SAÄžLIK DÃœNYASI

Kasýk Fýtýklarýnda Kapalý (Laparoskopik) Ameliyatlar

Özel Gaziantep Akademi Hastanesi Genel Cerrahi Uzmaný Op. Dr.Sedat Nuri Özdede ’’Kasýk fýtýklarýnda kapalý (Laparaskopik) ameliyatlarý hakkýnda detaylý bilgiler verdi.Güvenilir ,estetik iþe ve sosyal hayata daha erken dönme ve daha az aðrýlý bir ameliyat seçeneði olarak laparoskopik kasýk fýtýðý tedavisi kasýk fýtýklarýnda günümüzde ilk seçenek olarak yerini almaktadýr.''

 

Kasýk fýtýðý tedavisinde açýk yöntemin kullanýlmasý çok eski yýllara kadar gider. Yaklaþýk 150 yýldýr kullanýlmaktadýr. Kasýk fýtýðýnda açýk ameliyat kasýk bölgesine yapýlan yaklaþýk 10 cm’lik bir kesi ile gerçekleþtirilir. Uzun bir süre deðiþik ameliyatlar yapýlmýþ olup; son zamanlarda bu ameliyatlarda da yama kullanýlmaktadýr ancak yama açýk ameliyatta adale katmanýnýn üstüne konur.

 

(Anterior yaklaþým; Lichtenstein operasyonu) 

Fýtýklarýn oluþmasýnda karýn içi basýncý etkilidir. Bu basýnç her zaman içeriden dýþarýya doðru etki yapar. Dolayýsýyla yamanýn adale üstüne konmasý ideal bir çözüm deðildir. Yama adalenin üstüne konduðunda içerden gelen basýnca uzun süre dayanamaz ve açýlabilir. Böylece bazý durumlarda fýtýk nüks edebilmektedir.

 

Kapalý kasýk fýtýðý ameliyatlarý ise (Diðer adý ile laparoskopik) karýn duvarýna açýlan küçük 3 adet delik ile yapýlan ameliyatlardýr. Bununda 2 ayrý tipi vardýr. Birincisi batýna girmeden yapýlan TEP(Total ExtraPeritoneal inguinal hernia repair) operasyonu diðeri de tamamen batýn içinden yapýlan TAPP (TransAbdominal PrePeritoneal inguinal hernia repair ) operasyonu dur. Her ikisinin de amacý bir kamera yardýmý ile fýtýk kesesini yerine çekip oraya yama koymak ve bu yama yardýmý ile içten destek ile fýtýðýn tekrar oluþumunu engellemektir. Yukarýda anlatýlan karýn içi basýncý ile yama ayrýlmak yerine iç yüze konulduðundan daha çok yapýþacaktýr. Böylece nüks ihtimali daha da azalacaktýr. Kapalý fýtýk ameliyatýnýn bir diðer avantajý kasýk bölgesinde birbirinden ayrý 3 ayrý tip fýtýk oluþmaktadýr. Bunlardan direkt ve indirekt hernilere açýkta rahat ulaþýlabildiði halde 3. Tip olan femoral hernilere ulaþým zordur. Çoðu zaman kadýnlarda sýk görülen bu fýtýklar yerinde kalmakta ve nüks olarak algýlanmaktadýr. Halbuki laparoskopik cerrahide her üç alan görülüp bu bölgelerdeki alan ortaya konulup her üç potansiyel fýtýk alaný takviye edilebilmektedir. Bu iki avantajýn yanýnda üçüncü olarak 2 taraflý kasýk fýtýklarýnda varsa baþlangýç halinde fýtýklar tespit edilip kolaylýkla müdahele edilebilmektedir. Bunlardan baþka son olarak nüks (tekrarlamýþ) fýtýklarda, anatomik yapýlar bozulmuþ olduðundan, ikinci üçüncü onarým teknik olarak daha zor ve risklidir. Daha önceki ameliyatla orijinal anatomisi bozulmuþ yapýlarda cerrahi yaparken, hem sinir yaralanmalarý görülebilir hem de güvenilir bir onarým saðlamak daha zor olabilir. Eðer önceki ameliyat açýk yöntemle yapýlmýþ ise, nüks fýtýðýn onarýmýnýn da kapalý yöntemle yapýlmasý gerekir. Kapalý yöntem nüks olgularda daha baþarýlýdýr.

 

Kapalý ameliyatýn yukarýda sayýlan önemli týbbi avantajlarý yaný sýra, estetik ve konfor açýsýndan da açýk ameliyata göre üstünlükleri vardýr. Çünkü çok küçük 3 kesiden yapýlýr dolayýsýyla aðrýsýz ve konforludur. Yaralar çabuk iyileþir ve kozmetik sonuç daha iyidir

Bu nedenlerle özellikle nüks etmiþ fýtýklarda, 2 taraflý fýtýklarda ve aðýr iþlerde çalýþan (sporcu ,iþçi gibi) kiþlerin fýtýklarý baþta olmak üzere öncelikli seçim eðer anestezi kontrendikasyonu ve kan sulandýrýcý kullanýmý gibi kontrolü zor durumlar hariç olmak üzere 1. Seçim laparoskopik herni onarýmý olan kapalý fýtýk operasyonu olmasý daha uygun olacaktýr. Kapalý fýtýk ameliyatýnýn öðrenim süresinin uzun olmasý bu yöntemin en önemli dezavantajýdýr. Bu deneyimlerin artmasý ve eðitimin tamamlanmasý ile daha çok uygulanma alaný bulacaðý kesindir ancak halen günümüzde çoðu merkezde bu ameliyatýn yeterince uygulanamadýðýný görmekteyiz. Zamanla bu uygulamalarýn daha da yaygýnlaþacaðýný düþünmekteyiz. Kaldý ki bu ameliyatýn ilk uygulanmaya baþladýðýndaki dönemdeki ciddi maliyet sorunlarý da artýk kalkmýþ maliyetleri açýk ameliyata yakýn bir seviyeye yaklaþmýþtýr.

 

Güvenilir ,estetik iþe ve sosyal hayata daha erken dönme ve daha az aðrýlý bir ameliyat seçeneði olarak laparoskopik kasýk fýtýðý tedavisi kasýk fýtýklarýnda günümüzde ilk seçenek olarak yerini almaktadýr.

 

Kapalý fýtýk onarýmýnýn açýk fýtýk onarýmýna göre avantajlarý ; çok az ameliyat yarasý ve izi, daha az infeksiyon oraný , daha az his kaybý ve gerginlik hissi ve daha kozmetik sonuçlar elde edilmektedir. Ayrýca günlük iþ ve aktivitelere dönüþ daha çabuk ve kolay olmaktadýr. Ayrýca deneyimli ellerde oldukça pratik ve kolay olan bu ameliyatýn nüksüde çok düþük olup nüksün esas sebebi teknik yetersizlik ve deneyim eksikliðidir. Teorik olarak nüksün olmamasý gereken bir cerrahi iþlemdir. Yeterli eðitim ve bölge anatomisine hakimiyet ile sonuçlarý yüz güldürücü olan bu ameliyatý önermekteyiz.


Gaziantepli Ünlü Ýþadamý Ahmet Tatar Hayatýný Kaybetti

Elazýð depreminde ölü sayýsý 39’a yükseldi

TEMA Vakfý’nýn kurucusu ve Onursal Baþkaný Hayrettin Karaca yaþamýný yitirdi.

Kýþ Aylarýnda Cildiniz Ayrý Bir Özen Ýster

SAÐLIKTA ÞÝDDET DURDURULMALIDIR!

Sünnet Hakkýnda Merak Edilen Her Þey!

BU BESÝNLER GRÝP VE SOÐUK ALGINLIÐINA ÝYÝ GELÝYOR

KAPAK TAMÝRÝ KOLTUK ALTINDAN YAPILDI 2 HAFTADA SEFERLERE BAÞLADI

8 yýl ücretsiz kolej eðitimi için Darüþþafaka sýnavý 31 Mayýs’ta

KADINLIÐIN SONU DEÐÝL, SAÐLIKLI BÝR YAÞAMIN BAÞLANGICI: HÝSTEREKTOMÝ

2020'ye en çok sigara içilen 40'ýncý ülke olarak giren Türkiye'de hedef tütünsüz yaþam

Hasta yakýný saðlýk teknikerinin elmacýk kemiðini kýrdý!

Zengin dilenci yine ortaya çýktý! Þimdi de Gaziantep’te….

Özel Gaziantep Anka Hastanesi’nde gerçekleþtirilen baþarýlý ameliyatla saðlýðýna kavuþtu.

Gaziantep'te Ebeveynlere Cihaz Desteði Verildi

HAMÝLELÝKTE DOÐRU SANILAN 10 YANLIÞ!

Kýþ aylarýnda uyuza dikkat!

Gaziantep'te trafik kazasý: 3 yaralý

MEDÝCAL PARK’TA DÜNYAYA GELEN PREMATÜRE BEBEKLER BULUÞTU

Organ Baðýþý ve Farkýndalýk

Prematüre bebeklerde BESLENME SORUNLARI

ANKA HASTANESÝ DESTEÐÝYLE NRP EÐÝTÝMÝ

LÝPOSAKÞIN UYGULAMASI ÝLE ÝNATÇI YAÐLARDAN KURTULUN

PREDÝYABET OKULU HÝZMETE AÇILDI

GAÜN Hastanesi’nde “Dünya Diyabet Günü” Etkinlikleri

BÜYÜKÞEHÝR HASTANESÝ 3 MÝLYON KÝÞÝYE SAÐLIK HÝZMETÝ VERDÝ

14 KASIM DÜNYA DÝYABET GÜNÜ

Kýz çocuklarý için HPV aþýsýnýn önemi

ANKA Hastanesinde Yeni Görevlendirme

ÖZEL MMT AMERÝKAN HASTANESÝ’NE YENÝ GENEL MÜDÜR

Gözlükevi, hizmete girdi.

SAÐLIÐINA KAVUÞTURDUÐU LÖSEMÝLÝ ÇOCUKLARLA YILLAR SONRA BULUÞTU...

HATEM’DE OBEZÝTE CERRAHÝSÝ ÝLE SAÐLIÐINA KAVUÞTU

10 KASIM ATATÜRK’Ü ANMA TÖRENÝ

ORGAN BAÐIÞINI ARTTIRMALIYIZ..!

DEVA ÖZEL AMBULANS SERVÝSÝ

Estetik Bölgede ÝMPLANTOLOJÝ

SANKO ÜNÝVERSÝTESÝ 2018 – 2019 AKADEMÝK YILI AÇILIÞ TÖRENÝ

MEDÝCAL PARK GAZÝANTEP HASTANESÝ’NÝN KALÝTESÝ TESCÝLLENDÝ

DÜNYA’DA 5.VAKA

İLETİŞİM

  SaÄŸlık Dünyası Dergisi
Gazimuhtarpaşa Bulvarı Efes İşmerkezi Kat 3 No 8 Şehitkamil/ Gaziantep
  SMS Message
  0536 233 91 01
  info@saglikilan.com