SAÄžLIK DÃœNYASI

Ýnsan saðlýðý bu kadar ucuz olmamalý

Geçen hafta Adana da bir hemþirenin dudaklarýna yaptýrdýðý silikon enjeksiyonu sonucu rahatsýzlýðýnýn ilerlemesi ve dudaklarýnýn çok büyümesi üzerine görüþlerini aldýðýmýz Dermatoloji uzmaný Dr. Dilek Üstünsoy “ Saðlýðýn hiçe sayýldýðý bir ortamda üstelikte bir saðlýk çalýþanýmýz dudaklarýný kaybetmek üzere iken hem çok üzüldüm hem çok þaþýrdým’’.

Hemþire arkadaþýmýzýn öncelikle bir kuaförde bu iþlemi yaptýrmýþ olmasý çok yanlýþ. Çünkü kendisi saðlýðýn içinde olan biri, bu iþlemi  mutlaka bir hekime yaptýrmalýydý. Aslýnda bu sorgulamayý her vatandaþýn yapmasý lazým kaldý ki saðlýðýn içinde yer alan birinin bu yanlýþa düþmesi ayrýca çok üzdü beni. Sorgulanmasý gereken çok husus var bunlara baþlýklar halinde tek tek deðinelim isterseniz.

1) Bizler muayenehane açarken aylarca Saðlýk Müdürlüðü ve ilgili mercilere dilekçeler, diplomalar verirken bir klinik, bir muayenehane açarken yaþadýðýmýz engelleri bir görseniz aklýnýz durur. Kaldý ki açmakla bitmiyor belli aralýklarla denetimlere tabi tutuluyoruz prosedüreler bizim için son derce zorlayýcý, caydýrýcý olma çabasýnda iken eðitimi, yetkisi ve hatta doktor bile olmayan bu insanlarýn pervasýzca bu kadar rahat ve sorgusuz iþletmeler açmasýna izim verilmesi bu ülkede eðitimin, siyasetin ne kadar yetersiz olduðunu ve nelere alet edildiðini açýkça gözler önüne sermekte.

2) Saðlýk her þeyin baþý diye söyleriz ama nedense bunun gerçek anlamýna haiz deðiliz. Saðlýðýn deðerini en iyi kaybeden bilir. Neden bu ülkede tecrübeler hep nasihatle olacaðý yerde musibetle oluyor bunu da anlamýyorum.

3) Sonuçta yapýlan týbbi bir iþlem, kullanýlan týbbi cihazlar ve kullanmasý gerekenlerin bu iþin eðitimin almýþ ancak burada eðitimin boyutunu da tartýþalým kime göre neye göre yeterlilik. Bu tip kozmetik ve estetik uygulamalarýn yapýldýðý klinikleri kimler açar kimler idare eder. ‘Sertifika ya da ehliyeti olan’ ne demek böyle bir þey yok araba mý kullanýyorsunuz ya da 2-3 aylýk bir sertifika ile hangi bilimsel ya da akademik alanda söz sahibi olabilirsiniz. Kimse kusura bakmasýn bugün böyle bir klinik açmak için önce 6 yýl týp fakültesi sonrasýnda 5 yýl ihtisas yapacaksýnýz, bitti mi yok bir de mecburi hizmet.  Ne demek ihtisas; ‘uzmanlýk’ bununla da bitiyor mu hayýr tabi ki sürekli yeterlilik durumu için yurt içi ve yurt dýþý kongreler, kurslar, özel eðitimler… Sertifikadan, ehliyetten ya da ruhsattan bahsedecekseniz bunlarla gelecekseniz.  13 yýl sonra þu meþhur tabir var ya ‘atý alan Üsküdarý geçememiþse’ o zaman böyle bir klinik açmaya karar verirsiniz. Öyle iki üç parça uzak doðulardan gelmiþ, tabiri caizse çakma cihazlarla da olmaz bu iþ iyi bir sermaye gerekir. Kullandýðýnýz cihaz, malzeme, ürün her ne varsa insan saðlýðý ile uyumlu belli kriterleri olan malzemelerdir takdir edersiniz ki bunlarýn da bir bedeli vardýr. Gittiðiniz yeri doðru olmasý için önce yolunuz doðru olacak. Kýsaca bir týp eðitimi ve sonrasýnda mutlaka bir uzmanlýk olacak.

4) Son zamanlarda sýkça gündemi iþgal eden hatta Cumhurbaþkaný külliyelerinde sonuçlanan bir husus daha vardý. Lazer epilasyon uygulamalarý nerede ve kimler tarafýndan yapýlýr. Neyse ki siyasi tavrýmýz bunu da çözdü. Ýnþallah bunun da bedelini insanlar bugün bu hemþire arkadaþýmýz gibi aðýr ödemek zorunda kalmazlar. ‘Efendim kýl-tüy iþi doktorun mu’. Siz bu olaya buradan bakarsanýz olayý bu kadar hafife alýrsanýz sonucuna da hepimiz katlanacaðýz. Deriyi ilgilendiren her ne varsa bu hastalýk, kozmetik ya da estetik her neyse hekimi ilgilendirir. Yapýlan tüm uygulamalar týbbi bir uygulamadýr ve kullanýlan her cihaz týbbý cihazdýr. Bunu kim nasýl deðerlendiriyorsa deðerlendirsin hiç önemli deðil eðer bu uygulamalar deri bütünlüðünü saðlýðýný ilgilendiriyorsa her hangi bir problem çýktýðýnda yapan kiþi bu sorumluðu da alacak sonra yok öyle hastayý maðdur edip ondan sonra ben bunu düzeltemem demek. Biz hekimlerde hatalý veya bazen komplikasyon dediðimiz ya da malpractise diye adlandýrdýðýmýz istenmeyen, uygulamalarýmýza baðlý yanlýþlar yapabiliyoruz ancak unutmayýn ki biz bunun bedelini ister adli ister mali ister kendi çabamýz ve takiplerimiz ile yönetebiliyoruz gerekirse diplomamýzla ödüyoruz, ‘yaptým olmadý, benden bu kadar’ diyebilme lüksümüz yok, bugün bir yeri açýp yarýn iþler ters gidince hayalet gibi kaybolmak yok. Kendi derneklerimiz, odalarýmýz bu bilincin yerleþmesi için yoðun çaba içerisindeler ancak nafile bizler hayatýmýz boyunca kendi ahlak anlayýþýmýza uygun bulmadýðýmýz için arkamýza  gerekli siyasi güçleri alarak bir yerlere gelmiyoruz ve gelmeyeceðiz de. Bugün bu kadar çaba içerisindeysek hem kendi uzmanlýk alanýmýza sahip çýkmak hem de halký bekleyen tehlikeleri gerek tavrýmýz gerek eðitim anlayýþýmýz çerçevesinde bildirmek ve bilinçlendirmek içindir.

Þimdi gelelim bu hemþire arkadaþýmýzýn durumuna inþallah bir an önce saðlýðýna kavuþur dudaklarýný kaybetmeden. Buradan bu yazýyý okuyan herkese son kez özetliyorum: saðlýk uygulamalarý ki bunun bir sýnýrý tanýmlamasý yok vücuttaki her noktayý içeren durum hekimi hele de deri gibi vücudun en büyük organýný ilgilendiren her hadise her uygulama dermatologlarý ilgilendirir ister hastalýk ister kozmetik ya da estetik amaçlý olsun.

Vücudunuz sizindir, sizin olan hangi þeyi bu kadar kolay riske atabilirsiniz ?


Gaziantepli Ünlü Ýþadamý Ahmet Tatar Hayatýný Kaybetti

Elazýð depreminde ölü sayýsý 39’a yükseldi

TEMA Vakfý’nýn kurucusu ve Onursal Baþkaný Hayrettin Karaca yaþamýný yitirdi.

Kýþ Aylarýnda Cildiniz Ayrý Bir Özen Ýster

SAÐLIKTA ÞÝDDET DURDURULMALIDIR!

Sünnet Hakkýnda Merak Edilen Her Þey!

BU BESÝNLER GRÝP VE SOÐUK ALGINLIÐINA ÝYÝ GELÝYOR

KAPAK TAMÝRÝ KOLTUK ALTINDAN YAPILDI 2 HAFTADA SEFERLERE BAÞLADI

8 yýl ücretsiz kolej eðitimi için Darüþþafaka sýnavý 31 Mayýs’ta

KADINLIÐIN SONU DEÐÝL, SAÐLIKLI BÝR YAÞAMIN BAÞLANGICI: HÝSTEREKTOMÝ

2020'ye en çok sigara içilen 40'ýncý ülke olarak giren Türkiye'de hedef tütünsüz yaþam

Hasta yakýný saðlýk teknikerinin elmacýk kemiðini kýrdý!

Zengin dilenci yine ortaya çýktý! Þimdi de Gaziantep’te….

Özel Gaziantep Anka Hastanesi’nde gerçekleþtirilen baþarýlý ameliyatla saðlýðýna kavuþtu.

Gaziantep'te Ebeveynlere Cihaz Desteði Verildi

HAMÝLELÝKTE DOÐRU SANILAN 10 YANLIÞ!

Kýþ aylarýnda uyuza dikkat!

Gaziantep'te trafik kazasý: 3 yaralý

MEDÝCAL PARK’TA DÜNYAYA GELEN PREMATÜRE BEBEKLER BULUÞTU

Organ Baðýþý ve Farkýndalýk

Prematüre bebeklerde BESLENME SORUNLARI

ANKA HASTANESÝ DESTEÐÝYLE NRP EÐÝTÝMÝ

LÝPOSAKÞIN UYGULAMASI ÝLE ÝNATÇI YAÐLARDAN KURTULUN

PREDÝYABET OKULU HÝZMETE AÇILDI

GAÜN Hastanesi’nde “Dünya Diyabet Günü” Etkinlikleri

BÜYÜKÞEHÝR HASTANESÝ 3 MÝLYON KÝÞÝYE SAÐLIK HÝZMETÝ VERDÝ

14 KASIM DÜNYA DÝYABET GÜNÜ

Kýz çocuklarý için HPV aþýsýnýn önemi

ANKA Hastanesinde Yeni Görevlendirme

ÖZEL MMT AMERÝKAN HASTANESÝ’NE YENÝ GENEL MÜDÜR

Gözlükevi, hizmete girdi.

SAÐLIÐINA KAVUÞTURDUÐU LÖSEMÝLÝ ÇOCUKLARLA YILLAR SONRA BULUÞTU...

HATEM’DE OBEZÝTE CERRAHÝSÝ ÝLE SAÐLIÐINA KAVUÞTU

10 KASIM ATATÜRK’Ü ANMA TÖRENÝ

ORGAN BAÐIÞINI ARTTIRMALIYIZ..!

DEVA ÖZEL AMBULANS SERVÝSÝ

Estetik Bölgede ÝMPLANTOLOJÝ

SANKO ÜNÝVERSÝTESÝ 2018 – 2019 AKADEMÝK YILI AÇILIÞ TÖRENÝ

MEDÝCAL PARK GAZÝANTEP HASTANESÝ’NÝN KALÝTESÝ TESCÝLLENDÝ

DÜNYA’DA 5.VAKA

İLETİŞİM

  SaÄŸlık Dünyası Dergisi
Gazimuhtarpaşa Bulvarı Efes İşmerkezi Kat 3 No 8 Şehitkamil/ Gaziantep
  SMS Message
  0536 233 91 01
  info@saglikilan.com