SAÄžLIK DÃœNYASI

Ülkemizde 2. kez ve Gaziantepte ilk kez lokal anestezi ile tükürük bezi tümörü cerrahisi

Ülkemizde 2. kez ve Gaziantepte ilk kez Dr. Ersin Arslan EAH KBB Kliniðinde Lokal anestezi ile hasta tamamen uyanýkken süperfisiyal parotidektomi(parotis tükürük bezi tümorü cerrahisi) 67 yaþýndaki Hasan Eryiðit isimli hastaya KBB uzmaný Dr. Secaattin Gülþen tarafýndan yapýldý. 

Parotis tükürük bezi her iki kulak altýnda bulunan ve içinden yüz kaslarýný çalýþtýran yüz sinirinin geçtiði en büyük tükürük bezidir. Bu bezdeki kitlesel büyümelerin % 80 i iyi huyludur ve yüz sinirinin üst kýsmýnda yerleþim gösterir.  Kitle hakkýnda muayene bulgularý, ultrasonografi, bilgisayarlý tomografi ve MR  genelde bir fikir vermekle birlikte, kesin taný için kitlenin çýkarýlýp patoloji uzmaný tarafýndan incelenmesi gereklidir. Kitle iyi huylu bile olsa zamanla bölgesel  olarak büyüyerek önemli estetik sorun oluþturmasý yanýnda bazen habis tümörlerede dönüþebileceðinden dolayý ameliyatý gerektirir. Eðer habis hastalýk düþünülmüyorsa  parotis bezinin yüz sinirinin üstünde kalan lobunun çýkarýlmasý (süperficial parotidektomi) yeterlidir  . Bu ameliyatta kulak önünden baþlayýp cilt kývrýmlarýna uygun bir kesi kulak memesi altýna kývrýlarak “S” þeklinde uzatýlýr. Bezin kýlýfý (fasyasý) bulunup  derinleþtirilerek önce yüz siniri bulunur ve ortaya konur. Sonrasýnda sinirin dallarý korunarak tümör çýkarýlýr.  Eðer operasyon esnasýnda yüz siniri derininde tümör de olduðu tesbit edilirse sinir lifleri kolayca askýya alýnarak 15 dk gibi kýsa bir ekstra zaman içerisinde derin lob çýkartmakta mümkündür. Fakat bu uygulamaya nadiren baþvurmak zorunda kalýyoruz. Fasiyal(yüz) sinirini tanýmak ve korumak bu ameliyatýn en önemli aþamasýdýr. Fasiyal sinir yüz kaslarýný uyararak mimik hareketlerinin gerçekleþtirilmesini saglar, fasiyal sinir hasarý durumunda yüz felci denen durum ortaya çýkar ki bu durumda yüzün o tarafý hareketsiz kalýr. Parotis tükürük bezi ameliyatýndan sonra kitleyi çýkarma sýrasýnda sinir üzerindeki hamlelere baðlý olarak sinirdeki ödemden dolayý geçici, týbbi tedavi ile düzelen parezi olabilir.

Parotis tükürük bezi  ameliyatlarý çoðunlukla genel anestezi altýnda yapýlmaktadýr. Bize baþvuran hastamýzýn ileri derecede akciðer ve kalp problemleri olmasý nedeni ile hastamýza lokal anestezi ile boyundaki sinirlere blok yaparak ameliyat edeceðimiz bölgeyi uyuþturarak ameliyatý gerçekleþtirdik. Bu ameliyatýn lokal anestezi ile yapýlmasý yüz sinirinin fonksiyonlarýný anlýk olarak kontrol edebilme imkaný vermesi son derece faydalýdýr. Yüz sinirine yaklaþtýðýmýzda hastanýn yüzünde çekme olmasý hastanýn bunu hissetmesi ve yüzü açýk býrakarak ameliyat yapýldýðýndan yüz sinirine yaklaþtýðýmýz anda yüzde hareket olmasý bizleri yüz siniri hasarýndan sakýndýran önemli bir durumdur. Lokal anestezinin diðer bir avantajý ise hastanede ameliyat sonrasý yatýþ gerektirmemesidir, hastamýz ayný gün ameliyattan sonra 1-2 saat içinde taburcu edilmiþtir. Boyundaki sinirleri bloke edip uyuþturduðumuz için hastalar ameliyat sonrasý dahi ameliyat bölgesinde aðrý hissetmemektedir ve aðrý kesici ihtiyaçlarý azalmaktadýr. Lokal anestezinin genel anesteziye göre hayli avantajlarý bulunmaktadýr boyundaki kitleleri bu yöntemle hastalara genel anestezi vermeden ameliyat edebilmekteyiz. Boyun bölgesinde anestezi saðalamak sinir bloðu yapmak 15 dakika süren aðrýsýz bir iþlemdir, boyundaki anestezinin etkisi 8-12 saat kadar sürmektedir ve son derece güvenli bir yöntemdir.


Gaziantepli Ünlü Ýþadamý Ahmet Tatar Hayatýný Kaybetti

Elazýð depreminde ölü sayýsý 39’a yükseldi

TEMA Vakfý’nýn kurucusu ve Onursal Baþkaný Hayrettin Karaca yaþamýný yitirdi.

Kýþ Aylarýnda Cildiniz Ayrý Bir Özen Ýster

SAÐLIKTA ÞÝDDET DURDURULMALIDIR!

Sünnet Hakkýnda Merak Edilen Her Þey!

BU BESÝNLER GRÝP VE SOÐUK ALGINLIÐINA ÝYÝ GELÝYOR

KAPAK TAMÝRÝ KOLTUK ALTINDAN YAPILDI 2 HAFTADA SEFERLERE BAÞLADI

8 yýl ücretsiz kolej eðitimi için Darüþþafaka sýnavý 31 Mayýs’ta

KADINLIÐIN SONU DEÐÝL, SAÐLIKLI BÝR YAÞAMIN BAÞLANGICI: HÝSTEREKTOMÝ

2020'ye en çok sigara içilen 40'ýncý ülke olarak giren Türkiye'de hedef tütünsüz yaþam

Hasta yakýný saðlýk teknikerinin elmacýk kemiðini kýrdý!

Zengin dilenci yine ortaya çýktý! Þimdi de Gaziantep’te….

Özel Gaziantep Anka Hastanesi’nde gerçekleþtirilen baþarýlý ameliyatla saðlýðýna kavuþtu.

Gaziantep'te Ebeveynlere Cihaz Desteði Verildi

HAMÝLELÝKTE DOÐRU SANILAN 10 YANLIÞ!

Kýþ aylarýnda uyuza dikkat!

Gaziantep'te trafik kazasý: 3 yaralý

MEDÝCAL PARK’TA DÜNYAYA GELEN PREMATÜRE BEBEKLER BULUÞTU

Organ Baðýþý ve Farkýndalýk

Prematüre bebeklerde BESLENME SORUNLARI

ANKA HASTANESÝ DESTEÐÝYLE NRP EÐÝTÝMÝ

LÝPOSAKÞIN UYGULAMASI ÝLE ÝNATÇI YAÐLARDAN KURTULUN

PREDÝYABET OKULU HÝZMETE AÇILDI

GAÜN Hastanesi’nde “Dünya Diyabet Günü” Etkinlikleri

BÜYÜKÞEHÝR HASTANESÝ 3 MÝLYON KÝÞÝYE SAÐLIK HÝZMETÝ VERDÝ

14 KASIM DÜNYA DÝYABET GÜNÜ

Kýz çocuklarý için HPV aþýsýnýn önemi

ANKA Hastanesinde Yeni Görevlendirme

ÖZEL MMT AMERÝKAN HASTANESÝ’NE YENÝ GENEL MÜDÜR

Gözlükevi, hizmete girdi.

SAÐLIÐINA KAVUÞTURDUÐU LÖSEMÝLÝ ÇOCUKLARLA YILLAR SONRA BULUÞTU...

HATEM’DE OBEZÝTE CERRAHÝSÝ ÝLE SAÐLIÐINA KAVUÞTU

10 KASIM ATATÜRK’Ü ANMA TÖRENÝ

ORGAN BAÐIÞINI ARTTIRMALIYIZ..!

DEVA ÖZEL AMBULANS SERVÝSÝ

Estetik Bölgede ÝMPLANTOLOJÝ

SANKO ÜNÝVERSÝTESÝ 2018 – 2019 AKADEMÝK YILI AÇILIÞ TÖRENÝ

MEDÝCAL PARK GAZÝANTEP HASTANESÝ’NÝN KALÝTESÝ TESCÝLLENDÝ

DÜNYA’DA 5.VAKA

İLETİŞİM

  SaÄŸlık Dünyası Dergisi
Gazimuhtarpaşa Bulvarı Efes İşmerkezi Kat 3 No 8 Şehitkamil/ Gaziantep
  SMS Message
  0536 233 91 01
  info@saglikilan.com