SAÄžLIK DÃœNYASI

ÝDAM VEYA HADIM ÇÖZÜM DEÐÝLDÝR!!!

Gaziantep Kilis Tabip Odasýnýn da içerisinde bulunduðu Gaziantep Sivil Toplum Platformu olarak,  ÝDAM VEYA HADIM ÇÖZÜM DEÐÝLDÝR!!! ÇOCUKLAR  ÝÇÝN KORKULARIMIZLA AYRIÞMAYA SON VERELÝM!!!  Çocuklara Yönelik Cinsel Ýstismar konulu ortak basýn açýklamasý, 13.07.2018 günü saat 17.30’da Gaziantep Barosunda yapýldý.

 

Son dönemlerde hemen her gün medyaya yansýyan çocuk istismarý haberlerini, üzülerek ve tedirginlikle izlemekteyiz. Daha da üzücü olan can yakýcý çocuk istismarlarý tartýþýlýrken dahi özelikle sosyal medyada herkes konunun özünden uzak, anlýk öfke ve tarafgir bir dille konuþmaktadýr. Oysa zaman, korkularýmýz üzerinden ayrýþýlacak zaman deðildir. Çocuklar üzerinden yaþadýðýmýz korkularýmýz, toplumsal ayrýþmadan uzak, siyasetler üstü benimsenmeli ve çözüm üretilmelidir.

 

Unutulmamalýdýr ki öncelikli sorumluluk devletindir. Çocuklarý ancak güçlü bir sosyal hizmetler aðý üzerine inþa edilmiþ çocuk koruma ve adalet sistemi ile koruyabiliriz. Devletin de BM Çocuk Haklarýna Dair Sözleþmesi ile, önleyici bir sistem kurarak çocuklarý ihmal ve istismardan korumayý taahhüt etmiþ olduðunu hatýrlatmak isteriz. Bu nedenle de ilk adým suçun tespiti ve nasýl cezalandýrýlacaðý deðil, bu tür eylemlerin nasýl önlenebileceði noktasýna yoðunlaþmak olmalýdýr. Ayrýca þiddetin þiddeti beslediðini bilerek, bu tür haberlerin yazýlý ve görsel medyada yer alma þekline de özen gösterilmesi gerekmektedir.

 

Yaþanan çocuk istismarlarýndan ( fiziksel, duygusal, cinsel) en aðýr biçimi olan çocuk cinsel istismarlarýný, münferit, sapýk, hasta, insanlarýn gerçekleþtirdiðini iddia etmek ve de çözüm olarak idam ve hadým cezasý talep etmek çözümden uzaktýr. Ayrýca bu bakýþ açýsýnýn hem þiddeti aklama hem de þiddetle uzaktan yakýndan alakasý olmayan ruhsal hastalýk sahibi bireyleri damgalayarak hedef haline getirme riski taþýdýðýný hatýrlatmak isteriz. Kiþilerin uyguladýðý her türlü þiddeti ve cinsel istismarý bir ruhsal hastalýkla açýklamaya çalýþmak yanlýþ olup, cinsel suç olarak tanýmlanan her eylem, salt bir cinsel eylemi deðil, maðdur üzerinde güç uygulama aracý olarak yine þiddeti temsil etmektedir. Bireylerin þiddet ve suç iþleme eðilimlerini yaþadýklarý toplumsal çevreden baðýmsýz bir þekilde düþünmek mümkün deðildir. Bu nedenle suçun önüne geçmenin yolu olarak cinsel suçlarda cinsel isteðin týbbi uygulamalarla azaltýlmasý yöntemine ve daha geneli idam cezasýna iþaret etmek, toplumun vicdanýný rahatlatmak üzere sunulan bir atýmlýk giriþimlerdir ve sorunu çözmekten öte sahte bir arýnma yoluyla üzerini örttüðü için çok daha aðýrlaþmasýna sebebiyet verecektir.

Evrensel deðerlere uygun, bilimsel, çocuk hak ve özgürlüklerini esas alan devletin, yükümlülüklerinin belirlendiði, hukuk güvenliðinin saðlandýðý, toplumsal deðer yargýlarýný koruyucu yöntemler belirlenmelidir.   Baðýmsýz özgür düþüncenin geliþme ortamýna sahip üniversitelerde, bilimsel, akademik çalýþmalar yapýlmalýdýr. Ciddi bir saha çalýþmasý yapýlmalý ve veri toplama, deðerlendirme çalýþmasý gerçekleþtirilmelidir.  Riskler, nedenler belirlenmelidir. Milli Eðitim Bakanlýðý tarafýndan toplumsal cinsiyet eþitliði ve cinsel ve üreme saðlýðý eðitimi müfredata konulmalýdýr.

 

Eril cinsiyetçi söylem ortadan kaldýrýlmalý, dini referanslarla günlük yaþamýn þekillenmemesi adýna hukuki düzenlemelere gidilerek, çocuklarýn cinsel obje olarak deðerlendirmelerinin önüne geçilmelidir. Çocuðun korunmasý ile ilgili müdahale görevini de içeren idari kurumsal yapý olmalýdýr, sivil toplum örgütlerinin dernek ve vakýflarýn baðýmsýz çalýþma yapmasýna fýrsat tanýnmalýdýr, siyasi yakýnlýktan uzak;  çocukla iliþkide bulunan tüm kiþi,  kurum ve kuruluþlarýn, fýrsat eþitliðine, kurallara uygunluðuna ve denetime açýk olmasý saðlanmalýdýr. Ekonomik eþitsizlik ortadan kaldýrýlmalýdýr. Bilimin, eðitimin, sanatýn  geliþiminin önündeki engeller kaldýrýlmalý, toplumun tüm katmanlarýnca ulaþýlabilir olmasý saðlanmalýdýr.

 

Çocuða, kadýna ve hayvana yönelik þiddet, toplumsal þiddetin savunmasýz olanda yoðunlaþmasýdýr. Gücün çürümüþlüðü her türlü insani deðer  yargýsýndan uzak bir biçimde tezahür etmektedir. Ancak bunun çözümünü, salt ceza kanunlarýnda yapýlacak deðiþikliklerde görmek,  hukuk bilimine haksýzlýk olduðu gibi, eðitim programlarý, çocuk koruma politikalarý ile uðraþmak yerine meselenin kendisini unutmak, sorunu suç iþlendikten sonra faillerin bedenleri üzerinden kýsasa kýsas yöntemiyle ortadan kaldýrmak çabasýdýr. Meselenin bütüncül çözümü için öncelikle Meclis’te önerilen çocuk hak ihlallerine iliþkin komisyonlarýn hýzlýca kurulmasý, yýllardýr bekletilen Çocuða Yönelik Þiddeti Önleme Ulusal Eylem Planý’nýn çýkmasý ve uygulanmaya baþlanmasý, bu alanda çalýþan sivil toplum örgütleriyle ortak çalýþmalar yürütülmesi ve bu çalýþmalarýn kamu idaresi tarafýndan desteklenmesi gerekmektedir. Ýþin adalete yansýmasý halinde ise ceza adalet sistemi; yargýlamalarýn çok uzun sürmesi, takdiri indirim sebeplerinin uygulanma biçimi, yetersiz delil toplanmasý gibi sebeplerle sanýklar için caydýrýcý olmaktan uzaktýr. Ceza adalet sisteminin amaca uygun iþlemesi için eksikliklerin sebebinin araþtýrýlmasýný, bunlarý gidermek için gerekli yasal ve idari düzenlemelerin acilen yapýlmasýný talep ediyoruz. Ayrýca çocuðun maðdur ve suç tanýðý olduðu unutulmamalý! Çocuðun ifadesi tek seferde Çocuk Ýzlem Merkezlerinde ve üniversitelerin Çocuk Koruma Birimlerinde gerçekleþtirilmeli, çocuðun ifadesinin tekrar tekrar farklý dava süreçlerinde alýnmasýndan kaçýnýlmalýdýr. Hukuk güvenliði ve belirliliði saðlanmalý, vatandaþlara ayný olaya ayný hukuksal korunmanýn ayrýmsýz herkes için uygulanacaðý inancý saðlanmalýdýr. Fahiþ cezalar sonucunda cezasýzlýk halinin ortaya çýkmasýna engel olunmalý, adil yargýlama ile evrensel deðerlere uygun cezalandýrma olmalýdýr.

 

Çocuða yönelik þiddet 3-5 münferit olaydan ibaret olarak ele alýnmadan, görünür olan ve olmayan çok sayýda þiddet türü ve vakasýnýn mevcut olduðu ve tüm istismar hallerinin bir bütün olduðu, çok zaman iç içe geçtiði  bilinciyle hareket edilmelidir.

 

Ýdam ve hadým cezasýnýn uygulandýðý ülkelerdeki sonuçlara bakýldýðýnda, tüm örneklerde görüleceði üzere bir þiddet türünün ortadan kaldýrýlmasý için asla çözüm yöntemi olmadýðý net olarak görülecektir. Çocuk istismarý ve öldürülmeleri üzerinden yaygýnlaþtýrýlan ‘‘idam” veya “kimyasal hadým” gibi giriþimlerin sorunun çözümüne ve çocuklarýn korunmasýna katký saðlamayacaðý gibi bu önlemler yapýsal mekanizmalar oluþturmakla sorumlu devlet yöneticilerinin toplumun öfkesini kendilerinden uzaklaþtýrma ve baþka düzeyde insan haklarý ihlallerine yol açmaktan baþka bir iþe yaramayacaktýr.

 

Çocuða yönelen her türlü istismar için çözüm: çocuða özgü adalet, koruma ve rehabilitasyondur. Bu baðlamda þiddete þiddet ile karþýlýk vermek yerine çocuklarýn korunmasý odaðýnda bütüncül çözümler üretilmelidir.

 

ÝDAM VEYA HADIM ÇÖZÜM DEÐÝLDÝR! ÇÖZÜM ZÝHNÝYETÝN DEÐÝÞMESÝDÝR. ZÝHNÝYET DEÐÝÞMEDÝÐÝ SÜRECE VE  TOPLUM BU KONULARDA EÐÝTÝLMEDÝKÇE ÝDAM CEZASI ÝÞLENEN SUÇLARI AZALTMAYACAÐI GÝBÝ, HAK HUKUK ADALET KAVRAMLARINI DA GÖLGE DE BIRAKACAKTIR.

GAZÝANTEP BAROSU

GAZÝANTEP-KÝLÝS TABÝP ODASI

GAZÝANTEP ECZACI ODASI

CUMHURÝYETCÝ KADINLAR DERNEÐÝ

GAZÝANTEP KULÜBÜ DERNEÐÝ

ATATÜRKÇÜ DÜÞÜNCE DERNEÐÝ GAZÝANTEP ÞUBESÝ

GAZÝANTEP ÝNÞAAT MÜHENDÝSLERÝ ODASI

ÇAÐDAÞ YAÞAMI DESTEKLE DERNEÐÝ GAZÝANTEP ÞUBESÝ

GAZÝANTEP  MÝMAR SÝNAN (DEVRÝM) LÝSESÝ MEZUNLARI VE MENSUPLARI DERNEÐÝ

GAZÝANTEP VEREM SAVAÞ DERNEÐÝ

TANRIDAÐI TURANCILAR DERNEÐÝ

TÜRKÝYE SAKATLAR DERNEÐÝ GAZÝANTEP ÞUBESÝ

GAZÝANTEP ÇEPNÝLÝLER DERNEÐÝ

EÐÝTÝM ÝÞ SENDÝKASI GAZÝANTEP ÞUBESÝ

GAZÝANTEP KÜLTÜR TURÝZM DERNEÐÝ

GAZÝANTEP MÜZE DOSTLARI DERNEÐÝ

GAZÝANTEP LÝONS KULÜBÜ

TÜRK ANNELER DERNEÐÝ GAZÝANTEP ÞUBESÝ

ULUSAL SANAYÝCÝ VE ÝÞADAMLARI DERNEÐÝ (USÝAD)

ZEUGMA KÜLTÜR VE SANAT DERNEÐÝ

GAZÝANTEP AÝLE HEKÝMLÝÐÝ DERNEÐÝ (GAHD)

ATATÜRKÇÜ DÜÞÜNCE DERNEÐÝ ÝSLAHÝYE ÞUBESÝ

GAZÝANTEP GÝÞÝMCÝ KADINLARI DESTEKLEME DERNEÐÝ

BÝRLEÞÝK KAMU ÝÞ KONFEDERASYONU ÝL TEMSÝLCÝLÝÐÝ

TÜRK KADINLARI KÜLTÜR DERNEÐÝ (TÜRKKAD)

TÜRKÝYE KÜÇÜK VE ORTA ÖLÇEKLÝ ÝÞLETMELER SERBEST MESLEK MENSUPLARI VE YÖNETÝCÝLERÝ VAKFI (TOSYÖV)

TÜRK KADINLARI BÝRLÝÐÝ GAZÝANTEP ÞUBESÝ

ODTÜ MEZUNLARI GAZÝANTEP DERNEÐÝ

GAZÝANTEP GÝRÝÞÝMCÝ ÝÞ KADINLARI DERNEÐÝ (GAGÝKAD)

KADIN GÝRÝÞÝMCÝLER DERNEÐÝ (KAGÝDER)

TÜRK ÜNÝVERSÝTELÝ KADINLAR DERNEÐÝ

GAZÝANTEP KADIN SAÐLIÐI DERNEÐÝ

GAZÝANTEP OKUL AÝLE BÝRLÝKLERÝ DERNEÐÝ (GOABDER)

TOPLUM EÐÝTÝMÝ DERNEÐÝ


Gaziantepli Ünlü Ýþadamý Ahmet Tatar Hayatýný Kaybetti

Elazýð depreminde ölü sayýsý 39’a yükseldi

TEMA Vakfý’nýn kurucusu ve Onursal Baþkaný Hayrettin Karaca yaþamýný yitirdi.

Kýþ Aylarýnda Cildiniz Ayrý Bir Özen Ýster

SAÐLIKTA ÞÝDDET DURDURULMALIDIR!

Sünnet Hakkýnda Merak Edilen Her Þey!

BU BESÝNLER GRÝP VE SOÐUK ALGINLIÐINA ÝYÝ GELÝYOR

KAPAK TAMÝRÝ KOLTUK ALTINDAN YAPILDI 2 HAFTADA SEFERLERE BAÞLADI

8 yýl ücretsiz kolej eðitimi için Darüþþafaka sýnavý 31 Mayýs’ta

KADINLIÐIN SONU DEÐÝL, SAÐLIKLI BÝR YAÞAMIN BAÞLANGICI: HÝSTEREKTOMÝ

2020'ye en çok sigara içilen 40'ýncý ülke olarak giren Türkiye'de hedef tütünsüz yaþam

Hasta yakýný saðlýk teknikerinin elmacýk kemiðini kýrdý!

Zengin dilenci yine ortaya çýktý! Þimdi de Gaziantep’te….

Özel Gaziantep Anka Hastanesi’nde gerçekleþtirilen baþarýlý ameliyatla saðlýðýna kavuþtu.

Gaziantep'te Ebeveynlere Cihaz Desteði Verildi

HAMÝLELÝKTE DOÐRU SANILAN 10 YANLIÞ!

Kýþ aylarýnda uyuza dikkat!

Gaziantep'te trafik kazasý: 3 yaralý

MEDÝCAL PARK’TA DÜNYAYA GELEN PREMATÜRE BEBEKLER BULUÞTU

Organ Baðýþý ve Farkýndalýk

Prematüre bebeklerde BESLENME SORUNLARI

ANKA HASTANESÝ DESTEÐÝYLE NRP EÐÝTÝMÝ

LÝPOSAKÞIN UYGULAMASI ÝLE ÝNATÇI YAÐLARDAN KURTULUN

PREDÝYABET OKULU HÝZMETE AÇILDI

GAÜN Hastanesi’nde “Dünya Diyabet Günü” Etkinlikleri

BÜYÜKÞEHÝR HASTANESÝ 3 MÝLYON KÝÞÝYE SAÐLIK HÝZMETÝ VERDÝ

14 KASIM DÜNYA DÝYABET GÜNÜ

Kýz çocuklarý için HPV aþýsýnýn önemi

ANKA Hastanesinde Yeni Görevlendirme

ÖZEL MMT AMERÝKAN HASTANESÝ’NE YENÝ GENEL MÜDÜR

Gözlükevi, hizmete girdi.

SAÐLIÐINA KAVUÞTURDUÐU LÖSEMÝLÝ ÇOCUKLARLA YILLAR SONRA BULUÞTU...

HATEM’DE OBEZÝTE CERRAHÝSÝ ÝLE SAÐLIÐINA KAVUÞTU

10 KASIM ATATÜRK’Ü ANMA TÖRENÝ

ORGAN BAÐIÞINI ARTTIRMALIYIZ..!

DEVA ÖZEL AMBULANS SERVÝSÝ

Estetik Bölgede ÝMPLANTOLOJÝ

SANKO ÜNÝVERSÝTESÝ 2018 – 2019 AKADEMÝK YILI AÇILIÞ TÖRENÝ

MEDÝCAL PARK GAZÝANTEP HASTANESÝ’NÝN KALÝTESÝ TESCÝLLENDÝ

DÜNYA’DA 5.VAKA

İLETİŞİM

  SaÄŸlık Dünyası Dergisi
Gazimuhtarpaşa Bulvarı Efes İşmerkezi Kat 3 No 8 Şehitkamil/ Gaziantep
  SMS Message
  0536 233 91 01
  info@saglikilan.com