SAÄžLIK DÃœNYASI

SANKO’DA HALKA AÇIK KONFERANS

SANKO Üniversitesi Sani Konukoðlu Uygulama ve Araþtýrma Hastanesi Kadýn Hastalýklarý ve Doðum Uzmaný- Tüp Bebek Merkezi Sorumlu Hekimi Doç. Dr. Ýsmail Temur, “Anne adayýnýn yaþý ne kadar ileriyse, özellikle 35-37 yaþ sonrasýnda, üreme hücresi (yumurta) kalitesi ve sayýsý azalmakta yani daha az ve kalitesiz yumurta elde edilebilmektedir” dedi.

Sani Konukoðlu Uygulama ve Araþtýrma Hastanesi’nde halka açýk konferanslar kapsamýnda, “Tüp Bebek Tedavisinde Güncel Geliþmeler” konusunu anlatan Doç. Dr. Temur, tüp bebek uygulamasýný, “Eþlerin kendi döl-soy hücreleri, (kadýnda yumurta, erkekte sperm) kullanýlarak, laboratuvar ortamýnda birleþtirme ile elde edilen bebek (embriyo) hücrelerinin, kateter yardýmý ile anne adayýnýn rahmine transferi- geri verilmesi ile elde edilen gebelik iþlemi” olarak tanýmladý.

 

Doç. Dr. Temur, bu uygulamanýn kadýndaki döngüye ve aylýk üreme periyoduna göre ayarlandýðýný ve gebelik saðlanana kadar, aralýklarla devam edilebilen bir tedavi yöntemi olduðunu söyledi.

 

ÝLK TÜP BEBEK YÖNTEMÝ

Ýlk tüp bebek yöntemi ile elde edilen gebeliðin, 1978 yýlýnda Ýngiltere’de saðlýklý bir doðum ile sonuçlandýðýný anýmsatan Doç. Dr. Temur, aradan geçen 40 yýllýk sürede en büyük yeniliklerden birinin 1993 yýlýnda, mikroenjeksiyon yönteminin keþfi olduðuna vurgu yaptý.

Doç. Dr. Temur, “1993 yýlýna kadar uygulanan klasik tüp bebek (IVF) yöntemi yerine, cerrahi sperm elde edilmesi gereken, aðýr ciddi erkek nedenli kýsýrlýkta, çok çok az sayýdaki spermlerle döllenmeye imkân veren mikroenjeksiyon (intra sitoplazmik sperm enjeksiyonu: yumurta içine sperm zerkedilmesi) yönteminin keþfi ile döllenme ve gebelikte daha yüksek oranda baþarý mümkün hale gelmiþtir” diye konuþtu.

 

GEBELÝK ORANI YÜKSELDÝ

Kadýna uygulanan yumurtlama tedavisinde, daha geliþmiþ, ileri gen teknoloji ile üretilen ilaçlar ve baþlandýðý yýllarla kýyaslanmayacak kadar daha geliþmiþ olan IVF laboratuvar alet, kültür ve havalandýrma-iklimlendirme koþullarý nedeniyle yüzde 20-25 civarýndaki gebelik oranlarýnýn, günümüzde yüzde 40-50’lere kadar artýrýldýðýný vurgulayan Doç. Dr. Temur, embriyolarýn laboratuvar ortamýnda geliþtirilmesi, izlenmesi (embriyoskop) ve bunlarýn kayýt edilebilmesinin son yýllardaki önemli ilerlemelerden olduðuna dikkat çekti.

Doç. Dr. Temur, önceki yýllarda embriyo (bebek hücresi) oluþturulduðu dönemde hemen transfer edilirken, son yýllarda embriyolarýn dondurulma ve çözülme yöntemindeki deðiþiklikler sonucu, bu hücrelerin harap olmadan saðlýklý olarak çözülebilmesi nedeniyle, dondurulmuþ- çözülmüþ embriyo kullaným oranlarýnýn daha da arttýðýný bildirdi.  

Tüm bunlarýn yanýnda, genetik bilimindeki ilerlemelere paralel olarak embriyoda genetik analizlerin daha geniþ uygulama alaný bulduðunu ve total embriyo genetiðinin çalýþýlabilir hale geldiðine iþaret eden Doç. Dr. Temur, bu ilerlemelerin özellikle bazý hastalýklarda, saðlýklý bebeðe ulaþma imkanýný artýrdýðýnýn altýný çizdi. 

 

BAÞARI ÝÇÝN ANNE ADAYININ YAÞI ÇOK ÖNEMLÝ

Yardýmcý üreme tekniklerinde (tüp bebek, mikroenjeksiyon vs.) baþarý için anne adayýnýn yaþýnýn çok büyük önem taþýdýðýný anýmsatan Doç. Dr. Temur, þöyle devam etti:

“Anne adayýnýn yaþý ne kadar ileriyse, özellikle 35-37 yaþ sonrasýnda, üreme hücresi (yumurta) kalitesi ve sayýsý azalmakta yani daha az ve kalitesiz yumurta elde edilebilmektedir. Bu nedenle çocuk sahibi olmak isteyen çiftler evliliklerinin ilk yýlýnda ya da evlenmeyi düþündüklerinde, üreme saðlýðý açýsýndan mutlaka deðerlendirilmeli, üreme potansiyelinin tespitinin ardýndan, gerekli uygulamalarýn ne zaman yapýlacaðýna karar verilmelidir.”

 

BÖLGENÝN ÝLK TÜP MERKEZÝ

SANKO Üniversitesi Sani Konukoðlu Uygulama ve Araþtýrma Hastanesi’nin bölgenin ilk tüp bebek merkezini 2001 yýlýnda bünyesinde hizmete sunduðunu hatýrlatan Doç. Dr. Temur, sözlerini þöyle tamamladý:

“Tüp Bebek Merkezimiz, yeni geliþmeleri takip ederek, son sistem cihazlarý, yetiþmiþ tecrübeli ekibi ile halkýmýzýn her zaman hizmetindedir. Uygulamalar sonucunda dünya ile yarýþýr gebelik oranlarý ve tüp bebek yönetmeliðine göre çiftlerin devlet yardýmý ile tüp bebek yaptýrabilmesi için gerekli prosedürleri kendi hastanesi bünyesinde yapabilmektedir. Çiftlerin üç kez (resmi raporlu) tüp bebek uygulamasý için uygulama raporu ve de ilaç raporlarý düzenlenebilmektedir.”

SANKO Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Güner Daðlý, sunumunun ardýndan katýlýmcýlarýn sorularýný yanýtlayan Doç. Dr. Temur’a verdiði bilgiler için kutladý ve belge takdim etti.


Gaziantepli Ünlü Ýþadamý Ahmet Tatar Hayatýný Kaybetti

Elazýð depreminde ölü sayýsý 39’a yükseldi

TEMA Vakfý’nýn kurucusu ve Onursal Baþkaný Hayrettin Karaca yaþamýný yitirdi.

Kýþ Aylarýnda Cildiniz Ayrý Bir Özen Ýster

SAÐLIKTA ÞÝDDET DURDURULMALIDIR!

Sünnet Hakkýnda Merak Edilen Her Þey!

BU BESÝNLER GRÝP VE SOÐUK ALGINLIÐINA ÝYÝ GELÝYOR

KAPAK TAMÝRÝ KOLTUK ALTINDAN YAPILDI 2 HAFTADA SEFERLERE BAÞLADI

8 yýl ücretsiz kolej eðitimi için Darüþþafaka sýnavý 31 Mayýs’ta

KADINLIÐIN SONU DEÐÝL, SAÐLIKLI BÝR YAÞAMIN BAÞLANGICI: HÝSTEREKTOMÝ

2020'ye en çok sigara içilen 40'ýncý ülke olarak giren Türkiye'de hedef tütünsüz yaþam

Hasta yakýný saðlýk teknikerinin elmacýk kemiðini kýrdý!

Zengin dilenci yine ortaya çýktý! Þimdi de Gaziantep’te….

Özel Gaziantep Anka Hastanesi’nde gerçekleþtirilen baþarýlý ameliyatla saðlýðýna kavuþtu.

Gaziantep'te Ebeveynlere Cihaz Desteði Verildi

HAMÝLELÝKTE DOÐRU SANILAN 10 YANLIÞ!

Kýþ aylarýnda uyuza dikkat!

Gaziantep'te trafik kazasý: 3 yaralý

MEDÝCAL PARK’TA DÜNYAYA GELEN PREMATÜRE BEBEKLER BULUÞTU

Organ Baðýþý ve Farkýndalýk

Prematüre bebeklerde BESLENME SORUNLARI

ANKA HASTANESÝ DESTEÐÝYLE NRP EÐÝTÝMÝ

LÝPOSAKÞIN UYGULAMASI ÝLE ÝNATÇI YAÐLARDAN KURTULUN

PREDÝYABET OKULU HÝZMETE AÇILDI

GAÜN Hastanesi’nde “Dünya Diyabet Günü” Etkinlikleri

BÜYÜKÞEHÝR HASTANESÝ 3 MÝLYON KÝÞÝYE SAÐLIK HÝZMETÝ VERDÝ

14 KASIM DÜNYA DÝYABET GÜNÜ

Kýz çocuklarý için HPV aþýsýnýn önemi

ANKA Hastanesinde Yeni Görevlendirme

ÖZEL MMT AMERÝKAN HASTANESÝ’NE YENÝ GENEL MÜDÜR

Gözlükevi, hizmete girdi.

SAÐLIÐINA KAVUÞTURDUÐU LÖSEMÝLÝ ÇOCUKLARLA YILLAR SONRA BULUÞTU...

HATEM’DE OBEZÝTE CERRAHÝSÝ ÝLE SAÐLIÐINA KAVUÞTU

10 KASIM ATATÜRK’Ü ANMA TÖRENÝ

ORGAN BAÐIÞINI ARTTIRMALIYIZ..!

DEVA ÖZEL AMBULANS SERVÝSÝ

Estetik Bölgede ÝMPLANTOLOJÝ

SANKO ÜNÝVERSÝTESÝ 2018 – 2019 AKADEMÝK YILI AÇILIÞ TÖRENÝ

MEDÝCAL PARK GAZÝANTEP HASTANESÝ’NÝN KALÝTESÝ TESCÝLLENDÝ

DÜNYA’DA 5.VAKA

İLETİŞİM

  SaÄŸlık Dünyası Dergisi
Gazimuhtarpaşa Bulvarı Efes İşmerkezi Kat 3 No 8 Şehitkamil/ Gaziantep
  SMS Message
  0536 233 91 01
  info@saglikilan.com