SAÄžLIK DÃœNYASI

ÝÞTEN ÇIKARILAN ÇALIÞANLAR SIRLARI ORTAYA DÖKTÜ...

Ýlaç þirketi Daiichi Sankyo’da iþten çýkarýlan çalýþanlar þirketin geçmiþ dönem uygulamalarýný ortaya döktü. Ýddialara göre þirketin üst düzey yöneticileri, Daiichi’nin ilaçlarýný daha çok yazan doktorlarý ödüllendirdi. Doktorlar, ceplerinden para çýkmadan kongrelere gönderildi. Ayrýca ilaç mümessilleri yasak olmasýna raðmen doktorlarýn yazdýðý reçeteleri þirket yöneticileri ile paylaþtý.

Ýlaç þirketleri, mümessiller ve doktorlar arasýndaki iliþki kanunlarla düzenleniyor. Doktorlarýn bir þirketin ilacýný yazmalarý karþýlýðýnda hediyeler almasý ya da seyahate çýkarýlmasý gibi durumlar tamamen yasaklanmýþ durumda. Ancak Türkiye’de bu yasaklarýn çeþitli yollarla bazý ilaç firmalarý tarafýndan delindiði uzun süredir iddia ediliyor. Bu konuda ilaç þirketlerinin ilaç mümessillerine baský yaparak doktorlarýn kendi ilaçlarýný daha fazla reçetelendirmesini saðladýðý ileri sürülüyor. Kendi çalýþtýklarý bölgede þirketin ne kadar fazla ilacý hastalara yazýlýyorsa ilaç mümessillerinin de daha fazla prim aldýðý için yasal olmayan yöntemleri kullanabildiði ifade ediliyor. 

MAÝL OLARAK REÇETE

Bu konuda son iddialar ise Japon ilaç devi Daiichi Sankyo ile ilgili eski çalýþanlarý tarafýndan ortaya atýldý. Eski çalýþanlarýn Baþbakanlýk Ýletiþim Merkezi’ne (BÝMER) yeni adýyla Cumhurbaþkanlýðý Ýletiþim Merkezi’ne (CÝMER) de ilettiði iddialara göre þirketin üst düzey yöneticileri, hangi doktorun kaç ilaç yazdýðýný bilmek istiyordu. Bunu saðlamalarý için çalýþanlara baský yapýldý. Gizli kalmasý gereken reçete bilgileri Daiichi’nin üst düzey yöneticilerine mail olarak gönderildi ya da þirket çalýþanlarýnýn tamamýnýn yer aldýðý whatsapp gruplarýndan paylaþýldý. Reçete bilgileri ise doktorlarýn bilgisayarýndan, hastane rapor odalarýndan veya eczanelerden elde ediliyordu. 

ÝÇ DENETÝM YAPILDI

Ayrýca þirket çalýþanlarý ilaç firmasýnýn daha çok ilaç yazan doktorlarý kongreye götürmek istediðini, ilaçlarýný az yazan doktorlarýn ise kongre davetlerini iptal ettiðini ileri sürdü. Yine þirket çalýþanlarý üzerine çeþitli takýmlarýn kombine biletlerinin alýndýðý ve bunlarýn da Passolig aracýlýyla doktorlara hediye edildiði kaydedildi. Çalýþanlarýn þikâyeti üzerine ana firmanýn Türkiye’de iç denetim gerçekleþtirdiði ayrýca uluslararasý baðýmsýz denetim firmasý Ernst&Young’ýn da iddialar üzerine þirkette çalýþma yaptýðý öðrenildi. Ýç denetim ve Ernst&Young’ýn çalýþmasý sonrasýnda þirketin bazý üst düzey yöneticilerinin iþine son verildiði de ortaya çýktý.

HIZLA ÖNLEMLERÝ ALMAYA BAÞLADIK

DAIICHI Sankyo’ya geçici olarak atanan Genel Müdür Ayþe Uysal Torun konuyla ilgili Hürriyet’in sorularýný þöyle cevapladý: “Birkaç ay önce, þirketimizin bazý uygulamalarýnda düzensizliklerin olduðu yönündeki iddialar tarafýmýza ulaþmýþtýr ve bu iddialar dikkatle deðerlendirilmiþtir. Þirketimiz, uyum alanýndaki geri bildirimleri ve uyum kurallarýnýn ihlal edildiðine dair iddialarý hassasiyetle ele almaktadýr. Bu doðrultuda Ernst&Young ile iþbirliði içerisinde yapýlan iç denetleme sonucunda, sapmalarýn gelecekte tekrar etmemesi ve Uyum Programý ile ilgili süreçlerin daha da güçlendirilmesi amacýyla derhal belli önlemler tanýmlanmýþ ve hýzla uygulamaya konulmuþtur. Daiichi Sankyo, bütün çalýþanlarýnýn ilgili düzenlemelerin tamamýna uymasý için her türlü önlemi alma kararlýlýðýndadýr ve uygulamalarý da bunu yansýtmaktadýr. Taktir edeceðiniz üzere, gizlilik ve veri koruma gerekliliklerinin yaný sýra söz konusu iddialar kapsamýndaki kiþilerin menfaatlerinin korunmasý doðrultusunda, bu iddialara ait veriler ile ilgili, detaylý paylaþýmda bulunamýyoruz.”

YEMEK SINIRI DA AÞILABÝLÝYOR

ÞÝRKETÝN eski çalýþanlarýnýn diðer bir iddiasý ise þöyle: “Ýlaç mümessillerinin doktorlara ýsmarlayacaðý yemek bile yasalarla sýnýrlandýrýlmýþtýr. Burada harcanan para þirket tarafýndan ilaç mümessiline verilen gider kartý ile karþýlanýr. Birçok yemekte ödeme sýnýrý aþýlýr. Sýnýr aþýldýðý için sanki o yemekte birden fazla doktor varmýþ gibi gösteriliyordu. Þirket de bunu kabul ediyordu. Ayrýca bu yemeklerin de fotoðraflarý üst düzey yöneticilerle paylaþýlýyordu.”(www.hurriyet.com.tr)


Gaziantepli Ünlü Ýþadamý Ahmet Tatar Hayatýný Kaybetti

Elazýð depreminde ölü sayýsý 39’a yükseldi

TEMA Vakfý’nýn kurucusu ve Onursal Baþkaný Hayrettin Karaca yaþamýný yitirdi.

Kýþ Aylarýnda Cildiniz Ayrý Bir Özen Ýster

SAÐLIKTA ÞÝDDET DURDURULMALIDIR!

Sünnet Hakkýnda Merak Edilen Her Þey!

BU BESÝNLER GRÝP VE SOÐUK ALGINLIÐINA ÝYÝ GELÝYOR

KAPAK TAMÝRÝ KOLTUK ALTINDAN YAPILDI 2 HAFTADA SEFERLERE BAÞLADI

8 yýl ücretsiz kolej eðitimi için Darüþþafaka sýnavý 31 Mayýs’ta

KADINLIÐIN SONU DEÐÝL, SAÐLIKLI BÝR YAÞAMIN BAÞLANGICI: HÝSTEREKTOMÝ

2020'ye en çok sigara içilen 40'ýncý ülke olarak giren Türkiye'de hedef tütünsüz yaþam

Hasta yakýný saðlýk teknikerinin elmacýk kemiðini kýrdý!

Zengin dilenci yine ortaya çýktý! Þimdi de Gaziantep’te….

Özel Gaziantep Anka Hastanesi’nde gerçekleþtirilen baþarýlý ameliyatla saðlýðýna kavuþtu.

Gaziantep'te Ebeveynlere Cihaz Desteði Verildi

HAMÝLELÝKTE DOÐRU SANILAN 10 YANLIÞ!

Kýþ aylarýnda uyuza dikkat!

Gaziantep'te trafik kazasý: 3 yaralý

MEDÝCAL PARK’TA DÜNYAYA GELEN PREMATÜRE BEBEKLER BULUÞTU

Organ Baðýþý ve Farkýndalýk

Prematüre bebeklerde BESLENME SORUNLARI

ANKA HASTANESÝ DESTEÐÝYLE NRP EÐÝTÝMÝ

LÝPOSAKÞIN UYGULAMASI ÝLE ÝNATÇI YAÐLARDAN KURTULUN

PREDÝYABET OKULU HÝZMETE AÇILDI

GAÜN Hastanesi’nde “Dünya Diyabet Günü” Etkinlikleri

BÜYÜKÞEHÝR HASTANESÝ 3 MÝLYON KÝÞÝYE SAÐLIK HÝZMETÝ VERDÝ

14 KASIM DÜNYA DÝYABET GÜNÜ

Kýz çocuklarý için HPV aþýsýnýn önemi

ANKA Hastanesinde Yeni Görevlendirme

ÖZEL MMT AMERÝKAN HASTANESÝ’NE YENÝ GENEL MÜDÜR

Gözlükevi, hizmete girdi.

SAÐLIÐINA KAVUÞTURDUÐU LÖSEMÝLÝ ÇOCUKLARLA YILLAR SONRA BULUÞTU...

HATEM’DE OBEZÝTE CERRAHÝSÝ ÝLE SAÐLIÐINA KAVUÞTU

10 KASIM ATATÜRK’Ü ANMA TÖRENÝ

ORGAN BAÐIÞINI ARTTIRMALIYIZ..!

DEVA ÖZEL AMBULANS SERVÝSÝ

Estetik Bölgede ÝMPLANTOLOJÝ

SANKO ÜNÝVERSÝTESÝ 2018 – 2019 AKADEMÝK YILI AÇILIÞ TÖRENÝ

MEDÝCAL PARK GAZÝANTEP HASTANESÝ’NÝN KALÝTESÝ TESCÝLLENDÝ

DÜNYA’DA 5.VAKA

İLETİŞİM

  SaÄŸlık Dünyası Dergisi
Gazimuhtarpaşa Bulvarı Efes İşmerkezi Kat 3 No 8 Şehitkamil/ Gaziantep
  SMS Message
  0536 233 91 01
  info@saglikilan.com