SAÄžLIK DÃœNYASI

Eklem Aðrýsýnýn Nedenleri ve?Tedavileri

Özel Gaziantep Akademi Hastanesi  Fiziksel Týp ve Rehabilitasyon Uzmaný Dr. Mehmet Sýddýk Tunçay’’Eklem Aðrýsýnýn Nedenleri ve?Tedavileri’’ hakkýnda bilgilendirdi.

Fiziksel Týp ve Rehabilitasyon Uzmaný Dr. Mehmet Sýddýk Tunçay ‘’; Çevrenizde eklem aðrýlarý probleminden yakýnan kiþilere mutlaka rastlamýþsýnýzdýr. Ya da bu problemi direkt kendiniz yaþýyor olabilirsiniz. Eklem aðrýsýnýn kiþilerin hayatýný ne kadar etkilediðini ancak bu problemi bizzat yaþadýðýnýz zaman anlayabilirsiniz. Sadece yaþayan için deðil ayný zamanda hastanýn yakýnlarý için de sýkýntýlý bir durum olduðunu söyledi.

Hem kiþinin hem de çevresinin üretkenliklerini, psikolojik durumlarýný, olaylara bakýþlarýný etkileyecek ölçüde yaþam kalitesini bozan büyük bir saðlýk sorunudur. Hareket özgürlüðünü engeller, günlük iþlerinizi yapmaktan alýkoyarak, yakýnlarýnýza sergilediðiniz tavýrlarý dahi etkiler.? Eklemler, hareketi kolaylaþtýrmak amacýyla kemikleri birleþtiren, onlarý destekleyen dokulardýr. Halk arasýnda sýklýkla kemiklerin aðrýdýðý düþünülse de, aslýnda çoðunlukla aðrýyan kemikler arasýndaki yumuþak dokulardýr. Yumuþak dokular inflame olduðunda yani iltihaplandýðýnda aðrý hissedilir ve eklem hareketleri kýsýtlanýr. Ýltihap, mikrobik bir iltihap deðildir, vücudun iyileþmeye çalýþma çabasýdýr. Otoimmün denilen rahatsýzlýklardan kaynaklanabilir ve yetersiz beslenme ile alevlenir. 

 

Eklem Aðrýsýnýn Sýk Görüldüðü Yerler ve Aðrýsýnýn Nedenleri? 

Eklem aðrýsý; boyun, bel, çene, omuz, dirsek, el ve ayaklar, bilekler, kalçalar, dizlerde olabilir.? 

Kötü postür: Yanlýþ oturma, uzun süre aralýksýz oturma gibi alýþkanlýklardan veya yanlýþ güçlendirme egzersizlerinden kaynaklanabilir.? 

Ýltihaba Neden Olan Hastalýklar: Kireçleme, romatoid artrit gibi hastalýklar. 

Spor ve Aðýr Kaldýrma: Yapýlan spor tipine göre eklemlere ve vücuda binen yüklerde deðiþmektedir. Örneðin kayakta dizlere aþýrý yüklenme olur. Fitness veya vücut geliþtirmede yapýlan yanlýþ ve aþýrý? yüklenmeler farklý vücut bölgelerinde aðrýya sebep olabilir.? 

Kilo: Özellikle bel, kalça, diz ve ayak eklemlerinde aþýrý yüke baðlý yýpranma nedenidir. Yýpranan eklemler aðrý ve acýya neden olur. 

Hareketsizlik ve Hareketsiz Yaþam Biçimi: Uzun süre hareketsizlik durumunda kaslar ve baðlar zayýfladýðý için eklemlere binen yük artar. Sakatlanma, düþme gibi durumlar sýklaþabilir. Ayný zamanda hareketsiz yaþam biçiminde aðrý algýsý da deðiþmektedir.? 

Yaþlanma:Doðal yaþlanma süreci eklemlerde baþlýca aðrý sebebidir. Yaþla yeterli kollajen sentezlenemez ve kýkýrdak desteði azalýr. Eklemlerin zamanla yýpranmasý belirgin aðrý ve acýya neden olur. 

 

Eklem Aðrýsýnda Tedaviler Nelerdir ?  

Tedavide ilk basamak hastanýn eðitimidir. Hasta öncelikle hastalýðý konusunda bilinçlendirilmelidir. Aðýr egzersizlerden ve zedelenmiþ eklemin aþýrý kullanýlmasýndan sakýnýlmalýdýr. Kilo verilmesi ile aþýrý yük taþýyan eklemlerde þikayetler azalýr. Aðrýlý dönemlerde hastaya istirahat önerilir. 

Düzenli egzersiz: Eklemi çevreleyen kaslar güçlendirilir. Böylece ekleme binen yükün azaltýlmasý saðlanmýþ olur. Ancak uygulanacak egzersiz programýnýn mutlaka hekiminiz tarafýndan düzenlenmesi gerekir. 

Fizik tedavi uygulamalarý: Doktorunuzun önerisiyle etkilenen ekleme sýcak ya da soðuk uygulamalarý, aðrý kesici akým tedavileri ve derin ýsýtýcý tedaviler uygulanabilir.? Nedenlerini saydýðýmýz eklem aðrýsýný hastalar kendi baþlarýna hemen çözmek isterler. Doðal olarak aðrý kesicileri kullanmaya baþlarlar ancak aðrý kesicilerin mide, böbrek, karaciðer, baðýrsaklar ve kalp üzerine ciddi yan etkileri söz konusudur.? 

 

Eklem aðrýlarýnda rahatsýzlýða göre deðiþmekle beraber aðrý kesiciler ve hastalýk düzenleyici ilaçlar çeþit çeþittir. Bunlar arasýnda; 

Kortizon Olmayan Anti-Ýnflamatuar Ýlaçlar(NSAID): Reçetesiz alýnan, dünyada neredeyse her evde bulunabilen ilaçlardýr. Kýsa sürede etki ederler ancak etkileri kalýcý deðildir ve hastalýðý durdurmazlar. Mide de aðrý, ülser, kanama yapabilirler. Karaciðer, böbrek ve kalp üzerine yan etkileri bulunur.? 

Opioid Analjezikler: Aðrý kontrolü amacýyla kullanýlýrlar. Ýncinmelerde, ameliyat sonrasý aðrýlarda ve romatizmada kullanýlýrlar. NSAID grubu denilen aðrý kesici ilaçlara yanýtsýz durumlarda kullanýlýr.  

Kortizonlar:Vücut kortizolünü taklit eden hýzlý etkili ilaçlardýr. Ýnflamasyon denilen iltihabi süreci azaltýr ve Romatoid artrit gibi otoimmün eklem romatizmasýnda kullanýlýrlar. Kemik erimesi, yüksek tansiyon, göz tansiyonu, þeker yükselmesi, enfeksiyonlara yatkýnlýk ve nadiren kýkýrdak çürümesi (avasküler nekroz) gibi yan etkileri vardýr.? 

Hastalýk Düzenleyici Ýlaçlar: Hastalýða sebep olan etmenleri düzenleyen ilaçlardýr. Otoimmün denilen sedef romatizmasý, lupus, inflamatuar baðýrsak hastalýklarý, romatoid artrit gibi çeþitli rahatsýzlýklarda kullanýlýrlar. 

 

Sonuç:? 

Doðal tedaviler eklem aðrýsýnýn çeþitli tiplerinde faydalýdýr. Ancak eðer þikayetleriniz 1 haftadan uzun sürer ise mutlaka bir doktora baþvurmalýsýnýz. Rahatsýzlýðýnýza çeþitli durumlar neden oluyor olabilir. Zararý olmayan tedavi alternatiflerinden fizik tedavi ile çözüm bulanabileceði gibi çeþitli diðer alternatif tedavileri profesyonel aðýzdan öðrenme imkaný kazanabilirsiniz. Basit egzersizler, saðlýklý diyet ve stres kontrolünü saðlýk mensubu tüm çalýþanlar gibi fizik tedavi uzman hekimleri olarak birinci aðýzdan öneriyoruz. Son olarak dirençli ve kronik eklem aðrýlarýnda ise kök hücre önerdiðimiz etkili ve güvenli bir tedavi yöntemidir. Ýhtiyaç halinde uzman bir hekimin yapmasýnda fayda vardýr.


Gaziantepli Ünlü Ýþadamý Ahmet Tatar Hayatýný Kaybetti

Elazýð depreminde ölü sayýsý 39’a yükseldi

TEMA Vakfý’nýn kurucusu ve Onursal Baþkaný Hayrettin Karaca yaþamýný yitirdi.

Kýþ Aylarýnda Cildiniz Ayrý Bir Özen Ýster

SAÐLIKTA ÞÝDDET DURDURULMALIDIR!

Sünnet Hakkýnda Merak Edilen Her Þey!

BU BESÝNLER GRÝP VE SOÐUK ALGINLIÐINA ÝYÝ GELÝYOR

KAPAK TAMÝRÝ KOLTUK ALTINDAN YAPILDI 2 HAFTADA SEFERLERE BAÞLADI

8 yýl ücretsiz kolej eðitimi için Darüþþafaka sýnavý 31 Mayýs’ta

KADINLIÐIN SONU DEÐÝL, SAÐLIKLI BÝR YAÞAMIN BAÞLANGICI: HÝSTEREKTOMÝ

2020'ye en çok sigara içilen 40'ýncý ülke olarak giren Türkiye'de hedef tütünsüz yaþam

Hasta yakýný saðlýk teknikerinin elmacýk kemiðini kýrdý!

Zengin dilenci yine ortaya çýktý! Þimdi de Gaziantep’te….

Özel Gaziantep Anka Hastanesi’nde gerçekleþtirilen baþarýlý ameliyatla saðlýðýna kavuþtu.

Gaziantep'te Ebeveynlere Cihaz Desteði Verildi

HAMÝLELÝKTE DOÐRU SANILAN 10 YANLIÞ!

Kýþ aylarýnda uyuza dikkat!

Gaziantep'te trafik kazasý: 3 yaralý

MEDÝCAL PARK’TA DÜNYAYA GELEN PREMATÜRE BEBEKLER BULUÞTU

Organ Baðýþý ve Farkýndalýk

Prematüre bebeklerde BESLENME SORUNLARI

ANKA HASTANESÝ DESTEÐÝYLE NRP EÐÝTÝMÝ

LÝPOSAKÞIN UYGULAMASI ÝLE ÝNATÇI YAÐLARDAN KURTULUN

PREDÝYABET OKULU HÝZMETE AÇILDI

GAÜN Hastanesi’nde “Dünya Diyabet Günü” Etkinlikleri

BÜYÜKÞEHÝR HASTANESÝ 3 MÝLYON KÝÞÝYE SAÐLIK HÝZMETÝ VERDÝ

14 KASIM DÜNYA DÝYABET GÜNÜ

Kýz çocuklarý için HPV aþýsýnýn önemi

ANKA Hastanesinde Yeni Görevlendirme

ÖZEL MMT AMERÝKAN HASTANESÝ’NE YENÝ GENEL MÜDÜR

Gözlükevi, hizmete girdi.

SAÐLIÐINA KAVUÞTURDUÐU LÖSEMÝLÝ ÇOCUKLARLA YILLAR SONRA BULUÞTU...

HATEM’DE OBEZÝTE CERRAHÝSÝ ÝLE SAÐLIÐINA KAVUÞTU

10 KASIM ATATÜRK’Ü ANMA TÖRENÝ

ORGAN BAÐIÞINI ARTTIRMALIYIZ..!

DEVA ÖZEL AMBULANS SERVÝSÝ

Estetik Bölgede ÝMPLANTOLOJÝ

SANKO ÜNÝVERSÝTESÝ 2018 – 2019 AKADEMÝK YILI AÇILIÞ TÖRENÝ

MEDÝCAL PARK GAZÝANTEP HASTANESÝ’NÝN KALÝTESÝ TESCÝLLENDÝ

DÜNYA’DA 5.VAKA

İLETİŞİM

  SaÄŸlık Dünyası Dergisi
Gazimuhtarpaşa Bulvarı Efes İşmerkezi Kat 3 No 8 Şehitkamil/ Gaziantep
  SMS Message
  0536 233 91 01
  info@saglikilan.com