SAÄžLIK DÃœNYASI

Hep Birlikte Baþaracaðýz..!

Hep Birlikte Baþaracaðýz..!

Aralýk ayý sonunda Çin’de ortaya çýktýðý andan itibaren hýzla tüm dünyayý etkisi altýna alan “Yeni Korona virüs” (Covid-19) olarak adlandýrýlan ve gerekli önlemlerin alýnmamasý durumunda yaygýn ölümlere yol açtýðý bilinen bir salgýnla karþý karþýyayýz.

Aralýk ayý sonunda Çin’de ortaya çýktýðý andan itibaren hýzla tüm dünyayý etkisi altýna alan “Yeni Korona virüs” (Covid-19) olarak adlandýrýlan ve gerekli önlemlerin alýnmamasý durumunda yaygýn ölümlere yol açtýðý bilinen bir salgýnla karþý karþýyayýz. Bu salgýnla ilgili olarak, Dünya Saðlýk Örgütü 11 Mart 2020 tarihi itibarýyla salgýný “pandemi” olarak tanýmladý ve ayný gün Türkiye’de de ilk vakalarýn görüldüðü açýklandý. Tüm dünyanýn, bütün insanlýðýn ve ülkelerin saðlýk sistemlerinin deyim yerindeyse “sýnandýðý” bir süreç, halk saðlýðýna bakýþýn sonuçlarýný ortaya çýkacaðý, tüm dünyanýn saðlýk hakkýna ve saðlýk hizmetlerine yaklaþým yönünden dersler çýkaracaðý kritik bir süreç. 


Bizler mesleki sorumluluðumuz gereði Türk Tabipleri Birliði ve Tabip Odalarý olarak tüm dikkatimizi Korona virüs salgýnýn yaratacaðý saðlýk sorunlarýnýn çözümüne odaklamak amacýyla, kamu idaresinden önce,  11 Mart günü, 14 Mart Týp Bayramý nedeniyle planladýðýmýz tüm etkinlikleri iptal ettik. Alýnmasý gereken tedbirler, yapýlmasý gerekenler konusunda birçok kez yetkililere çaðrýda bulunduk. Akabinde birçok kurum ve kuruluþta benzer kararlarýný açýkladýlar. Tüm toplantý ve kongrelerin iptal edilmesi, okullarda eðitime ara verilmesi, maçlarýn seyircisiz oynanmasý, insanlarýn toplu olarak bulunabilecekleri tüm mekanlarýn kapatýlmasý, bir çok ülkeye uçuþlarýn iptali gibi pandemi durumlarýnda mutlaka alýnmasý gereken,  evrensel önlemler uygulanmaya baþlandý. 


HASTALIK NASIL BULAÞIYOR ?  BELÝRTÝLERÝ ? NASIL KORUNACAÐIZ?
Artýk herkesin bildiðini düþündüðümüz bu salgýný kýsaca anlatmak gerekirse; Hastalýk, hasta kiþilerin öksürme veya hapþýrmayla ortaya saçtýðý salgýlarýn ortamdaki diðer bireylerin aðýz, burun ve gözlerine temasýyla ve bu salgýlarýn bulaþtýðý yüzeylere dokunduktan sonra ellerin aðýz, burun veya göze sürülmesiyle bulaþmaktadýr.  Kuluçka süresi 2 ila 14 gün olup; en çok karþýlaþýlan belirtiler ateþ, öksürük ve solunum sýkýntýsý olup, þiddetli vakalarda zatürre, aðýr solunum yetmezliði, böbrek yetmezliði ve ölüm geliþebilmektedir. Daha önceki korona virüs hastalýklarýndan (SARS; MERS) farký çok hýzlý yayýlmasýdýr. Maalesef þu an için dünyada hastalýða özel bir ilaç tedavisi ve aþý bulunmamaktadýr. Hastalara ancak destek tedavileri uygulanabilmektedir. Sevindirici olan hastalýðýn bulaþtýðý kiþilerin 80’ni hastalýðý hafif þekilde atlatmaktadýr. Ancak 20’si hastane bakýmý, 6 kadarý yoðun bakým ihtiyacý gerektirmektedir. Hastalýk özellikle yaþlý ve öncesinde kalp-damar hastalýklarý, kronik solunum yolu hastalýklarý, yüksek tansiyon ve þeker hastalýðý olanlarla, kanser hastalýðý olanlar, baðýþýklýk sistemi zayýf olanlar ve sigara içenlerde daha aðýr seyretmektedir. Bu gruptakilerin etkin korunmalarý daha önemlidir. Çocuklarda ve gençlerde daha hafif seyretmektedir. 


HALKIMIZA ÇAÐRIMIZDIR!
Ülke olarak geçtiðimiz bu kritik süreçte, halkýmýzý bir kez daha panik yapmadan, kurumlarca alýnan kararlara sorgusuz bir þekilde uymaya, sorumluluk almaya, kalabalýk ortamlara girmemeye, sokaða çýkmamaya, evlerinde oturmaya,  kiþisel hijyen ve korunma tedbir önerilerine uymaya ve uygulamaya, çok acil durumlar dýþýnda hastanelere gitmemeye,  gittikleri hastanelerde saðlýk çalýþanlarýyla iþ birliði yapmaya davet ediyoruz.  Sosyal izolasyon, sosyal mesafe, kiþisel ve toplumsal karantina uygulamalarý þu an halkýmýzýn uymasý gereken en önemli korunma þeklidir. Bu süreçte tokalaþmayacaðýz, sarýlmayacaðýz, öpüþmeyeceðiz, ellerimizi sýk sýk uygun bir þekilde en az 20-30 saniye su ve sabunla yýkayacaðýz, kolonya veya alkol bazlý dezenfektanlar kullanacaðýz, hastalýk belirtilerimiz varsa kendimizi izole edeceðiz, eðer belirtiler geçmiyorsa, aðýrlaþýyorsa gecikmeden, mutlaka maske takarak saðlýk kurumlarýna gideceðiz. Umursamaz tavýrlardan kaçýnacaðýz. Tedbirsiz tevekkül olmaz.
Sosyal medyada, kiþisel iletiþim aðlarýnda paylaþýlan ve birçoðu yanlýþ ve panik yaratmak amaçlý olan, yetkili kurumlarca teyit edilmemiþ bilgilere itibar edilmemesini önemle vurgulamak istiyoruz. 
Bilinmelidir ki salgýn durumlarýnda sadece biz saðlýk çalýþanlarýnýn ve kurumlarýn mücadelesi tek baþýna yeterli deðildir. Mücadeleden olumlu sonuç almanýn, salgýnýn yayýlýmýný ve kayýplarý azaltmanýn kilit noktasý, mücadeleye toplumu oluþturan her ama her bireyin aktif ve duyarlý katýlým saðlamasýdýr. 


GELDÝÐÝMÝZ NOKTA ÜRKÜTÜCÜ, TEDBÝRLERÝ SIKILAÞTIRMALIYIZ!  HEPÝMÝZE BÜYÜK GÖREVLER DÜÞÜYOR!
Geldiðimiz noktada ülkemizde artan vaka sayýlarýný ve korona virüs iliþkili ölümleri üzülerek izliyoruz. 19 Mart tarihi itibariyle toplam vaka sayýsý 359 ve korona virüs iliþkili kaybýmýz 4 kiþiye ulaþtý. Ülkemizde 8 günlük zaman dilimindeki artýþ hýzý gerçekten ürkütücü olup, alýnan tedbirleri, kontrol süreçlerini tekrar gözden geçirmek gerekmektedir. Bakanlýkça belirlenen olasý hastalýk tanýmlarý güncellenmeli, ayrýca geldiðimiz noktada ekonomik, sosyal ve siyasi sonuçlarýna bakýlmadan, toplum saðlýðý ön planda tutularak, Bilim Kurulunun ve Türk Tabipleri Birliðinin bilimsel, akýlcý görüþ ve önerileri doðrultusunda daha radikal tedbirlerin de gerekli olduðunu düþünüyoruz. 
Bu ürkütücü artýþý durdurmak, ölümleri azaltmak için öncelikle halkýmýza, bütün siyasi partilere, resmi kurum ve kuruluþlara, yerel yönetimlere, Akademik Odalara, Sivil Toplum örgütlerine, basýn ve medya mensuplarýna büyük görevler düþmektedir. Tüm dünyayý kasýp kavuran siyaset üstü bu salgýnla ilgili olarak,  zaman gerek merkezi, gerekse yerel düzeyde iþ ve güç birliði yapma, ortak hareket etme zamanýdýr.
Öncelikle halk saðlýðýna dair koruyucu önlem ve bilgilendirmeler þeffaf, yaygýn ve etkili olarak yapýlmalýdýr. 


SAÐLIK BAKANLIÐINA ÇAÐRIMIZDIR:

HALKIN SAÐLIÐINI KORUMAK ADINA ÖNCELÝKLE  SAÐLIK ÇALIÞANLARININ SAÐLIÐI KORUNMALIDIR!
Ývedilikle tüm þehirlerimizde ki Saðlýk kurumlarýnda, taný testleri yaygýn bir þekilde yapýlabilir olmalý ve test sayýsýn arttýrýlmasý saðlanmalýdýr. 
Ývedilikle tedavi koþullarýnýn ve saðlýk çalýþanlarýný koruyucu ekipmanlarýn (uygun maskeler, dezenfektanlar, kýyafetler, koruyucu gözlükler vb.) her koþul için hazýr olmasý konusunda , yeterli bütçe ayrýlmalý ve kamu- özel ayrýmý yapýlmadan bütün hastanelerin bu konudaki ihtiyaçlarý saðlýk bakanlýðýnca karþýlanarak, eksiklikler giderilmelidir. 
Tedavi sürecinin etkinliði için tedaviyi yapacak olan saðlýk çalýþanlarýnýn bu sürece hazýrlanmasý, bedensel ve ruhsal olarak korunmasý elzem bir konudur.
Bu nedenle bir kez daha vurgulamak istiyoruz. Hastanelerde ve ASM’lerde çalýþan ve eðitim alan tüm saðlýk çalýþanlarýný kapsayacak þekilde kiþisel koruyucu malzeme daðýtýlmasý önceliklidir ve bu konuda herhangi bir güven bunalýmý yaratýlmamalýdýr. Unutulmamalýdýr ki bu salgýnla mücadelede, Saðlýk çalýþanlarýnýn moral ve motivasyonu çok ama çok önemlidir. 
Salgýn süreçlerinde Dünya Saðlýk Örgütünün saðlýk çalýþanlarýnýn haklarý, görevleri ve sorumluluklarý konusunda belirlemiþ olduðu kriterler göz önünde bulundurularak gerek kamu gerekse özel hastane idareleri üzerlerine düþen sorumluluklarý unutmamalýdýr. 
Gerek kamu gerekse özel hastaneler; Saðlýk bakanlýðýmýzca resmi yazýyla teblið ettiði gibi elektif  (acil olmayan) ameliyatlar durdurulmalý, rutin poliklinik hizmetlerinde, Bilim kurulunun ve DSÖ’nün belirlemiþ olduðu algoritmalara uymalýdýr. Bu konuda halkýmýz belirlenen kurallara maximum uyum göstermelidir. 
Bu süreçte halkýmýzýn saðlýðýný korumak için öncelikle, fedakarca çalýþan saðlýk çalýþanlarýnýn saðlýðý korunmalýdýr. 
Sarf malzemelerinin fiyatlarýndaki artýþa neden olan, insanlýk düþmaný fýrsatçý, kara borsacý kiþi ve firmalar en aðýr þekilde cezalandýrýlmalý, gerekirse devlet bu iþletmelere el  koyarak, malzeme temini kolaylaþtýrmalýdýr. 
 Acil olarak yerelde kamu idaresi, saðlýk müdürlüðü, Üniversiteler ,  ilgili akademik odalarýn ve sivil toplum örgütlerinin temsillerinden oluþan bir izleme komisyonu kurulmalý ve koordinasyonda aktif rol almalýdýr.


BU KÜRESEL BÝR SAÐLIK SAVAÞIDIR! HALKIMIZ RAHAT OLSUN! BÝZLER GÖRVÝMÝZÝN BAÞINDAYIZ!  BÝRLÝKTE KAZANACAÐIZ! 
Bu eþi görülmemiþ küresel bir saðlýk savaþý,  savaþ alaný hastaneler ve savaþçýlarý biz saðlýk çalýþanlarýyýz.  Buradan tüm dünyada herkesin kaçtýðý bu virüsü, hastane koridorlarýnda bekleyen  ve bu saðlýk savaþýný, canlarý pahasýna sürdüren ve bu hastalýk nedeniyle kaybettiðimiz bütün yürekli insanlara selam olsun. 
Her tür olaðan dýþý saðlýk hizmetinin sunumu sýrasýnda risk gruplarý arasýnda ilk sýrada yer alanlar… Vatandaþýn saðlýk hakkýna sahip çýkarken, kendi özlük haklarý, çalýþma koþullarý tahrip edilenler…
Yöneticiler tarafýndan günlük politik çýkarlar uðruna, saðlýk hizmetlerindeki aksaklýklarýn sorumlusuymuþ gibi gösterilerek hastalarýyla karþý karþýya getirilenler…
Hekimler, hemþireler, diþ hekimleri, ebeler, eczacýlar, laborantlar, radyoloji teknisyenleri, fizyoterapistler, diyetisyenler, saðlýk teknisyenleri, saðlýk memurlarý, psikologlar, biyologlar, paramedikler, hastabakýcýlar, taþeron saðlýk iþçileri, güvenlik görevlileri… Bizler!  
Bu olaðanüstü dönemde de görevimizin baþýnda olarak her türlü saðlýk sorununa karþý mesleðimizin bize yüklediði sorumluluðu özveriyle ve koþulsuz yerine getireceðimizi açýklýkla bir kez daha ifade ediyoruz: Halkýmýz rahat olsun, bizler görevimizin baþýndayýz! 
Halkýmýzdan tek isteðimiz uyarýlara uyum göstermeleri  ve evde kalmalarýdýr!
Bu sýkýntýlý süreçte örgütsel deneyimimizin, bilimsel bilgi birikimimizin ve dayanýþmamýzýn, bütün sorunlarýn çözümünde en büyük gücümüz olduðunu biliyoruz ve halkýmýzý bir kez daha panik yapmadan, umutsuzluða kapýlmadan, tedbirli olmaya ve tüm süreçlerde bizlerle iþ ve güç birliðine davet ediyoruz. Tüm saðlýk çalýþanlarý adýna dün gece ki alkýþlarýnýz için çok teþekkür ediyoruz. 
Halkýmýz ve saðlýk çalýþanlarýmýz adýna süreci aktif olarak takip ediyoruz ve edeceðiz. 
Halkýmýzýn desteðiyle, bilim ve akýlla bu savaþý kazanacaðýz. Sözümüz söz... HEP BÝRLÝKTE BAÞARACAÐIZ!!! 

Gaziantep-Kilis Tabip Odasý Yönetim Kurulu Adýna. Baþkan Dr. Ramazan Sürücü

 

 


Gaziantepli Ünlü Ýþadamý Ahmet Tatar Hayatýný Kaybetti

Elazýð depreminde ölü sayýsý 39’a yükseldi

TEMA Vakfý’nýn kurucusu ve Onursal Baþkaný Hayrettin Karaca yaþamýný yitirdi.

Kýþ Aylarýnda Cildiniz Ayrý Bir Özen Ýster

SAÐLIKTA ÞÝDDET DURDURULMALIDIR!

Sünnet Hakkýnda Merak Edilen Her Þey!

BU BESÝNLER GRÝP VE SOÐUK ALGINLIÐINA ÝYÝ GELÝYOR

KAPAK TAMÝRÝ KOLTUK ALTINDAN YAPILDI 2 HAFTADA SEFERLERE BAÞLADI

8 yýl ücretsiz kolej eðitimi için Darüþþafaka sýnavý 31 Mayýs’ta

KADINLIÐIN SONU DEÐÝL, SAÐLIKLI BÝR YAÞAMIN BAÞLANGICI: HÝSTEREKTOMÝ

2020'ye en çok sigara içilen 40'ýncý ülke olarak giren Türkiye'de hedef tütünsüz yaþam

Hasta yakýný saðlýk teknikerinin elmacýk kemiðini kýrdý!

Zengin dilenci yine ortaya çýktý! Þimdi de Gaziantep’te….

Özel Gaziantep Anka Hastanesi’nde gerçekleþtirilen baþarýlý ameliyatla saðlýðýna kavuþtu.

Gaziantep'te Ebeveynlere Cihaz Desteði Verildi

HAMÝLELÝKTE DOÐRU SANILAN 10 YANLIÞ!

Kýþ aylarýnda uyuza dikkat!

Gaziantep'te trafik kazasý: 3 yaralý

MEDÝCAL PARK’TA DÜNYAYA GELEN PREMATÜRE BEBEKLER BULUÞTU

Organ Baðýþý ve Farkýndalýk

Prematüre bebeklerde BESLENME SORUNLARI

ANKA HASTANESÝ DESTEÐÝYLE NRP EÐÝTÝMÝ

LÝPOSAKÞIN UYGULAMASI ÝLE ÝNATÇI YAÐLARDAN KURTULUN

PREDÝYABET OKULU HÝZMETE AÇILDI

GAÜN Hastanesi’nde “Dünya Diyabet Günü” Etkinlikleri

BÜYÜKÞEHÝR HASTANESÝ 3 MÝLYON KÝÞÝYE SAÐLIK HÝZMETÝ VERDÝ

14 KASIM DÜNYA DÝYABET GÜNÜ

Kýz çocuklarý için HPV aþýsýnýn önemi

ANKA Hastanesinde Yeni Görevlendirme

ÖZEL MMT AMERÝKAN HASTANESÝ’NE YENÝ GENEL MÜDÜR

Gözlükevi, hizmete girdi.

SAÐLIÐINA KAVUÞTURDUÐU LÖSEMÝLÝ ÇOCUKLARLA YILLAR SONRA BULUÞTU...

HATEM’DE OBEZÝTE CERRAHÝSÝ ÝLE SAÐLIÐINA KAVUÞTU

10 KASIM ATATÜRK’Ü ANMA TÖRENÝ

ORGAN BAÐIÞINI ARTTIRMALIYIZ..!

DEVA ÖZEL AMBULANS SERVÝSÝ

Estetik Bölgede ÝMPLANTOLOJÝ

SANKO ÜNÝVERSÝTESÝ 2018 – 2019 AKADEMÝK YILI AÇILIÞ TÖRENÝ

MEDÝCAL PARK GAZÝANTEP HASTANESÝ’NÝN KALÝTESÝ TESCÝLLENDÝ

DÜNYA’DA 5.VAKA

İLETİŞİM

  SaÄŸlık Dünyası Dergisi
Gazimuhtarpaşa Bulvarı Efes İşmerkezi Kat 3 No 8 Şehitkamil/ Gaziantep
  SMS Message
  0536 233 91 01
  info@saglikilan.com