SAÄžLIK DÃœNYASI

MERSÝN'DE YAÞANAN ÞÝDDET OLAYINI LANETLÝYORUZ !

Geçtiðimiz günlerde eþdeðer ilaç verilmesi sonucu Tarsus'taki nöbetçi eczanede yaþanan saldýrý saðlýk çalýþanlarýna yönelik þiddetin boyutunu bir kez daha gözler önüne sererken, reçetelerin etken madde ile yazýlmasýný da tekrar gündeme getirdi.

Tüm Eczacý Ýþverenler Sendikasý Genel Baþkaný Ecz. Nurten Saydan, eczanelere yönelik þiddet olaylarýna karþý bir an önce tedbir alýnmasý gerektiðine vurgu yaparken, eþdeðer ilaç konusunda da "Saðlýk Bakanlýðý eþdeðer ilacýn ne olduðunu vatandaþa anlatmalý" dedi.

Mersin'de yaþanan olayla birlikte hem eczane çalýþanlarýna karþý þiddet konusunun, hem de eþdeðer ilaç konusundaki bilgisizliðin tekrar gündeme geldiðini söyleyen Saydan, "Yapýlan saldýrýyý lanetliyoruz. Saðlýk çalýþanlarýna yapýlan saldýrý, tedavi bekleyen hastalarýn saðlýk hizmetine eriþmesini gasp eden bir suç olup, Türk Ceza Kanununda gerekli düzenlemenin bir an önce yapýlmasý, eczacýlara ve saðlýk çalýþanlarýna yönelik bu saldýrýlarýn bir an önce durdurulmasý ve önlenmesi için Ýçiþleri Bakanlýðý ile Emniyet Genel Müdürlüðünün gereken tüm tedbirleri almasý gerekmektedir" dedi.

 

SAÐLIK BAKANLIÐI "EÞDEÐER ÝLAÇ KONUSUNDA VATANDAÞI BÝLGÝLENDÝRMELÝ"

Eþdeðer ilaç konusuna da deðinen Ecz. Nurten Saydan, reçetelere firma adý ile deðil etken madde adý ile ilaç yazýlmasý gerektiðini belirterek, etken madde ile yazýlan reçeteden tasarruf saðlanacaðýný ifade etti.

Saydan, eþdeðer ilaçlarýn, orijinal ilaçlarla ayný etken maddeyi, ayný miktarda içeren, ayný farmasötik özelliklere sahip, hasta üzerinde ayný tedaviyi saðladýðý biyoeþdeðerlik çalýþmalarla kanýtlandýðýný belirterek, þöyle devam etti:

"Orijinal ilaç ile eþdeðer ilacýn insan vücudundaki etkisi, yani biyoyararlanýmý aynýdýr. Eþdeðer ilaçlarýn ayný etkiyi saðlamadýðý yönündeki söylemlerin hiçbir bilimsel dayanaðý yoktur.

Reçetelere ilaç yazýlýrken ticari marka isimlerinin deðil, etken maddesinin yazýlmasý gerekmektedir. Çünkü, ilacýn etkisi ticari isminden deðil, etken maddesinden gelmektedir. Hastalarý iyileþtiren ilaçlarýn ticari isimleri deðil etken maddeleridir.

Piyasada bulunmayan ilaçlardan, hastalarýn ödemek zorunda kaldýðý fiyat farklarýndan ve iller arasý takasýn da yasak olmasýndan dolayý, hastalara son dönemde verilen eþdeðer miktarýnda artýþ yaþanmaktadýr. Raporlarda ilaçlar etken maddesi ile yazýlmakta olup þimdiye kadar hiçbir sorun yaþanmamýþtýr. Reçetelerde de ilaç ismi deðil etken maddenin yazýlmasý bu konuda yaþanan sorunlarý ortadan kaldýracak ve devletin ve hastalarýn ciddi anlamda tasarruf etmesi saðlanacaktýr."

Yetkililerin vatandaþý eþdeðer ilaç konusunda bilgilendirme çalýþmalarýný etkin bir þekilde yapmalarý gerektiðine deðinen Saydan þöyle devam etti:

"Eþdeðer ilaç konusundaki önyargýlarý yýkmak ve yaþanan bu tür þiddet olaylarýnýn önüne geçmek için, Saðlýk Bakanlýðý ve SGK'nýn eþdeðer ilaçlar konusunda vatandaþlarý bilgilendiren çalýþmalar yapmalarý, görsel ve yazýlý basýn ile sosyal medyada etkin bir þekilde bu konuyu gündeme getirmeleri gerekmektedir.

Eczane eczacýlarýnýn sendikasý TEÝS olarak vatandaþlarýmýza önemle belirtmek isteriz ki: “Eþdeðer ilaç doðru ilaçtýr,yanlýþ ilaç deðildir. Ýlaç; gücünü ticari isminden deðil, içindeki etken maddesinden alýr.”

Reçetelerin etken madde ile yazýlmasý hem ülkemiz için hem de hastalarýmýz için büyük yarar saðlayacak bir uygulama olacaðýndan, yerli ilaç politikamýza çok ciddi katký saðlayacak bu düzenlemenin bir an önce hayata geçirilmesi gerekmektedir.

Eczacýlar dahil tüm saðlýk Personeline yapýlan ve halk saðlýðýný gasp eden saldýrýlarýn Türk Ceza Kanununda yapýlacak düzenleme ile en aðýr þekilde cezalandýrýlmasý için gereðinin bir an önce yapýlmasýný talep ediyor, saldýrýda yaralanan eczacýmýza ve eczane personeline acil þifalar diliyoruz.”


Gaziantepli Ünlü Ýþadamý Ahmet Tatar Hayatýný Kaybetti

Elazýð depreminde ölü sayýsý 39’a yükseldi

TEMA Vakfý’nýn kurucusu ve Onursal Baþkaný Hayrettin Karaca yaþamýný yitirdi.

Kýþ Aylarýnda Cildiniz Ayrý Bir Özen Ýster

SAÐLIKTA ÞÝDDET DURDURULMALIDIR!

Sünnet Hakkýnda Merak Edilen Her Þey!

BU BESÝNLER GRÝP VE SOÐUK ALGINLIÐINA ÝYÝ GELÝYOR

KAPAK TAMÝRÝ KOLTUK ALTINDAN YAPILDI 2 HAFTADA SEFERLERE BAÞLADI

8 yýl ücretsiz kolej eðitimi için Darüþþafaka sýnavý 31 Mayýs’ta

KADINLIÐIN SONU DEÐÝL, SAÐLIKLI BÝR YAÞAMIN BAÞLANGICI: HÝSTEREKTOMÝ

2020'ye en çok sigara içilen 40'ýncý ülke olarak giren Türkiye'de hedef tütünsüz yaþam

Hasta yakýný saðlýk teknikerinin elmacýk kemiðini kýrdý!

Zengin dilenci yine ortaya çýktý! Þimdi de Gaziantep’te….

Özel Gaziantep Anka Hastanesi’nde gerçekleþtirilen baþarýlý ameliyatla saðlýðýna kavuþtu.

Gaziantep'te Ebeveynlere Cihaz Desteði Verildi

HAMÝLELÝKTE DOÐRU SANILAN 10 YANLIÞ!

Kýþ aylarýnda uyuza dikkat!

Gaziantep'te trafik kazasý: 3 yaralý

MEDÝCAL PARK’TA DÜNYAYA GELEN PREMATÜRE BEBEKLER BULUÞTU

Organ Baðýþý ve Farkýndalýk

Prematüre bebeklerde BESLENME SORUNLARI

ANKA HASTANESÝ DESTEÐÝYLE NRP EÐÝTÝMÝ

LÝPOSAKÞIN UYGULAMASI ÝLE ÝNATÇI YAÐLARDAN KURTULUN

PREDÝYABET OKULU HÝZMETE AÇILDI

GAÜN Hastanesi’nde “Dünya Diyabet Günü” Etkinlikleri

BÜYÜKÞEHÝR HASTANESÝ 3 MÝLYON KÝÞÝYE SAÐLIK HÝZMETÝ VERDÝ

14 KASIM DÜNYA DÝYABET GÜNÜ

Kýz çocuklarý için HPV aþýsýnýn önemi

ANKA Hastanesinde Yeni Görevlendirme

ÖZEL MMT AMERÝKAN HASTANESÝ’NE YENÝ GENEL MÜDÜR

Gözlükevi, hizmete girdi.

SAÐLIÐINA KAVUÞTURDUÐU LÖSEMÝLÝ ÇOCUKLARLA YILLAR SONRA BULUÞTU...

HATEM’DE OBEZÝTE CERRAHÝSÝ ÝLE SAÐLIÐINA KAVUÞTU

10 KASIM ATATÜRK’Ü ANMA TÖRENÝ

ORGAN BAÐIÞINI ARTTIRMALIYIZ..!

DEVA ÖZEL AMBULANS SERVÝSÝ

Estetik Bölgede ÝMPLANTOLOJÝ

SANKO ÜNÝVERSÝTESÝ 2018 – 2019 AKADEMÝK YILI AÇILIÞ TÖRENÝ

MEDÝCAL PARK GAZÝANTEP HASTANESÝ’NÝN KALÝTESÝ TESCÝLLENDÝ

DÜNYA’DA 5.VAKA

İLETİŞİM

  SaÄŸlık Dünyası Dergisi
Gazimuhtarpaşa Bulvarı Efes İşmerkezi Kat 3 No 8 Şehitkamil/ Gaziantep
  SMS Message
  0536 233 91 01
  info@saglikilan.com