SAÄžLIK DÃœNYASI

Ptozis (Göz Kapaðý Düþüklüðü)

Göznuru Göz Hastanesi  Doktorlarýndan Göz Saðlýðý ve Hastalýklarý Uzmaný

Op.Dr. Erhan Tümer ile yapmýþ olduðumuz Ropörtajý sunuyoruz...

 

Göz Saðlýðý ve Hastalýklarý Uzmaný Op.Dr. Erhan Tümer’e sorduk’’Ptozis önemli bir sorun mudur? Sadece estetik kusur mu oluþturur? Ptozis Cerrahisi kaç türlüdür? Ameliyatýndan sonra ne gibi problemler ile karþýlaþýlabilir.

 

Üst göz kapaðý normal þartlarda gözün saydam tabakasý (kornea) ve renkli tabakasýný (iris) yukarýdan 1-2 mm örtecek þekilde durur. Göz kapaðý normal yerinden daha aþaðýda duruyor ise bu duruma ptozis (blefaroptozis) denir.

 

Ptozisin sebepleri nelerdir?

Ptozis doðuþtan olabileceði gibi, sonradan da ortaya çýkabilir. Doðuþtan olan ptozis genellikle göz kapaðýný kaldýran kasýn düzgün geliþememesinden kaynaklanýr. Ýleri yaþlarda ortaya çýkan ptozis ise genellikle yaþlýlýk nedeni ile göz kapaðýný kaldýran kasýn incelerek kapaktan ayrýlmasý nedeni ile oluþur. Bunlarýn yanýnda bu kasý kontrol eden sinirlerin hasar görmesi veya bazý kas hastalýklarý veya yaralanma nedenleri ile de ptozis ortaya çýkabilir.

 

Diðer göz ameliyatlarýndan sonra ptozis görülebilir mi?

Evet. Diðer göz ameliyatlarý sýrasýnda gözün açýlmasý için takýlan spekulumlar veya yapýlan enjeksiyonlar ile bazý müdahalelerden sonra ptozis geliþebilir. Ayrýca üst göz kapaðý çevresine yapýlan Botox® enjeksiyonlarýndan sonra da geçici ptozis görülebilir.

 

Ptozis önemli bir sorun mudur, sadece estetik kusur mu oluþturur?

Ptozis doðuþtan var ise veya hayatýn ilk 10 yýlý içerisinde ortaya çýkmýþsa kalýcý görme kaybýna yol açabilir. Hayatýn ilk yýllarýnda görme kalitesini bozan tüm hastalýklar göz tembelliðine yol açarlar. Bu nedenle doðuþtan veya erken yaþlarda ortaya çýkan kapak düþüklüklerinin görmeyi bozup bozmadýðýnýn anlaþýlmasý için göz doktoruna baþvurulmasý gerekmektedir. Ýleri yaþlarda ortaya çýkan kapak düþüklükleri ise göz bebeðini örtüyor ise görme kaybý, örtmüyor ise estetik kusur yaratýrlar. Bu olgularda ise kalýcý görme kaybý beklenmez.

 

Ptozisin tedavisi acil midir?

Ptozis hayatýn ilk on yýlý içinde mevcutsa ve görmeyi engelleyecek kadar (göz bebeðini örtecek kadar) belirgin ise acilen tedavi edilmelidir. Diðer olgularda ise tedavinin aciliyeti, ptozisin miktarý, görme keskinliði üzerindeki etkisi ve hastanýn estetik kaygýsý ile orantýlýdýr.

 

Ptozis hastalarý kime baþvurmalýdýrlar?

Ptozis hastalarý hastalýðýn ciddiyetinin anlaþýlmasý ve eþlik edebilecek baþka hastalýklarýn incelenmesi açýsýndan (þaþýlýk, diðer kas hastalýklarý, gibi) bir göz doktoruna baþvurmalýdýrlar. Tedavi gerekliliði ve zamanlamasý açýsýndan mutlaka bir göz doktorunun görüþü alýnmalýdýr. Hastalýðýn tedavisi de oküloplastik cerrahi ile uðraþan göz doktorlarý tarafýndan yapýlmaktadýr. Ptozis cerrahi konusunda tecrübeli bazý plastik cerrahi uzmanlarý da ptozis ameliyatlarýný yapabilmektedirler.

 

Ptozis nasýl tedavi edilir?

Ptozis hastalýðý çocuk hastalarda göz tembelliðinin önlenmesi için uygulanacak tedavilerin yanýnda cerrahi olarak düzeltilir. Ýleri yaþlardaki hastalarda ise sadece cerrahi tedavi uygulanýr.

 

Ptozis cerrahisi kaç türlüdür?

Uygulanacak cerrahi tedavi yöntemi hastaya göre farklýlýk gösterebilir. Göz kapaðýný kaldýran kasýn fonksiyonlarýnýn iyi olmasý durumunda bu kasýn güçlendirilmesi ameliyatý yapýlýr. Kas fonksiyonunun zayýf olduðu durumlarda ise kaþý kaldýran kaslarýn gücünden yararlanýlýr. Bu olgularda, göz kapaðý cilt altýndan kaþý kaldýran kasa asýlýr. Bu þekilde hasta kaþýný kaldýrarak göz kapaðýný kaldýrabilir.

 

Ptozis ameliyatý ne türlü anestezi ile yapýlýr ve ne kadar sürer?

Ptozis ameliyatý ideal þartlarda lokal anestezi ile yapýlýr. Ameliyat sýrasýnda hasta-doktor iletiþimi ve kapak seviyesin kontrolü oldukça faydalýdýr. Bununla birlikte, iletiþim kurulamayan hastalar ile çocuk hastalarda lokal anestezi uygulamak mümkün olmayacaðý için genel anestezi kullanýlýr. Ameliyat yaklaþýk 30-50 dakika sürer.

 

Ptozis ameliyatýnýn uygun olmadýðý durumlar var mýdýr?

Göz kapaðýnýn kapanamadýðý, göz hareketlerinin olmadýðý, göz yüzeyinde kuruluk ve his kusuru olan olgularda göz yüzeyinin korunmasýnda problemler yaþanabileceði için ptozis düzeltmesi yapýlmayabilir veya az düzeltme yapýlabilir. Yine kalýcý çift görme oluþabilecek olgularda ptozis düzeltilmeyebilir. Bu hastalarla cerrahiden sonra karþýlaþýlabilecek sorunlar hakkýnda detaylý tartýþmak ve tedavi kararýný hasta ile birlikte almak gerekir.

 

Ptozis ameliyatýndan sonra ne gibi problemler ile karþýlaþýlabilir?

Ptozis ameliyatýndan sonra az düzeltme, aþýrý düzeltme ve kapak þekil bozukluðu gibi nedenlerle ikinci bir cerrahi gerekebilir. Ayrýca estetik sonuçlar iyi olsa da göz kuruluðu geliþebilir. Ýlave olarak, ameliyattan önce göz kapaðýný kaldýran kasýn fonksiyonunun iyi olmadýðý olgularda ameliyat sonrasý dönemde aþaðý bakýþ esnasýnda göz kapaðý yukarýda kalabilir. Ptozis ameliyatýndan sonra karþýlaþýlacak diðer bir sorun ise uyku esnasýnda göz kapaðýnýn açýk kalmasýdýr. Tüm bu sorunlar nedeni ile ptozis cerrahisi geçiren hastalarýn ameliyattan sonra da bir süre göz doktorunun kontrolü altýnda kalmasý gereklidir. Yine bu tür problemlerin çoðu ameliyattan önceki göz muayenesi ile tahmin edilebilir ve hastanýn ne gibi problemlere hazýrlýklý olmasý gerektiði belirlenebilir.


Gaziantepli Ünlü Ýþadamý Ahmet Tatar Hayatýný Kaybetti

Elazýð depreminde ölü sayýsý 39’a yükseldi

TEMA Vakfý’nýn kurucusu ve Onursal Baþkaný Hayrettin Karaca yaþamýný yitirdi.

Kýþ Aylarýnda Cildiniz Ayrý Bir Özen Ýster

SAÐLIKTA ÞÝDDET DURDURULMALIDIR!

Sünnet Hakkýnda Merak Edilen Her Þey!

BU BESÝNLER GRÝP VE SOÐUK ALGINLIÐINA ÝYÝ GELÝYOR

KAPAK TAMÝRÝ KOLTUK ALTINDAN YAPILDI 2 HAFTADA SEFERLERE BAÞLADI

8 yýl ücretsiz kolej eðitimi için Darüþþafaka sýnavý 31 Mayýs’ta

KADINLIÐIN SONU DEÐÝL, SAÐLIKLI BÝR YAÞAMIN BAÞLANGICI: HÝSTEREKTOMÝ

2020'ye en çok sigara içilen 40'ýncý ülke olarak giren Türkiye'de hedef tütünsüz yaþam

Hasta yakýný saðlýk teknikerinin elmacýk kemiðini kýrdý!

Zengin dilenci yine ortaya çýktý! Þimdi de Gaziantep’te….

Özel Gaziantep Anka Hastanesi’nde gerçekleþtirilen baþarýlý ameliyatla saðlýðýna kavuþtu.

Gaziantep'te Ebeveynlere Cihaz Desteði Verildi

HAMÝLELÝKTE DOÐRU SANILAN 10 YANLIÞ!

Kýþ aylarýnda uyuza dikkat!

Gaziantep'te trafik kazasý: 3 yaralý

MEDÝCAL PARK’TA DÜNYAYA GELEN PREMATÜRE BEBEKLER BULUÞTU

Organ Baðýþý ve Farkýndalýk

Prematüre bebeklerde BESLENME SORUNLARI

ANKA HASTANESÝ DESTEÐÝYLE NRP EÐÝTÝMÝ

LÝPOSAKÞIN UYGULAMASI ÝLE ÝNATÇI YAÐLARDAN KURTULUN

PREDÝYABET OKULU HÝZMETE AÇILDI

GAÜN Hastanesi’nde “Dünya Diyabet Günü” Etkinlikleri

BÜYÜKÞEHÝR HASTANESÝ 3 MÝLYON KÝÞÝYE SAÐLIK HÝZMETÝ VERDÝ

14 KASIM DÜNYA DÝYABET GÜNÜ

Kýz çocuklarý için HPV aþýsýnýn önemi

ANKA Hastanesinde Yeni Görevlendirme

ÖZEL MMT AMERÝKAN HASTANESÝ’NE YENÝ GENEL MÜDÜR

Gözlükevi, hizmete girdi.

SAÐLIÐINA KAVUÞTURDUÐU LÖSEMÝLÝ ÇOCUKLARLA YILLAR SONRA BULUÞTU...

HATEM’DE OBEZÝTE CERRAHÝSÝ ÝLE SAÐLIÐINA KAVUÞTU

10 KASIM ATATÜRK’Ü ANMA TÖRENÝ

ORGAN BAÐIÞINI ARTTIRMALIYIZ..!

DEVA ÖZEL AMBULANS SERVÝSÝ

Estetik Bölgede ÝMPLANTOLOJÝ

SANKO ÜNÝVERSÝTESÝ 2018 – 2019 AKADEMÝK YILI AÇILIÞ TÖRENÝ

MEDÝCAL PARK GAZÝANTEP HASTANESÝ’NÝN KALÝTESÝ TESCÝLLENDÝ

DÜNYA’DA 5.VAKA

İLETİŞİM

  SaÄŸlık Dünyası Dergisi
Gazimuhtarpaşa Bulvarı Efes İşmerkezi Kat 3 No 8 Şehitkamil/ Gaziantep
  SMS Message
  0536 233 91 01
  info@saglikilan.com