SAÄžLIK DÃœNYASI

GAÜN'de Kafatasý Açmadan BEYÝN TÜMÖRLERÝNE VEDA..!

Dünyada ve Türkiye’de sayýlý merkezlerde uygulanabilen kafatasý açýlmadan yapýlan beyin ameliyatý Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) Araþtýrma ve Uygulama Hastanesi Beyin Cerrahi Kliniði’nde de baþarý ile gerçekleþtiriliyor.

GAÜN Týp Fakültesi Beyin Cerrahisi Anabilim Dalý Baþkaný Doç. Dr. Ýbrahim Erkutlu ve ekibi tarafýndan bu ameliyatlar baþarýyla gerçekleþtiriliyor. Doç. Dr. Erkutlu, bu yöntemle beyin ameliyatý gerçekleþtiren sayýlý merkezlerden olduklarýný belirtti.

Klinikte yýllýk bin 500’ü aþan ameliyat yapýldýðýný kaydeden Erkutlu, bu sayýnýn gün geçtikçe arttýðýna dikkat çekti. Erkutlu, “Bu yöntemle küçük bir kafa deliðinden ya da burun deliðinden kafatasýnýn içine hatta bazen de beyinin içine giriyoruz. Kullanýlan cihazlar hem hastayý hem de bizi yormadan ameliyat imkaný tanýyor. Ameliyat sonrasý kýsa süre içerisinde hastamýzý taburcu ederek evine gönderiyoruz” dedi.

BÖLÜM HAKKINDA
Gaziantep Üniversitesi Beyin Cerrahi servisi toplumda yaygýn olarak görülen beyin hastalýklarýnda baþarý için tam donanýmlý bir merkezdir. Bu klinikte Doç Dr. Ýbrahim Erkutlu, Doç. Dr. Murat Geyik ve Doç Dr. Mehmet Alptekin gibi ayný branþta mesleklerinin zirvesinde fakat yan dallarýyla her biri kendi alanýnda uzman olan beyin cerrahlarý çok güçlü bir ekip yaklaþýmý ve multidisipliner tedavi anlayýþý ile hareket ediyorlar. Bu da çok önemlidir. Gaziantep Üniversitesi Þahinbey Araþtýrma ve Uygulama Hastanesi Beyin Cerrahisi her geçen gün týp teknolojisindeki yenilikler ile hýzla geliþmekte ve buna paralel olarak bu üçlü ekip teþhis ve tedavide komplike olarak daha baþarýlý sonuçlar alýnabilmekte ve nerdeyse Avrupa ile yarýþýr durumda bir ekip haline gelmiþ durumunda.

ENDOSKOPÝK KAFA TABANI AMELÝYATI
DOÇ. DR. MURAT GEYÝK’TEN SORULUR

Klinikte üç öðretim üyesi beyin cerrahisi ile ilgili tüm ameliyatlarý baþarýyla yaptýðýný kaydeden Erkutlu sözlerini þöyle sürdürdü; “Hastalarýmýz dünya standartlarýnda tedavi görmeyi ve hizmet almayý hak ediyor. Doç. Dr. Murat Geyik beyin ameliyatlarý ve endoskopik kafa tabaný ameliyatlarýnda çok baþarýlý. Çünkü ülkemizde endoskopik beyin cerrahisinin öncülerinden Prof. Dr. Savaþ Ceylan ve Almanya’da Greifswald Üniversitesinde Prof.Dr.Henry W. Schroeder yanýnda dönem dönem endoskopi eðitimi aldý.Beyin fonksiyonlarýný ölçme alanýnda önemli ilklere imza atan Doç. Dr. Mehmet Alptekin ise komplike omurga ameliyatlarý ile ayrýca uðraþýyor.”

YILLIK BÝN 500’Ü AÞKIN BEYÝN AMELÝYATI YAPILIYOR
Beyin Cerrahi Kliniðinden bahsederken diðer kliniklerden farklý olarak neler yapýldýðýna deðinen Ana bilim Dalý Baþkaný Doç. Dr. Ýbrahim Erkutlu, “Öncelikle standart ve klasik beyin ve omurilik cerrahilerinin dýþýnda özellikle son yýllarda popülerliði artan kafatasýný açmadan 4 mm’lik incecik kameralarla tümör ve hidrosefali ameliyatlarý da yapýlmakta. Özellikle hipofiz bezi tümörü dediðimiz ve görmeyi etkileyip bazen de hayatý tehdit edebilen problemlerde çok kibar bir yöntem olan bu endoskopik cerrahi yöntemlerini de yöremizde en sýk kullanan kliniklerin baþýnda gelmekteyiz. Yýllýk bin 500’ü aþan ameliyatlarýmýzýn içinde gün geçtikçe bu ameliyatlarýn oraný artýyor. Bu yöntemle ve bu kameralarla küçük bir kafa deliðinden ya da burun deliðinden kafa tasýnýn içine hatta bazen de beyinin içine giriyoruz. Bu cihazlar bize hem hastayý hem de bizleri yormadan ameliyat imkaný tanýyor ve hastanýn erkenden evine dönmesini saðlýyor” dedi.

HASTAYI CÝHAZDAN KURTARAN YÖNTEM
Beynin su toplamasý tedavisinde de ayný kameralarý kullandýklarýný kaydeden Erkutlu þöyle konuþtu; “Bundan baþka kliniðimizde halk arasýnda beyinde su toplamasý denilen, çocuklarda ve yenidoðanlarda sýk görülen bir hastalýkta da bu kameralar kullanýlarak hastaya hiç bir cihaz takýlmadan beyin içi su yollarý birleþtirilerek tedavi edilmektedir. Bu yöntem uygun hastalarda çok iyi sonuçlar vermekte ve hasta ömür boyu bu cihazý beyin ve karnýnda bu cihazýn hortumlarýný vücudunda taþýmaktan kurtulmaktadýr.”

TÜM BEYÝN AMELÝYATLARI YAPILIYOR
Klinik hakkýnda genel bilgiler de veren Ana Bilim Dalý Baþkaný Erkutlu, þu ifadelere yer verdi; “Kliniðimiz 1991 yýlýnda kuruldu. Bugün kliniðimiz 30 civarýnda normal servis ve 7 yataklý yoðun bakým ünitesine sahip olup, ayný zamanda bünyesinde 2 adet yüksek teknolojili elektromanyetik geliþmiþ ameliyat mikroskobu, 1 adet nöroendoskop cihazý, 1 adet intra ve perioperatif doppler, 4 adet yüksek devirli elektronok motor, 1 adet ultrasonik aspiratör ve intraopertif  ultrasonik görüntüleme cihazý bulunmaktadýr. Hemen her gün 2 adet modern ameliyathanesinde 7/24 ameliyat imkaný mevcuttur. Kliniðimizde 16 adet uzman beyin cerrahi yetiþtirilmiþ olup þu anda kliniðimizde benim dýþýmda Doç. Dr. Mehmet Alptekin ve Doç. Dr. A. Murat Geyik olmak üzere 3 adet öðretim üyesi ve 5 araþtýrma görevlisi doktor hizmet vermektedir. Ameliyathanelerimizde tüm beyin ameliyatlarý, komplike omurilik açýk ameliyatlarý, pediatrik nöroþirürji ve endoskopik kafa  tabaný cerrahileri baþarý ile uygulanmaktadýr.”

HEKÝMDEN UYARILAR
Baþ aðrýlarý konusunda uyarýlarda da bulunan Erkutlu þöyle devam etti; “Özellikle uyuyup dinlendiðiniz halde sabahlarý görülen þiddetli baþ aðrýlarýna dikkat edin. Baþ aðrýlarýna eþlik eden ve yemek yemeden baðýmsýz fýþkýrýr tarzda kusmalar var ise, daha önce zaman zaman baþ aðrýsý olan kiþinin þu anki baþ aðrýsýnýn “daha önce hiç böyle bir baþ aðrým olmadý” diye yakýnmasý hallerinde mutlaka acilen doktora baþvurulmasý gerekmektedir. Sýk tekrarlayan ve özellikle sabah saatlerinde yoðunlaþan þiddetli baþ aðrýsý, beyin tümörü habercisi olabilir. Baþ aðrýsý þikayeti sýk tekrarlýyorsa mutlaka incelenmesi gerekiyor. Beyin tümörlerinin büyük kýsmýnda baþ aðrýlarý ilk bulgu olarak kendini gösterebilmektedir. Baþ aðrýlarýnýn büyük bir kýsmý beyin tümörü anlamýna gelmez. Baþ aðrýsýnýn  kabaca iki türü vardýr. Birincisi gözle göremediðimiz tabiri uygunsa moleküler düzeydeki baþ aðrýlarýdýr. Bunlarýn tedavisini genellikle Nörolog doktorlar yönetir ve planlarlar. Bunlarýn içerisine migren ve kronik baþ aðrýsý, vb gibi aðrýlar giriyor. Bayanlarda migren aðrýsý oraný erkeklerde göre daha fazla görülüyor. Bu aðrýlarla birlikte bulantý kusma da olabiliyor.Hastalar bu aðrýyý çektiði zamanlarda ýþýða, gürültüye hassas oluyorlar ve genel bir iþgücü kaybý geliþiyor.  Bunlarýn yanýnda gerilim tipi baþ aðrýlarý  olup bunlarda günün stresi ile artan ve genellikle ikindi yada gün sonuna doðru görülen tiplerdir. Bir de radyolojik filmlerde göz ile görülebilen tümör , kist ve kanamalara baðlý baþ aðrýlarý vardýr ki bunlar hayatýmýzý tehdit ederler. Bu tip baþ aðrýlarý ise daha çok beyin ve sinir cerrahlarý ilgilenirler. Özellikle çocuklarda baþ aðrýsý önemli bir þikayet olup çok rastlanýr bir durum deðildir. Ama çocuðunuz baþým aðrýyor diyorsa mutlaka bir doktora baþvurmak gerekir ve eriþkinlerden daha ciddi sonuçlarý olabilir. Bu yüzden mutlaka bir doktora baþvurmak gerekmektedir. Beyin tümörlerinde ilk yapýlacak tedavi ise cerrahidir. Bunun ilk nedeni beyin kapali bir kutu olduðu için misafire yeri olmayan bir ev gibidir.Önce cerrahi ile çýkarýlan materyalin ne olduðunu mikroskobik olarak inceleyip ortaya koymak gerekiyor. Ýkinci olarak da diðer tedavi yöntemleri cerrahi ile tümör hacminin azaltýlmasý kadar etkin olmamasý. Bunun nedeni ise Kan-Beyin bariyeri denilen bir yapýnýn bir çok beyin tümörünün ilaç ile tedavisini engellemesidir. Bu nedenle cerrahi yöntemler beyin tümörlerinde önemli bir yer tutuyor. Beyin tümörü dýþýndaki baþ aðrýlarýnda aðrý kesici kullanýmý halk arasýnda sýk uygulanan bir durum olup bu konuda uzman hekimin tavsiyesi ve araþtýrmasý sonrasýnda kullanmak en iyi seçenektir. Problemi önce teþhis etmek, yani sebebini ortaya koymak öncelikli olmalýdýr.”(memohaber)


Gaziantepli Ünlü Ýþadamý Ahmet Tatar Hayatýný Kaybetti

Elazýð depreminde ölü sayýsý 39’a yükseldi

TEMA Vakfý’nýn kurucusu ve Onursal Baþkaný Hayrettin Karaca yaþamýný yitirdi.

Kýþ Aylarýnda Cildiniz Ayrý Bir Özen Ýster

SAÐLIKTA ÞÝDDET DURDURULMALIDIR!

Sünnet Hakkýnda Merak Edilen Her Þey!

BU BESÝNLER GRÝP VE SOÐUK ALGINLIÐINA ÝYÝ GELÝYOR

KAPAK TAMÝRÝ KOLTUK ALTINDAN YAPILDI 2 HAFTADA SEFERLERE BAÞLADI

8 yýl ücretsiz kolej eðitimi için Darüþþafaka sýnavý 31 Mayýs’ta

KADINLIÐIN SONU DEÐÝL, SAÐLIKLI BÝR YAÞAMIN BAÞLANGICI: HÝSTEREKTOMÝ

2020'ye en çok sigara içilen 40'ýncý ülke olarak giren Türkiye'de hedef tütünsüz yaþam

Hasta yakýný saðlýk teknikerinin elmacýk kemiðini kýrdý!

Zengin dilenci yine ortaya çýktý! Þimdi de Gaziantep’te….

Özel Gaziantep Anka Hastanesi’nde gerçekleþtirilen baþarýlý ameliyatla saðlýðýna kavuþtu.

Gaziantep'te Ebeveynlere Cihaz Desteði Verildi

HAMÝLELÝKTE DOÐRU SANILAN 10 YANLIÞ!

Kýþ aylarýnda uyuza dikkat!

Gaziantep'te trafik kazasý: 3 yaralý

MEDÝCAL PARK’TA DÜNYAYA GELEN PREMATÜRE BEBEKLER BULUÞTU

Organ Baðýþý ve Farkýndalýk

Prematüre bebeklerde BESLENME SORUNLARI

ANKA HASTANESÝ DESTEÐÝYLE NRP EÐÝTÝMÝ

LÝPOSAKÞIN UYGULAMASI ÝLE ÝNATÇI YAÐLARDAN KURTULUN

PREDÝYABET OKULU HÝZMETE AÇILDI

GAÜN Hastanesi’nde “Dünya Diyabet Günü” Etkinlikleri

BÜYÜKÞEHÝR HASTANESÝ 3 MÝLYON KÝÞÝYE SAÐLIK HÝZMETÝ VERDÝ

14 KASIM DÜNYA DÝYABET GÜNÜ

Kýz çocuklarý için HPV aþýsýnýn önemi

ANKA Hastanesinde Yeni Görevlendirme

ÖZEL MMT AMERÝKAN HASTANESÝ’NE YENÝ GENEL MÜDÜR

Gözlükevi, hizmete girdi.

SAÐLIÐINA KAVUÞTURDUÐU LÖSEMÝLÝ ÇOCUKLARLA YILLAR SONRA BULUÞTU...

HATEM’DE OBEZÝTE CERRAHÝSÝ ÝLE SAÐLIÐINA KAVUÞTU

10 KASIM ATATÜRK’Ü ANMA TÖRENÝ

ORGAN BAÐIÞINI ARTTIRMALIYIZ..!

DEVA ÖZEL AMBULANS SERVÝSÝ

Estetik Bölgede ÝMPLANTOLOJÝ

SANKO ÜNÝVERSÝTESÝ 2018 – 2019 AKADEMÝK YILI AÇILIÞ TÖRENÝ

MEDÝCAL PARK GAZÝANTEP HASTANESÝ’NÝN KALÝTESÝ TESCÝLLENDÝ

DÜNYA’DA 5.VAKA

İLETİŞİM

  SaÄŸlık Dünyası Dergisi
Gazimuhtarpaşa Bulvarı Efes İşmerkezi Kat 3 No 8 Şehitkamil/ Gaziantep
  SMS Message
  0536 233 91 01
  info@saglikilan.com