SAÄžLIK DÃœNYASI

Modern Çaðýn Hastalýðý: Ýnternet

Ýnternet baðýmlýlýðýnýn, özellikle çocuklarda modern çaðýn hastalýklarýndan biri olarak kabul edildiðini söyleyen Özel MMT Amerikan Hastanesi Psikoloðu Gonca Hasgül, bu baðýmlýlýðýn hem psikolojik hem de fiziksel sorunlara yol açtýðýný belirtti.

Özel MMT Amerikan Hastanesi Psikoloðu Gonca Hasgül, çocuklarda artan internet baðýmlýlýðýna dikkat çekti. Özellikle çocuklarýn çok küçük yaþtan itibaren cep telefonlarý sayesinde internet ve sanal ortama baðýmlýlýðýnýn arttýðýný dile getiren Hasgül, küçük yaþtan itibaren sussun, oyalansýn veya aðlamasýn diye eline tablet ya da cep telefonu verilen çocuklarýn sanal dünyadan koparýlmasýnýn zor olduðunu dile getirdi.

Ýnterneti doðru ve sýnýrlý þekilde kullanmanýn önemine deðinen Psikolog Gonca Hasgül, “Okullarýn ve ailelerin çocuklara yeterli sosyalleþme ortamý sunamamalarýna karþýn az da olsa bir alternatif olma niteliði taþýyabilir; çünkü arkadaþlarýyla sürekli iletiþim içinde olmak çocuðun aidiyet ve önemsenme ihtiyacýný karþýlayabilmektedir. Çocuk kendini sanal dünyanýn tehlikelerinden nasýl koruyacaðýný bilemez. Bir konu ile ilgili araþtýrma yaptýðýmýzda doðru olan ve olmayan binlerce bilgiyle karþýlaþýyoruz. Çocuk hangisinin doðru hangisinin yanlýþ olduðunu ayýrt edemeyebilir, yanlýþ bilgiyi doðru zannedip buna inanabilir, cinsel içeriklerle ya da uygun olmayan reklamlara maruz kalabilirler. Küçük yaþtan itibaren sussun,  oyalansýn veya aðlamasýn diye eline tablet ya da cep telefonu verilen ortamda yetiþen çocuklarý. Bu sanal dünyadan ayýrabilmek de son derece zordur. Çocuklar illa internet kullanacaksa; ebeveyn kontrolünde kullanmalýdýr” dedi.

Psikolog Gonca Hasgül, internet kullanýmý ile ilgili olarak kendisine en çok sorulan sorularý ve cevaplarý ise þöyle sýraladý;

 

• Teknolojinin çocuklara sunduðu avantajlar neler?

Doðru bir þekilde ve sýnýrlý süreli kullanýldýðýnda bilgiye ulaþma, araþtýrma yapma ve merak uyandýrarak bilme isteðinde artýþ türünde eðilimler yaratmaya baðlý olarak yaratýcý düþünceyi desteklemektedir. Okullarýn ve ailelerin çocuklara yeterli sosyalleþme ortamý sunamamalarýna karþýn az da olsa bir alternatif olma niteliði taþýyabilir; çünkü arkadaþlarýyla sürekli iletiþim içinde olmak çocuðun aidiyet ve önemsenme ihtiyacýný karþýlayabilmektedir.

 

• Teknolojinin çocuklara sunduðu dezavantajlar neler?

Çocuk kendini sanal dünyanýn tehlikelerinden nasýl koruyacaðýný bilemez. Bir konu ile ilgili araþtýrma yaptýðýmýzda doðru olan ve olmayan binlerce bilgiyle karþýlaþýyoruz. Çocuk hangisinin doðru hangisinin yanlýþ olduðunu ayýrt edemeyebilir, yanlýþ bilgiyi doðru zannedip buna inanabilir, cinsel içeriklerle ya da uygun olmayan reklamlara maruz kalabilirler. Ayrýca çocuðun sanal dünyada fazla vakit geçirmesi okulda öðrenme sorunlarý, dikkat daðýnýklýðý, takýntýlar, iliþki kurmada yetersizlik gibi birçok probleme neden olabilir. 

 

• Çocuk teknolojiyle kaç yaþýnda tanýþmalý?

Bu noktada kesin bir þey söylemek zor, ancak küçük yaþlarda tabi ki önerdiðimiz bir durum deðil; çünkü küçük bir çocuðun gerçek iliþkileri deneyimlemeye ihtiyacý var. Oyun oynamak, akran iliþkisi, geliþimsel döneme baðlý görevler vs. çocuðun Facebook’ta sayfa açmasýndan daha önemlidir. Küçük yaþtan itibaren sussun/oyalansýn/aðlamasýn diye eline tablet ya da cep telefonu verilen ortamda yetiþen çocuklarý. Bu sanal dünyadan ayýrabilmek de son derece zordur.

 

• Anne-babanýn tutum ve davranýþý nasýl olmalý?

Öncelikle ebeveynler, çocuklarýn sanal aðlarla iliþkilerini yasaklamak yerine yönetebilmeli, bu konuda çocuðu bilinçlendirmek ve eðitmek son derece önemli. Mutlaka koruyucu að ve programlarýn kullanýlmasý gerekiyor. Ebeveynler; çocuðun kimlerle neler yazýþtýðýnýn, neler araþtýrdýðýnýn, sanal dünyayla ne kadar vakit geçirdiðinin farkýnda olmalýdýr. Çocuða mutlaka ‘Sanal Dünya Mahremiyeti’ kazandýrýlmalýdýr yani her türlü kiþisel ve mahrem bilgisini paylaþmamsý konusunda bir bilinç oluþturulmalýdýr. Aile iliþkilerindeki eksiklikler de bu duruma neden olabileceðinden ailelerin sanal medya kullaným alýþkanlýklarýný gözden geçirmeleri, aile içi iletiþimi artýrmalarý ve gerekirse çocuðu spor/sanat gibi etkinliklere yönlendirmeleri gerekmektedir. 

 

• Bugünkü þartlarda cep telefonu çocuklara kaç yaþýnda alýnmalý?

Bu soruya aslýnda “ Ne Kadar Gerekli?” diye bakmamýz gerekiyor. Ýstatistik kurumunun verilerine göre ortalama yaþ 10. Ancak çocuðun telefonu bilinçli bir þekilde kullanabilmesi için belirli bir olgunluk düzeyine ulaþmasý gerekiyor. Bu yüzden özelliklede internet baðlantýsý olan akýllý telefonlar 15 yaþtan önce önerilmemelidir.

 

• Okulda cep telefonu kullanýlmalý mý yoksa uzak tutulmalý mý?

 Telefon illa taþýnacaksa; ders sýrasýnda sessiz deðil mutlaka kapalý konumda olmalýdýr. Ancak okula giriþ ve çýkýþlarda açýk olmasý daha uygundur. Yine burada da ebeveyn ve öðretmen kontrolü önemlidir. Gerek telefon gerek medya kullanýmý konusunda öðretmenlerin ve ailelerin kesin kararlýlýk göstermeleri ve bunlar kullanýlacaksa belirli kurallarýn konulup mutlaka uyulmasýnýn saðlanýlmasý gerekmektedir.


Gaziantepli Ünlü Ýþadamý Ahmet Tatar Hayatýný Kaybetti

Elazýð depreminde ölü sayýsý 39’a yükseldi

TEMA Vakfý’nýn kurucusu ve Onursal Baþkaný Hayrettin Karaca yaþamýný yitirdi.

Kýþ Aylarýnda Cildiniz Ayrý Bir Özen Ýster

SAÐLIKTA ÞÝDDET DURDURULMALIDIR!

Sünnet Hakkýnda Merak Edilen Her Þey!

BU BESÝNLER GRÝP VE SOÐUK ALGINLIÐINA ÝYÝ GELÝYOR

KAPAK TAMÝRÝ KOLTUK ALTINDAN YAPILDI 2 HAFTADA SEFERLERE BAÞLADI

8 yýl ücretsiz kolej eðitimi için Darüþþafaka sýnavý 31 Mayýs’ta

KADINLIÐIN SONU DEÐÝL, SAÐLIKLI BÝR YAÞAMIN BAÞLANGICI: HÝSTEREKTOMÝ

2020'ye en çok sigara içilen 40'ýncý ülke olarak giren Türkiye'de hedef tütünsüz yaþam

Hasta yakýný saðlýk teknikerinin elmacýk kemiðini kýrdý!

Zengin dilenci yine ortaya çýktý! Þimdi de Gaziantep’te….

Özel Gaziantep Anka Hastanesi’nde gerçekleþtirilen baþarýlý ameliyatla saðlýðýna kavuþtu.

Gaziantep'te Ebeveynlere Cihaz Desteði Verildi

HAMÝLELÝKTE DOÐRU SANILAN 10 YANLIÞ!

Kýþ aylarýnda uyuza dikkat!

Gaziantep'te trafik kazasý: 3 yaralý

MEDÝCAL PARK’TA DÜNYAYA GELEN PREMATÜRE BEBEKLER BULUÞTU

Organ Baðýþý ve Farkýndalýk

Prematüre bebeklerde BESLENME SORUNLARI

ANKA HASTANESÝ DESTEÐÝYLE NRP EÐÝTÝMÝ

LÝPOSAKÞIN UYGULAMASI ÝLE ÝNATÇI YAÐLARDAN KURTULUN

PREDÝYABET OKULU HÝZMETE AÇILDI

GAÜN Hastanesi’nde “Dünya Diyabet Günü” Etkinlikleri

BÜYÜKÞEHÝR HASTANESÝ 3 MÝLYON KÝÞÝYE SAÐLIK HÝZMETÝ VERDÝ

14 KASIM DÜNYA DÝYABET GÜNÜ

Kýz çocuklarý için HPV aþýsýnýn önemi

ANKA Hastanesinde Yeni Görevlendirme

ÖZEL MMT AMERÝKAN HASTANESÝ’NE YENÝ GENEL MÜDÜR

Gözlükevi, hizmete girdi.

SAÐLIÐINA KAVUÞTURDUÐU LÖSEMÝLÝ ÇOCUKLARLA YILLAR SONRA BULUÞTU...

HATEM’DE OBEZÝTE CERRAHÝSÝ ÝLE SAÐLIÐINA KAVUÞTU

10 KASIM ATATÜRK’Ü ANMA TÖRENÝ

ORGAN BAÐIÞINI ARTTIRMALIYIZ..!

DEVA ÖZEL AMBULANS SERVÝSÝ

Estetik Bölgede ÝMPLANTOLOJÝ

SANKO ÜNÝVERSÝTESÝ 2018 – 2019 AKADEMÝK YILI AÇILIÞ TÖRENÝ

MEDÝCAL PARK GAZÝANTEP HASTANESÝ’NÝN KALÝTESÝ TESCÝLLENDÝ

DÜNYA’DA 5.VAKA

İLETİŞİM

  SaÄŸlık Dünyası Dergisi
Gazimuhtarpaşa Bulvarı Efes İşmerkezi Kat 3 No 8 Şehitkamil/ Gaziantep
  SMS Message
  0536 233 91 01
  info@saglikilan.com