SAÄžLIK DÃœNYASI

‘’FARKLI AÇIDAN BAKIÞ’’

Son 15 yýlda saðlýk alanýnda ülke olarak alýnan mesafe   küçümsenemez bir  durum arz etmektedir .bu kýsa zamanda kat edilen  yolda bazen   istemesek te   hatalardan kaynaklanan kazalar la  karþýlaþabilmekteyiz. En son þehrimizdeki meydana gelen  özel hastanedeki yangýn biz idarecileri bir kez daha  fazlaca düþünmeye , kýsaca 5N 1K dediðimiz formülle karþý karþýya kalmamýza  sebep olmaktadýr.  Neden,niçin,nasýl,nerede,ne zaman  ve kaza diye tanýmlamaktayým bu formülü.  Çünkü hayatýn akýþý sýrasýnda hiç te ummadýðýmýz bir anda  küçük bir dikkatsizliðimizle  olasý bir kazayla  karþý karþýya kalabiliriz. Aslýnda sistemin olmazsa olmazlarýdýr bu bizim için. Her yapýlan iþ ve her yapýlan çalýþmada öncelikle verilecek kararlarýn ve yapýlacak iþlerin neticesi sorgulanmalýdýr. Çünkü  ortaya konan proje ve çýkacak sonuç bazen tam anlamýyla verim almakta zorlanýlan bir proje  haline dönüþmektedir. 2004 yýlýndan itibaren Saðlýk Bakanlýðýmýz tarafýndan baþlatýlan örnek  hastane projeleri günümüze kadar sürekli güncellenerek  gerek hastane binalarýnýn verimliliðinin  artmasýna , gerekse batý standartlarýnda hastane binalarý yapýlmasýna  büyük katký saðlamýþtýr. Bunun neticesinde biz hastane yöneticilerine düþen görev  ele alýnan projeleri  tüm detaylarýyla okumaktýr.  Peki nedir proje okumak?  Söz konusu olan hastane inþaat projesini ; ileride projeye dahil olacak, ondan yaralanacak tüm kiþilerin görüþ ve önerilerine sunup olabilecek gözden kaçacak noktalarý tespit edebilmektir. Bu iþlem yapýldýðý sürece ileride oluþabilecek hatalar minimize edilebilir bir hale gelecektir. Bu açýdan Hastane  , aile  saðlýk merkezleri, ADSM  ve   tüm kamusal alanlar ve yüksek binalarý gözden geçirdiðimizde her bölgede riskin olduðunu maalesef gözlemlemekteyiz. Can ve mal kayýplarýna yol açacak böyle olaylarýn yaþanmamasýný, mevcut durumlarýn iyileþtirilmesi ve yeni yapýlarýn da  daha iyi düþünülerek projelendirilmesi en büyük dileðimizdir.

 

AMACA UYGUN MALZEME  VE BÖLÜMLER 

Son yýllarda yangýna dayanýklý yapý elemanlarýnýn kullanýlma çabalarý olmasýna raðmen, iþ uygulama noktasýna geldiðinde  ne yazýk ki  bunlarýn yeteri kadar amaca uygun kullanýlamadýðý görülmektedir. Görülen o dur ki  çýkan yangýnlar   elektrik sistemlerinde, Isýtma sistemlerinde, Ýnþaatýn iç mekanýnda kullanýlan kolay yanan, yandýðý zaman zehirli gaz ve duman üreten  malzemelerden; kullanýlan dýþ cephe malzemelerinden, az da olsa kiþisel hatalardan ve tedbirsizlikten  çýkmaktadýr.

Binalarýn ana enerjisini saðlayan trafolar, jeneratörler, yangýn söndürme ekipmanlarý ve ilgili ekipmanlar; ilgililerin  ulaþýlmasý  ve müdahale edilmesi zor olan bodrum katlarý gibi yerlerde olmamalýdýr. Ulaþýlmasý kolay ve ekipmanlarýn her zaman  fonksiyonlarýný yerine getirebileceði yerlerde olmalýdýr.  Bodrum katýnda bulunan bir ana panoda yangýn çýkmasý durumunda yangýna müdahale edilemez.  Hastanelerde; klinikler ,yoðun bakým üniteleri, ameliyathaneler, acil servis , alarm sistemleri gibi bölümlerin enerji temininde;  merkezi yedek enerji temini (UPS)  bölgesel anlamda hizmet verebilecek þekilde dizayn edilmelidir. Hastane klinik ve servisler  afet durumu söz konusu olduðunda kýsa sürede tahliye edilebilecek þekilde  olmalýdýr. Örneðin; bir yeni doðan bakým ünitesi ve yoðun bakým ünitesi birimi ve ameliyathane  bir hastanenin  en çok  2.katýnda  olmalýdýr. Çünkü itfaiye merdiveninin yüksekliði  afet anýnda  eriþebilirlik   mesafesi olarak  deðerlendirilmelidir. Bina yangýn merdivenleri kullaným amacýna uygun bina içinden çýkýþ yapýlabilen ama yangýn ve afet anýnda  hýzlý bir tahliye imkaný saðlayabilecek  duman ve gazdan etkinin en az olduðu bir bölüm olarak deðerlendirilmelidir. 

Hastane, Aile Saðlýk merkezi ,ADSM  projeleri yapýlýrken tüm mekanlarýn  fonksiyonel düþünülmesi gerekmektedir.  Sektör olarak ;  konusunda  yetkin  mimar , mühendis  ve uzmanlarla  çalýþýlmasý  gerekmektedir. 

Saðlýk Bakanlýðý / Saðlýkta  kalite standartlarý kitabý  kalite yönergeleri dikkatli bir þekilde takip edilse ve uygulama noktasýnda  baþucu kitabý olarak deðerlendirilse ,  gözden kaçýrýlmasa  gerçekten olasý kazalarý büyük ölçüde azaltmýþ oluruz.

Diðer bir    durum ise, konusunda uzman  tüm meslek disiplinleri ile   hastane yöneticisi ,doktorlar, teknisyenler  ve hemþireler ile     bölümde çalýþacak ilgili personellerin bir araya gelip karþýlýklý  görüþ alýþ veriþinde bulunularak  söz konusu projelerin   birlikte sonuçlandýrýlmasý gerekmektedir. Çünkü geçmiþte   kazandýðýmýz  tecrübemiz  bunu gösteriyor. Çalýþýlan bir yeri en iyi  orada çalýþan bilir. Bina iþletmeye alýndýktan sonra maalesef bakýma ve kontrole  önem verilmemektedir.  Kalite de þöyle bir taným vardýr.’’Yazdýðýný yap, yaptýðýný yaz ‘’ diye . Her zaman yapýlan iþ kayýt altýna alýnmalýdýr.  Bakýmlar   düzenli ve sýk yapýlmalýdýr. En azýndan günde bir kez bina turu yapýlýp  her bölgeyi kontrol etmekte yarar vardýr. Can ve mal kayýplarýna yol açacak böyle olaylarýn yaþanmamasý, mevcut durumlarýn iyileþtirilmesi ve yeni yapýlarýn da  daha iyi düþünülerek projelendirilmesi en büyük temennimizdir.


Gaziantepli Ünlü Ýþadamý Ahmet Tatar Hayatýný Kaybetti

Elazýð depreminde ölü sayýsý 39’a yükseldi

TEMA Vakfý’nýn kurucusu ve Onursal Baþkaný Hayrettin Karaca yaþamýný yitirdi.

Kýþ Aylarýnda Cildiniz Ayrý Bir Özen Ýster

SAÐLIKTA ÞÝDDET DURDURULMALIDIR!

Sünnet Hakkýnda Merak Edilen Her Þey!

BU BESÝNLER GRÝP VE SOÐUK ALGINLIÐINA ÝYÝ GELÝYOR

KAPAK TAMÝRÝ KOLTUK ALTINDAN YAPILDI 2 HAFTADA SEFERLERE BAÞLADI

8 yýl ücretsiz kolej eðitimi için Darüþþafaka sýnavý 31 Mayýs’ta

KADINLIÐIN SONU DEÐÝL, SAÐLIKLI BÝR YAÞAMIN BAÞLANGICI: HÝSTEREKTOMÝ

2020'ye en çok sigara içilen 40'ýncý ülke olarak giren Türkiye'de hedef tütünsüz yaþam

Hasta yakýný saðlýk teknikerinin elmacýk kemiðini kýrdý!

Zengin dilenci yine ortaya çýktý! Þimdi de Gaziantep’te….

Özel Gaziantep Anka Hastanesi’nde gerçekleþtirilen baþarýlý ameliyatla saðlýðýna kavuþtu.

Gaziantep'te Ebeveynlere Cihaz Desteði Verildi

HAMÝLELÝKTE DOÐRU SANILAN 10 YANLIÞ!

Kýþ aylarýnda uyuza dikkat!

Gaziantep'te trafik kazasý: 3 yaralý

MEDÝCAL PARK’TA DÜNYAYA GELEN PREMATÜRE BEBEKLER BULUÞTU

Organ Baðýþý ve Farkýndalýk

Prematüre bebeklerde BESLENME SORUNLARI

ANKA HASTANESÝ DESTEÐÝYLE NRP EÐÝTÝMÝ

LÝPOSAKÞIN UYGULAMASI ÝLE ÝNATÇI YAÐLARDAN KURTULUN

PREDÝYABET OKULU HÝZMETE AÇILDI

GAÜN Hastanesi’nde “Dünya Diyabet Günü” Etkinlikleri

BÜYÜKÞEHÝR HASTANESÝ 3 MÝLYON KÝÞÝYE SAÐLIK HÝZMETÝ VERDÝ

14 KASIM DÜNYA DÝYABET GÜNÜ

Kýz çocuklarý için HPV aþýsýnýn önemi

ANKA Hastanesinde Yeni Görevlendirme

ÖZEL MMT AMERÝKAN HASTANESÝ’NE YENÝ GENEL MÜDÜR

Gözlükevi, hizmete girdi.

SAÐLIÐINA KAVUÞTURDUÐU LÖSEMÝLÝ ÇOCUKLARLA YILLAR SONRA BULUÞTU...

HATEM’DE OBEZÝTE CERRAHÝSÝ ÝLE SAÐLIÐINA KAVUÞTU

10 KASIM ATATÜRK’Ü ANMA TÖRENÝ

ORGAN BAÐIÞINI ARTTIRMALIYIZ..!

DEVA ÖZEL AMBULANS SERVÝSÝ

Estetik Bölgede ÝMPLANTOLOJÝ

SANKO ÜNÝVERSÝTESÝ 2018 – 2019 AKADEMÝK YILI AÇILIÞ TÖRENÝ

MEDÝCAL PARK GAZÝANTEP HASTANESÝ’NÝN KALÝTESÝ TESCÝLLENDÝ

DÜNYA’DA 5.VAKA

İLETİŞİM

  SaÄŸlık Dünyası Dergisi
Gazimuhtarpaşa Bulvarı Efes İşmerkezi Kat 3 No 8 Şehitkamil/ Gaziantep
  SMS Message
  0536 233 91 01
  info@saglikilan.com