SAÄžLIK DÃœNYASI

Gaziantep Üniversitesi’nin Parlayan Yýldýzý Kalp Ve Damar Cerrahisi Bölümü

Dünya genelinde “En iyi baþlangýç yapan merkez” ödülünü alarak, birçok hastanenin yapamadýðý vakalarda referans merkezi olarak çalýþan, çocuk ve yetiþkin kalp cerrahisinde iþleyiþini baþarýlý bir þekilde sürdüren, GAÜN Hastanesi Kalp-Damar Cerrahisi Anabilim Dalý ekibi kendini sürekli olarak yeniliyor ve baþarýlý çalýþmalarýyla adýndan sýklýkla söz ettiriyor.

Bu baþarýlarla dolu serüveni anlatmasý için konuk aldýðýmýz Kalp-Damar Cerrahisi Anabilim Dalý’nýn Bölüm Baþkaný Doç. Dr. Gökhan GÖKASLAN ve ekibiyle Kalp-Damar Cerrahisi’nin iþleyiþinden, geldiði noktaya kadar uzanan birçok konuyu konuþtuk.

Üniversitenin desteði ile birlikte bu yolda ilerlemeye devam edeceklerini vurgulayan GÖKASLAN, ”Biz 5 kiþilik bir ekibiz ama büyük bir aileyiz. Hemþirelerimiz, personellerimiz, yardýmcý personellerimiz bizim için çok kýymetlidir. Ýþlerinde de çok profesyonel olan insanlarla çalýþýyoruz. Kendimizi sürekli olarak yeniliyoruz. Her zaman okuyor, araþtýrmalar yapýyoruz ve yaptýðýmýz iþten gurur duyuyoruz” dedi.

Ýþte, sizler için gerçekleþtirdiðimiz o keyifli söyleþi…

 

 Gökhan Bey, öncelikle kendinizden kýsaca bahseder misiniz?

1974 yýlýnda Isparta’da doðdum. 1997 yýlý Ege Üniversitesi Týp Fakültesi  mezunu ve 2004 yýlý Ankara Dýþkapý Eðitim ve Araþtýrma Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi’nden  uzmanlýðýmý aldýktan sonra, ayný merkezde eðitimci statüsünde kaldým. Bu süreç içerisinde fizyoloji doktorasý yaptým. 2008 yýlýnda özel sektöre geçtim. Orada birinci cerrah, yönetici ya da hastane iþletmecisi konumunda çalýþtým. 2011 yýlýnda akademik çalýþmalarýma devam etmek için Gaziantep Üniversitesi’ne yardýmcý doçent olarak geldim. 2014 yýlýnda ise doçent oldum. 2012 yýlýnda Kalp-Damar Cerrahisi Anabilim Dalý Bölüm Baþkanlýðý’ný üstlendim. O yýldan bu yana Eriþkin Kalp-Damar Cerrahisi Anabilim Dalý’nýn Bölüm Baþkanýyým. 2015 yýlýnda da Çocuk Kalp Damar Cerrahisi kuruldu. Onunda bölüm baþkaný benim.

 

Erkan Bey kendinizden bahseder misiniz?

1976 yýlýnda Ýzmir doðumluyum. 2000 yýlý Gülhane Askeri Týp Fakültesi  mezunu ve 2009 yýlý Gülhane Askeri Týp Kalp ve Damar Cerrahisi’nden  uzmanlýðýmý aldýktan sonra, ayný merkezde eðitimci statüsünde kaldým. 2015 yýlýnda akademik çalýþmalarýma devam etmek için Gaziantep Üniversitesi’ne yardýmcý doçent olarak geldim. 2017 yýlýnda ise doçent oldum.

 

 

Erhan Bey kendinizden bahseder misiniz?

Prizren Kosova doðumluyum. Gazi Üniversitesi Týp Fakültesi mezunuyum. Hacettepe Üniversitesi ve Ankara Üniversitesi Kalp Ve Damar Cerrahisi bölümünde uzmanlýk eðitimini aldým. Mecburi hizmet için Gaziantep Üniversitesi’ne geldim. Dr. Ersin Arslan Eðitim ve Araþtýrma Hastanesin’de baþhekim yardýmcýsý sonrasýnda üst düzey Yönetici olarak görev yaptým. Akabinde Gaziantep Üniversitesi Kalp ve Damar Cerrahisi bölümüne geri döndüm. Þu anda akademik kariyerime devam etmekteyim.

 

Kalp-damar cerrahisi alanýnda yaptýðýnýz çalýþmalardan bahseder misiniz?

Kalp-damar cerrahisi alanýnda yapýlmasý gereken her þeyi yaptýk diyebilirim. 2005 yýlýnda ülkemizde yeni geliþen bir yöntem olan varislerdeki lazerle endovasküler tedaviyi Ankara’da ilk yapan kiþi bendim. Bir süre sonra Ýstanbul’daki merkezler de bu tedaviye yönelmeye baþladý. Ülke genelinde ise zamanla yaygýn bir hale geldi. Ancak, bir süre sonra varis cerrahisini býraktým. Çünkü yaygýnlaþmaya baþlayýnca, sistem bizde kýsýrlaþmaya baþladý. Daha sonrasýnda özel merkezlerde çalýþmalarýma devam ettim. Gaziantep Üniversitesi Kalp ve Damar Cerrahisi’ne geldikten sonra daha fazla ilerleme sarf ettik. Kalp nakilleri, yapay kalp implantasyonlarý yaptýk. Yaklaþýk 40 tane yapay kalp implantasyonunu baþarýyla gerçekleþtirdik. Dünya genelinde “En iyi baþlangýç yapan merkez” ödülünü aldýk. Çocuk kalp cerrahisi de hastanemizde yoðun bir þekilde iþleyiþini sürdürüyor. Güneydoðu’da çocuk kalp cerrahisinin en yoðun þekilde yapýldýðý merkeziz. Özel merkezlerin ve devlet hastanelerinin yapamadýklarý vakalarda, yapmak istemedikleri kompleks vakalarda referans merkezi olarak çalýþýyoruz. Dýþ merkezler koroner vakalarýný yaparken biz onlarýn yapamadýklarý iþlemleri yapýyor, ek hastalýklarý olan hastalarý ameliyat ediyoruz.

 

Kalp hastalýklarý kimlerde daha çok görülebilir? Hangi yaþ aralýðý daha çok risk altýndadýr?

Kalp hastalýðý diyince aklýmýza koroner arter hastalýðý geliyor. Aslýnda kalp hastalýðý denilince, kalbi ilgilendiren doðumsal hastalýklar, kapak hastalýklarý, kalbin tümörleri ve kalp damar hastalýklarý akýla gelmeli. Ancak halk, kalp hastalýklarýný sadece koroner arter hastalýklarý ile sýnýrlandýrýyor. Ani ölüme sebep olduðu için koroner hastalýðý daha çok göze çarpýyor. Ancak aort damarlarýndaki yýrtýklar da ölümcül durumlara sebep olabiliyor. Ýnsan hayatýný olmasý gerektiði gibi yaþamýþ olsa bu hastalýklara yakalanma ihtimali çok düþer. Ancak her konuda olduðu gibi bu konuda da bir aþýrýlýk söz konusu. Örneðin; yemek yemekte aþýrýlýk, streste aþýrýlýk, uykusuzlukta aþýrýlýk vb… Her þeyin fazlasý kalbimize yükleniyor. Kalp vücudumuza kaný pompalayan, enerjiyi saðlayan bir mekanizmadýr. Bu mekanizma zorlandýðý zaman insan ömrü kýsalýr. Ýnsanlarýn aþýrýlýklara kaçmalarý, gerekli kontrollerini zamanýnda yaptýrmamalarý sonucu cerrahi müdahalelere gerek duyuluyor. Bunlarýn öncesinde, insanlarýmýz tansiyonlarýna, kolesterollerine dikkat etseler, yaþamla ilgili streslerini doktorlarýyla paylaþsalar bu risklerde fazlasýyla azalacaktýr.

 

Günümüzde kalp krizi eskiye göre daha genç insanlarda da görülüyor. Bunu tetikleyen nedir?

Kalp hastalýklarýnýn oranýnda bir miktar artýþ söz konusu. Bu artýþýn en büyük sebebi tetkik yöntemlerinin yaygýnlaþmýþ olmasýdýr. Daha önce insanlar tetkik edilmeden kalp krizi sonucu vefat ediyorlardý. Tetkik yöntemlerinin geliþtirilmesiyle birlikte teþhis koyma ihtimali de artýþ gösterdi. Teþhis koyma durumu artýnca hasta sayýsý da arttý. Bunun yanýnda geçmiþteki yaþam koþullarý ve þimdiki yaþam koþullarýný kýyasladýðýmýzda stresin de artýþ gösterdiðini görüyoruz. Stresle birlikte beslenme þekillerinin de deðiþmiþ olmasýyla birlikte kalp zorlanmalarý ve kalp hastalýklarý daha genç yaþlarda kendini gösteriyor. Þeker hastalýðý da kalp hastalýklarýný tetikleyen faktörler arasýnda yer alýyor. Tip 1 diyabet doðuþtan gelen bir diyabettir. Ancak tip 2 diyabet beslenme bozukluklarýna baðlý bir diyabettir. Bu diyabet, kalp gibi ince damarlarýn yoðun olduðu bir organda çok erken dönemde bozulmalara sebep oluyor. 

 

Kalp krizinin belirtileri nelerdir? Kimler BY-PASS ameliyatý olmaya adaydýr?

Kalp krizi þikâyetleri halk arasýnda az çok biliniyor. Göðüste yanma, aðrý, aðrý ile birlikte kusma, sað ya da sol kolda oluþan aðrý, çeneye yayýlan aðrý gibi þikâyetler kalp damarlarýyla alakalý bir sýkýntý olduðunu gösteriyor. Bu tür hastalar kardiyoloji doktoruna baþvurmalýdýr. Damar týkanýklýðý tespit edildiði takdirde tedavi sürecine girilmelidir.Bu tedavi sürecinde: Birinci tedavi yöntemi; ilaç tedavisi, ikinci tedavi yöntemi; stent ya da balon, üçüncü tedavi yöntemi ise açýk kalp cerrahisi, BY-PASS ‘dýr. Bunlarýn hiçbiri birbirinin yerini tutacak yöntemler deðiller. Hepsi farklý endikasyonlarý, farklý gereklilikleri olan, her hasta için bireysel olarak planlanmasý gereken tedavi yöntemidir.

 

Saðlýklý bir yaþam için ne yapmalýyýz?

Saðlýklý bir yaþam için her þeyin fazlasýndan kaçýnmak gerekiyor. Günlük yarým saatlik tempolu bir yürüyüþ yapýlmalý, fazla kilo almamaya özen gösterilmelidir. Bunlarýn yaný sýra zararlý yiyecekleri tüketmemeye gayret göstermeliyiz. Koroner hastalýklarý için göbek çevresi çok önemlidir. Bu sebeple göbek çevresini geniþletmemeliyiz.  Yaþamýmýzda stresi azaltmamýz gerekiyor. Aralýklý olarak doktora ya da bir hastaneye baþvurup kan tetkiklerimizi de yaptýrmalýyýz. Tüm bunlarýn uygulanmasý kiþiyi daha saðlýklý bir birey yapacaktýr.

 

GAÜN Hastanesi Kalp-Damar Cerrahisi Anabilim Dalý kaç kiþilik bir ekipten oluþuyor?

GAÜN Kalp-Damar Cerrahisini diðer hastanelerden farklý kýlan nedir?

Kalp Damar Cerrahisi Anabilim Dalý’nýn bölüm baþkaný benim. Benim dýþýmda hoca olarak; Doç. Dr. Erkan Kaya, Op. Dr. Erhan Hafýz var. Pediatrik kalp cerrahisinde 1 tane yan dal asistanýmýz var, bir tane de eriþkin kalp cerrahisinde asistanýmýz var. Yani þu anda toplamda 5 kiþilik bir ekipten oluþuyoruz. Bu ekiple birlikte her türlü çocuk hastalýðýnda cerrahi iþlem yapýyoruz. Eriþkin kalp cerrahisinde yapýlacak tüm ameliyatlarý sorunsuz bir þekilde gerçekleþtirebiliyoruz. Diðer merkezlerin tercih etmedikleri, ameliyat etmek istemedikleri, son döneme gelmiþ hastalarý da biz burada baþarýlý bir þekilde ameliyat edebiliyoruz. Zaten hastalarda bizi tercih ediyorlar. Bu tercihte bizi mutlu ediyor.

 

Ýleriye yönelik projeleriniz var mý?

Kalp cerrahisinde hasta memnuniyeti bizim için çok önemlidir. Yatan hastanýn mutlu bir þekilde taburcu olabilmesi, kendi iþini kendi yapabilmesi için meme altýndan, koltuk altýndan yapýlan minimal dediðimiz sistemleri getiriyoruz. Bunun yaný sýra kalp nakli ve yardýmcý kalp cihazlarýný uygulayabilmek, bizim için çok önemli. Bunun için çalýþmalar yapýyoruz. Üniversitemizin “Parlayan Yýldýz” logosu gibi parlayan yýldýz olmayý hedefliyoruz. Biz 5 kiþilik bir ekibiz ama büyük bir aileyiz. Hemþirelerimiz, personellerimiz, yardýmcý personellerimiz bizim için çok kýymetlidir. Ýþlerinde de çok profesyonel olan insanlarla çalýþýyoruz. Üniversitemizin desteði ile birlikte bu yolda ilerlemeye devam edeceðiz. Kendimizi sürekli olarak yeniliyoruz. Her zaman okuyor, araþtýrmalar yapýyoruz ve yaptýðýmýz iþten gurur duyuyoruz. Türkiye’deki ve yurt dýþýndaki katýldýðýmýz kongrelerde, yaptýðýmýz iþleri gördüðümüz zaman kendimizle gurur duyuyoruz. Çünkü biz her þeyi yapýyoruz. 

 

Röportaj Ýçin Elif EMÝROÐLU'na teþekkür ederiz...

RÖPORTAJ: M. Ali Rýza TORUN


Gaziantepli Ünlü Ýþadamý Ahmet Tatar Hayatýný Kaybetti

Elazýð depreminde ölü sayýsý 39’a yükseldi

TEMA Vakfý’nýn kurucusu ve Onursal Baþkaný Hayrettin Karaca yaþamýný yitirdi.

Kýþ Aylarýnda Cildiniz Ayrý Bir Özen Ýster

SAÐLIKTA ÞÝDDET DURDURULMALIDIR!

Sünnet Hakkýnda Merak Edilen Her Þey!

BU BESÝNLER GRÝP VE SOÐUK ALGINLIÐINA ÝYÝ GELÝYOR

KAPAK TAMÝRÝ KOLTUK ALTINDAN YAPILDI 2 HAFTADA SEFERLERE BAÞLADI

8 yýl ücretsiz kolej eðitimi için Darüþþafaka sýnavý 31 Mayýs’ta

KADINLIÐIN SONU DEÐÝL, SAÐLIKLI BÝR YAÞAMIN BAÞLANGICI: HÝSTEREKTOMÝ

2020'ye en çok sigara içilen 40'ýncý ülke olarak giren Türkiye'de hedef tütünsüz yaþam

Hasta yakýný saðlýk teknikerinin elmacýk kemiðini kýrdý!

Zengin dilenci yine ortaya çýktý! Þimdi de Gaziantep’te….

Özel Gaziantep Anka Hastanesi’nde gerçekleþtirilen baþarýlý ameliyatla saðlýðýna kavuþtu.

Gaziantep'te Ebeveynlere Cihaz Desteði Verildi

HAMÝLELÝKTE DOÐRU SANILAN 10 YANLIÞ!

Kýþ aylarýnda uyuza dikkat!

Gaziantep'te trafik kazasý: 3 yaralý

MEDÝCAL PARK’TA DÜNYAYA GELEN PREMATÜRE BEBEKLER BULUÞTU

Organ Baðýþý ve Farkýndalýk

Prematüre bebeklerde BESLENME SORUNLARI

ANKA HASTANESÝ DESTEÐÝYLE NRP EÐÝTÝMÝ

LÝPOSAKÞIN UYGULAMASI ÝLE ÝNATÇI YAÐLARDAN KURTULUN

PREDÝYABET OKULU HÝZMETE AÇILDI

GAÜN Hastanesi’nde “Dünya Diyabet Günü” Etkinlikleri

BÜYÜKÞEHÝR HASTANESÝ 3 MÝLYON KÝÞÝYE SAÐLIK HÝZMETÝ VERDÝ

14 KASIM DÜNYA DÝYABET GÜNÜ

Kýz çocuklarý için HPV aþýsýnýn önemi

ANKA Hastanesinde Yeni Görevlendirme

ÖZEL MMT AMERÝKAN HASTANESÝ’NE YENÝ GENEL MÜDÜR

Gözlükevi, hizmete girdi.

SAÐLIÐINA KAVUÞTURDUÐU LÖSEMÝLÝ ÇOCUKLARLA YILLAR SONRA BULUÞTU...

HATEM’DE OBEZÝTE CERRAHÝSÝ ÝLE SAÐLIÐINA KAVUÞTU

10 KASIM ATATÜRK’Ü ANMA TÖRENÝ

ORGAN BAÐIÞINI ARTTIRMALIYIZ..!

DEVA ÖZEL AMBULANS SERVÝSÝ

Estetik Bölgede ÝMPLANTOLOJÝ

SANKO ÜNÝVERSÝTESÝ 2018 – 2019 AKADEMÝK YILI AÇILIÞ TÖRENÝ

MEDÝCAL PARK GAZÝANTEP HASTANESÝ’NÝN KALÝTESÝ TESCÝLLENDÝ

DÜNYA’DA 5.VAKA

İLETİŞİM

  SaÄŸlık Dünyası Dergisi
Gazimuhtarpaşa Bulvarı Efes İşmerkezi Kat 3 No 8 Şehitkamil/ Gaziantep
  SMS Message
  0536 233 91 01
  info@saglikilan.com