SAÄžLIK DÃœNYASI

MORAL EVÝ AÇILDI

Gaziantep Büyükþehir Belediyesi ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlýðý’nýn iþbirliðinde hayata geçirilen  “Moral Evi Projesi” kapsamýnda yaptýrýlan Alzheimer Hastalarý ve Yakýnlarý Buluþma Merkezi düzenlenen törenle açýldý. Türkiye’de, yerel yönetimler düzeyinde bir ilke daha imza atan Büyükþehir Belediyesi, sosyal belediyecilikte yeni bir sayfa açmýþ oldu.

ÞAHÝN: FARKINDALIK OLUÞTURDUK

Alzheimer Hastalarý ve Yakýnlarý Buluþma Merkezi’nin açýlýþýnda konuþan Gaziantep Büyükþehir Belediye Baþkaný Fatma Þahin,  Alzheimer hastalarýnýn kaliteli zaman geçirmesini saðlayacak gündüz yaþam merkezi kurulduðunu belirtti.

Þahin, “Ýl genelinde yaþayan alzheimer hastalarýnýn sosyal yaþama katýlmasýný amaçlýyoruz. Dezavantajlý gruplarý toplumun bir parçasý olarak gören anlayýþý, çalýþmalarýmýza yansýtýyoruz. ‘Engelsiz Bir Gaziantep Ýçin’ Türkiye’de ilk kez Engelliler Daire Baþkanlýðýný kurarak, engellilerin hayatýný kolaylaþtýran çalýþmalara imza attýk. Bu kapsamda Gaziantep’te yaþayan alzheimer hastalarýna el uzattýk, ‘Moral Evi Projesi’yle farkýndalýk oluþturduk” dedi.

DERDÝMÝZ ÝNSANI YAÞATMAK

“Cumhurbaþkanýmýzdan almýþ olduðumuz talimatla altyapý belediyeciliðini sona erdirdik, ‘Ýnsaný yaþat ki devlet yaþasýn insaný yücelt ki devlet yücelsin’ diyen insaný merkeze alan bir anlayýþý uygulamaya baþladýk” diyen Þahin, þöyle devam etti: “Bu anlamda yetim, yoksul, yaþlý, maðdur, muhtaç kim varsa devletin þefkatli yüzünü, kurucu Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlýðý döneminde göstermeye çalýþtýk. Derdimiz insaný yaþatmak. Eþrefi muhlukat olarak doðan herkes yaþamýn en iyisine layýktýr. Büyükþehir olarak, ‘Hoþ Geldin Minik Hemþehrim Projesi’yle yeni doðan 3 bin 400 bebeðe dokunduk, onlarýn yanýnda olduk. Çocuk kütüphanesiyle uygulamalý olarak çocuklara hayatý öðretiyoruz, Uslu ailesi bu anlamda bizlere örnektir. Hayat kitaplarla öðrenilmiyor, yaþamak lazým, yaþatmak lazým, hissetmek lazým. Büyük bir medeniyetin temsilcileriyiz. Anasý babasý yaþlanýrken ‘of’ bile demeyini öneren bir medeniyetten geliyoruz. O kadar önemli ki yaþlý duasý. Ana, baba duasý bizim yolumuzu aydýnlatýyor. Buna inanmazsak, bunu yaþayamazsak, bunu baþaramayýz. ‘Veren el, alan eldenden üstün’ diyor medeniyetimiz, ayný Uslu ailesi gibi. Bu bakýmdan bu þehir çok zengin. Ýnancýmýza göre topraktan geldik topraða gideceðiz. Baþýmýza kara topraðý döktükleri zaman iki þey kalýyor; hayýrlý evlat ve yaþarken yaptýðýn iyilikler. Bu öðreniliyor öðretiliyor. Birileri öldürüyor, biz yaþatýyoruz. Her yaþýn, bir güzelliði var. Gözlerin altýndaki kýrýþýklýklar, saçlardaki beyazlar, insana büyük bir bilgelik, tecrübe ve hayat veriyor. Bilge insan, bir binanýn çatý katýndan hayata bakar, onlarýn baktýðý yer bizim için çok kýymetli.

YENÝ BÝR DÖNEM BAÞLAYACAK

Engelsiz yaþam, engelsiz kent kurmak çok kýymetli artýk yeni bir dönem var. Uzmanlaþma ve ihtisaslaþma. Hastalýkta uzmanlaþmada, sosyal politikalarda ve sosyal belediyecilikte yeni bir sayfa açtýk. Down sendromlu çocuklarýn istihdamýyla ilgili Mutlu Kafe açtýk. Çölyak hastalarý için saðolsun belediyelerimiz un veriyordu biz pastanesini açtýk, Glutensiz Bir Baþka Kafeyi açtýk. Çölyak hasta sayýsý gittikçe artýyor. Otistik çocuklar için Hasan Kalyoncu Üniversitesi’yle birlikta otistik merkezi açtýk. Bugün burada Uslu ailesyle birlikte Alzheimer Hastalarý için Moral Evi’ni açýyoruz. Burada önemli olan alzheimer hastalýðýný durdurmak, yavaþlatmak. Beyindeki uçuk olarak tanýmlanan alzheimer, zamanla unutkanlýða neden oluyor, hastalar, evin yolunu unutuyor, evlatlarýný unutuyor. Her hastalýk bir sonuçtur. Bu merkezde koruyucu, önleyici tedbirler var, bilim var, hayýr var, devlet var, millet var, hepsinden önemlisi yükselen kat kat dua var.” 

Gaziantep Büyükþehir Belediyesi Genel Sekteter Yardýmcýsý Dr. Serdar Tolay, Alzheimer Hasta ve Hasta Yakýnlarý Buluþma Merkezi hakkýnda bilgi verdi, Tolay, “Alzheimer hastalarýnýn sosyal yaþama katmayý, hasta yakýnlarýný desteklemeyi ve bu alandaki ihtiyacýn bilinciyle örnek olduk. Alzheimer hastalarýný, gündüz bakýmlarýný yaparak hasta yakýnlarýnýn bir nebze olsun nefes almalarýný amaçlýyoruz. Hastalýðýn ilerleme hýzýný yavaþlatarak, bireylerin aktif yaþlanmasýna katký sunacaðýz” dedi.

Açýlýþta konuþan AK Parti Gaziantep milletvekilleri Derya Bakbak, Müslüm Yüksel, Nejat Koçer ve Ahmet Uzer ise, Alzheimer Hastalarý ve Yakýnlarý Buluþma Merkezi’nin önemine deðinerek, merkezin yapýmýnda katký sunan hayýrsever Uslu ailesine teþekkür etti.

Uslu ailesi adýna Beyhan Uslu da, babalarýndan her zaman hayýrlý iþlerde yer almalarýn konusunda öðüt aldýklarýný belirterek, Büyükþehir Belediyesiyle ortaklaþa yapýlan Alzheimer Hastalarý ve Yakýnlarý Buluþma Merkezi’nin yaþlýlarýn ihtiyaçlarýna yanýt vereceðini sözlerine ekledi. 

Konuþmalarýn ardýndan baþkan Fatma Þahin ve protokol, Alzheimer Hastalarý ve Yakýnlarý Buluþma Merkezi’ni açýlýþ kurdelasýný kesti,  merkezi gezdi, yaþlýlarla hasbihal etti.

MERKEZDE NELER VAR?

Alzheimer Hasta ve Hasta Yakýnlarý Buluþma Merkezi’nde, Alzheimer hasta ve hasta yakýnlarýna uygun, bariyersiz bir yapý olarak tadilatý yapýldý. Bununla birlikte ergoterapi alaný, uyku odasý, mescit, toplantý salonu, hobi bahçesi, spor odasý, müzik odasý, el sanatlarý atölyesi, hem hasta hem de hasta yakýnlarýnýn kullanabileceði fiziksel aktivite alaný, içeride hastalar için yürüme týrabzaný, merkez içerisinde yürüyüþ yolu, tam teçhizatlý acil müdahale odasý, hastalýða uygun oyunlar, Alzheimer hastalarý için önem arz eden mavi ve turuncu renkler bina içerisinde kullanýlarak hastalar için güvenli ortamlar oluþturuldu.


Gaziantepli Ünlü Ýþadamý Ahmet Tatar Hayatýný Kaybetti

Elazýð depreminde ölü sayýsý 39’a yükseldi

TEMA Vakfý’nýn kurucusu ve Onursal Baþkaný Hayrettin Karaca yaþamýný yitirdi.

Kýþ Aylarýnda Cildiniz Ayrý Bir Özen Ýster

SAÐLIKTA ÞÝDDET DURDURULMALIDIR!

Sünnet Hakkýnda Merak Edilen Her Þey!

BU BESÝNLER GRÝP VE SOÐUK ALGINLIÐINA ÝYÝ GELÝYOR

KAPAK TAMÝRÝ KOLTUK ALTINDAN YAPILDI 2 HAFTADA SEFERLERE BAÞLADI

8 yýl ücretsiz kolej eðitimi için Darüþþafaka sýnavý 31 Mayýs’ta

KADINLIÐIN SONU DEÐÝL, SAÐLIKLI BÝR YAÞAMIN BAÞLANGICI: HÝSTEREKTOMÝ

2020'ye en çok sigara içilen 40'ýncý ülke olarak giren Türkiye'de hedef tütünsüz yaþam

Hasta yakýný saðlýk teknikerinin elmacýk kemiðini kýrdý!

Zengin dilenci yine ortaya çýktý! Þimdi de Gaziantep’te….

Özel Gaziantep Anka Hastanesi’nde gerçekleþtirilen baþarýlý ameliyatla saðlýðýna kavuþtu.

Gaziantep'te Ebeveynlere Cihaz Desteði Verildi

HAMÝLELÝKTE DOÐRU SANILAN 10 YANLIÞ!

Kýþ aylarýnda uyuza dikkat!

Gaziantep'te trafik kazasý: 3 yaralý

MEDÝCAL PARK’TA DÜNYAYA GELEN PREMATÜRE BEBEKLER BULUÞTU

Organ Baðýþý ve Farkýndalýk

Prematüre bebeklerde BESLENME SORUNLARI

ANKA HASTANESÝ DESTEÐÝYLE NRP EÐÝTÝMÝ

LÝPOSAKÞIN UYGULAMASI ÝLE ÝNATÇI YAÐLARDAN KURTULUN

PREDÝYABET OKULU HÝZMETE AÇILDI

GAÜN Hastanesi’nde “Dünya Diyabet Günü” Etkinlikleri

BÜYÜKÞEHÝR HASTANESÝ 3 MÝLYON KÝÞÝYE SAÐLIK HÝZMETÝ VERDÝ

14 KASIM DÜNYA DÝYABET GÜNÜ

Kýz çocuklarý için HPV aþýsýnýn önemi

ANKA Hastanesinde Yeni Görevlendirme

ÖZEL MMT AMERÝKAN HASTANESÝ’NE YENÝ GENEL MÜDÜR

Gözlükevi, hizmete girdi.

SAÐLIÐINA KAVUÞTURDUÐU LÖSEMÝLÝ ÇOCUKLARLA YILLAR SONRA BULUÞTU...

HATEM’DE OBEZÝTE CERRAHÝSÝ ÝLE SAÐLIÐINA KAVUÞTU

10 KASIM ATATÜRK’Ü ANMA TÖRENÝ

ORGAN BAÐIÞINI ARTTIRMALIYIZ..!

DEVA ÖZEL AMBULANS SERVÝSÝ

Estetik Bölgede ÝMPLANTOLOJÝ

SANKO ÜNÝVERSÝTESÝ 2018 – 2019 AKADEMÝK YILI AÇILIÞ TÖRENÝ

MEDÝCAL PARK GAZÝANTEP HASTANESÝ’NÝN KALÝTESÝ TESCÝLLENDÝ

DÜNYA’DA 5.VAKA

İLETİŞİM

  SaÄŸlık Dünyası Dergisi
Gazimuhtarpaşa Bulvarı Efes İşmerkezi Kat 3 No 8 Şehitkamil/ Gaziantep
  SMS Message
  0536 233 91 01
  info@saglikilan.com