SAÄžLIK DÃœNYASI

Koranavirüs can almaya devam ediyor

Koranavirüs can almaya devam ediyor

Koranavirüs can almaya devam ediyor. Çin'in Wuhan kentinde ortaya çýkan hayvanlardan insanlara bulaþtýðý tespit edilen Koranavirüs, tehdidi nedeniyle Çin'de birçok bölge karantina altýna alýndý. Son dakika haberine göre Koranavirüs nedeniyle hayatýný kaybedenlerin sayýsý 80'e yükselirken virüsün ortaya çýktýðý kent Wuhan'dan korkutucu görüntüler gelmeye devam ediyor. Peki Koranavirüs nedir, belirtileri nelerdir? Koranavirüs bulaþýcý mýdýr?

Koranavirüs, dünyaya korku salmaya devam ediyor. Hayvanlardan insanlara geçtiði düþünülen Koranavirüsün Çin'de tüketilen vahþi hayvanlardan insanlara geçtiði düþünülüyor. Koranavirüs'ün can almaya baþladýðý kent olan Wuhan'da vahþi hayvan pazarý kapatýldý. Þu ana kadar Koranavirüs'ten etkilenenlerin sayýsý 3 bini aþtý. Çin'li yetkililer tarafýndan yapýlan açýklamada Koranavirüs nedeniyle hayatýný kaybedenlerin sayýsý 80'e yükseldiði duyuruldu. Peki Koranavirüs nedir, belirtileri nelerdir? Koranavirüs bulaþýcý mý?

KORONAVÝRÜS NEDÝR?

Corona virüsler, insanlarýn genellikle bir anda karþý karþýya kaldýðý virüs çeþididir. Ýnsan corona virüsleri genellikle hafif ve orta þiddette üst solunum yolu hastalýklarýna neden olur. Corona virüslerin alfa, beta ve gama olarak bilinen üç alt grubu vardýr; ayrýca delta corona virüsleri denilen dördüncü yeni bir grup da bulunuyor, bu da SARS-CoV. Ýnsan corona virüsleri ilk olarak 1960’larýn ortasýnda tespit edildi ve þu ana kadar Suudi Arabistan, Güney Kore, Çin, Katar ve Ürdün’de görüldü.

Coronavirüsler alt familyasý ait virüsün türlerdir Coronavirinae aile içinde Coronaviridae sýrayla, Nidovirales . Koronavirüsler edilir zarflý virüsler bir ile pozitif sens , tek iplikçikli bir RNA genomu ve ile nükleokapsid sarmal simetri. Genomik boy koronavirüslerin yaklaþýk 26 ila 32 arasýnda deðiþmektedir kilobaz , bir için en büyük RNA virüsü .

“Koronavirüs” adý , taç veya halo anlamýna gelen Latin koronadan türetilir ve elektron mikroskobu (EM) altýnda virionlarýn (virüsün enfektif formu) karakteristik görünümüne iþaret eder. kraliyet tacý veya güneþ korona anýmsatan bir görüntü . Bu morfoloji , virüsün yüzeyini dolduran ve konak tropizmi belirleyen proteinler olan viral sivri (S) peplomerler tarafýndan oluþturulur .

Tüm koronavirüslerin genel yapýsýna katkýda bulunan proteinler sivri uç (S), zarf (E), membran (M) ve nükleokapsiddir (N). SARS koronavirüsünün spesifik durumunda ( aþaðýya bakýnýz ), S üzerindeki tanýmlanmýþ bir reseptör baðlanma alaný, virüsün hücresel reseptörüne, anjiyotensin dönüþtürücü enzim 2’ye (ACE2) baðlanmasýna aracýlýk eder . Bazý koronavirüsler (özellikle Betacoronavirus alt grup A üyeleri ) hemagglutinin esteraz (HE) adý verilen daha kýsa baþak benzeri bir proteine ??sahiptir.

Coronaviridae ailesinden hayvan ailelerinde bulunan bir RNA virüsüdür. Solunum, sindirim ve boþaltým organlarýný etkileyen virüs daha çok ilkbahar ve sonbaharda etkindir. Aslýnda Corona virüsü kedilerin sýklýkla karþýlaþtýðý bir virüstür. Mutasyona uðramadan öldürücü olma riski neredeyse yok gibidir. Virüs kediden kediye temas yoluyla geçer, yayýlma yoluysa genelde dýþkýdýr. Kedilerin neredeyse yarýsý bu virüsle hayatlarýnda bir kez karþýlaþýrlar. Bu oran kedilerin toplu yaþadýðý yerlerde daha da artar. Taný testlerinde ise kedilerin metabolizmalarýnýn virüse karþý oluþturduðu metabolik maddeler [antibody düzeyi (titer seviyesi)] ölçülebilir. Belirtiler genelde ateþ, ishal ve halsizlik þeklinde olur. Ama neredeyse yüzde yüze varan oranlarda kediler bu virüsün hastalýðýný yenebilirler. Virüsün yayýlmasý genelde "dýþkýlama > dýþkýyla temas > tüy yalama" þeklinde olur. Düþük bir olasýlýk da olsa hava yolu da bulaþma yollarý arasýndadýr. Corona virüsünün kedilerin rahatça atlattýðý bu hastalýðý, virüsün mutasyon geçirmesiyle ölümcül FIP'e dönüþür.

Bilimsel görüþlere göre Corona virüsü %2 ila %10 oranlarýnda FIP virüse dönüþür (FIPV). Bu mutasyonun nasýl gerçekleþtiðine dair viroloji bilimi kesin veri sunamamaktadýr. Þu halde Corona virüsünü kapan kedilerin %92-%98'i basit belirtilerle hastalýðý atlatýrken geri kalanlarda hastalýk öldürücü FIP'e çevirmektedir. Corona virüsünün mutasyon geçirmiþ hali olan FIP virüsü, FIP hastalýðýna neden olur.

KORONAVÝRÜS (CORONA VÝRÜS) BULAÞICI MI?

Corona virüsler birçok farklý canlýda hastalýklara neden olabilir. Ancak, SARS-CoV insanlar ve maymunlar, Himalaya misk kedisi, rakun köpeði, kedi, köpek ve kemirgenler gibi hayvanlara bulaþabilir. Kýþ aylarýnda daha çok görülen bu virüs; özellikle solunum yollarý, karaciðer, mide, barsak ve sinir sistemini etkileyebilir. Grip gibi kolayca, öksürme ve hapþýrma ile havaya saçýlan virüslerin alýnmasý, enfekte materyale dokunulmasýnýn ardýndan aðýz ve buruna temas sonucunda bulaþabilir.

CORONA VÝRÜS BELÝRTÝLERÝ NELERDÝR? (KORONAVÝRÜS)

Ýþtahsýzlýk ve kilo kaybý
Ateþ
Halsizlik ve durgunluk
Karýn bölgesinin þiþmesi
Görme sorunlarý, gözün sulanmasý ve gözde renk deðiþimi
Solunum sorunlarý ve nezle
Denge sorunlarý
Genel psikolojik durumda deðiþme, mutsuz ifade

KORONAVÝRÜS (CORONA VÝRÜS) TANISI

Kan testi: Bu test kanda Corona virüsü ile ilgili molekülleri araþtýrýr. Testte, titer seviyesinin 3.200'ün üstünde olmasý hastalýktan þüphelenme nedenidir. Ancak kan deðerlerindeki oynama nedeniyle belli bir süre sonunda test tekrarlanmalýdýr. Ayrýca test kedinin Corona virüsü ile bulaþýk olup olmadýðý hakkýnda bilgi verir, yani virüsün mutasyon geçirip FIP olduðu ya da geçirmediði hakkýnda bilgi vermez.

Elisa testi*: Bir tür kan testi
RT-PRC testi*: Dýþký ve aðýz içi mukoza testi
FA testi*: Doku ve karýn içinde biriken sývý için test
Karýnda biriken suyun incelenmesi: Islak FIP'te (bkz.: hastalýk türleri) karýnda biriken sývýyý inceler. Sývýda protein oranýnýn 35 g/L'yi geçmesi ve albümin/globulin'in %50'den büyük olmasý þüphelenme sebebidir. Hastalýk sebebiyle karýnda biriken sývý karakteristik olarak, kývamlý, sarý ve bulanýktýr.
Röntgen ve ultrason: Karýnda biriken sývýnýn ve bölgenin belirlenmesinde kullanýlýr.

Otopsi: Kedi öldükten sonra kesin taný için yapýlýr. Amaç, ölen kediyle birlikte yaþayan kedilerin risk durumunu belirlemek olabilir.

CORONA VÝRÜS TEDAVÝSÝ VAR MI? NASIL?

Hastalýðýn kesin tedavisi yoktur. Belki hasta kedinin daha uzun ve rahat yaþamasý saðlanabilir. Çalýþmalar devam etmektedir.

Baðýþýklýk sistemi güçlendiriciler, interferonlar, vitamin kürleri (özellikle C vitamini), antibiyotik desteði en önemli tedavi araçlarý arasýndadýr.

Islak FIP'te karýnda biriken suyun zaman zaman alýnmasý kedinin solunumunu rahatlatabilir. Veteriner hekimin bilgisi dahilinde doðal ürünler denenebilir. Ancak unutulmamalýdýr ki hastalýðýn efuziv forumun herhangi bir tedavisi yoktur.

 

KORONAVÝRÜS CAN ALMAYA DEVAM EDÝYOR!

Dünyayý sarsan koronavirüs nedeniyle hayatýný kaybedenlerin sayýsý 80'e yükseldi. Gelen son dakika haberine göre virüsten etkilenenlerin sayýsý da 3 bine yaklaþýrken, Çinli yetkililer virüsün belirti göstermeden bulaþtýðýný ve bulaþýcýlýðýnýn arttýðýný açýkladý. Virüsün sýfýr noktasý olan Wuhan'da bir hastanede çekilmiþ görüntüler ise korku filminden bir sahne gibi. Sosyal medyada paylaþýlan görüntüler yüz binlerce kez izlendi.

Çinli yetkililerden korkutucu bir açýklama geldi ve uzmanlar ülkede 3 bine yakýn kiþiye bulaþan yeni koronavirüsün kuluçka döneminde, yani hastalarda hiçbir belirti ortaya çýkmadýðý dönemde de insandan insana bulaþtýðýný açýkladý. Korku içindeki insanlar evlerinden çýkmýyor, Wuhan hayalet kente dönüþtü. Sosyal medyada paylaþýlan ve korku filmlerini aratmayan görüntüler ise hastalýðýn ne kadar hýzlý yayýldýðýný kanýtlar nitelikle.

Çin Saðlýk Bakaný Ma Xiaowei virüsün bulaþýcýlýk özelliðinin artmakta olduðunu duyurdu. Pazartesi sabahý itibarýyla 80 kiþinin virüs nedeniyle öldüðü belirtiliyor. Virüs nedeniyle bazý kentlerde seyahat kýsýtlamalarý var.

 


Gaziantepli Ünlü Ýþadamý Ahmet Tatar Hayatýný Kaybetti

Elazýð depreminde ölü sayýsý 39’a yükseldi

TEMA Vakfý’nýn kurucusu ve Onursal Baþkaný Hayrettin Karaca yaþamýný yitirdi.

Kýþ Aylarýnda Cildiniz Ayrý Bir Özen Ýster

SAÐLIKTA ÞÝDDET DURDURULMALIDIR!

Sünnet Hakkýnda Merak Edilen Her Þey!

BU BESÝNLER GRÝP VE SOÐUK ALGINLIÐINA ÝYÝ GELÝYOR

KAPAK TAMÝRÝ KOLTUK ALTINDAN YAPILDI 2 HAFTADA SEFERLERE BAÞLADI

8 yýl ücretsiz kolej eðitimi için Darüþþafaka sýnavý 31 Mayýs’ta

KADINLIÐIN SONU DEÐÝL, SAÐLIKLI BÝR YAÞAMIN BAÞLANGICI: HÝSTEREKTOMÝ

2020'ye en çok sigara içilen 40'ýncý ülke olarak giren Türkiye'de hedef tütünsüz yaþam

Hasta yakýný saðlýk teknikerinin elmacýk kemiðini kýrdý!

Zengin dilenci yine ortaya çýktý! Þimdi de Gaziantep’te….

Özel Gaziantep Anka Hastanesi’nde gerçekleþtirilen baþarýlý ameliyatla saðlýðýna kavuþtu.

Gaziantep'te Ebeveynlere Cihaz Desteði Verildi

HAMÝLELÝKTE DOÐRU SANILAN 10 YANLIÞ!

Kýþ aylarýnda uyuza dikkat!

Gaziantep'te trafik kazasý: 3 yaralý

MEDÝCAL PARK’TA DÜNYAYA GELEN PREMATÜRE BEBEKLER BULUÞTU

Organ Baðýþý ve Farkýndalýk

Prematüre bebeklerde BESLENME SORUNLARI

ANKA HASTANESÝ DESTEÐÝYLE NRP EÐÝTÝMÝ

LÝPOSAKÞIN UYGULAMASI ÝLE ÝNATÇI YAÐLARDAN KURTULUN

PREDÝYABET OKULU HÝZMETE AÇILDI

GAÜN Hastanesi’nde “Dünya Diyabet Günü” Etkinlikleri

BÜYÜKÞEHÝR HASTANESÝ 3 MÝLYON KÝÞÝYE SAÐLIK HÝZMETÝ VERDÝ

14 KASIM DÜNYA DÝYABET GÜNÜ

Kýz çocuklarý için HPV aþýsýnýn önemi

ANKA Hastanesinde Yeni Görevlendirme

ÖZEL MMT AMERÝKAN HASTANESÝ’NE YENÝ GENEL MÜDÜR

Gözlükevi, hizmete girdi.

SAÐLIÐINA KAVUÞTURDUÐU LÖSEMÝLÝ ÇOCUKLARLA YILLAR SONRA BULUÞTU...

HATEM’DE OBEZÝTE CERRAHÝSÝ ÝLE SAÐLIÐINA KAVUÞTU

10 KASIM ATATÜRK’Ü ANMA TÖRENÝ

ORGAN BAÐIÞINI ARTTIRMALIYIZ..!

DEVA ÖZEL AMBULANS SERVÝSÝ

Estetik Bölgede ÝMPLANTOLOJÝ

SANKO ÜNÝVERSÝTESÝ 2018 – 2019 AKADEMÝK YILI AÇILIÞ TÖRENÝ

MEDÝCAL PARK GAZÝANTEP HASTANESÝ’NÝN KALÝTESÝ TESCÝLLENDÝ

DÜNYA’DA 5.VAKA

İLETİŞİM

  SaÄŸlık Dünyası Dergisi
Gazimuhtarpaşa Bulvarı Efes İşmerkezi Kat 3 No 8 Şehitkamil/ Gaziantep
  SMS Message
  0536 233 91 01
  info@saglikilan.com