SAÄžLIK DÃœNYASI

SAÐLIKTA ÞÝDDET YASASINI ÝSTÝYORUZ: HEMEN ÞÝMDÝ!

Sabah iþe gitmek için evden çýkýp, iþ yerinde þifa vermek için çabaladýðýmýz insanlar tarafýndan öldürülmeyi kabul etmiyoruz!Saðlýk kurumlarýnda þiddetin kanýksanmasýný, normalleþtirilmesini kabul etmiyoruz!

Saðlýðý korumak, hayat vermek üzere kurulmuþ bir mesleðin mensuplarýnýn görevi baþýnda öldürmesini kabul etmiyoruz!Bu süreci hazýrlayan nedenleri biz biliyoruz. 2003 yýlýnda Saðlýkta Dönüþüm Programý ilk uygulanmaya baþlandýðý zamandan bu yana söylüyoruz: Bu program piyasa odaklý bir programdýr. Bu program saðlýk hizmetine meta, hastaya müþteri olarak yaklaþmaktadýr. Bu programda nitelik deðil, nicelik esastýr. Bütün bunlar hekim ile hastasýný karþý karþýya getirir!

Çok üzülerek söylüyoruz ki, yine biz haklý çýktýk!Saðlýkta Dönüþüm Programý’nýn uygulanmaya baþlamasýndan bu yana saðlýk alanýnda giderek artan þiddet olaylarý, artýk dayanýlmaz bir noktaya geldi. 2005 yýlýnda Ýstanbul’da Prof. Dr. Göksel Kalaycý hocamýzýn bir hastasý tarafýndan öldürülmesiyle baþlayan süreçte, bugüne kadar 12 meslektaþýmýzý haksýz yere uðradýklarý saldýrýlar ve Saðlýkta Dönüþüm Programý’nýn yol açtýðý çarpýklýklarýn yarattýðý tükenmiþlik nedeniyle yaþamlarýna son verdikleri için kaybettik.

Ýlk günden itibaren yetkilileri uyardýk; Saðlýkta Dönüþüm Programý’ndan vazgeçin, saðlýk çalýþanlarýna yönelik hürmetsiz, itibarsýzlaþtýrýcý, hekim ve hastayý karþý karþýya getirici söylemlerinizden vazgeçin!Önce görmezden geldiler ve “saðlýkta þiddet yoktur” dediler. Sonra 2012’de gencecik Dr. Ersin Arslan’ýn görevi baþýnda bir hasta yakýný tarafýndan öldürülmesiyle mýzrak çuvala sýðmaz hale geldi ve artýk saðlýkta þiddetin varlýðýný reddedemez hale geldiler. Beyaz Kod uygulamasý ve TBMM’de Saðlýkta Þiddeti Araþtýrma Komisyonu’nun rapor hazýrlamasý gibi giriþimler bu dönemde oldu. Ama bu hekimlerin öldürülmesini önlemeye ve saðlýk alanýnda þiddetin azalmasýna yetmedi.

2014 yýlýnda TTB, titiz bir çalýþmayla “Saðlýkta Þiddet Yasasý Tasarýsý”ný hazýrladý. Saðlýk hizmetinin kamu hizmeti olduðu vurgusundan hareketle, Türk Ceza Kanunu’nun üçüncü bölümüne “Kamunun Saðlýðýna Karþý Suçlar: Saðlýk Hizmetini Engelleme” baþlýðý altýnda, en azýndan caydýrýcýlýk içermesi amacýyla hazýrlanan ek madde önerisi baþta Saðlýk Bakanlýðý, Hükümet temsilcileri ve siyasi partiler olmak üzere tüm ilgili yerlere bir çok kez iletildi. Bunun için defalarca görüþmeler yapýldý. Basýn toplantýlarýyla kamuoyu ile paylaþýldý. Teklifimiz Türkiye’nin olaðandýþý hýzla deðiþen yoðun gündemi içerisinde hep görmezden gelindi. Son olarak, 2 Ekim 2018 günü meslektaþýmýz Dr. Fikret Hacýosman’ý görevinin baþýnda yine bir hastasýnýn saldýrýsý sonucu kaybettik.


Ve TTB bir kez daha Saðlýkta Þiddet Yasasý’nýn çýkarýlmasý talebiyle, 4 Ekim 2018 Perþembe günü TBMM’de temsil edilen tüm  siyasi partilerden randevu talep etti ve üç partinin Grup Baþkanvekilleriyle görüþmelerde bulundu. Ýktidar partisinden de ayný duyarlýlýk ve desteði bekliyoruz. Halen üç kez randevu talep edilen Saðlýk Bakaný’ndan ve geçtiðimiz günlerde randevu talebinin iletildiði TBMM Baþkaný’ndan yanýt bekliyoruz.

Saðlýkta þiddet tablosu bu boyuta gelmesine karþýn izlenen bu tavra þaþýralým mý, üzülelim mi bilemiyoruz. Soruyoruz: Saðlýkta þiddeti önlemek, teklifimizi dikkate almak ve Saðlýkta Þiddet Yasasý’ný çýkarmak için daha kaç hekimin ölmesini bekliyorsunuz?

Biz hekimler ve saðlýk çalýþanlarý buna tahammül etmeyeceðiz! Bunu kabul etmeyeceðiz! Saðlýkta Þiddet Yasasý’nýn hemen þimdi çýkarýlmasýný istiyoruz.

Buradan siyasilere sesleniyoruz!!  Büyük bir özveriyle görevlerini yapan ve görevleri baþýnda sözel ve fiziksel þiddete uðrayan, yaralanan, mesleðini býrakmak zorunda kalan saðlýk çalýþanlarýna borcunuz var!! 

En çok ta kimlere borcunuz var biliyormusunuz? Ýstanbul Üniversitesi Týp Fakültesi Göðüs Cerrahisi Ana Bilim Dalý Baþkanlýðý yapmýþ, göðüs cerrahisi, periferik damar cerrahisi ve genel cerrahi uzmaný, onlarca öðrenci yetiþtirmiþ, yüzlerce hastayý saðlýðýna kavuþturmuþ Prof. Dr. Göksel Kalaycý’ya borcunuz var!

2008 yýlýnda öldürülen, biri týp fakültesinde, diðeri ortaokulda okuyan oðullarý Furkan ve Fatih’e “ihtiyaç sahiplerini gözetin” diye vasiyet býrakacak kadar vicdanlý Dr. Ali Menekþe’ye borcunuz var!

2012 yýlýnda, 30 yaþýndayken, 17 yaþýndaki bir hasta yakýný tarafýndan görevi baþýnda býçaklanarak öldürülen gencecik göðüs cerrahý Dr. Ersin Aslan’a borcunuz var!

SABÝM ihbar hattýna gelen bir þikâyet üzerine uðradýðý baský ve soruþturmalar sonrasýnda, 2012 yýlýnda çalýþtýðý hastanede hayatýna son veren acil týp asistaný Dr. Melike Erdem’e borcunuz var!

Samsun’da “yýlýn doktoru” seçilecek kadar sevilen, ihmaller zinciri sonucu 2015 yýlýnda öldürülmesinde sorumluluðunuzun olduðu Dr. Kamil Furtun’a borcunuz var!

Saðlýk hizmetini verebilmek için her gün Diyarbakýr-Kulp arasýnda gidip gelen ve 2015 yýlýnda yolu kesilerek öldürülen Dr. Abdullah Biroðul’a borcunuz var!2015 yýlýnda, eski eþi tarafýndan darp edilen sekreterini kurtarmak isterken býçaklanarak öldürülen kadýn hastalýklarý ve doðum uzmaný Dr. Aynur Daðdemir’e borcunuz var!

Aksaray'ýn Eskil ilçesi Bozcamahmut Köyü’nde yaþayanlarýn saðlýk hizmetini alabildikleri tek hekim olan ve 2017 yýlýnda öldürülen Dr. Hüseyin Aðýr’a borcunuz var. 

 Saðlýktaki metalaþmayý en acý ve somut þekilde gözler önüne serecek þekilde, bir medikal firma çalýþaný tarafýndan 2017 yýlýnda öldürülen, Elazýð Fýrat Üniversitesi Hastanesi Baþhekimi Prof. Dr. Muhammed Said Berilgen’e borcunuz var!

2017 yýlýnda, ayný gün, Adana’da, Batman’da ve Ýstanbul’da, üzerlerindeki baský, mobbing, uzun ve yoðun çalýþma saatleri ve tükenmiþlik dolayýsýyla yaþamlarýna son veren Dr. Engin Karakuþ, Dr. Ece Ceyda Güdemek ve týp fakültesi öðrencisi Yaðmur Çavuþoðlu’na borcunuz var!

Ve en son, tam bir hafta önce bu saatlerde  eski bir hastasýnýn silahlý saldýrýsý sonucu yaþamýný kaybeden psikiyatri uzmaný Dr. Fikret Hacýosman’a borcunuz var!Bütün bu meslektaþlarýmýzýn vebali boynunuzdadýr. Türk Tabipleri Birliði ve tabip odalarý , sendikalar, dernekler ve tüm saðlýk çalýþanlarý olarak bugünden itibaren saðlýkta þiddete karþý eylem programýný baþlatýyoruz. Bu doðrultuda, 10 Ekim 2018 günü baþlamak üzere yedi gün sürecek “Saðlýkta Þiddet Yasasýný Ýstiyorum” temalý nöbet eylemlerini baþlatýyoruz. Tüm Türkiye çapýnda, kentlerin bilinen alanlarýnda, parklarýnda 18.00-20.00 saatleri arasýnda en geniþ katýlýmla bu nöbet eylemlerini gerçekleþtireceðiz. Ýlimizde yarýn saat 18.00 de Kýrkayak parkýnda olacaðýz.17 Ekim 2018 günü de tüm tabip odasý baþkanlarýmýzla “Türk Tabipleri Birliði’nin Saðlýkta Þiddete Karþý Bildirgesi”ni kamuoyuyla paylaþmak; Türkiye Büyük Millet Baþkaný ve Saðlýk Bakaný ile görüþmek üzere saat 10.00’da Ankara’da buluþacaðýz.Türk Tabipleri Birliði’nin ve tabip odalarýmýzýn, sendikalarýmýzýn ve derneklerimizin aklý ve yüreði hekimlerin ve saðlýk çalýþanlarýnýn üstündedir. Hekimlere ve saðlýk çalýþanlarýna yönelen þiddet insanlýk ve hekimlik deðerlerine yönelmiþtir. Bunu kesinlikle kabul etmeyeceðiz. Saðlýkta Þiddet Yasasý çýkarýlýncaya ve saðlýk alanýndaki þiddet önleninceye kadar mücadelemize kararlýlýkla devam edeceðiz.

GAZÝANTEP SAÐLIKÇILAR MECLÝSÝ  (Gaziantep - Kilis Tabipler Odasý, Türk Saðlýk-Sen Gaziantep Þubesi, Ses Gaziantep Þubesi, Genel Saðlýk Ýþ sendikasý Gaziantep Ýl Temsilciliði, Gaziantep Aile Hekimliði Derneði (GAHD) ve Gaziantep Aile Saðlýðý Çalýþanlarý Derneði)


Gaziantepli Ünlü Ýþadamý Ahmet Tatar Hayatýný Kaybetti

Elazýð depreminde ölü sayýsý 39’a yükseldi

TEMA Vakfý’nýn kurucusu ve Onursal Baþkaný Hayrettin Karaca yaþamýný yitirdi.

Kýþ Aylarýnda Cildiniz Ayrý Bir Özen Ýster

SAÐLIKTA ÞÝDDET DURDURULMALIDIR!

Sünnet Hakkýnda Merak Edilen Her Þey!

BU BESÝNLER GRÝP VE SOÐUK ALGINLIÐINA ÝYÝ GELÝYOR

KAPAK TAMÝRÝ KOLTUK ALTINDAN YAPILDI 2 HAFTADA SEFERLERE BAÞLADI

8 yýl ücretsiz kolej eðitimi için Darüþþafaka sýnavý 31 Mayýs’ta

KADINLIÐIN SONU DEÐÝL, SAÐLIKLI BÝR YAÞAMIN BAÞLANGICI: HÝSTEREKTOMÝ

2020'ye en çok sigara içilen 40'ýncý ülke olarak giren Türkiye'de hedef tütünsüz yaþam

Hasta yakýný saðlýk teknikerinin elmacýk kemiðini kýrdý!

Zengin dilenci yine ortaya çýktý! Þimdi de Gaziantep’te….

Özel Gaziantep Anka Hastanesi’nde gerçekleþtirilen baþarýlý ameliyatla saðlýðýna kavuþtu.

Gaziantep'te Ebeveynlere Cihaz Desteði Verildi

HAMÝLELÝKTE DOÐRU SANILAN 10 YANLIÞ!

Kýþ aylarýnda uyuza dikkat!

Gaziantep'te trafik kazasý: 3 yaralý

MEDÝCAL PARK’TA DÜNYAYA GELEN PREMATÜRE BEBEKLER BULUÞTU

Organ Baðýþý ve Farkýndalýk

Prematüre bebeklerde BESLENME SORUNLARI

ANKA HASTANESÝ DESTEÐÝYLE NRP EÐÝTÝMÝ

LÝPOSAKÞIN UYGULAMASI ÝLE ÝNATÇI YAÐLARDAN KURTULUN

PREDÝYABET OKULU HÝZMETE AÇILDI

GAÜN Hastanesi’nde “Dünya Diyabet Günü” Etkinlikleri

BÜYÜKÞEHÝR HASTANESÝ 3 MÝLYON KÝÞÝYE SAÐLIK HÝZMETÝ VERDÝ

14 KASIM DÜNYA DÝYABET GÜNÜ

Kýz çocuklarý için HPV aþýsýnýn önemi

ANKA Hastanesinde Yeni Görevlendirme

ÖZEL MMT AMERÝKAN HASTANESÝ’NE YENÝ GENEL MÜDÜR

Gözlükevi, hizmete girdi.

SAÐLIÐINA KAVUÞTURDUÐU LÖSEMÝLÝ ÇOCUKLARLA YILLAR SONRA BULUÞTU...

HATEM’DE OBEZÝTE CERRAHÝSÝ ÝLE SAÐLIÐINA KAVUÞTU

10 KASIM ATATÜRK’Ü ANMA TÖRENÝ

ORGAN BAÐIÞINI ARTTIRMALIYIZ..!

DEVA ÖZEL AMBULANS SERVÝSÝ

Estetik Bölgede ÝMPLANTOLOJÝ

SANKO ÜNÝVERSÝTESÝ 2018 – 2019 AKADEMÝK YILI AÇILIÞ TÖRENÝ

MEDÝCAL PARK GAZÝANTEP HASTANESÝ’NÝN KALÝTESÝ TESCÝLLENDÝ

DÜNYA’DA 5.VAKA

İLETİŞİM

  SaÄŸlık Dünyası Dergisi
Gazimuhtarpaşa Bulvarı Efes İşmerkezi Kat 3 No 8 Şehitkamil/ Gaziantep
  SMS Message
  0536 233 91 01
  info@saglikilan.com