SAÄžLIK DÃœNYASI

DÝYABETLÝ ÇOCUKLARIMIZA SAHÝP ÇIKALIM

Prof. Dr. Mehmet Keskin, tip 1 diyabet hastasý çocuklar için hem yetkililere hem ailelere hem de okullara önemli önerilerde bulundu.Gaziantep Üniversitesi Þahinbey Araþtýrma ve Uygulama Hastanesi Çocuk Endokrinoloji ve Metabolizma Uzmaný Prof. Dr. Mehmet Keskin, çocuklardaki tip 1 diyabet hastalýðý ile ilgili Gaziantep Mega Haber’e açýklamalarda bulundu.Keskin, tip 1 diyabet hastalýðýný taþýyan çocuklar için evde, okulda veya kreþte neler yapýlabileceðini de anlattý.

 

KESKÝN, TÝP 1 DÝYABETÝ ANLATTI

Öncelikle tip 1 diyabet hastalýðý hakkýnda bilgi veren Prof. Dr. Mehmet Keskin, “Vücudumuzda artan þekeri kullanabilmemiz için insülin denen hormona gereksinim duyuyoruz. Bu hormon da pankreastan salýnýyor. Eðer pankreastan bu insülin yetersiz þekilde salýnýrsa oluþan tablo tip 1 diyabetin ortaya çýkmasýna sebep oluyor. Çocuk yaþ grubunda tip 1 diyabet dediðimiz vakalar olduðu gibi, tip 2 diyabet vakalarý da var” dedi.

 

HASTA SAYISINDA ARTIÞ VAR

Tip 1 diyabet hastalýðýnýn geçmiþe göre arttýðýnýn altýný çizen Keskin, bu hastalýðýn bugün daha küçük çocuklarda bile ortaya çýktýðýný söyledi. Keskin, þöyle devam etti: “Bu hastalýðý artýk küçük bebeklerde bile görüyoruz. Yani yenidoðan döneminde, 5 aylýk, 6 aylýk bebeklerde, 1 yaþýnda, 2 yaþýnda olan çocuklarda diyabeti daha sýk görmeye baþladýk. Bunun zor bir grup olduðunu paylaþmak lazým. Çünkü küçük çocuklara insülin vermek durumundayýz.”

 

“HASTALIÐI YENÝ DOÐAN 

BEBEKLERDE BÝLE GÖRÜYORUZ”

Tip 1 diyabetin artmasýnýn nedenlerine iliþkin konuþan Keskin, buna genetik yapýnýn yanýnda çevresel faktörlerin de neden olduðunu belirtti. Çevresel faktörlerin gýdalar, atmosfer, iklim deðiþiklikleri, bir takým enfeksiyonlar gibi olgulardan oluþtuðunu dile getiren Keskin, “Bu hastalýðý artýk yeni doðan bebeklerde bile görüyoruz. Bunu düþünürsek, bu hastalýðýn oluþmasýnda anne boyutu da var. Yani faktörler çok fazla ve çocuklardaki sýklýðýn arttýðý bir gerçek” diye konuþtu.

 

“YILDA YAKLAÞIK 2 BÝN CÝVARINDA ÇOCUK DÝYABET OLUYOR”

Keskin, tip 1 diyabette Gaziantep’in diðer kentlerden farkýnýn olmadýðýný belirterek, “Tip 1 diyabet deðil, ama tip 2 diyabette Gaziantep’in diðer kentlerden farký var. Çünkü onda obezite, genetik faktörler, beslenme etkili oluyor. Ama tip 1 diyabet için bunu söyleyemeyiz. Bizim verilerimize göre Türkiye genelinde yýlda yaklaþýk 2 bin civarýnda çocuk diyabet oluyor” dedi.

 

DÝYABETLÝ ÇOCUKLAR ÝÇÝN EVDE, OKULDA VEYA KREÞTE NELER YAPILABÝLÝR?

Keskin, tip 1 diyabet hastasý çocuklar için evde, okulda veya kreþte neler yapýlabileceði konusunda da açýklamalarda bulundu. Bu konunun güncel bir mesele olduðunu vurgulayan Keskin, þu ifadeleri kullandý: “Biz çocuk yaþ grubunda hem kreþ boyunda, hem anaokulu boyutunda hem de okul çaðý çocuklarýmýzda ciddi sorunlar yaþýyoruz. Çünkü bunlar özel gruplar. Aslýnda bu çocuklarýmýzýn hayatýnda hiçbir þey farklý deðil. Spor yapmalarýnda sakýnca yok. Bu hastalýk sonuçta bulaþýcý deðil. Tamamen normal çocuklar. Sadece herkese önerdiðimiz saðlýklý beslenme bunlar için zorunlu oluyor.”

 

ABUR CUBURA DÝKKAT…

Okul veya kreþlerde tip 1 diyabet hastasý çocuklara abur cubur tarzý yiyeceklerin verilmesinin yanlýþ olduðunu söyleyen Keskin, bu tarz beslenmenin diyabet hastasý çocuklar için oldukça riskli olduðunu belirtti. Keskin, sözlerini þöyle sürdürdü: “Tip 1 diyabet þöyledir. Bu tip ufak dengesiz bir gýda alýndýðý zaman þeker bir anda 500 - 600’e kadar fýrlýyor. Yani bu kontrol altýna alýnamazsa þeker komasýna kadar götürüyor. Aileler de haklý olarak huzursuz oluyor. Kreþlerin, okullarýn bu konuda duyarlý olmalarý lazým. Þöyle sorunlar da var. Bu çocuklarýn insülin kullanmasý lazým. Çocuklarýn beslenme saatleri için uygun zeminler hazýrlanmasý lazým. Mesela biz bazen duyuyoruz. Çocuða insülin yapacak bir ortam yok. Çocuk tuvaletteyken insülin yapýlýyor. Biz bu sorunlarla karþýlaþtýk. Türkiye genelinde böyle sorunlar çýktýðý için bizim Çocuk Endokrin Derneði, Saðlýk Bakanlýðý, Milli Eðitim Bakanlýðý bir araya gelerek ortam bir program yapýldý. Ayný zamanda bu konudaki yönetmelikler çýktý.”

 

“PSÝKOLOJÝK DESTEK GEREKÝYOR”

Tip 1 diyabet hastasý çocuklarýn en ufak bir olaydan etkilenebileceklerini, bu nedenle de destek saðlanmasý gerektiðini söyleyen Keskin, saðlýklý olduklarý için o çocuklara hastalarmýþ gibi yaklaþýlmasýnýn yanlýþ olduðunu ifade etti. Ayrýca Türkiye þartlarýnda her tip 1 diyabet hastasý çocuðun özel okullarda okutulacak þansa sahip olmadýðýnýn altýný çizen Keskin, “Herkes çocuðunu özel okula gönderemez. O yüzden bu çocuklarýmýza sahip çýkmamýz gerekir. Bu konuda yasal zorunluluklar da var. Biz de, Diyabet Yaþam Derneði de destek olmaya hazýr. Onlara bu uygun ortamlarý saðlamamýz kesinlikle þart” dedi.

 

“DÝYABETLÝ ÇOCUKLARA DEVLET YA DA ÞEHÝR OLARAK MADDÝ DESTEK SAÐLANMALI”

Bazý tip 1 diyabet hastasý çocuklarýn ailelerinin maddi zorluklarla karþýlaþtýðýna da dikkat çeken Keskin, “Þeker ölçme cihazlarýnýn uygun olmasý lazým. Ne yazýk ki piyasada uygun ama güvenmediðimiz cihazlar var. Onlarda farklar çýkýyor. Sonuçta her aile bu masrafý karþýlayamýyor. Ama biz de güvendiðimiz aletleri kullanmasýný isteriz. Çünkü bunu yapmazsak takipler iyi olmuyor. Belki devlet bazýnda, belki de þehir olarak bu çocuklarýmýza böyle destek olabiliriz” diye konuþtu.

 

KESKÝN’DEN AÝLELERE VE OKULLARA ÖNERÝLER

Keskin, son olarak ailelere ve okullara þu önerilerde bulundu:“Diyabetli çocuklarýmýzý kazanmamýz lazým. Çünkü onlar için hayat kolay olmuyor. Onlarýn psikolojisinin çok iyi olmasý lazým. Psikolojileri nasýl iyi olabilir? Gittikleri okulda huzursuz olmamalarý lazým. Çünkü bulaþýcý bir hastalýk deðil. Tamamen saðlýklý çocuklar. Onlara hiçbir ayrým yapmamak lazým. Onlara uygun ortamlar lazým. Bu okul bazýnda çok önemli. Ailelerimiz de çok önem taþýyor. Çünkü aile çocukla ne kadar ilgili olursa bu çocuða da yansýyacak. Diyabet hastasý çocuklarýmýzla konuþmak, onlarý dinlemek lazým. Biz onlara vakit ayýrdýðýmýz zaman, aile birebir ilgili olursa, okul bahsettiðim sorunlar konusunda daha duyarlý olursa bu çocuklarýmýzý kazanýrýz.”(magahaber27)


Gaziantepli Ünlü Ýþadamý Ahmet Tatar Hayatýný Kaybetti

Elazýð depreminde ölü sayýsý 39’a yükseldi

TEMA Vakfý’nýn kurucusu ve Onursal Baþkaný Hayrettin Karaca yaþamýný yitirdi.

Kýþ Aylarýnda Cildiniz Ayrý Bir Özen Ýster

SAÐLIKTA ÞÝDDET DURDURULMALIDIR!

Sünnet Hakkýnda Merak Edilen Her Þey!

BU BESÝNLER GRÝP VE SOÐUK ALGINLIÐINA ÝYÝ GELÝYOR

KAPAK TAMÝRÝ KOLTUK ALTINDAN YAPILDI 2 HAFTADA SEFERLERE BAÞLADI

8 yýl ücretsiz kolej eðitimi için Darüþþafaka sýnavý 31 Mayýs’ta

KADINLIÐIN SONU DEÐÝL, SAÐLIKLI BÝR YAÞAMIN BAÞLANGICI: HÝSTEREKTOMÝ

2020'ye en çok sigara içilen 40'ýncý ülke olarak giren Türkiye'de hedef tütünsüz yaþam

Hasta yakýný saðlýk teknikerinin elmacýk kemiðini kýrdý!

Zengin dilenci yine ortaya çýktý! Þimdi de Gaziantep’te….

Özel Gaziantep Anka Hastanesi’nde gerçekleþtirilen baþarýlý ameliyatla saðlýðýna kavuþtu.

Gaziantep'te Ebeveynlere Cihaz Desteði Verildi

HAMÝLELÝKTE DOÐRU SANILAN 10 YANLIÞ!

Kýþ aylarýnda uyuza dikkat!

Gaziantep'te trafik kazasý: 3 yaralý

MEDÝCAL PARK’TA DÜNYAYA GELEN PREMATÜRE BEBEKLER BULUÞTU

Organ Baðýþý ve Farkýndalýk

Prematüre bebeklerde BESLENME SORUNLARI

ANKA HASTANESÝ DESTEÐÝYLE NRP EÐÝTÝMÝ

LÝPOSAKÞIN UYGULAMASI ÝLE ÝNATÇI YAÐLARDAN KURTULUN

PREDÝYABET OKULU HÝZMETE AÇILDI

GAÜN Hastanesi’nde “Dünya Diyabet Günü” Etkinlikleri

BÜYÜKÞEHÝR HASTANESÝ 3 MÝLYON KÝÞÝYE SAÐLIK HÝZMETÝ VERDÝ

14 KASIM DÜNYA DÝYABET GÜNÜ

Kýz çocuklarý için HPV aþýsýnýn önemi

ANKA Hastanesinde Yeni Görevlendirme

ÖZEL MMT AMERÝKAN HASTANESÝ’NE YENÝ GENEL MÜDÜR

Gözlükevi, hizmete girdi.

SAÐLIÐINA KAVUÞTURDUÐU LÖSEMÝLÝ ÇOCUKLARLA YILLAR SONRA BULUÞTU...

HATEM’DE OBEZÝTE CERRAHÝSÝ ÝLE SAÐLIÐINA KAVUÞTU

10 KASIM ATATÜRK’Ü ANMA TÖRENÝ

ORGAN BAÐIÞINI ARTTIRMALIYIZ..!

DEVA ÖZEL AMBULANS SERVÝSÝ

Estetik Bölgede ÝMPLANTOLOJÝ

SANKO ÜNÝVERSÝTESÝ 2018 – 2019 AKADEMÝK YILI AÇILIÞ TÖRENÝ

MEDÝCAL PARK GAZÝANTEP HASTANESÝ’NÝN KALÝTESÝ TESCÝLLENDÝ

DÜNYA’DA 5.VAKA

İLETİŞİM

  SaÄŸlık Dünyası Dergisi
Gazimuhtarpaşa Bulvarı Efes İşmerkezi Kat 3 No 8 Şehitkamil/ Gaziantep
  SMS Message
  0536 233 91 01
  info@saglikilan.com