SAÄžLIK DÃœNYASI

ORTA KULAKTA SIVI BÝRÝKMESÝNE DÝKKAT

Gaziantep Özel MMT Amerikan Hastanesi’nde hasta kabulüne devam eden Kulak Burun Boðaz Uzmaný Opr. Dr. Koray Tümüklü, son dönemlerde artan orta kulakta sývý birikmesi (Seröz Otitis Media) rahatsýzlýðýna dikkat çekti. 

Bu rahatsýzlýðýn en çok bebek ve çocuklarda meydana geldiðini belirten Opr. Dr. Koray Tümüklü, “Rahatsýzlýðýn tanýsýný fiziki muayene ile koymamýz mümkündür. Orta kulakta biriken sývý çocukluk yaþta yaþanan iþitme kayýplarýnýn en büyük nedenidir. Medikal tedavide antibiyotikler, sistemik ve topikal dekonjestanlar tercih edilir. Alerjik yatkýnlýðý olan hastalarda antihistaminik tedavi verilir. Medikal tedaviden fayda görmeyen ve uzun süren seröz otitlerde cerrahi müdahale gerekebilmektedir” diye konuþtu.

 

BELÝRTÝLERÝ NELERDÝR?

Orta kulakta biriken sývýnýn özellikle çocukluk çaðýnda yaþanan iþitme kayýplarýnýn en büyük nedeni olduðunu dile getiren Opr. Dr. Koray Tümüklü, “Seroz Otitis Media,  ateþ ve aðrý gibi orta kulakta enfeksiyon bulgularý olmaksýzýn sývý birikmesiyle karakterize bir hastalýktýr. Halk arasýnda orta kulakta sývý toplanmasý olarak bilinmektedir. Çocukluk çaðýndaki iþitme kayýplarýnýn en sýk sebebidir. Orta kulakta sývý birikmesi (Seröz Otitis Media) bilinen diðer enfeksiyonlarýn aksine iþitme azlýðý dýþýnda bulgu vermez. Aðrý, ateþ gibi enfeksiyon bulgularýna yol açmaz. Çocuklarda sese tepki vermeme, söylenen kelimeleri birkaç kez tekrar ettirme, okul baþarýsýnda düþüklükle kendini belli eder. Bu nedenle ailenin dikkati doktora baþvurma safhasýnda önemlidir” dedi.

 

ÇOCUKLAR RÝSK GRUBUNDA YER ALIYOR

Bebek ve çocuklarda östaki tüpünün daha kýsa ve yatay olmasý nedeniyle bu rahatsýzlýðýn daha çok görüldüðünü söyleyen Özel MMT Amerikan Hastanesi KBB Uzmaný Opr. Dr. Koray Tümüklü, “Geniz ve orta kulak boþluðu arasýndaki baðlantýyý saðlayan ve östaki adý verilen tüpün fonksiyon görmesini engelleyen durumlar orta kulakta sývý birikmesine (seröz otit) sebep olur. Bebek ve çocuklarda östaki tüpünün daha kýsa ve yatay olmasý nedeniyle, üst solunum yollarý enfeksiyonuna 

baðlý östaki disfonksiyonu ve buna baðlý orta kulakta sývý birikmesi (seröz otit) sýk görülür. Ayrýca geniz eti (adenoid vejetasyon), alerji, sinüzit, yarýk damak gibi doðumsal baþ ve yüz anomalileri seröz otitis media geliþimine neden olan diðer faktörlerdir. Orta kulak iltihabýnýn iyileþme safhasýnda da seröz otit geliþebilir ve düzelmesi birkaç haftayý bulabilir” diye konuþtu. 

 

KONUÞMA BOZUKLUÐUNA NEDEN OLABÝLÝR

Rahatsýzlýðýn tanýsýnýn fiziki muayene ile mümkün olduðunu belirten Opr. Dr. Koray Tümüklü, ayrýca tanýda odyometri ve timpanometri gibi iþitme testlerinden de faydalanýldýðýný dile getirdi. 

 

Opr. Dr. Koray Tümüklü, “Seröz otitis media  (orta kulakta sývý birikmesi) tanýsý hikâye ve fiziki muayene ile konulmaktadýr. Muayenede normalde olmasý gereken þeffaf opak kulak zarýnýn yerini mat ve damarlanmasý artmýþ kulak zarý alýr. Bazen zar arkasýnda hava sývý seviyeleri görülebilmektedir. Ayrýca tanýda odyometri ve timpanometri gibi iþitme testlerinden de faydalanýlabilir. Zamanýnda tespit edilemeyen veya uygun tedavi almayan çocuklarda konuþma bozukluklarý olabilir. Ayrýca yýllar içinde zarda çökme, kireçlenme adezyon ve retraksiyon cepleri oluþabilirken; kemikçiklerde defekt, skleroz, hareket kýsýtlýlýðý da olabilir” dedi.

 

CERRAHÝ MÜDAHALE GEREKEBÝLÝR

Son olarak hastalýðýn tedavisinde öncelikle altta yatan problemin tespit edilmesi gerektiðini sözlerine ekleyen Opr. Dr. Koray Tümüklü, “Medikal tedavide antibiyotikler, sistemik ve topikal dekonjestanlar tercih edilir. Alerjik yatkýnlýðý olan hastalarda antihistaminik tedavi verilir. Medikal tedaviden fayda görmeyen ve uzun süren seröz otitlerde cerrahi müdahale gerekebilmektedir. Cerrahi, genel anestezi altýnda kulak zarýnýn çizilmesi (parasentez) ve tüp takýlmasý þeklindedir. Hangi çeþit tüpün kullanýlacaðýný, hastalýðýn süresi ve þiddetine göre hekim seçmektedir. Tüpler genellikle 6 ay 1 yýl arasýnda kendiliðinden düþmekte ya da kulak burun boðaz hekimi tarafýndan alýnmaktadýr. Eðer seröz otit týkayýcý geniz etiyle birlikteyse tüp takýlýrken geniz etinin de alýnmasý önerilir. Öte yandan yetiþkinlerde de seröz otit görülebilmektedir. Yetiþkinlerde özellikle tek taraflý seröz otitlerde genizle alakalý tümöral kitleler akla gelmeli, endoskopik muayene ve radyolojik tetkiklerle detaylý deðerlendirme yapýlmalýdýr” diyerek sözlerini tamamladý. 


Gaziantepli Ünlü Ýþadamý Ahmet Tatar Hayatýný Kaybetti

Elazýð depreminde ölü sayýsý 39’a yükseldi

TEMA Vakfý’nýn kurucusu ve Onursal Baþkaný Hayrettin Karaca yaþamýný yitirdi.

Kýþ Aylarýnda Cildiniz Ayrý Bir Özen Ýster

SAÐLIKTA ÞÝDDET DURDURULMALIDIR!

Sünnet Hakkýnda Merak Edilen Her Þey!

BU BESÝNLER GRÝP VE SOÐUK ALGINLIÐINA ÝYÝ GELÝYOR

KAPAK TAMÝRÝ KOLTUK ALTINDAN YAPILDI 2 HAFTADA SEFERLERE BAÞLADI

8 yýl ücretsiz kolej eðitimi için Darüþþafaka sýnavý 31 Mayýs’ta

KADINLIÐIN SONU DEÐÝL, SAÐLIKLI BÝR YAÞAMIN BAÞLANGICI: HÝSTEREKTOMÝ

2020'ye en çok sigara içilen 40'ýncý ülke olarak giren Türkiye'de hedef tütünsüz yaþam

Hasta yakýný saðlýk teknikerinin elmacýk kemiðini kýrdý!

Zengin dilenci yine ortaya çýktý! Þimdi de Gaziantep’te….

Özel Gaziantep Anka Hastanesi’nde gerçekleþtirilen baþarýlý ameliyatla saðlýðýna kavuþtu.

Gaziantep'te Ebeveynlere Cihaz Desteði Verildi

HAMÝLELÝKTE DOÐRU SANILAN 10 YANLIÞ!

Kýþ aylarýnda uyuza dikkat!

Gaziantep'te trafik kazasý: 3 yaralý

MEDÝCAL PARK’TA DÜNYAYA GELEN PREMATÜRE BEBEKLER BULUÞTU

Organ Baðýþý ve Farkýndalýk

Prematüre bebeklerde BESLENME SORUNLARI

ANKA HASTANESÝ DESTEÐÝYLE NRP EÐÝTÝMÝ

LÝPOSAKÞIN UYGULAMASI ÝLE ÝNATÇI YAÐLARDAN KURTULUN

PREDÝYABET OKULU HÝZMETE AÇILDI

GAÜN Hastanesi’nde “Dünya Diyabet Günü” Etkinlikleri

BÜYÜKÞEHÝR HASTANESÝ 3 MÝLYON KÝÞÝYE SAÐLIK HÝZMETÝ VERDÝ

14 KASIM DÜNYA DÝYABET GÜNÜ

Kýz çocuklarý için HPV aþýsýnýn önemi

ANKA Hastanesinde Yeni Görevlendirme

ÖZEL MMT AMERÝKAN HASTANESÝ’NE YENÝ GENEL MÜDÜR

Gözlükevi, hizmete girdi.

SAÐLIÐINA KAVUÞTURDUÐU LÖSEMÝLÝ ÇOCUKLARLA YILLAR SONRA BULUÞTU...

HATEM’DE OBEZÝTE CERRAHÝSÝ ÝLE SAÐLIÐINA KAVUÞTU

10 KASIM ATATÜRK’Ü ANMA TÖRENÝ

ORGAN BAÐIÞINI ARTTIRMALIYIZ..!

DEVA ÖZEL AMBULANS SERVÝSÝ

Estetik Bölgede ÝMPLANTOLOJÝ

SANKO ÜNÝVERSÝTESÝ 2018 – 2019 AKADEMÝK YILI AÇILIÞ TÖRENÝ

MEDÝCAL PARK GAZÝANTEP HASTANESÝ’NÝN KALÝTESÝ TESCÝLLENDÝ

DÜNYA’DA 5.VAKA

İLETİŞİM

  SaÄŸlık Dünyası Dergisi
Gazimuhtarpaşa Bulvarı Efes İşmerkezi Kat 3 No 8 Şehitkamil/ Gaziantep
  SMS Message
  0536 233 91 01
  info@saglikilan.com