniz size iyi bir rehber olabilir. Kaygýlý olduðumuzda baþka seçenekleri göremeyebiliriz fakat kaygýnýn bir diðer iþlevi bize farklý seçenekleri öðretmek olabilir. Onu dikkatle dinleyin. Acaba sizin sýnav kaygýnýz size ne anlatmak istiyor?”

 

AÝLELERE ÖNERÝLER

Sýnav kaygýsýyla ilgili olarak ailelere önerilerde bulunan Cengiz, sözlerini þöyle tamamladý:

“Sýnav öncesi bireye güven ve sorumluluk birlikte verilmeli. Aileler çocuklarýna olan inançlarýný çocuklarýnýn üzerinde bir baský oluþturmayacak þekilde sunmalýdýr. Sýnava iliþkin konuþmalarda bireyi destekleyici olmalý ve aile bu konuþmalarda özenli davranmalýdýr.

Her birey biricik ve tektir. Her deneyim kiþiye özgüdür. Çocuðunuzun deneyiminin kimseye benzemediðini bilmek aileleri rahatlatabilir. Çocuklarý geçmiþ tecrübelerle kýyaslamak doðru deðildir. Bu hayatýn herhangi bir alanýnda karþýmýza çýkmýþ bir basamak gibi görülmeli.

Sýnav bir ölüm kalým meselesi haline geldiðinde çocuk için performans kaygýsý da yaratacaktýr. Aile çocuðunun yeteneklerini iyi gözlemlemeli ve çocuðunun sýnýrlarýnda ve yetenek düzeyinde onlarý desteklemelidir.”


Gaziantepli Ünlü Ýþadamý Ahmet Tatar Hayatýný Kaybetti

Elazýð depreminde ölü sayýsý 39’a yükseldi

TEMA Vakfý’nýn kurucusu ve Onursal Baþkaný Hayrettin Karaca yaþamýný yitirdi.

Kýþ Aylarýnda Cildiniz Ayrý Bir Özen Ýster

SAÐLIKTA ÞÝDDET DURDURULMALIDIR!

Sünnet Hakkýnda Merak Edilen Her Þey!

BU BESÝNLER GRÝP VE SOÐUK ALGINLIÐINA ÝYÝ GELÝYOR

KAPAK TAMÝRÝ KOLTUK ALTINDAN YAPILDI 2 HAFTADA SEFERLERE BAÞLADI

8 yýl ücretsiz kolej eðitimi için Darüþþafaka sýnavý 31 Mayýs’ta

KADINLIÐIN SONU DEÐÝL, SAÐLIKLI BÝR YAÞAMIN BAÞLANGICI: HÝSTEREKTOMÝ

2020'ye en çok sigara içilen 40'ýncý ülke olarak giren Türkiye'de hedef tütünsüz yaþam

Hasta yakýný saðlýk teknikerinin elmacýk kemiðini kýrdý!

Zengin dilenci yine ortaya çýktý! Þimdi de Gaziantep’te….

Özel Gaziantep Anka Hastanesi’nde gerçekleþtirilen baþarýlý ameliyatla saðlýðýna kavuþtu.

Gaziantep'te Ebeveynlere Cihaz Desteði Verildi

HAMÝLELÝKTE DOÐRU SANILAN 10 YANLIÞ!

Kýþ aylarýnda uyuza dikkat!

Gaziantep'te trafik kazasý: 3 yaralý

MEDÝCAL PARK’TA DÜNYAYA GELEN PREMATÜRE BEBEKLER BULUÞTU

Organ Baðýþý ve Farkýndalýk

Prematüre bebeklerde BESLENME SORUNLARI

ANKA HASTANESÝ DESTEÐÝYLE NRP EÐÝTÝMÝ

LÝPOSAKÞIN UYGULAMASI ÝLE ÝNATÇI YAÐLARDAN KURTULUN

PREDÝYABET OKULU HÝZMETE AÇILDI

GAÜN Hastanesi’nde “Dünya Diyabet Günü” Etkinlikleri

BÜYÜKÞEHÝR HASTANESÝ 3 MÝLYON KÝÞÝYE SAÐLIK HÝZMETÝ VERDÝ

14 KASIM DÜNYA DÝYABET GÜNÜ

Kýz çocuklarý için HPV aþýsýnýn önemi

ANKA Hastanesinde Yeni Görevlendirme

ÖZEL MMT AMERÝKAN HASTANESÝ’NE YENÝ GENEL MÜDÜR

Gözlükevi, hizmete girdi.

SAÐLIÐINA KAVUÞTURDUÐU LÖSEMÝLÝ ÇOCUKLARLA YILLAR SONRA BULUÞTU...

HATEM’DE OBEZÝTE CERRAHÝSÝ ÝLE SAÐLIÐINA KAVUÞTU

10 KASIM ATATÜRK’Ü ANMA TÖRENÝ

ORGAN BAÐIÞINI ARTTIRMALIYIZ..!

DEVA ÖZEL AMBULANS SERVÝSÝ

Estetik Bölgede ÝMPLANTOLOJÝ

SANKO ÜNÝVERSÝTESÝ 2018 – 2019 AKADEMÝK YILI AÇILIÞ TÖRENÝ

MEDÝCAL PARK GAZÝANTEP HASTANESÝ’NÝN KALÝTESÝ TESCÝLLENDÝ

DÜNYA’DA 5.VAKA

İLETİŞİM

  SaÄŸlık Dünyası Dergisi
Gazimuhtarpaşa Bulvarı Efes İşmerkezi Kat 3 No 8 Şehitkamil/ Gaziantep
  SMS Message
  0536 233 91 01
  info@saglikilan.com