SAÄžLIK DÃœNYASI

ÇOCUK ÝSTÝSMARINA HAYIR!

Gaziantep Kilis Tabip Odasý Baþkaný ve GAMOB dönem sözcüsü Dr Ramazan Sürücü, Oðuzeli ilçesinde yaþanan iðrenç istismar olayý ile ilgili toplam 16 akademik oda ve 32 STK nýn imza koyduðu basýn metni yayýnladý.

           

ARTIK YETER!!ÇOCUK ÝSTÝSMARINA HAYIR!

Bizler öncelikle birer yurttaþ, anne-baba,  akademik meslek odalarý ve STK temsilcileri olarak; kendimize, toplumumuza, kentimize, ülkemize ve çocuklarýmýza ve geleceðimize karþý duymuþ olduðumuz sorumluluk gereði kentimizde,  bir çocuðumuzun yaþadýðý iðrenç cinsel istismar olayýna karþý tepkimizi ortaya koymak, yetkilileri bir kez daha göreve davet etmek, sorumluluklarýný hatýrlatmak, sorumlularý kýnamak, çözüm önerileri sunmak ve çözüm ortaðý olmak amacýyla bu basýn açýklamasýný yapýyoruz.

Ýlimiz Oðuzeli ilçesi civarýndaki Körkün'de faaliyet gösteren Hasan Hoca Ýlim Vakfý yatýlý kuran kursunda,9 yaþýndaki çocuðun yatýlý kaldýðý kuran kursunda yaþamýþ olduðu cinsel istismar olayý hepimizi derinden üzmüþtür. Olay üzerine Gaziantep Valiliði'nden yapýlan açýklamada,  eðitim verilen yerin kaçak olarak faaliyet göstermekte olduðu, kurumun mühürlendiði, tüm öðrencilerin ailelerine teslim edildiði, suçlunun tutuklandýðý ifade edilmiþtir.

YALNIZCA SUÇLUYA CEZA DEÐÝL!  SORUMLULARDA HESAP VERMELÝ !

Unutulmamalýdýr ki burada öncelikli sorumluluk devletindir.  Devletin’ de Birleþmiþ Milletler Çocuk Haklarýna Dair Sözleþmesi ile önleyici bir sistem kurarak çocuklarý ihmal ve istismardan korumayý taahhüt etmiþ olduðu gerçeðinden hareketle ve valiliðin yapmýþ olduðu açýklamaya istinaden; buradan yetkililere soruyoruz ve cevap bekliyoruz. Bu kurum nasýl olurda kaçak faaliyet gösterebilir. Bu konuda denetleme yapmasý gerekenler neden zamanýnda denetleme yapmamýþtýr? Faile birlikte baþka tutuklanan varmýdýr? Bu olaydan ötürü sorumlulardan açýða alýnan varmýdýr? Yetkililerden vicdanen rahatsýz olup, istifa etmeyi ve kamuoyundan özür dilemeyi düþünen olmuþmudur?  Bilinmesini istiyoruz ki biz bu durumu kabullenmeyeceðiz ve sürecin takipçisi olacaðýz.

Bilinmelidir ki bütün dünyada yaþanan siyasi krizler, ekonomik adaletsizlikler, sosyal yozlaþma, ahlaki yozlaþma, yoksulluk ve hak ihlalleri en çok, toplumlarýn savunmasýz kesimi olan çocuklarý etkilemektedir. Çocuklarýn, büyüme ve geliþme dönemlerinde, fiziksel ve psikolojik saðlýklarýný olumsuz yönde etkileyen her türlü davranýþ, çocuk istismarý (fiziksel, duygusal,cinsel) ve ihmali kapsamýna girmektedir. Ýstismar ve ihmalin farklý þekilleri aileleri, toplumlarý, sosyal kuruluþlarý, yasal sistemleri, eðitim sistemlerini ve iþ alanlarýný etkileyen büyük bir halk saðlýðý sorunudur.

TÜÝK verileri ülkemizde yaþanan cinsel istismarýn boyutlarýnýn tahminlerimizden çok daha büyük olduðunu, ayrýca da her geçen gün arttýðýný ortaya koymaktadýr. Bu verilere göre cinsel istismar maðduru olan çocuklarýn sayýsý 2014 yýlýndan 2016 yýlýna kadar %33 artmýþtýr.

2016 yýlýnda güvenlik birimlerine maðdur olarak gelen veya getirilen cinsel istismar suçuna maruz kalan çocuk sayýsý 16.877 iken, bu rakamýn 2017 yýlýnda 18.623 olduðu gerçeði ise, gerçekten de korkunç ve tedirgin edicidir.

Bizler ancak bu olaylarýn bir kýsmýný medyadan öðreniyoruz, bir kýsmýna mesleklerimiz gereði olay sonrasý süreçlerde tanýklýk ediyoruz. Unutmamak gerekir ki farklý kaygýlarla çoðunun da üstünün örtüldüðü ve hala saptanamayýp devam etmekte olan binlerce istismar olayý mevcuttur.

Çocuk istismarlarýnýn en aðýr biçimi olan çocuk cinsel istismarlarý, münferit, sapýk, hasta, insanlarýn gerçekleþtirdiði düþüncesi doðru deðildir. Kiþilerin uyguladýðý her türlü þiddeti ve cinsel istismarý bir ruhsal hastalýkla açýklamaya çalýþmak yanlýþ olup, cinsel suç olarak tanýmlanan her eylem, salt bir cinsel dürtüsel bir eylem deðil, maðdur üzerinde güç uygulama aracý olarak yine þiddeti temsil etmektedir.  Ayrýca bu bakýþ açýsýnýn hem þiddeti aklama hem de þiddetle uzaktan yakýndan alakasý olmayan ruhsal hastalýk sahibi bireyleri damgalayarak hedef haline getirme riski taþýdýðýný hatýrlatmak isteriz. 

BU UTANÇ TOPLUMUN TÜM KATMANLARINCA ORTADAN KALDIRILABÝLÝR! 

Bireylerin þiddet ve suç iþleme eðilimlerini yaþadýklarý toplumsal çevreden baðýmsýz bir þekilde düþünmek mümkün deðildir. Elbette ki geldiðimiz noktada ülkemizi yöneten iktidarlarýn eðitim, kadýn, aile, çocuk ,nüfus-aile planlamasý (doðum kontrol yöntemleri) ve küretaj gibi olaylara bakýþý, hukuk – adalet, demokrasi anlayýþýnýn ve bu alanlarda ki politikalarýnýn payý büyüktür. Evlilik yaþýnýn düþürülmesi, bazý din adamlarýnýn kýz çocuklarýyla ilgili evlenme yaþýna iliþkin beyanlarý, müftülüklere nikah kýyma yetkisinin verilmesi, eðitim dilinin ve müfredatýn cinsiyetçi ve eril olmasý, kadýnlarýn siyasette, yönetimde, çalýþma hayatýnda ve karar alma mekanizmalarýnda eþit koþullara sahip olmamasý, bu suçlara yönelik mevzuatta var olan cezalarýn uygulanmamasý veya cezasýzlýk politikasýnýn olaðan hale gelmesi, toplumda adalet duygusunun giderek kaybolmasý, siyasette ötekileþtiren, þiddet içeren dilin hakim olmasý, medyanýn bu tür olaylarý ele alýþ biçimi vb. onlarca neden, bu sorunun endiþe verici boyutlara ulaþmasýna yol açmaktadýr.

Ensar Vakfý’nda yaþanan istismar, Aladað’da kýz çocuklarýnýn yanarak ölmesi ve her gün yeni çocuk istismarý vakalarýnýn ortaya çýktýðý koþullarda, bütün bunlarýn karþýsýnda çocuklara çýðlýk atmayý öðretmeye çalýþan Aile Bakanlýðý,  bir kereden bir þey olmaz diyen bir bakan, hükümet tarafýndan reddedilen çocuk istismarý yasasý ve ortaya atýlan tecavüzü aklama yasalarýyla, Türkiye çok uzun zamandan beri çocuklar için güvensiz bir ülke haline dönüþmüþ durumdadýr.

Bu konuda zaman zaman hükümet yetkilileri ve bazý siyasi çevrelerin suçun önüne geçmede çözüm olarak, cinsel isteðin týbbi uygulamalarla azaltýlmasý yöntemini(hadým) ve daha geneli idam cezasýný gündeme getirmeleri, toplumun  öfke, üzüntü ve endiþelerini gidermek,yapýsal mekanizmalar oluþturmakla sorumlu devlet yöneticilerinin toplumun öfkesini kendilerinden uzaklaþtýrmak amaçlýdýr ve çözümden uzaktýr.Hadým veya idam istismarýn kaynaðýný ortadan kaldýramaz.  Aksine bu yöntemler, suçun ataerkil, cinsiyetçi sistemin neden olduðu toplumsal çürümeden kaynaklandýðýný ört bas etmekte ve suçu salt faile indirgemektedir.  Bu öneriler sorunu çözmekten öte, sahte bir arýnma yoluyla sorunun üzerini örttüðü için çok daha aðýrlaþmasýna sebep olacak bir yaklaþýmdýr.

Ayrýca insanlýða karþý iþlenen suçlara yönelik yine insanlýk suçu olan idam ve hadým etme cezalarý, temel hukuk ilkelerine ve evrensel insan haklarýna aykýrýdýr. Ýnsanlýk tarihinin hiçbir döneminde, insan haklarýna aykýrý cezalandýrma yöntemlerinin suçlarý ortadan kaldýrdýðý veya toplumsal sorunlarý çözdüðü görülmemiþtir. Çocuk ve kadýna yönelik cinsel þiddet suçlarýna karþý sözü edilen en aðýr cezalarýn uygulandýðý ülkelerde bu tür suçlarda herhangi bir azalma olmadýðý gibi artýþ görülmesi bu cezalarýn caydýrýcý olmadýðýný, sorunu ortadan kaldýrmadýðýný göstermektedir.

Ýnsanlýk vicdanýný derinden yaralayan bu suçlarý ortadan kaldýrmak için en etkili yöntem modern dünyada olduðu gibi çocuk ve kadýný merkeze alan sosyal, ekonomik ve hukuk politikalarýnýn yerleþtirilmesidir. Taraf devletlerden biri olduðumuz Çocuk Haklarý Sözleþmesi’nin, örselenebilir bir sosyal grup olan çocuklarýn eðitimi, korunmasý ve geliþmesini esas alan birçok maddesinin ülkemizde uygulamada yer bulamamasý veya ilgili makamlar tarafýndan halen ihlal ediliyor olmasý, çocuk istismarýnýn giderek artmasýnýn ve sürekli kanayan bir yara olmasýnýn en temel nedenidir

Çözüm olarak ilk adým suçun tespiti ve nasýl cezalandýrýlacaðý deðil, bu tür eylemlerin nasýl önlenebileceði noktasýna yoðunlaþmak olmalýdýr.

Çocuklarýmýzý ancak güçlü bir sosyal hizmetler aðý üzerine inþa edilmiþ samimi bir çocuk koruma ve adalet sistemi ile koruyabiliriz.
Çocuða karþý cinsel sömürü ve istismarýn önlenmesine yönelik, kanýtlara dayalý uygulamalar geliþtirmek ve doðru politik kararlar alabilmek amacýyla evrensel deðerlere uygun, bilimsel araþtýrmalar yapýlarak, vaka ve yaygýnlýk oranlarý, zaman içindeki eðilimleri, olgularýn coðrafi daðýlýmý ve risk faktörleri ve nedenler belirlenmelidir.

Eril cinsiyetçi söylemlerden vazgeçilmeli, günlük yaþamýn dini referanslarla þekillenmemesi adýna,  hukuki düzenlemelere gidilerek, çocuklarýn cinsel obje olarak deðerlendirmelerinin önüne geçilmelidir.

Sivil toplum örgütlerinin, dernek ve vakýflarýn baðýmsýz çalýþma yapmasýna fýrsat tanýnmalý, yapýlan çalýþma sonuçlarý ve çözüm önerileri dikkate alýnmalýdýr. Siyasi rant hesabý yapýlmadan,  çocukla iliþkide bulunan tüm kiþi,  kurum ve kuruluþlarýn, fýrsat eþitliðine, kurallara uygunluðuna ve denetime açýk olmasý saðlanmalýdýr.

Toplumsal ekonomik eþitsizlik ortadan kaldýrýlmalýdýr.

Biliyoruz ki, ancak çocuklarýn ihmal veya istismar edilmesinden önce riskleri fark edip bunlarý ortadan kaldýrmaya yönelik sistemler gerçek bir koruma saðlayabilirler. Bu nedenle, bütün öncelik, önleyici hizmetlere verilmelidir.

KORUMA,   CEZA, REHABÝLÝTASYON  OLMALI

Erken uyarý sistemi kurulmalý, çocuklarla çalýþanlarýn riski fark etme ve bildirme yükümlülükleri düzenlenmeli, bildirimi alacak etkili bir müdahale birimi kurulmalý, travma maðdurlarý için tedavi hizmetleri güçlendirilmeli ve yaygýnlaþtýrýlmalýdýr.
Meselenin bütüncül çözümü için öncelikle Meclis’te önerilen çocuk hak ihlallerine iliþkin daimi bir çocuk komisyonu hýzlýca kurulmalý, b
ütün partilerinde, bu konuya özgü çalýþma gruplarý ve politikalarý olmalýdýr.

Yýllardýr bekletilen Çocuða Yönelik Þiddeti Önleme Ulusal Eylem Planý çýkarýlmalý ve uygulanmaya baþlanmalýdýr. Bu alanda çalýþan sivil toplum örgütleriyle ortak çalýþmalar yürütülmeli, bu çalýþmalar kamu idaresi tarafýndan desteklenmeli, planýn izlenmesinde STK’lara sorumluluk verilerek uygulamada þeffaflýk saðlanmalýdýr.

Milli Eðitim Bakanlýðý tarafýndan toplumsal cinsiyet eþitliði ve cinsel ve üreme saðlýðý eðitimi müfredata konulmalýdýr.
Erken çocukluk döneminden baþlayarak çocuklar için, anne-babalar için, çocuklara bakým ve eðitim hizmeti verenler için ve çocuklarla çalýþan profesyoneller için bilgilendirme kampanyalarý ve farkýndalýk çalýþmalarý ilgili bakanlýklar ile STK’larýn ortaklýðýnda yapýlmalýdýr.

Gerçekleþmiþ olaylarda; çocuðun maðdur ve suç tanýðý olduðu unutulmamalý, acilen koruma hizmetleri verilmelidir. Gerekli hizmetler çocuklara ilk yardým, ara tedavi ve uzun süreli rehabilitasyon hizmetine kadar gidecek süreçte ilgili uzmanlardan oluþmuþ bir ekip ile Çocuk Ýzlem Merkezlerinde ve üniversitelerin Çocuk Koruma Birimlerinde gerçekleþtirilmelidir. Maðdura ve faile yönelik veri ve kayýt sistemleri oluþturulmalýdýr. Maðdurun ikinci ve daha fazla kez maðdur edilmesini önlemek amacýyla Çocuk Ýzleme Merkezleri, Adli Görüþme Odalarý ve Çocuk Koruma Merkezlerinin sayýsý arttýrýlmalý, yetiþmiþ personel ile alt yapýlarý güçlendirilmelidir. Çocuðun korunmasý ile ilgili müdahale görevini de içeren 7/24 acil hizmet verebilecek çocuk koruma birimleri yapýlandýrýlmalýdýr.

Kovuþturma aþamasýnda; çocuðun ifadesi tek seferde Çocuk Ýzlem Merkezlerinde ve üniversitelerin Çocuk Koruma Birimlerinde gerçekleþtirilmeli, çocuðun ifadesinin tekrar tekrar farklý dava süreçlerinde alýnmasýndan kaçýnýlmalýdýr.Ayrýca faille hiçbir süreçte yüz yüze getirilmemelidir.

Ceza adalet sistemi; yargýlamalarýn çok uzun sürmesi, takdiri indirim sebeplerinin uygulanma biçimi, yetersiz delil toplanmasý gibi sebeplerle sanýklar için caydýrýcý olmaktan uzaktýr. Ceza adalet sisteminin amaca uygun iþlemesi için eksikliklerin sebebinin araþtýrýlmalý, bunlarý gidermek için gerekli yasal ve idari düzenlemeler acilen yapýlmalýdýr.

Hukuk güvenliði ve belirliliði saðlanmalý, vatandaþlara ayný olaya ayný hukuksal korunmanýn, ayrýmsýz, herkes için uygulanacaðý inancý saðlanmalýdýr. Çocuða cinsel sömürü ve istismar yapan suçlunun cezalandýrýlmasý, çocuða verdiði zarar, hukukta orantýlýlýk ve birey olarak çocuðun ve bir grup olarak çocuklarýn yüksek yararý gözetilerek,cezasýzlýða yer vermeyecek þekilde adil yargýlama ile evrensel deðerlere uygun þekilde olmalýdýr.

Rehabilitasyon aþamasý; cinsel sömürü ve istismara maruz kalan çocuklar ancak koruma sistemine girer girmez, baþlayan etkin tedavi ve terapi çalýþmalarý ile iyileþebilir, kalýcý hasarlarýn önüne geçilebilir. Bu nedenle güvenlik ve adli hizmetlere ayrýlan bütçe gibi rehabilitasyon hizmetleri için ayrý ve ilgili dava sayýlarý göz önüne alýnarak yeterli bütçe ayrýlmalýdýr. Cinsel sömürü ve istismar maðduru çocuklar için özel rehabilitasyon hizmetleri arttýrýlmalý, çeþitlenmeli ve çocuklarýn hizmet kurumlarýndan kaçmasýný ya da uzaklaþmasýný önlemek için çocuklarýn katýlýmýyla planlanýp uygulanmalýdýr.

En önemlisi de toplum, çocuklarýna sahip çýkmalýdýr.

Kentimizde yaþanan bu iðrenç olay vesilesiyle, Ýnsan Haklarý Evrensel Bildirgesine ve Çocuk Haklarý Sözleþmesine uygun bütün önlemlerin devlet tarafýndan hayata geçirilmesi beklentimizi ve hakkýmýzý yetkililere, bütün siyasi partilere ve ilgili kurumlara bir kez daha kararlýlýkla hatýrlatýrken,  Akademik meslek mensuplarý ve STK’lar olarak çocuk haklarý ve çocuklarýn yüksek yararý için çözüm üretmek amacýyla yapýlacak bütün çalýþmalara katýlmaya, destek sunmaya her zaman hazýr olduðumuzun bilinmesini istiyoruz.

 

GAZÝANTEP BAROSU 

GAZÝANTEP-KÝLÝS TABÝP ODASI

MAKÝNA MÜHENDÝSLERÝ ODASI GAZÝANTEP ÞUBESÝ

ÝNÞAAT MÜHENDÝSLERÝ ODASI GAZÝANTEP ÞUBESÝ

MÝMARLAR ODASI GAZÝANTEP ÞUBESÝ

GAZÝANTEP ECZACILAR ODASI

GAZÝANTEP - KÝLÝS DÝÞ HEKÝMLERÝ ODASI

ELEKTRÝK MÜHENDÝSLERÝ ODASI GAZÝANTEP ÞUBESÝ

GIDA MÜHENDÝSLERÝ ODASI  GAZÝANTEP TEMSÝLCÝLÝÐÝ

HARÝTA VE KADASTRO MÜHENDÝSLERÝ ODASI GAZÝANTEP TEMSÝLCÝLÝÐÝ

JEOLOJÝ MÜHENDÝSLERÝ ODASI GAZÝANTEP TEMSÝLCÝLÝÐÝ

MADEN MÜHENDÝSLERÝ ODASI GAZÝANTEP TEMSÝLCÝLÝÐÝ 

ZÝRAAT MÜHENDÝSLERÝ ODASI GAZÝANTEP ÞUBESÝ

GAZÝANTEP-KÝLÝS VETERÝNER HEKÝMLERÝ ODASI  

GAZÝANTEP YEMÝNLÝ MALÝ MÜÞAVÝRLER ODASI

GAZÝANTEP SERBEST   MUHASEBECÝ  MALÝ  MÜÞAVÝRLER ODASI

GAZÝANTEP KULÜBÜ

GAZÝANTEP AÝLE HEKÝMLÝÐÝ DERNEÐÝ

GENEL SAÐLIK ÝÞ GAZÝANTEP ÝL TEMSÝLCÝLÝÐÝ

BÝRLEÞÝK KAMU ÝÞ KONFEDERASYONU ÝL TEMSÝLCÝLÝÐÝ VE EÐÝTÝM ÝÞ SENDÝKASI

ÇAÐDAÞ YAÞAMI DESTEKLEME DERNEÐÝ

GAZÝANTEP MÝMAR SÝNAN ( DEVRÝM) LÝSESÝ MEZUNLARI VE MENSUPLARI DERNEÐÝ·

GAZÝANTEP VEREM SAVAÞ DERNEÐÝ·

GAZÝANTEP KÜLTÜR TURÝZM DERNEÐÝ·

ZEUGMA KÜLTÜR VE SANAT DERNEÐÝ·

GAZÝANTEP BAÐIMSIZ DENETÇÝLER DERNEÐÝ·

GAZÝANTEP MÜZE DOSTLARI DERNEÐÝ·

TÜRKÝYE KÜÇÜK VE ORTA ÖLÇEKLÝ ÝÞLETMELER SERBEST MESLEK MENSUPLARI VE YÖNETÝCÝLER VAKFI GAZÝANTEP DESTEKLEME DERNEÐÝ

TÜRK KADINLAR BÝRLÝÐÝ GAZÝANTEP ÞUBESÝ

GAZÝANTEP ANADOLU LÝSESÝ MEZUNLAR DERNEÐÝ

ATATÜRKÇÜ DÜÞÜNCE DERNEÐÝ GAZÝANTEP ÞUBESÝ

CUMHURÝYET KADINLARI DERNEÐÝ

GAZÝANTEP YESEMEK ROTARY KULÜBÜ

 

ODTÜ MEZUNLARI GAZÝANTEP DERNEÐÝ

GAZÝANTEP ÝTÜ MEZUNLARI DERNEÐÝ

TÜRK ANNELER DERNEÐÝ

GAZÝANTEP ÞAHÝNBEY LÝONS KULÜBÜ

TOPLUM EÐÝTÝM DERNEÐÝ

KADIN GÝRÝÞÝMCÝLERÝ DESTEKLEME DERNEÐÝ

GAZÝANTEP FOLKLOR KULÜBÜ

GAZÝANTEP GÝRÝÞÝMCÝ ÝÞ KADINLARI  DERNEÐÝ

KADIN GÝRÝÞÝMCÝLER DERNEÐÝ

GAZÝANTEP KADIN SAÐLIÐI DERNEÐÝ

GAZÝANTEP MALÝ MÜÞAVÝRLER MUHASEBECÝLER BÝRLÝÐÝ DERNEÐÝ

GAZÝANTEP KOLEJ VAKFI MEZUNLARI DERNEÐÝ

KAVAKLIK ROTARY KULÜBÜ

ÝPEKYOLU ROTARY KULÜBÜ

TÜRK ÜNÝVERSÝTELÝ KADINLAR DERNEÐÝ

 


Gaziantepli Ünlü Ýþadamý Ahmet Tatar Hayatýný Kaybetti

Elazýð depreminde ölü sayýsý 39’a yükseldi

TEMA Vakfý’nýn kurucusu ve Onursal Baþkaný Hayrettin Karaca yaþamýný yitirdi.

Kýþ Aylarýnda Cildiniz Ayrý Bir Özen Ýster

SAÐLIKTA ÞÝDDET DURDURULMALIDIR!

Sünnet Hakkýnda Merak Edilen Her Þey!

BU BESÝNLER GRÝP VE SOÐUK ALGINLIÐINA ÝYÝ GELÝYOR

KAPAK TAMÝRÝ KOLTUK ALTINDAN YAPILDI 2 HAFTADA SEFERLERE BAÞLADI

8 yýl ücretsiz kolej eðitimi için Darüþþafaka sýnavý 31 Mayýs’ta

KADINLIÐIN SONU DEÐÝL, SAÐLIKLI BÝR YAÞAMIN BAÞLANGICI: HÝSTEREKTOMÝ

2020'ye en çok sigara içilen 40'ýncý ülke olarak giren Türkiye'de hedef tütünsüz yaþam

Hasta yakýný saðlýk teknikerinin elmacýk kemiðini kýrdý!

Zengin dilenci yine ortaya çýktý! Þimdi de Gaziantep’te….

Özel Gaziantep Anka Hastanesi’nde gerçekleþtirilen baþarýlý ameliyatla saðlýðýna kavuþtu.

Gaziantep'te Ebeveynlere Cihaz Desteði Verildi

HAMÝLELÝKTE DOÐRU SANILAN 10 YANLIÞ!

Kýþ aylarýnda uyuza dikkat!

Gaziantep'te trafik kazasý: 3 yaralý

MEDÝCAL PARK’TA DÜNYAYA GELEN PREMATÜRE BEBEKLER BULUÞTU

Organ Baðýþý ve Farkýndalýk

Prematüre bebeklerde BESLENME SORUNLARI

ANKA HASTANESÝ DESTEÐÝYLE NRP EÐÝTÝMÝ

LÝPOSAKÞIN UYGULAMASI ÝLE ÝNATÇI YAÐLARDAN KURTULUN

PREDÝYABET OKULU HÝZMETE AÇILDI

GAÜN Hastanesi’nde “Dünya Diyabet Günü” Etkinlikleri

BÜYÜKÞEHÝR HASTANESÝ 3 MÝLYON KÝÞÝYE SAÐLIK HÝZMETÝ VERDÝ

14 KASIM DÜNYA DÝYABET GÜNÜ

Kýz çocuklarý için HPV aþýsýnýn önemi

ANKA Hastanesinde Yeni Görevlendirme

ÖZEL MMT AMERÝKAN HASTANESÝ’NE YENÝ GENEL MÜDÜR

Gözlükevi, hizmete girdi.

SAÐLIÐINA KAVUÞTURDUÐU LÖSEMÝLÝ ÇOCUKLARLA YILLAR SONRA BULUÞTU...

HATEM’DE OBEZÝTE CERRAHÝSÝ ÝLE SAÐLIÐINA KAVUÞTU

10 KASIM ATATÜRK’Ü ANMA TÖRENÝ

ORGAN BAÐIÞINI ARTTIRMALIYIZ..!

DEVA ÖZEL AMBULANS SERVÝSÝ

Estetik Bölgede ÝMPLANTOLOJÝ

SANKO ÜNÝVERSÝTESÝ 2018 – 2019 AKADEMÝK YILI AÇILIÞ TÖRENÝ

MEDÝCAL PARK GAZÝANTEP HASTANESÝ’NÝN KALÝTESÝ TESCÝLLENDÝ

DÜNYA’DA 5.VAKA

İLETİŞİM

  SaÄŸlık Dünyası Dergisi
Gazimuhtarpaşa Bulvarı Efes İşmerkezi Kat 3 No 8 Şehitkamil/ Gaziantep
  SMS Message
  0536 233 91 01
  info@saglikilan.com