SAÄžLIK DÃœNYASI

“Öncelik Hayatýn, Öncelik Yayanýn”

Ýçiþleri Bakanlýðý, trafikte yaya önceliði bilincinin oluþturulmasý ve yaya geçitlerinin kullanýmýný yaygýnlaþtýrýlmasý amacý ile “Öncelik Hayatýn, Öncelik Yayanýn” sloganýyla 6 ÞUBAT 2019'da 81 ilde eylem yapacak. Eþ zamanlý yapýlacak olan eylem ile 2019 yýlý ‘Yaya Öncelikli Trafik’ yýlý ilan ediliþi, kampanya ve tanýtýmlarla kamuoyuna duyurulacak.

Ýçiþleri Bakanlýðý'nýn verdiði bilgiye göre; trafik kazalarýnda her yýl yaklaþýk bin 700 yayanýn hayatýný kaybetmesi üzerine harekete geçildi. Karayollarý Trafik Kanunu'nun 74. maddesinde yapýlan deðiþiklikle, trafikteki can kayýplarýnýn yaklaþýk yüzde 23'ünü oluþturan yayalara yönelik bir adým atýldý.

Yapýlan düzenleme ile ‘Yaya Öncelikli Trafik' anlayýþý yasal bir zemine oturtuldu. Düzenleme ile artýk araç sürücüleri, trafik polisi veya trafik ýþýðý bulunmayan ancak trafik iþareti veya levhalarýyla belirlenmiþ kavþak giriþ ve çýkýþlarýna, yaya veya okul geçitlerine yaklaþýrken ‘yavaþlamak', buralardan geçen veya geçmek üzere bulunan yaya varsa ‘ilk geçiþ hakkýný vermesi' zorunlu hale geldi.

Bu amaçla Ýçiþleri Bakanlýðý'nca "Öncelik Hayatýn, Öncelik Yayanýn" sloganýyla 2019 yýlý "Yaya Öncelikli Trafik" yýlý ilan edildi. Bu kapsamda 81 ilde "Öncelik Hayatýn, Öncelik Yayanýn" sloganýyla eylem gerçekleþtirilecek ve 2019 yýlý Yaya Öncelikli Trafik Yýlý ilan ediliþi de kampanya ve tanýtýmlarla kamuoyuna duyurulacak.

Ýçiþleri Bakaný Süleyman Soylu, yaya geçitlerinin sürücüler tarafýndan fark edilmesi, yaya geçitlerinde yayalarýn geçiþ üstünlüðünün vurgulanmasý ve vatandaþlarýn yaya geçitlerini kullanmasýnýn teþvik edilmesi amacýyla Ankara Kýzýlay Meydaný'nda düzenlenecek olan ‘Öncelik Hayatýn, Öncelik Yayanýn' eylemine katýlacak. Ýçi?leri Bakan Yardýmcýlarý da illerde düzenlenecek etkinliklere katýlacak. Muhterem Ýnce Antalya'da, Mehmet Ersoy Bursa'da, Ýsmail Çataklý Diyarbakýr'da, Tayyip Sabri Erdil ise Konya'da yapýlacak etkinliklerde yer alacak.

 

‘YAKLAÞIK 200 BÝN KOLLUK PERSONELÝ OKUL VE YAYA GEÇÝTLERÝNDE GÖREVLENDÝRÝLECEK'

81 Ýlde eþ zamanlý yarýn 12.00-13.30 saatleri arasýnda düzenlenecek eylemde, Bakan Yardýmcýlarý, Valiler, Jandarma Genel Komutaný, Emniyet Genel Müdürü, kaymakamlar ile il ilçe emniyet müdürleri, il ilçe jandarma komutanlarý hazýr olacak. Vali ve kaymakamlar tarafýndan yaya trafiðinin olduðu yerler baþta olmak üzere, Ýl ve ilçelerde görev yapan yaklaþýk 200 bin kolluk personeli okul ve yaya geçitlerinde görevlendirilecek.

Trafik zabýtasý olmayan kolluk personeline, yaya geçitlerinde geçiþ üstünlüðünün saðlanmasý ve yaya trafiðinin yönetilmesi için gerekli eðitim ve görevler verilecek. Ayrýca görevli tüm personel Çarþamba günü 12.00-13.30 saatleri arasýnda yaya ve okul geçitlerinde hazýr olacak. Görevlendirilen tüm kolluk personeli; il, ilçe merkezlerindeki yaya geçitlerinin sürücüler tarafýndan fark edilmesi, yaya geçitlerinde yayalarýn geçiþ üstünlüðünün vurgulanmasý, yayalarýn yaya geçitlerini kullanmasýnýn teþvik edilmesi ve yayalarýn güvenli bir þekilde yaya geçitlerini kullanmalarýnýn saðlanmasý amacýna yönelik farkýndalýk saðlayýcý ve eðitici faaliyetler gerçekleþtirecek.

‘Yaya Öncelikli Trafik' için hazýrlanan afiþ ve pankartlar çoðaltýlarak tüm il, ilçe merkezlerindeki kamu kurum ve kuruluþlara asýlacak. Etkinliðin yapýlacaðý yaya geçitlerinde görevli kolluk personeli tarafýndan hazýrlanan el broþürleri sürücü ve yayalara daðýtýlacak. Ayrýca yaya güvenliðine yönelik hazýrlanan video yaþam tünellerinde ve uygun yerlerde gösterilecek.

 

DEZAVANTAJLI GRUPLARIN KATILIMI SAÐLANARAK ETKÝNLÝK DÜZENLENECEK

Vali ve kaymakamlarýn koordinesinde yayalar tarafýndan yoðun olarak kullanýlan ýþýksýz bir yaya geçidinde il, ilçede görev yapan tüm kamu kurum ve kuruluþlarýnýn ve sivil toplum örgütlerinin yönetici ve temsilcilerinin yaný sýra toplumda dezavantajlý grup olarak adlandýrýlan çocuk, yaþlý ve engelli bireylerin de katýlýmý saðlanarak etkinlik düzenlenecek. Bu etkinlikte dezavantajlý gruplarýn trafikte yaya olarak karþýlaþtýklarý sorunlara dikkat çekmek amacýyla kampanya sloganýn kullanýldýðý döviz ve pankartlarýn çocuk, yaþlý ve engelli vatandaþlarýmýz tarafýndan taþýnmasý gibi faaliyetler gerçekleþtirilecek.

Vali ve kaymakamlar tarafýndan okul ve yaya geçitlerinde yatay ve dikey iþaretleme eksiklikleri tespit ettirilerek, belediyeler tarafýndan en kýsa sürede yatay ve dikey iþaretlemelerin tamamlanmasý ve yaya ve okul geçitlerinde araçlarýn hýzlarýný azaltmaya yönelik fiziki tedbirlerin alýnmasý saðlanacak.

Valiler ve kaymakamlarýn koordinesinde yarýn tüm okullarda ‘yaya geçidi kullanýmý ve yaya öncelikli trafik' konulu programlar yapýlacak. Bununla birlikte uzmanlar tarafýndan trafik eðitimi verilen okul geçit görevlilerince okul giriþ/çýkýþlarýnda, okul önlerinde ve çevresindeki yaya geçitlerinde farkýndalýðý artýrmaya yönelik uygulamalý etkinlikler düzenlenecek.


Gaziantepli Ünlü Ýþadamý Ahmet Tatar Hayatýný Kaybetti

Elazýð depreminde ölü sayýsý 39’a yükseldi

TEMA Vakfý’nýn kurucusu ve Onursal Baþkaný Hayrettin Karaca yaþamýný yitirdi.

Kýþ Aylarýnda Cildiniz Ayrý Bir Özen Ýster

SAÐLIKTA ÞÝDDET DURDURULMALIDIR!

Sünnet Hakkýnda Merak Edilen Her Þey!

BU BESÝNLER GRÝP VE SOÐUK ALGINLIÐINA ÝYÝ GELÝYOR

KAPAK TAMÝRÝ KOLTUK ALTINDAN YAPILDI 2 HAFTADA SEFERLERE BAÞLADI

8 yýl ücretsiz kolej eðitimi için Darüþþafaka sýnavý 31 Mayýs’ta

KADINLIÐIN SONU DEÐÝL, SAÐLIKLI BÝR YAÞAMIN BAÞLANGICI: HÝSTEREKTOMÝ

2020'ye en çok sigara içilen 40'ýncý ülke olarak giren Türkiye'de hedef tütünsüz yaþam

Hasta yakýný saðlýk teknikerinin elmacýk kemiðini kýrdý!

Zengin dilenci yine ortaya çýktý! Þimdi de Gaziantep’te….

Özel Gaziantep Anka Hastanesi’nde gerçekleþtirilen baþarýlý ameliyatla saðlýðýna kavuþtu.

Gaziantep'te Ebeveynlere Cihaz Desteði Verildi

HAMÝLELÝKTE DOÐRU SANILAN 10 YANLIÞ!

Kýþ aylarýnda uyuza dikkat!

Gaziantep'te trafik kazasý: 3 yaralý

MEDÝCAL PARK’TA DÜNYAYA GELEN PREMATÜRE BEBEKLER BULUÞTU

Organ Baðýþý ve Farkýndalýk

Prematüre bebeklerde BESLENME SORUNLARI

ANKA HASTANESÝ DESTEÐÝYLE NRP EÐÝTÝMÝ

LÝPOSAKÞIN UYGULAMASI ÝLE ÝNATÇI YAÐLARDAN KURTULUN

PREDÝYABET OKULU HÝZMETE AÇILDI

GAÜN Hastanesi’nde “Dünya Diyabet Günü” Etkinlikleri

BÜYÜKÞEHÝR HASTANESÝ 3 MÝLYON KÝÞÝYE SAÐLIK HÝZMETÝ VERDÝ

14 KASIM DÜNYA DÝYABET GÜNÜ

Kýz çocuklarý için HPV aþýsýnýn önemi

ANKA Hastanesinde Yeni Görevlendirme

ÖZEL MMT AMERÝKAN HASTANESÝ’NE YENÝ GENEL MÜDÜR

Gözlükevi, hizmete girdi.

SAÐLIÐINA KAVUÞTURDUÐU LÖSEMÝLÝ ÇOCUKLARLA YILLAR SONRA BULUÞTU...

HATEM’DE OBEZÝTE CERRAHÝSÝ ÝLE SAÐLIÐINA KAVUÞTU

10 KASIM ATATÜRK’Ü ANMA TÖRENÝ

ORGAN BAÐIÞINI ARTTIRMALIYIZ..!

DEVA ÖZEL AMBULANS SERVÝSÝ

Estetik Bölgede ÝMPLANTOLOJÝ

SANKO ÜNÝVERSÝTESÝ 2018 – 2019 AKADEMÝK YILI AÇILIÞ TÖRENÝ

MEDÝCAL PARK GAZÝANTEP HASTANESÝ’NÝN KALÝTESÝ TESCÝLLENDÝ

DÜNYA’DA 5.VAKA

İLETİŞİM

  SaÄŸlık Dünyası Dergisi
Gazimuhtarpaşa Bulvarı Efes İşmerkezi Kat 3 No 8 Şehitkamil/ Gaziantep
  SMS Message
  0536 233 91 01
  info@saglikilan.com