SAÄžLIK DÃœNYASI

6. ÇOCUK GENETÝK HASTALIKLARI SEMPOZYUMU DÜZENLENDÝ

SANKO Üniversitesi Týp Fakültesi, Çocuk Saðlýðý ve Hastalýklarý Anabilim Dalý ev sahipliðinde Çocuk Genetik Hastalýklarý Derneði’nin bilimsel katkýlarý ile birinci basamak hekimlere ve çocuk hekimlerine yönelik “6. Çocuk Genetik Hastalýklarý Sempozyumu” düzenlendi.

 

SANKO Üniversitesi Sani Konukoðlu Uygulama ve Araþtýrma Hastanesi Toplantý Salonu’nda gerçekleþen ve sunuculuðunu SANKO Üniversitesi Týp Fakültesi dördüncü sýnýf öðrencisi Cansu Türkmen’in yaptýðý sempozyumun açýlýþýnda konuþan Rektör Prof. Dr. Güner Daðlý, “Üniversitelerin birinci görevi öðrenci yetiþtirmek ve öðrenciye o bilgiyi nasýl kullanacaðýný öðretmek olduðu kadar, ayný zamanda çatýsý altýnda bilgi de üretmektir” dedi.

 

Prof. Dr. Daðlý, üniversitelerin önemli olan bir baþka görevinin ise bölgesindeki bilim insanlarýyla bu bilgileri paylaþmak olduðunu ve SANKO Üniversitesi olarak bu bilgilerin daðýtýmýna yardýmcý olmaya ve aracýlýk etmeye çalýþtýklarýný söyledi.

 

Güneydoðu Anadolu Bölgesi’nde akraba evliliklerinin fazla olduðunu anýmsatan Prof. Dr. Daðlý, þöyle devam etti:

 

“Genetik yapý yýllar içinde çok fazla deðiþikliðe uðrasa da pek çok genetik hastalýklarýn hem tanýsýndaki deðiþikliklerden, hem sosyo-ekonomik koþullardan dolayý maalesef tanýda gecikmeler yaþanabilmekte. Bu nedenle de genetik hastalýklar üzerine bu bölgede durulmasý ve hassasiyetle çalýþýlmasý gereken bir konu.

 

Genetik hastalýklarýn ilerleyen yaþlarda tanýsýnýn konmasýyla maalesef zaman kaybý çok fazla olmakta, tedavi þansý azalmakta. Erken dönemde taný konmasýyla pek çok genetik hastalýða müdahale etmek mümkün. Ýþte bugün bunlarý tartýþacaðýz. Üniversite olarak biz de bu konuda gereken çalýþmalarý baþlattýk. Kalkýnma Bakanlýðýmýza güzel bir proje sunduk. Bakanlýðýmýzdan çok büyük bir destek bekliyoruz. Eðer bunu alabilirsek yeni kampüsümüzde çok daha güzel ve bölgesel genetik taný laboratuvarý oluþturabileceðimizi tahmin ediyorum.”

 

PROF. DR. SALÝH MURAT AKKIN

SANKO Üniversitesi Týp Fakültesi Dekaný Prof. Dr. Salih Murat Akkýn ise “Fakültemiz 5. yýlýnda.  4 yýl önce týp yolunda mezuniyet öncesi eðitim yolculuðuna baþladý. Ýlk yýldan beri týp fakültesi çerçevesinde de bilimsel etkinlikleri gerçekleþtirmek üzere önemli çalýþmalar yaptýk ve yýllar geçtikçe bu arttý” diye konuþtu.

 

Bugünkü toplantýnýn, bu ay içerisinde düzenledikleri 4 önemli bilimsel kongreden birisi olduðunu, ancak birkaç yönüyle çok farklý özellik ve önem taþýdýðýný anlatan Prof. Dr. Akkýn, sözlerini þöyle sürdürdü:

 

“Birincisi, toplantýnýn konusu bölgeye de özgü önemli saðlýk sorunlarý grubu içinde yer alýyor. Ýkincisi, mezuniyet sonrasý eðitim çerçevesinde özellikle birinci basamak hekimlerine yönelik çok önemli bir eðitim programý. Bir diðer önemli unsur da, bu sempozyumda öðrencilerimizin stajyer doktor kimliðiyle de aramýzda bulunmasýdýr. Bilimsel açýdan yararlý verimli bir sempozyum olmasýný diliyorum.”

 

PROF. DR. ERGÜL TUNÇBÝLEK

Çocuk Genetik Hastalýklarý Derneði Baþkaný Prof. Dr. Ergül Tunçbilek de Birinci Basamak Hekimleri için Çocuk Genetik Hastalýklarý Sempozyumu’nun altýncýsýný Gaziantep’te yaptýklarýna dikkat çekti.

 

Toplantýlarýn amacýnýn özellikle birinci basamakta çalýþan hekimler ile çocuk hekimlerine hem bu konudaki önemli bazý temel konularý hatýrlatmak, hem de genetik teknolojideki son geliþmelerin ýþýðýnda, hangi seviyedeki genetik bozukluklar tanýmlanabiliyor, bu hastalýklarý doðumdan önce ve sonra tanýmlayabilmek için hangi laboratuvar testlerinin kullanýlmasý gerektiði sorularýna yanýt vermeye çalýþmak olduðuna vurgu yapan Prof. Dr. Tunçbilek,  “Genetik hastalýklarýn tanýmlanmasý çok önemli. Çünkü bu hastalýklardan korunmak ve tekrarlanmasýný önlemek için, önce akla getirmek sonra da uygun teknolojiyi kullanmak çok önemlidir” ifadelerine yer verdi.

 

“Ýl Saðlýk Müdürlüðü’nün de katýlýmlarý ile yapýlan bu toplantýlarda varsa o ile özgü genetik hastalýklar tartýþýldýðý gibi özel bazý genetik hastalýklar da gözden geçirilmektedir” diyen Prof. Dr. Tunçbilek, devamla þu bilgileri paylaþtý:

 

“Bu toplantýmýzda da 'Ailevi Akdeniz Ateþi' ve 'Kistik Fibrosis' konularý iki ayrý oturumda tartýþýlacaktýr. Akraba evliliðinin görülme sýklýðýnýn arttýrdýðý bu hastalýklar tartýþýlýrken þüphesiz bölgenin önemli bir sorunu olan akraba evliliklerinin riskleri de ele alýnacaktýr.

 

Çocuk Genetik Hastalýklarý Derneði ve SANKO Üniversitesi Týp Fakültesi Çocuk Saðlýðý ve Hastalýklarý Anabilim Dalý’nýn birlikte gerçekleþtirecekleri toplantýmýzda,  katýlan hekim arkadaþlarýmýzýn soru ve yorumlarý ile canlý bir tartýþma ortamý yakalayacaðýmýzý ve diðer toplantýlarda olduðu gibi olumlu görüþler alacaðýmýzý düþünüyorum.”

 

PROF. DR. FADIL VARDAR

SANKO Üniversitesi Týp Fakültesi Çocuk Saðlýðý ve Hastalýklarý Anabilim Dalý Baþkaný Prof. Dr. Fadýl Vardar ise konuþmasýna SANKO Üniversitesi’nin bilimsel aktivitelerle eðitime desteklerine katkýda bulunmasýndan duyduðu mutluluðu dile getirerek baþladý.

 

“Bölgemizde sýk karþýlaþýlan bazý önemli çocuk hastalýklarýnda görülen problemlere klinik deðerlendirme ve çözümünde genetik açýdan yaklaþýmda büyük zorluklarla karþýlaþmaktayýz” diyen Prof. Dr. Vardar, özetle þunlarý kaydetti:

 

“Genetik hastalýklarýn büyük bir bölümü çocukluk çaðýnda karþýmýza çýkmaktadýr. Hatta tüm hastalýklarýn, buna enfeksiyon hastalýklarý da dahil, hepsinin genetik yatkýnlýðýnýn olduðu söylenebilir. Biliþim ve biyomedikal geliþmelerin hýzla ilerlediði günümüzde, tüm bilim dallarýnýn multidisipliner çalýþma içinde olmasý gerekir. “Bu baðlamda, hastalarýmýzda klinik genetik yaklaþýmlarýmýza ýþýk tutacak hocalarýmýzýn bilgi ve deneyimlerinden yararlanma þansýna sahip oluyoruz. Konuþmacýlarýn deðerli sunumlarý ile çocuk genetik hastalýklarý baþta olmak üzere, pediatrinin diðer bilim dallarý, birinci basamak saðlýk hizmeti veren tüm hekimlerin ve öðrencilerimizin de izleyerek faydalanacaklarý bilimsel bir þölen þeklinde geçmesini dilerim.”

 

Büyükþehir Belediyesi Genel Sekreter Yardýmcýsý Dr. Serdar Tolay, Ýl Saðlýk Müdürü Uzm. Dr. Serdar Sarýfaký, SANKO Üniversitesi Genel Sekreteri Dr. Yusuf Ziya Yýldýrým,  Halk Saðlýðý Hizmetleri Baþkaný Dr. Mehmet Emin Ýnce ve Baþkan Yardýmcýsý Uzm. Dr. Burcu Gürsoy ile çok sayýda akademisyen, hekim ve öðrenci katýldýðý sempozyumun açýlýþ konuþmalarýnýn ardýndan bilimsel kýsmýna geçildi.


Gaziantepli Ünlü Ýþadamý Ahmet Tatar Hayatýný Kaybetti

Elazýð depreminde ölü sayýsý 39’a yükseldi

TEMA Vakfý’nýn kurucusu ve Onursal Baþkaný Hayrettin Karaca yaþamýný yitirdi.

Kýþ Aylarýnda Cildiniz Ayrý Bir Özen Ýster

SAÐLIKTA ÞÝDDET DURDURULMALIDIR!

Sünnet Hakkýnda Merak Edilen Her Þey!

BU BESÝNLER GRÝP VE SOÐUK ALGINLIÐINA ÝYÝ GELÝYOR

KAPAK TAMÝRÝ KOLTUK ALTINDAN YAPILDI 2 HAFTADA SEFERLERE BAÞLADI

8 yýl ücretsiz kolej eðitimi için Darüþþafaka sýnavý 31 Mayýs’ta

KADINLIÐIN SONU DEÐÝL, SAÐLIKLI BÝR YAÞAMIN BAÞLANGICI: HÝSTEREKTOMÝ

2020'ye en çok sigara içilen 40'ýncý ülke olarak giren Türkiye'de hedef tütünsüz yaþam

Hasta yakýný saðlýk teknikerinin elmacýk kemiðini kýrdý!

Zengin dilenci yine ortaya çýktý! Þimdi de Gaziantep’te….

Özel Gaziantep Anka Hastanesi’nde gerçekleþtirilen baþarýlý ameliyatla saðlýðýna kavuþtu.

Gaziantep'te Ebeveynlere Cihaz Desteði Verildi

HAMÝLELÝKTE DOÐRU SANILAN 10 YANLIÞ!

Kýþ aylarýnda uyuza dikkat!

Gaziantep'te trafik kazasý: 3 yaralý

MEDÝCAL PARK’TA DÜNYAYA GELEN PREMATÜRE BEBEKLER BULUÞTU

Organ Baðýþý ve Farkýndalýk

Prematüre bebeklerde BESLENME SORUNLARI

ANKA HASTANESÝ DESTEÐÝYLE NRP EÐÝTÝMÝ

LÝPOSAKÞIN UYGULAMASI ÝLE ÝNATÇI YAÐLARDAN KURTULUN

PREDÝYABET OKULU HÝZMETE AÇILDI

GAÜN Hastanesi’nde “Dünya Diyabet Günü” Etkinlikleri

BÜYÜKÞEHÝR HASTANESÝ 3 MÝLYON KÝÞÝYE SAÐLIK HÝZMETÝ VERDÝ

14 KASIM DÜNYA DÝYABET GÜNÜ

Kýz çocuklarý için HPV aþýsýnýn önemi

ANKA Hastanesinde Yeni Görevlendirme

ÖZEL MMT AMERÝKAN HASTANESÝ’NE YENÝ GENEL MÜDÜR

Gözlükevi, hizmete girdi.

SAÐLIÐINA KAVUÞTURDUÐU LÖSEMÝLÝ ÇOCUKLARLA YILLAR SONRA BULUÞTU...

HATEM’DE OBEZÝTE CERRAHÝSÝ ÝLE SAÐLIÐINA KAVUÞTU

10 KASIM ATATÜRK’Ü ANMA TÖRENÝ

ORGAN BAÐIÞINI ARTTIRMALIYIZ..!

DEVA ÖZEL AMBULANS SERVÝSÝ

Estetik Bölgede ÝMPLANTOLOJÝ

SANKO ÜNÝVERSÝTESÝ 2018 – 2019 AKADEMÝK YILI AÇILIÞ TÖRENÝ

MEDÝCAL PARK GAZÝANTEP HASTANESÝ’NÝN KALÝTESÝ TESCÝLLENDÝ

DÜNYA’DA 5.VAKA

İLETİŞİM

  SaÄŸlık Dünyası Dergisi
Gazimuhtarpaşa Bulvarı Efes İşmerkezi Kat 3 No 8 Şehitkamil/ Gaziantep
  SMS Message
  0536 233 91 01
  info@saglikilan.com