SAÄžLIK DÃœNYASI

GAZÝANTEP’TE ÝLK VE TEK BARÝATRÝK CERRAHÝ DÝYETÝSYENÝ

Bariatrik cerrahi diyetisyenliði adýna ilk adýmý Ýstanbul Baðdat Caddesinde özel bir klinikte genel cerrah ile çalýþmaya baþlayarak attým. Birlikte çalýþtýðým genel cerrahýn çeþitli hastanelerde metabolik ve obezite ameliyatlarý gerçekleþtirdiði hastalarý takip ettim. Ýstanbul Çapa Týp Fakultesinde uzmanlýðýný bariatrik cerrahi beslenmesi üzerine yapmýþ bir dâhiliye uzmanýndan bu evrede eðitim aldým. 10 ay Ýstanbul’da cerrahýn operasyonunu gerçekleþtirdiði bariatrik hastalarý takip ettim. Bu evrede Baðdat Caddesindeki özel klinikte zayýflama hastalarýma da beslenme tedavisi uyguladým. 10 ayýn sonunda Gaziantep’e döndüm ve burada da bariatrik cerrahi hastalarýnda kullanýlan bir besin takviyesinin bölge sorumlusu olarak 5 ay çalýþtým ve bu evrede bariatrik cerrahi hastalarýmý online takip ettim. 2018 ocak ayýnda Yolo Gaziantep Saðlýklý Yaþam Merkezinde bariatrik cerrahi hastalarýma, zayýflama hastalarýma ve kilo alma hastalarýma beslenme tedavisi uygulamaya baþladým. Tüm bu evrelerde ulusal ve uluslararasý cerrahi kongrelerde bariatrik cerrahi beslenmesi kurs ve eðitimlerine katýldým.

 

Obezite cerrahisi kimlere uygulanýr?

Dünyada uzun zamandýr yapýlan bariatrik ve metabolik cerrahi operasyonlarý Türkiye’de de hýzla çoðalmakta ve ayný zamanda Gaziantep’te de çokça uygulanmaktadýr.

Bu ameliyatlar, hayatý boyunca çeþitli diyetler yapmýþ kilo vermiþ geri almýþ veya hastalýklarýndan dolayý diyetle kilo verememiþ, obezite sonucunda hastalýklarý nükseden bireylerde uygulanmaktadýr. Beden kütle indeksi(VKÝ)>40kg/m2 üstü olan bireylerde cerrahýn ameliyata engel bir durum görmemesi durumunda uygulanýr. Beden kütle indeksi(VKÝ)>35kg/m2 üstü olan bireylerde ise yandaþ 3 hastalýk aranýr. 

Ameliyata uygunluk cerrah, diyetisyen ve psikologdan oluþan bir kuruldan geçmesi gerekmektedir.

Operasyon sonrasýnda düzenli takip ile hem obezite hem yandaþ olan diyabet, tansiyon, metabolik sendrom gibi hastalýklarýda %85 oranýnda iyileþme saðlanmaktadýr.

 

Obezite cerrahisinde ekip neden önemlidir?

Ne tek baþýna cerrah ne tek baþýna diyetisyen veya psikolog bu alanda baþarýlý olabilir. Obezite multidispliner tedavi edilmesi gereken bir hastalýktýr. Baþarýlý geçen bir operasyondan sonra yeni halini almýþ mideyi bariatrik diyetisyenle doðru beslemezsek, bizi obeziteye iten problemleri çözmek ve bu evredeki motivasyonumuzu kaybetmemek adýna bir psikologla çalýþmazsak bu yolda baþarýya ulaþamayýz.

 

Hastanýn ameliyat öncesi bariatrik cerrahi diyetisyeni ile görüþmesinin önemi nedir?

Çoðu hasta bu operasyonlarý bir mucize olarak görüyor. Bu zamana kadar uyguladýklarý baþarýsýz diyetlerden kalan bitkinlik ile ameliyat olarak diyetten kurtulacaðýný düþünüyor. Oysa hastanýn operasyon sonrasýnda uygulamasý gereken ciddi bir diyet programý vardýr. Hastaya bunlarý anlatýp, operasyonun bu konuda onlara nasýl yardýmcý olacaðýný, bu yolda onlarý nelerin bekleyeceðini, uygulamazlarsa geri kilo alýmlarýný anlatýp bilinçlendirmek gerekir. Bu sayede operasyon sonrasýnda uzun vadede kilo kaybý ve baþarý saðlamak mümkün...

Ayný zamanda karýn bölgesi yaðlanmasý çok olan hastalarda ketojenik diyet uygulayarak operasyonda cerraha kolaylýk saðlamak amaçlanýr.

 

Ameliyat Ne Kadar Önemliyse Sonrasýnda Beslenme de O kadar Önemli!

Baþarýlý geçen bir operasyon sonrasýnda yeni halini almýþ mide ile beslenme þeklimiz tamamen deðiþmekte. Kýsýtlý bir alým ile yeterli proteini vücudumuza almak zorundayýz. Ameliyat sonrasýnda protein alýmý verilen kilolarýn yaðdan olmasýný, kas kütlesini korumayý, yaralarýn iyileþmesini ve vücut geliþimini saðlamaktadýr. Bariatrik cerrahi sonrasýnda beslenmemizde olmazsa olmazý proteindir.

 

Bariatrik Cerrahi Sonrasý Nasýl Beslenilmeli?

Operasyon sonrasýnda küçülen mide hacmi ile birlikte sývý beslenmeye baþlamaktayýz. Operasyon türüne, kiþinin toleransýna göre berrak sývý, sývý, püre ve katý dönemler ile hastalar beslenmelidir. Özellikle sývý ve püre dönemin alýnmasý gereken proteini hastalar kendi baþlarýna saðlayamamaktadýr. Bu dönemlerdeki geçiþlerde midede aðrý, kramp, sindirememe, tolere edememe, dumping sendromu gibi durumlar olabilmektedir. Bu yüzden hastalarýn bu zorlu aþamalarý bariatrik alanda tecrübelenmiþ bir diyetisyenle geçirmeleri gereklidir.

Beslenme eksikliðine baðlý olarak vitamin-mineral eksikliði, halsizlik, saç dökülmesi, týrnak sorunlarý ve aþýrý kas kaybý yaþanabilir. Hasta bu dönemde düzenli olarak tahlillerle takip edilmeli ve gerekirse doktor ve diyetisyeni tarafýndan önerilen besin takviyelerini kullanmalýdýr.

Bu operasyondan sonraki 6 ay kilo veriminin ve yað kaybýnýn en hýzlý olduðu evredir. Bu nedenle ilk 6 ay beslenme danýþmanlýðý almak hem etkili kilo kaybý hem de olasý vitamin-mineral eksiklileri ve bunlarýn olumsuz sonuçlarýyla karþýlaþmamak için son derece önemlidir.

Obezite ameliyatlarý sonrasýnda bir bariatrik diyetisyen ile beslenmeyi düzenlemek, cerrah, psikolog kontrollerine düzenli uymak hem doðru kilo kaybýný hem de giden kilolarýn kalýcýlýðýný arttýracaktýr.

Ýnstagram: @dyt.ganimegamze


Gaziantepli Ünlü Ýþadamý Ahmet Tatar Hayatýný Kaybetti

Elazýð depreminde ölü sayýsý 39’a yükseldi

TEMA Vakfý’nýn kurucusu ve Onursal Baþkaný Hayrettin Karaca yaþamýný yitirdi.

Kýþ Aylarýnda Cildiniz Ayrý Bir Özen Ýster

SAÐLIKTA ÞÝDDET DURDURULMALIDIR!

Sünnet Hakkýnda Merak Edilen Her Þey!

BU BESÝNLER GRÝP VE SOÐUK ALGINLIÐINA ÝYÝ GELÝYOR

KAPAK TAMÝRÝ KOLTUK ALTINDAN YAPILDI 2 HAFTADA SEFERLERE BAÞLADI

8 yýl ücretsiz kolej eðitimi için Darüþþafaka sýnavý 31 Mayýs’ta

KADINLIÐIN SONU DEÐÝL, SAÐLIKLI BÝR YAÞAMIN BAÞLANGICI: HÝSTEREKTOMÝ

2020'ye en çok sigara içilen 40'ýncý ülke olarak giren Türkiye'de hedef tütünsüz yaþam

Hasta yakýný saðlýk teknikerinin elmacýk kemiðini kýrdý!

Zengin dilenci yine ortaya çýktý! Þimdi de Gaziantep’te….

Özel Gaziantep Anka Hastanesi’nde gerçekleþtirilen baþarýlý ameliyatla saðlýðýna kavuþtu.

Gaziantep'te Ebeveynlere Cihaz Desteði Verildi

HAMÝLELÝKTE DOÐRU SANILAN 10 YANLIÞ!

Kýþ aylarýnda uyuza dikkat!

Gaziantep'te trafik kazasý: 3 yaralý

MEDÝCAL PARK’TA DÜNYAYA GELEN PREMATÜRE BEBEKLER BULUÞTU

Organ Baðýþý ve Farkýndalýk

Prematüre bebeklerde BESLENME SORUNLARI

ANKA HASTANESÝ DESTEÐÝYLE NRP EÐÝTÝMÝ

LÝPOSAKÞIN UYGULAMASI ÝLE ÝNATÇI YAÐLARDAN KURTULUN

PREDÝYABET OKULU HÝZMETE AÇILDI

GAÜN Hastanesi’nde “Dünya Diyabet Günü” Etkinlikleri

BÜYÜKÞEHÝR HASTANESÝ 3 MÝLYON KÝÞÝYE SAÐLIK HÝZMETÝ VERDÝ

14 KASIM DÜNYA DÝYABET GÜNÜ

Kýz çocuklarý için HPV aþýsýnýn önemi

ANKA Hastanesinde Yeni Görevlendirme

ÖZEL MMT AMERÝKAN HASTANESÝ’NE YENÝ GENEL MÜDÜR

Gözlükevi, hizmete girdi.

SAÐLIÐINA KAVUÞTURDUÐU LÖSEMÝLÝ ÇOCUKLARLA YILLAR SONRA BULUÞTU...

HATEM’DE OBEZÝTE CERRAHÝSÝ ÝLE SAÐLIÐINA KAVUÞTU

10 KASIM ATATÜRK’Ü ANMA TÖRENÝ

ORGAN BAÐIÞINI ARTTIRMALIYIZ..!

DEVA ÖZEL AMBULANS SERVÝSÝ

Estetik Bölgede ÝMPLANTOLOJÝ

SANKO ÜNÝVERSÝTESÝ 2018 – 2019 AKADEMÝK YILI AÇILIÞ TÖRENÝ

MEDÝCAL PARK GAZÝANTEP HASTANESÝ’NÝN KALÝTESÝ TESCÝLLENDÝ

DÜNYA’DA 5.VAKA

İLETİŞİM

  SaÄŸlık Dünyası Dergisi
Gazimuhtarpaşa Bulvarı Efes İşmerkezi Kat 3 No 8 Şehitkamil/ Gaziantep
  SMS Message
  0536 233 91 01
  info@saglikilan.com