SAÄžLIK DÃœNYASI

Bebek ölümlerinde ilk sýradayýz…

Türkiye Ýstatistik Kurumunun (TÜÝK) 2018 yýlý için açýkladýðý 'Ölüm Ýstatistikleri' verisine göre bebek ölüm hýzýnýn en yüksek olduðu il olan Gaziantep'te doðan her bin bebekten 15'i hayatýný kaybediyor. Konuya iliþkin açýklamalarda bulunan Gaziantep Tabipler Odasý Genel Sekreteri Doðan Eroðullarý,” Gaziantepli hekimler olarak ciddi anlamda emek veriyoruz ancak sýk doðum ve akraba evliliði kaynaklý olarak gerçekleþen prematüre doðumlar nedeniyle birçok bebeðimizi kaybediyoruz. Ýlimizin bebek ölümlerinde ilk sýralarda yer almasýný kabullenemeyiz. Çözümü mutlaka bulacaðýz” þeklinde konuþtu.

TÜÝK'in 2018 yýlý verilerine göre bebek ölüm hýzýnýn en yüksek olduðu il, binde 15,3 ile Gaziantep oldu. Bebek ölüm sayýsý, 2017 yýlýnda 12 bin 118 iken 2018 yýlýnda 11 bin 629 oldu. Bin canlý doðum baþýna düþen bebek ölüm sayýsýný ifade eden bebek ölüm hýzý, 2017 yýlýnda binde 9,4 iken 2018 yýlýnda binde 9,3 oldu. Diðer bir ifade ile 2018 yýlýnda bin canlý doðum baþýna 9,3 bebek ölümü düþtü. Gaziantep'i ise binde 14,9 ile Mardin, binde 14,5 ile Þýrnak ve Kilis izledi. Bebek ölüm hýzýnýn en düþük olduðu il ise binde 5 ile Tunceli oldu. Bu ili binde 5,1 ile Kýrklareli ve Çanakkale, binde 6,4 ile Giresun ve Edirne izledi.

BEBEK ÖLÜMLERÝNDE, AKRABA EVLÝLÝÐÝ VE ERKEN DOÐUM ETKÝLÝ

Bebek ölüm oranlarýna iliþkin gazetemize açýklamalarda bulunan Gaziantep Tabipler Odasý Genel Sekreteri Doðan Eroðullarý, “Öncelikle kentimizde yaþayan Suriyeli Mültecilerin yapmýþ olduklarý doðumlar, açýklanan bu rakamlara dahil deðil. Türkiye Cumhuriyeti vatandaþý olan kimseleri kapsayan bir açýklamadýr. Suriyeli mültecilerin yapmýþ olduðu doðumlarý kapsamýyor. Bölgemizde maalesef prematüre (erken doðum) doðum oraný Türkiye’nin önünde seyrediyor. Bebek ölümlerindeki en büyük risk faktörlerinden bir tanesi prematüre doðumlar oluyor.”

PREMATÜRE DOÐUMLAR, BEBEK ÖLÜMLERÝNÝN ARTMASINA NEDEN OLUYOR

Prematüre doðumlarýn nedenlerine deðinen Eroðullarý, “Prematüre doðumlarýn bölgemize özel nedenleri de bulunuyor. Bölgemize özel nedenlere baktýðýmýzda, doðum aralýklarýnýn az olmasý, akraba evliliklerinin fazla olmasý gibi nedenler prematüre doðumlarý artýrýyor. Prematüre doðumlarýn artmasý da bebek ölümlerinin artmasýna neden oluyor.”

CÝDDÝ ANLAMDA EMEK VERÝYORUZ

Bebek ölümlerinin dünya genelinde ülkelerin geliþmiþlik düzeyini belirleyen göstergelerden bir tanesi olduðunu hatýrlatan Eroðullarý, “Bir ülkenin geliþmiþlik durumuna anne ve bebek ölümlerine bakýlarak karar verilebiliyor. O açýdan Gaziantepli hekimler olarak ciddi anlamda emek veriyoruz ancak sýk doðum ve akraba evliliði kaynaklý olarak gerçekleþen prematüre doðumlar nedeniyle birçok bebeðimizi kaybediyoruz.”

KAMU DAHA FAZLA SORUMLULUK ÜSTLENMELÝ

Gaziantep’te bulunan özel hastanelerde yeni doðan üniteleri bulunduðunu kaydeden Eroðullarý, “Yeni doðan üniteleri, erken doðumlarda çok büyük önemi bulunuyor. Sorun yalnýzca bir meslek grubunun çözebileceði bir sorun deðil. Özellikle STK’lara, kamuoyu kuruluþlarýnýn ve Üniversitelerin bu konuda daha fazla gayret göstermeleri gerekiyor. Yeni doðan ünitelerinin büyük bir kýsmý özel hastanelerde bulunuyor. Kamunun bu konularda çok daha fazla sorumluluk almasý gerekiyor.”

GAZÝANTEP’ÝN ÝLK SIRALARDA OLMASINI KABULLENMEYÝZ

“Ýlimizin bebek ölümlerinde ilk sýralarda yer almasýný kabullenemeyiz. Çözümü mutlaka bulacaðýz. Kamu-özel, STK’lar iþbirliðinde toplumun bilinçlendirilmesi, riskli gebeliklerin düzenli takip edilmesi, erken doðumlarýn mutlaka sýký þekilde takip edilmesi gerekiyor. Bebek ölümlerinin önlenmesi konusunda tüm bileþenlerle mutlaka bir çalýþma yapýlacak. Bu konuda ciddi çalýþmalar var ancak açýklanan rakamlarda Gaziantep ilk sýrada yer alýyor. Ýlerleyen zamanlarda bu sorunun çözümleneceðini düþünüyorum. Bebek ölümleri yalnýzca medikal önlemlerle önlenemez. Toplumun bilinçlendirilmesi gerekiyor. Aile Hekimlerimiz bu konuda büyük bir özveri ile çalýþýyorlar. Toplumun tüm kesimlerinin bilinçlendirilmesi gerekiyor.(gazeteekspres)


Gaziantepli Ünlü Ýþadamý Ahmet Tatar Hayatýný Kaybetti

Elazýð depreminde ölü sayýsý 39’a yükseldi

TEMA Vakfý’nýn kurucusu ve Onursal Baþkaný Hayrettin Karaca yaþamýný yitirdi.

Kýþ Aylarýnda Cildiniz Ayrý Bir Özen Ýster

SAÐLIKTA ÞÝDDET DURDURULMALIDIR!

Sünnet Hakkýnda Merak Edilen Her Þey!

BU BESÝNLER GRÝP VE SOÐUK ALGINLIÐINA ÝYÝ GELÝYOR

KAPAK TAMÝRÝ KOLTUK ALTINDAN YAPILDI 2 HAFTADA SEFERLERE BAÞLADI

8 yýl ücretsiz kolej eðitimi için Darüþþafaka sýnavý 31 Mayýs’ta

KADINLIÐIN SONU DEÐÝL, SAÐLIKLI BÝR YAÞAMIN BAÞLANGICI: HÝSTEREKTOMÝ

2020'ye en çok sigara içilen 40'ýncý ülke olarak giren Türkiye'de hedef tütünsüz yaþam

Hasta yakýný saðlýk teknikerinin elmacýk kemiðini kýrdý!

Zengin dilenci yine ortaya çýktý! Þimdi de Gaziantep’te….

Özel Gaziantep Anka Hastanesi’nde gerçekleþtirilen baþarýlý ameliyatla saðlýðýna kavuþtu.

Gaziantep'te Ebeveynlere Cihaz Desteði Verildi

HAMÝLELÝKTE DOÐRU SANILAN 10 YANLIÞ!

Kýþ aylarýnda uyuza dikkat!

Gaziantep'te trafik kazasý: 3 yaralý

MEDÝCAL PARK’TA DÜNYAYA GELEN PREMATÜRE BEBEKLER BULUÞTU

Organ Baðýþý ve Farkýndalýk

Prematüre bebeklerde BESLENME SORUNLARI

ANKA HASTANESÝ DESTEÐÝYLE NRP EÐÝTÝMÝ

LÝPOSAKÞIN UYGULAMASI ÝLE ÝNATÇI YAÐLARDAN KURTULUN

PREDÝYABET OKULU HÝZMETE AÇILDI

GAÜN Hastanesi’nde “Dünya Diyabet Günü” Etkinlikleri

BÜYÜKÞEHÝR HASTANESÝ 3 MÝLYON KÝÞÝYE SAÐLIK HÝZMETÝ VERDÝ

14 KASIM DÜNYA DÝYABET GÜNÜ

Kýz çocuklarý için HPV aþýsýnýn önemi

ANKA Hastanesinde Yeni Görevlendirme

ÖZEL MMT AMERÝKAN HASTANESÝ’NE YENÝ GENEL MÜDÜR

Gözlükevi, hizmete girdi.

SAÐLIÐINA KAVUÞTURDUÐU LÖSEMÝLÝ ÇOCUKLARLA YILLAR SONRA BULUÞTU...

HATEM’DE OBEZÝTE CERRAHÝSÝ ÝLE SAÐLIÐINA KAVUÞTU

10 KASIM ATATÜRK’Ü ANMA TÖRENÝ

ORGAN BAÐIÞINI ARTTIRMALIYIZ..!

DEVA ÖZEL AMBULANS SERVÝSÝ

Estetik Bölgede ÝMPLANTOLOJÝ

SANKO ÜNÝVERSÝTESÝ 2018 – 2019 AKADEMÝK YILI AÇILIÞ TÖRENÝ

MEDÝCAL PARK GAZÝANTEP HASTANESÝ’NÝN KALÝTESÝ TESCÝLLENDÝ

DÜNYA’DA 5.VAKA

İLETİŞİM

  SaÄŸlık Dünyası Dergisi
Gazimuhtarpaşa Bulvarı Efes İşmerkezi Kat 3 No 8 Şehitkamil/ Gaziantep
  SMS Message
  0536 233 91 01
  info@saglikilan.com