SAÄžLIK DÃœNYASI

GÜLER YÜZLE GEÇEN OTUZ ÝKÝ YIL BEÞ GÜN

Otuz iki yýl 5 günlük bir devlet memurluðu ve akademisyenlik görevlerini takiben emekliliðine karar veren Gaziantep Üniversitesi Týp Fakültesi Patoloji Anabilim Dalý öðretim üyesi Dr. Kemal Bakýr için 01.03.2017 tarihinde çalýþtýðý yerde bir veda töreni düzenlenmiþtir.

 

Þu anda Gaziantep’te farklý hastanelerde çalýþan ve Gaziantep Üniversitesi Týp Fakültesi Patoloji Anabilim Dalý’ndan ihtisaslarýný almýþ uzman doktorlar ile birlikte patoloji bölümünde çalýþan teknisyen, sekreter, asistan doktorlar ve bölüm hocalarý yaný sýra Týp Fakültesi dekaný Prof.Dr. Zeki Çelen de törene katýlmýþtýr. Yerel tadlarýn bulunduðu sofraya sýkýþýk bir þekilde de olsa tüm dostluklar da sýðmýþtýr. Ýlk olarak Kemal Bakýr sözü almýþ ve orada bulunan herkese teþekkür ederek sözlerine baþlamýþ ve þöyle devam etmiþtir: “Her ne kadar burada bulunan çoðu arkadaþým bana hocam diyorsa da ben sizlerden her aþamada çok þey öðrendim. Yirmi bir yýllýk Gaziantep Üniversitesi’ndeki çalýþma hayatýmda teknisyen , sekreter, asistan ve uzman doktor arkadaþlarým ve hocalarla ile her aþamada birlikte çalýþtýk. Çalýþmanýn yaný sýra bana gösterdikleri saygý konusunda hiç kuþkum olmamýþtýr. Ayrýca asistan arkadaþlarla mikroskop baþýnda bir çok bilgiyi paylaþýp hastalara taný koyarken, ayný zamanda bilimsel geliþmelerine katký sunmaya çalýþtým. Hatta ilk baþlayan asistan arkadaþlara patolojinin ince ayrýntýlarýný anlatýrken hata yapýlabilecek tuzak alanlarý da aktarmaya çalýþtým. Bazýlarý bölümümüzden ayrýlmýþ olsa da tüm teknisyen arkadaþlarla esprili bir þekilde diyalog kurmama karþýn, iþ konusunda seviyeli bir iliþki kurma gayretinden ödün vermedim. Bu konuda teknisyen arkadaþlarýmýn da katkýsýný unutmam mümkün deðildir. Deðerli öðretim üyesi arkadaþlarýmýn ve maalesef aramýzdan ayrýlan patoloji anabilim dalý kurucusu Yard. Doç Dr. Coþkun Özsaraç’ýn bu süreçteki katkýlarýndan söz etmeden geçmem mümkün deðildir. Tekrar bugünün düzenlenmesinde katkýsý olan ve alýn terini katan herkese sonsuz teþekkürler. ”

 

Daha sonra Týp Fakültesi Dekaný Dr. Zeki Çelen söz alarak, sosyal ve bilimsel anlamda Dr.Kemal Bakýr’ýn Týp Fakültesine katký sunduðunu, devamlý güler yüzü ile sevilen bir kiþi olduðunu ve genç yaþta emekliliðinin hastanede hissedileceðini belirtti. Anabilim dalý baþkaný Prof. Dr. Metin Karakök ise duygularýný þöyle ifade etti: “Yaklaþýk olarak 18 yýldýr birlikte çalýþtýðým Dr. Kemal Bakýr’la iyi ve kötü günlerimiz olsa da genel olarak patolojinin geliþimi için birlikte çaba harcadýk. Ayrýca bilimsel ve sosyal anlamda diðer patoloji bölümleri ile iletiþimde Dr. Kemal Bakýr’ýn katký sunduðunu söyleyebilirim.”

 

Patoloji Anabilim Dalý’ndan uzman olan Uzman Dr. Yasemin Kibar da Dr. Kemal Bakýr’dan patolojinin yaný sýra insan olmayý ve nasýl davranýlmasý gerektiðini de öðrendiðini ve bu geliþimin de diðer hocalarýn katkýsýnýn da olduðunu belirttti. Yard. Doç. Dr. Sibel Cangi ise bir hoca, bir abi, bir baba olarak gördüðü Dr. Kemal Bakýr’ýn kendisine çok þey öðrettiðini, hem patoloji alanýnda hem de hayatta yardýmcý olduðunu ve kendisini çok arayacaðýný açýkladý. Teknisyenler adýna söz alan Hüseyin Kýzýlýrmak “ bize ýþýk saçan ve aydýnlýk bir yolda ilerlememize katký sunan Kemal hoca patoloji konusunda yardýmcý olurken insan olarak geliþmemize yardýmcý oldu” diyerek duygularýný dile getirdi.

 

Esprilerle birlikte yapýlan sohbetler eþliðinde baklava ile aðýzlar tatlandýrýlýrken, Patoloji anabilim dalý adýna Prof.Dr. Metin Karakök, Dr. Kemal Bakýr’a bir çiçek buketi ve Gaziantep el iþlerinden hediyesini takdim ettikten sonra tören sona erdi.

 

KAPISINI SÜREKLÝ AÇIK TUTAN HOCA KAPISINI KAPATIYOR MU???

 

Geçen yýl 14 mart týp bayramý etkinlikleri çerçevesinde Gaziantep Üniversitesi Týp Fakültesi öðrencimizin hazýrladýðý bir fotoðraf sergisine öðrencimizin çektiði fotoðraf ile katýldým ve neden hekim olduðum sorulduðunda 1983-84 yýlýndaki babamýn yanýtýný anýmsadým. Stajyer/intern iken akþam eve geldiðimde çok yorulduðumu söylediðim babamdan “senden daha önemli deðil, biraz dinlen” demesini beklerken “lütfen yavrum hastalarýna karþý sabýrlý ol ve onlarýn sýkýntýlarýný sakin bir þekilde dinle ve yardýmcý ol” yanýtý o an için canýmý sýkmýþtý. Ancak daha sonra Halk Saðlýðý derslerinde ve göreve ilk baþladýðým Saðlýk ocaðýnda ne demek istediðini anlamýþtým.

 

Kastamonu ili Araç ilçesi merkez saðlýk ocaðýndaki mecburi hizmetimi takiben Ankara Numune Hastanesi Patoloji Bölümü’nde ihtisasýmý tamamladým. Yaklaþýk olarak 6,5 yýl Ankara Onkoloji Hastanesi Patoloji Bölümünde çalýþtým ve burada kendimi geliþtirirken ayný zamanda asistan eðitimine katký sunduðumda öðretmenin deðerini anladým. Orada birlikte çalýþtýðým uzman ve asistan arkadaþlarýmla 1996 yýlýnda Gaziantep Üniversitesi Týp Fakültesi Patoloji Anabilim Dalý’na geldikten sonra da iliþkimizi hala devam ettiriyor ve hemen hemen her yýl bir gezide buluþarak özlem gideriyoruz.

Gaziantep Üniversitesi Týp Fakültesi Patoloji Anabilim Dalý 1996 yýlýnda, þu an Þahinbey Belediyesi hizmet binasý olan yerdeki ve kolejtepe’ye adýný veren eski kolej(taþ bina) binasýnýn alt katýnda idi. Orada 2 küçük odada hem laboratuvar hem mikroskop hem de öðretim üyeleri ve asistanlar çalýþýyordu (O tarihte 3 öðretim üyesi, 3 asistan bulunuyordu). O dar ortamlarda ve zor koþullarda asistan arkadaþlarýmla gece yarýlarýna kadar çalýþarak baþka bölümler ve hatta farklý þehirlerdeki patoloji bölümleri ile araþtýrmalar yaparak, hemen her kongrede Gaziantep Üniversitesi Týp Fakültesi Patoloji Anabilim Dalý’ný temsil etmeye çalýþtýk.

Þu anda tam otomatik cihazlarla uygulamalarý yapýlan imünohistokimya yöntemini asistan ve teknisyen arkadaþlarýmla birlikte tamamen elle ve deðiþik kaynaklardan okuyarak oturtmaya çalýþtýk.

 

Bizi dinlediniz ya TEÞEKKÜRLER

 

Tabii ki bu arada Týp Fakültesi patoloji derslerini hazýrlamaya ve anlatmaya çalýþýrken, hoca yetersizliði nedeniyle embriyoloji derslerini anlatmaya ve Kilis’te kurulan Ebelik/Hemþirelik bölümündeki patoloji derslerini de ileride saðlýk ekibine katýlacak arkadaþlarýmýza haftada bir gün de olsa aktarmaya çalýþýyordum. O arada öðrencilerle diyalog kuruyor, ülkemiz için daha aktif daha yararlý bireyler olmalarý için de çabalýyordum. Bu nedenle öðrencilere kapýmýn her zaman açýk olduðunu ve istedikleri zaman bölüme gelebileceklerini sýk sýk dile getiriyordum. Ancak yine de Týp Fakültesi mezuniyet töreninden birinde konuþan öðrencimizin “bize kapýlarýný devamlý açýk tutan ve bunu gerçekleþtiren Dr. Kemal Bakýr’a teþekkür ederim” dediðinde gözlerimin yaþarmasýna engel olamadým. Bir baþka sohbetimizde öðrencilerimin sorunlarýna çözüm bulamasam da onlarýn bana “hocam bizi dinlediniz ya, teþekkürler” demesi de beni çok etkilemiþti.

Akademisyen Nasýl olunur ..?

 

Bu koþullarda “akademisyen nasýl olunur”u öðrenmeye çalýþýrken 2004-2008 yýllarý arasýnda Gaziantep-Kilis Tabip Odasý baþkanlýðý gibi onurlu bir görevi de meslektaþlarým bana layýk gördüler. O süre içinde mesleki özlük haklarýmýz için çabalarken ayný zamanda Gaziantep’te resmi makamlarla ve diðer sivil toplum örgütleri ve sendikalarla bir arada çalýþmaya özen gösterdik. Özellikle kýdemli meslektaþlarýmdan gördüðüm desteði belirtmeden geçemeyeceðim . Saðlýk ocaklarý, devlet hastaneleri, özel hastaneler ve muayenehanelerdeki hekimler ile iletiþim kurulmasý sonucunda tüm meslektaþlarýmla sýcak bir diyalog yolu geliþtirilmiþ oldu.

 

Patoloji Dernekleri Federasyonu yönetim kurulunda görev alarak patologlarýn özlük haklarý ve çalýþma alanlarý ile ilgili daha çok söz sahibi olmalarý için çaba harcadým.

 

Mutluluðun Resmini Yapabilirmisin?

 

Þairin “Sen mutluluðun resmini yapabilirmisin üstad?” sorusuna ben “Yapamasam da en azýndan görevimi yaptýðýma inanýyorum” diye yanýt verebileceðimi düþünüyorum.

 

Bu güne kadar bana katký sunan Gaziantep Üniversitesi Týp Fakültesi’ne, öðrencilerime, asistanlarýma, sahada çalýþan patologlara, tüm teknisyen arkadaþlarýma, Gaziantep Üniversitesi Týp Fakültesi Patoloji Anabilim Dalý’nýn tüm çalýþanlarýna, tüm hekim camiasýna, benim ve eþimin tüm aile bireylerine ve özellikle devamlý yanýmda olan ve beni destekleyen sevgili eþim Dr. Ayþe Sevil Bakýr ve çocuklarým Ýlke ve Alihan’a sonsuz teþekkürler…


Gaziantepli Ünlü Ýþadamý Ahmet Tatar Hayatýný Kaybetti

Elazýð depreminde ölü sayýsý 39’a yükseldi

TEMA Vakfý’nýn kurucusu ve Onursal Baþkaný Hayrettin Karaca yaþamýný yitirdi.

Kýþ Aylarýnda Cildiniz Ayrý Bir Özen Ýster

SAÐLIKTA ÞÝDDET DURDURULMALIDIR!

Sünnet Hakkýnda Merak Edilen Her Þey!

BU BESÝNLER GRÝP VE SOÐUK ALGINLIÐINA ÝYÝ GELÝYOR

KAPAK TAMÝRÝ KOLTUK ALTINDAN YAPILDI 2 HAFTADA SEFERLERE BAÞLADI

8 yýl ücretsiz kolej eðitimi için Darüþþafaka sýnavý 31 Mayýs’ta

KADINLIÐIN SONU DEÐÝL, SAÐLIKLI BÝR YAÞAMIN BAÞLANGICI: HÝSTEREKTOMÝ

2020'ye en çok sigara içilen 40'ýncý ülke olarak giren Türkiye'de hedef tütünsüz yaþam

Hasta yakýný saðlýk teknikerinin elmacýk kemiðini kýrdý!

Zengin dilenci yine ortaya çýktý! Þimdi de Gaziantep’te….

Özel Gaziantep Anka Hastanesi’nde gerçekleþtirilen baþarýlý ameliyatla saðlýðýna kavuþtu.

Gaziantep'te Ebeveynlere Cihaz Desteði Verildi

HAMÝLELÝKTE DOÐRU SANILAN 10 YANLIÞ!

Kýþ aylarýnda uyuza dikkat!

Gaziantep'te trafik kazasý: 3 yaralý

MEDÝCAL PARK’TA DÜNYAYA GELEN PREMATÜRE BEBEKLER BULUÞTU

Organ Baðýþý ve Farkýndalýk

Prematüre bebeklerde BESLENME SORUNLARI

ANKA HASTANESÝ DESTEÐÝYLE NRP EÐÝTÝMÝ

LÝPOSAKÞIN UYGULAMASI ÝLE ÝNATÇI YAÐLARDAN KURTULUN

PREDÝYABET OKULU HÝZMETE AÇILDI

GAÜN Hastanesi’nde “Dünya Diyabet Günü” Etkinlikleri

BÜYÜKÞEHÝR HASTANESÝ 3 MÝLYON KÝÞÝYE SAÐLIK HÝZMETÝ VERDÝ

14 KASIM DÜNYA DÝYABET GÜNÜ

Kýz çocuklarý için HPV aþýsýnýn önemi

ANKA Hastanesinde Yeni Görevlendirme

ÖZEL MMT AMERÝKAN HASTANESÝ’NE YENÝ GENEL MÜDÜR

Gözlükevi, hizmete girdi.

SAÐLIÐINA KAVUÞTURDUÐU LÖSEMÝLÝ ÇOCUKLARLA YILLAR SONRA BULUÞTU...

HATEM’DE OBEZÝTE CERRAHÝSÝ ÝLE SAÐLIÐINA KAVUÞTU

10 KASIM ATATÜRK’Ü ANMA TÖRENÝ

ORGAN BAÐIÞINI ARTTIRMALIYIZ..!

DEVA ÖZEL AMBULANS SERVÝSÝ

Estetik Bölgede ÝMPLANTOLOJÝ

SANKO ÜNÝVERSÝTESÝ 2018 – 2019 AKADEMÝK YILI AÇILIÞ TÖRENÝ

MEDÝCAL PARK GAZÝANTEP HASTANESÝ’NÝN KALÝTESÝ TESCÝLLENDÝ

DÜNYA’DA 5.VAKA

İLETİŞİM

  SaÄŸlık Dünyası Dergisi
Gazimuhtarpaşa Bulvarı Efes İşmerkezi Kat 3 No 8 Şehitkamil/ Gaziantep
  SMS Message
  0536 233 91 01
  info@saglikilan.com